PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=633464}
7,3 20 tys. ocen
7,3 10 1 20385
5,8 4 krytyków
Misja Afganistan
powrót do forum serialu Misja Afganistan

Przed chwilą skończyłem oglądać w C+ na Życzenie.

Zapowiadało się nieźle, jednak 3 odcinek najgorszy. Drewniane aktorstwo, szczególnie Pani z
dowództwa, która czuję miętę do Konasza. Serial niby ma trzymać w napięciu, a tak naprawdę
wydaje się być niedopracowany. Klimat Afganistanu też średnio zachowany i widać, że dużo scen
kręconych w Polsce.

Poczekam na 4 odcinek, może się poprawi :)

Piotr_PL

Odniosłam inne wrażenie świetna gra aktorska emocje bardzo dobrze pokazane.

ocenił(a) serial na 6
Piotr_PL

Zgadzam się, mnie rozbroiła sytuacja w której "Młody" dostał od Taliba w łeb...
Wydaje mi sie, że w rzeczywistośći "niewierny" dostałby kosę jeszcze zanim by sie odwrócił.
Mam nadzieję, że serial jeszcze "odpali".

ocenił(a) serial na 6
Piotr_PL

Co do aktorstwa to rzeczywiście nie jest wesolo, ale klimat filmu dla mnie jest iście "afgański" :]

ocenił(a) serial na 3
HabbaBabba

Ludzie, najpierw strzelają przez pół godziny i nikogo nie mogą trafić. Za chwilę pojawia się wsparcie i wybija wszystkich Talibów. To ja się pytam kto ich szkolił? Póki co wg mnie słabiutko.

ocenił(a) serial na 6
Pacwik

Tak, to było strasznie irytujące, na dodatek ta sytuacja z Młodym, dość głupio to wyglądało, 3 odcinek jak dotąd wypadł najsłabiej i mam nadzieję, że gorzej nie będzie :D

HabbaBabba

Ten serial to świetna ANTYREKLAMA polskich żołnierzy. Jak takie orły biegają po Afganistanie to ja gratuluję.

Piotr_PL

tak;
niektórzy mają taki ton mowy jakby siedzieli gdzieś przy herbatce i zajadali ciasteczka,
a tam przecież qrwa dookoła trwała walka!

ocenił(a) serial na 6
Piotr_PL

tylko czemu talibany nie krzycza co 5 sekund allah akbar? Na kazdym filmiku dostepnym na necie muzulmanie krzycza to co 5 sec........

broda81

Dobra uwaga bro! ;)

Piotr_PL

Noo, z całego arsenału jej min najlepiej wychodzi jej ten zatroskany dziubek :) No i najlepsza scena odcinka, ta ostatnia: laska z bazy mówi "Znajdziemy go", a Konasz tak odwraca wzrok... Pięknie jak w Modzie na Sukces:)

ocenił(a) serial na 6
Piotr_PL

mnie rozwaliło to łażenie po górach jak jakieś kaczki, jak doleciał Żądło jakoś się ożywiły chłopaki :)

Piotr_PL

Z tego co się orientuję (ktoś mnie najwyżej poprawi) to wszystkie sceny kręcono w Polsce. Na jakimś poligonie, w kamieniołomach i pewnie na pustyni Błędowskiej ;)
Ogólnie bardzo irytujący odcinek. Strzelali się pół godziny, żeby w finale posiłki mogły uratować sytuację. Sztampowe budowanie napięcia, które widzieliśmy w setkach innych produkcji. To samo tyczy się akcji z Młodym. Może inaczej się nie da? W "Kompanii Braci" mieliśmy świetne wykonanie, więc widza to nie raziło. I kto wpadł na pomysł, żeby dać Młodemu PK(M?) ? ;)

Wina_Woltera

No...Młody jest Młody, więc dostał najbardziej upierdliwy i najcięższy szpej, bo Starym się nie chciało nosić? :P

Wina_Woltera

Całość była kręcona na pasach taktycznych na poligonie w Drawsku Pomorskim. Las sosnowy w tle wykasowali w czasie postpordukcji:)). Zresztą za dużo piachu jak na Afganistan bardziej by mi się to kojarzyło z Irakiem.

tankowiec_2

Przed obejrzeniem serialu przeglądnąłem parę zdjęć z Afganistanu, więc nie jest żadnym ekspertem, ale odniosłem podobne wrażenie. Za dużo piachu, za mało pyłu. Zwłaszcza w drugim odcinku, w którym brodzili w piachu. Z drugiej strony Afganistan do ogromny kraj o zróżnicowanym krajobrazie i klimacie, a nie wiem jak dokładnie wygląda Ghazni. Mógłby to ktoś przybliżyć :)
Polecam te zdjęcia: wykop. pl/ ramka/127674/afganistan-my-tez-tam-jestesmy-znakomite-zdjeci a/

ocenił(a) serial na 5
Piotr_PL

zdecydowanie najsłabszy i jeszcze ta sytuacja ze zniszczeniem wyrzutni rakiet, od kiedy to potrzebny jest kontakt wzrokowy z celem skoro ma się go non stop na ekranie w bazie?

zaz_e

Na ekranie mieli go Polacy, którzy obserwowali miejsce przez drona. F-16 był amerykański i potrzebował namierzenia celu, żeby nie rozwalić przypadkiem sojuszników. I think.

ocenił(a) serial na 3
Piotr_PL

Walili seriami z Beryli jak kompletne osły. Normalnie amunicja skończyłaby się im znacznie wcześniej. Ale podziw mnie bierze, że pokazano że w ogóle wymieniają magazynki.

ocenił(a) serial na 8
Piotr_PL

Co odcinek, to Konasz popełnia większe błędy. Jeszcze sprawę z tym samochodem -w drugim odcinku-można jakoś wytłumaczyć, że to pierwszy raz itd. Ale po jaką cholerę on kazał plutonowi złazić ze skał i leźć do tej wyrzutni?! Skoro ją widzieli z góry, wystarczyło poczekać na F16, oświetlić cel i spływać, nie narażając ludzi. Uniósł się bohaterskim zapałem, i poprowadził ludzi do ataku na mniej więcej równy liczbą oddział talibów- w najlepszym wypadku zniszczył by wyrzutnię, ale tracąc kilku ludzi z plutonu, a w najgorszym wytracił by ludzi i nic nie wskórał. Tylko na filmie możliwe jest, że zostali okrążeni, bez wsparcia, i nikt nie został nawet draśnięty.
Drugi poważny błąd to Mamut zostawiający na polu walki kolegę, i to jeszcze z tych upośledzonych na umyśle. Jakby Młody zginął, to by się Mamut długo tłumaczył przed prokuratorem.
A już szczytem był pomysł porucznika, by zabrać amunicję i wracać na poszukiwania Młodego! Przecież major by go zajebał, gdyby mu taki numer wykręcił. Przecież wyraźnie mu przez radio kazał wracać do bazy.
Jeśli tak wygląda codzienność w Afganistanie, to włos się jeży na głowie

ronin29

Ten serial nie ma nic wspólnego z tym co się tam dzieje naprawdę. To tylko reklamówka Armii

Ksyunya

Ja przespałem ten odcinek bo był dla mnie po prostu nudny. Obejrzę jeszcze 1 odcinek i podejmę decyzję czy jest sens się zagłębiać.

ocenił(a) serial na 8
Ksyunya

Zgadzam się z tym, że ma niewiele wspólnego z rzeczywistością. Czemu jednak popełniają takie szkolne błędy? Wystarczyło przecież, żeby naprowadzili bomby lub rakiety na cel, a talibowie ich okrążyli w trakcie odwrotu. A Młodego ogłuszył bliski wybuch z RPG i w ten sposób wpadł w ręce turbanów. W miarę prawdopodobne, i z takimi samymi skutkami dla rozwoju akcji. Parę postaci jest zarysowane całkiem prawdziwie (np Zbój, major dowódca kompanii), więc szkoda, że wykładają się na takich pierdołach. I zupełnie niepotrzebne było takie nagromadzenie melodramatycznych wątków w momencie wyjazdu (ojciec generał w szpitalu, dziewczyna w ciąży, córka w depresji). To nie serial Mjak miłośc. Az strach, co będzie dalej.