PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=633464}
7,3 20 tys. ocen
7,3 10 1 20385
5,8 4 krytyków
Misja Afganistan
powrót do forum serialu Misja Afganistan

Pierwszy odcinek słaby, ale drugi już sporo lepszy. Jak bedzie tak co odcinek, że następny jest lepszy od poprzedniego to naprawdę będzie watro oglądnąć ;p

ocenił(a) serial na 5
kss040389

Pierwszy odcinek dobry, drugi odcinek dobry. Jak będzie tak co odcinek, że następny jest dobry, a poprzedni jest też dobry, to będzie dobrze :) Bo ogólnie generalnie serial jest dobry i warto oglądnąć :)

kss040389

Po dwóch odcinkach ... jakoś nie widzę tego.

Uważam, że jest/będzie to zmarnowany potencjał. Pomijam kwestię scenariusza czy fabuły ciężko po 2 odcinkach coś stwierdzić ( póki co raził mnie najbardziej tylko "zgubiony" żółty pickup w tej "ogromnej" wiosce przez kolesia w centrum dowodzenia ), aktorstwo całkiem ok ale dialogi czasami się nie kleją. Scenografia ... no widać, że się mocno się starali żeby to przypominało Afganistan ale cholera rzuca się w oczy mała przestrzeń poligonu pod wrockiem, nasza fauna i flora, po prostu krajobraz nie ten.
Szkoda, że nie wypaliło z ujęciami w Maroko. ( podobno nie mogli wyjechać ze względu na sprzęt; pojazdy itd., ale może mogli pokręcić tam trochę krajobrazów, jakieś wioski, chłopaków bez rosomaków... )

Uważam, że to co kładzie serial to postprodukcja; montaż, kolory, dobranie muzyki do scen... ta zamiast budować klimat, napięcie to mnie osobiście wk* . Nie dlatego, że sama w sobie jest jakaś bardzo tragiczna, ale jest jej za dużo, na siłę i w dodatku jest kretyńsko dobierana do tego co się dzieje na ekranie... .

Są rzeczy których nie można usprawiedliwić budżetem, a dobrą postprodukcją można naprawdę ukryć wiele wad,/niedoskonałości/braków budżetowych, w tym serialu jednak mam czasami wrażenie to działa na niekorzyść.

SPOJLERY ON

Po za tym, tak po prostu ten serial nie wywołuje u mnie totalnie żadnych emocji, nie wzbudza zainteresowania.
Sceny pożegnania naszych wojaków, info o raku, postrzał "bishop'a" to wszystko jakoś po człowieku spływa.

SPOJLERY OFF

Generalnie nie przekonuje mnie ten polski Afganistan... wg producentów film miał wyglądać "realistycznie, atrakcyjnie i wiarygodnie" a jak dla mnie póki co daleko mu do tego.

Pierwszy odcinek 3/10
Drugi 4/10

Chyba jednak przypomnę sobie serial "Generation Kill" albo odkurzę filmy "Battle for Haditha", "Full Metal Jacket" czy "Jarhead"