Obejrzałem pierwszy odcinek (aktualnie są dwa) i jedyne co aktualnie przychodzi mi do głowy po obejrzeniu filmu to refleksja na temat tego, iż powinno się szanować własne życie.
Nie oglądałem wiele anime ani nie czytałem mangi więc nie potrafię powiedzieć czy obraz ten jest czymś wyjątkowym czy też kalką jakiegoś innego tytułu. Z miłą chęcią poczytam wypowiedzi innych, bardziej doświadczonych, kinomaniaków.
To jest moje zdecydowanie nie pierwsze anime, ale pierwsze w klimacie thrillero jakimś tam :P :D I muszę powiedzieć, że jest całkiem niezłe :) wreszcie yuri, które nie dzieje się w katolickiej szkole dla dziewcząt (blee), tylko jest dosyć mroczne i okrutne ]:-> chociaż to sado-maso mi nie do końca odpowiada xDD Co do kreski - jak zwykle ta japońska tendencyjność - brak proporcji na linii biust => reszta ciała :P Ale sama grafika, paleta barw itp. podoba mi się :) No, i opening i ending również. To chyba na tyle na razie.
Sayonara ^__^
wrażenia po dwóch pierwszych odcinkach są bardzo pozytywne, nie jestem ani wielką fanką anime ani jakimś ekspertem w tym temacie, więc ode mnie takie spostrzeżenia:
ciekawy pomysł na fabułę, nie wiem czy skądś skopiowany czy zupełnie oryginalny, ale mniejsza o to :) klimat jest dobry
miejscami bardzo ostro, ale przez to jest jakby realniej
ciekawy początek, tzn sceny ucieczki (nie znałam nawet zarysów fabuły, więc rozwój akcji był przyjemnym zaskoczeniem)
ogólnie rysunek właśnie scen mrocznych wydaje mi się o wiele lepszy,
poza tym akcent komediowy (czy jak to ująć) w relacji z policjantem :)
i przesłanie w stylu "to twój wybór, twoje życie, sam zdecyduj..." na plus
naszła mnie myśl w trakcie oglądania, że byłby z tego świetny film fabularny, gdyby był zrobiony z wyczuciem bez kiczu z porządnymi aktorami i dużym budżetem, choć łatwo by było to sknocić :)
pzdr
wiekszosc anime jest dobrym materialem na film,oczywiscie produkcji nie
azjatyckiej musial by byc bo oni nie potrafia robic filmow :)
Dobrym przykladem jest "death note"{goraco polecam} anime genialne film
jest poprostu katastrofa
a co do tej anime wypowiem sie jak obejze wszystkie odcinki,nie chcial bym
sie zawiesc jak w przypatku "gantz"tez zapowiadalo sie swietnie
Mi się podobało jedynie do przedostatniego odcinka, ponieważ koniec był nudny, bezsensowny i strasznie skojarzył mi się z zakończeniem genei kakeru to taijyou, które i tak samo w sobie psuło serie.
Narazie na stosik "do obejrzenia" (w wakacje...), recenzja z tanuki anime: http://anime.tanuki.pl/strony/anime/1171-mnemosyne-mnemosyne-no-musume-tachi/rec /1206
obejrzałem pierwszy odc. i jak na razie to jest akcja/ecchi ^^ nie wiem gdzie tu jest coś z horroru ; d
Horror jest zasadniczo mrocznym gatunkiem w którym pojawiają się elementy magiczne. Anime to jest więc połączeniem sci-fi i horroru.
Tak tylko powiem, to nie jest ecchi, bardziej, eghem, mniej surowe (?) hentai ;)