PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=633464}
7,3 20 tys. ocen
7,3 10 1 20385
5,8 4 krytyków
Misja Afganistan
powrót do forum serialu Misja Afganistan

rozczarowanie

ocenił(a) serial na 7

Szczerze liczyłem ,że ten serial będzie czymś w rodzaju polskiego "Generation kill" którego jestem zagorzałym fanem. Niestety nie jest... Władowano w ten serial tyle kasy, zatrudniono niezłych aktorów, dopracowano wszystko pod względem wizualnym, wykorzystano kupę wojskowego sprzętu ,umundurowania i wyposażenia, ale wyszedł z tego niestety teatr telewizji. Ten serial jest po prostu nudny jak flaki z olejem. Z trudem dotarłem do końca drugiego odcinka. Jeszcze raz utwierdzam się w przekonaniu, że w dzisiejszych czasach tylko jankesi umieją kręcić porządne filmy wojenne...

ocenił(a) serial na 3
markulf

Jak stawiasz poprzeczke tak wysoko, to musi sie skonczyc rozczarowaniem. Prawda jest taka, ze Misja Afganistan bije na glowe wszystko co w Polsce nakrecono przez ostatnie kilka lat.

ocenił(a) serial na 7
wnas

Wszystko ? To dosyć szerokie określenie, zbyt szerokie...
"Ten Małaszyński wydaje rozkazy jak szczyl po szkółce dla kaprali a nie oficer" - tak skomentował scenę apelu przed wylotem mój ojciec który 20 lat przesłużył w piechocie , zaczynając jeszcze za dawnych czasów gdy byliśmy jeszcze protektoratem Imperium Zła jak to teraz mówią. To dobre podsumowanie dla całego filmu. Tego czego tu brakuje to porządnych kreacji aktorskich i realizmu przez duże "R". Postacie grane przez naszych polskich aktorów wydaja się nieautentyczne, dialogi sztuczne i do tego zwróćcie uwagę na ten dźwięk- czasem bakają pod nosem jakieś zaczerpnięte z angielskiego frazesy które trudno zrozumieć. Generation Kill wciągało przede wszystkim tymi wartkimi dialogami ,a nie sama akcją. Każdy wojak był charakterystyczny a pewne teksty takiego chociażby kaprala Raya Persona zwalały z nóg (kto oglądał ten wie o co chodzi - można było boki zrywać). Tutaj czegoś takiego nie ma. Jest tylko drętwota jak w serialu Klan.

ocenił(a) serial na 3
markulf

To jaki dobry film /serial wojenny nakręcono w Polsce przez ostatnie 10 lat? Czasu honoru i Wojna i Miłość nie biorę pod uwagę, bo to telenowele osadzone tylko w czasach wojny.

markulf

Moim zdaniem Czas Honoru najlepszy Polski serial i jest lepszy od Misji Afganistan które też jest niezłe i będę oglądał bo mam c+ i dość jest ciekawy i wciąga

markulf

Do Generation Kill ma się toto jak "Jesteś Bogiem" do "8 Mili". Czyli wyjątkowo dobre jak na polską produkcję, ale do ideału daleko...

markulf

http://www.joemonster.org/filmy/12307/Czym_sie_rozni_polski_film_od_amerykanskie go_

Nic dodać, nic ująć :P

raggan

Ogladalem to juz wczesniej i przez cale dwa odcinki o tym myslalem. Serial strasznie nudny.

ocenił(a) serial na 5
markulf

Generation kill"---tam pewnie jeden odcinek kosztował tyle co tu cały sezon....

markulf

No film bardzo przeciętny. Pilot bardzo drętw i nudny. 2 odcinek trochę lepiej ale ciągle to kicha. Niepotrzebny wątek miłośny i idiotyczne postępowania żołnierzy. Jak można było zgubić tenerowy samochód z satelity :D Pracuje tam tyle ludzi a nikt nie widział. WSTYD.

ocenił(a) serial na 7
Azazell

Z "drona" , nie z satelity. ;-)

użytkownik usunięty
markulf

niech kręcą, niech się uczą. nie zrobimy od razu kompanii braci, ale to co dostaliśmy w pierwszym odcinku to już coś. świetnie nakręcone, nie wiem na ile oddaje realizm życia w koszarach (niestety do wojska się nie dostałem) ale oglądało się ciekawie. Największym plusem jak na razie Zbóju, brzmi jak taki typowy mundurowy zakapior z niektórych filmików na youtube typu "odprawa w wojsku" - "UTRWALAMY!" zajeb|$c|e zagrana scena. nawet Krawczyk nie jest irytujący, nie wiem czemu się tak do gościa ludzie dop|erdzie|ają. No zarabia na chleb tak jak zarabia, grając w tym czym grając, ale żeby z miejsca "odstrzelić gościa"?
Jedyna porażka to "jesteście najlepsi ale jeszcze o tym nie wiecie"... o co, po co i do czego? i jeszcze wypowiedziane w sposób taki, że miałem ochotę zwymiotować....

ocenił(a) serial na 5

no lubos jest chyba stworzony do grania zakapiorów,a co do krawczyka to jak na razie pozytywnie..

markulf

Serial oparty jest na przeżyciach polskich żołnierzy, którzy tam byli. Reżyserowi chodziło o realizm. Skoro uważamy, że to co przeżyli jest nudne no to muszę pogratulować. Nie wiem czy jest sens koloryzować, tylko ze względu na widza, który oczekuje rozmachu na skalę hollywodzkiej produkcji, jaką polska nigdy nie będzie.

ocenił(a) serial na 3
markulf

Niestety nawet jakby mieli możliwości to cenzura zabiłaby ten serial. Tak jak powoli zaczęła zabijać genialnego Pitbulla. W Generation Kill bluzgi i teksty o dwuznacznym charakterze sypały się jak z rękawa i chciało się to słuchać. Każdy tam był unikalny, a po za tym tamtejsza kultura fascynowała. Każdy miał coś ciekawego w sobie. W Misji Afganistan mamy kompletnie nudne dialogi, ugrzecznione itd. Większość bohaterów wygląda na takich, którzy chyba życia nie mają. Do bólu drewniani i sztywni. Do tego jeszcze irytujący Rogucki. Nie wiem - znudziło mu się śpiewać w Comie czy jak?

A tak BTW - uważam że Małaszyńskiego powinno się Dorocińskim wymienić. A tamtą laskę wywalić na zbity pysk.

ocenił(a) serial na 9
markulf

Ja z kolei jestem pozytywnie zaskoczony. Dawno nie ogladalem zadnego polskiego serialu i nie docenilem jaki postep sie dokonal w naszym kraju. Dobra praca kamery, swietna sciezka dzwiekowa, calkiem ciekawy scenariusz. Naprawde - mieszkajac w USA mam ochote z duma pokazac ten serial moim anglojezycznym znajomym i powiedziec - to nasze, polskie :)

Najsmieszniejsze jest to, ze chcialem zaplacic za ogladanie i... nie znalazlem zadnego sposobu. W koncu zdenerwowalem sie i spiracilem. Dziwna sprawa, ze nie mozna kulturalnie zaplacic za ogladanie online jak Netflixie, Amazonie, Google Plusie, albo Hulu. Poprawcie to drodzy rezyserzy bo robicie ze mnie pirata :)