PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=633464}
7,3 20 tys. ocen
7,3 10 1 20300
5,8 4 krytyków
Misja Afganistan
powrót do forum serialu Misja Afganistan

Czy może mi ktoś wytłumaczyć pewną rzecz odnośnie postaci Młodego? Zaznaczam, że nie jestem żadnym ekspertem w tej dziedzinie, lecz jak na mój gust, koleś po takiej akcji jaką odwalił Młody w pierwszym odcinku (panika w labiryncie), powinien zostać skreślony w trybie natychmiastowym. Czy nie powinno tak być? Dalej, kiedy jednak dociera do Afganistanu, na pierwszej akcji zaraz wymięka. Ja rozumiem, że jest to wysiłek, ale wydaje mi się, że do takiego miejsca jak Afganistan nie leci pierwsza lepsza pi*da z brzegu. Jest najsłabszy w ekipie a dostaje najcięższą zabawkę - gdzie tu sens, gdzie tu logika? Dalej. Jak zbierali się z tej półki skalnej, skoro kolega każe mi się zbierać to się zbieram, a nie gram cwaniaka nawalając na oślep. I na koniec - jak ten Młody się tam znalazł skoro w sytuacji oko w oko z przeciwnikiem zamiast jakoś reagować to on się gapi jak ciele w malowane wrota?
Wiem, że to tylko serial ale postać Młodego strasznie mnie irytuje. A może się niepotrzebnie czepiam? Jak sądzicie?

beret609

Szukanie sensu i realizmu w ''Misji Afganistan'' jest trochę dziwnym podejściem ;)
Ten labirynt(o ile pamiętam to znajduje się on na poligonie w Żaganiu) nie ma większego znaczenia selekcyjnego w polskiej armii. Służy on bardziej do przełamywania takich fobii jak klaustrofobia czy lęk przed ciemnością, a w przypadku Młodego zdecydował on o tym, że został w rezerwie w kraju. Natomiast cała historia Młodego w afganie jest zwyczajnym nonsensem i w prawdziwym życiu nigdy nie miała by miejsca. Twórcy chcieli tutaj pokazać szok bojowy, przełamywanie własnych słabości(w scenie, gdzie Młody boi się otworzyć ogień) i strach, który towarzyszy żołnierzom, czyli to co sprzedaje się w amerykańskim kinie. Tyle tylko, że w ''Misji Afganistan'' te zabiegi wyglądają tandetnie i są schematyczne. Mnie w tym serialu irytuje zdecydowana większość postaci, wszystkie są przerysowane i bez polotu... Najlepiej wypadł ''Zbój', Szeliga i Żądło.

Omomierz

Też sie spodziewalam wiekszego "polotu". Sztucznosc i zero realizmu. Mimo wszystko ogladam dalej :-)

marta_zel

http://opole.gazeta.pl/opole/56,35086,12832466,Nasi_zolnierze_wysmiewaja__Misje_ Afganistan___Fuszerka.html