Ok. skrócony spis osób, dla tych co nie mają czasu oglądać wcześniejszych odcinków, a chcą wiedzieć kto jest kim. Mam nadzieję że się przyda we wdrążaniu się w fabułę (dziewczyny dopowiedzą, jak coś pominę :-)):
Esperanza/Espe/Espi/ Julia - udaje nowicjuszkę bo się boi że będą ją chcieli zabić za to, że ma dowody obciążające morderców swojej matki (przybranej). Bardzo lubimy :-)
Matka przełożona/siostra Concepcion - ta w ciemnym habicie - to ona wymyśliła żeby Espe ukryć w klasztorze. Dobra dusza, zawsze chce dobrze dla każdego. Lubimy :-)
Tomas - wiadomo, super ksiądz, ekstra facet. Bardzo lubimy/kochamy i ogólnie wzdychamy grupowo i indywidualnie :-)
Clara (to ta zakonnica ze smętną miną)- prawdziwa matka Espe, co ją zostawiła po urodzeniu (zabrała ją Concepcjon i dała pod opiekę swojej przyjaciółce - czyli przybranej matce Espe). Dalej kocha ojca swojej córki Espe - Jorge, ale wiadomo jest zakonnicą a on ma żonę, więc nic z tego. Lubimy, choć to dosyć melancholijna postać.
Jorge - prawdziwy ojciec Espe (nie wie o tym). Jest policjantem i pomaga klasztorowi. Ma głupią żonę Alicję i syna Pedro. Kocha dalej Clarę. Lubimy, choć na początku mnie wkurzał, bo wszędzie go było pełno, ale teraz się rozkręca i jest coraz fajniejszy.
Maximo/Max - (to ten kurdupel z wąsem) Brat Tomasa. Kręci i mataczy, żeby mieć jak najwięcej kasy, ogląda się za każdą spódniczką, w tym za Espe, no i jego sekretarka jest z nim w ciąży, ale jest tak zabawny w swoich głupkowatych zachowaniach, że nawet lubimy/ a właściwie to polewamy się z niego.
Eva - narzeczona Maxima, dalej kocha (chorą miłością) Tomasa. Idealna para dla Maxa, razem sobie kombinują i mataczą. Ogólnie zabawna, choć robi dużo przeciwko Espe (zazdrość w końcu). Ja ją lubię, ale głosy są podzielone.
Gienka/Genowefa/Wewa ( ta gruba zakonnica)- zła czarownica serialu. Nie lubi nikogo, oprócz siebie. Na początku była śmieszna w tych swoich knowaniach, ale ostatnio staje się coraz bardziej okrutna. Nie lubimy :-(
Przydupasy Gienki (Carmela i Maria) - robią co Gienka karze. Nie lubimy, choć czasem są śmieszne. Nie lubimy :-(
Beatriz (ta z grzywką, blondynka, szczupła, nie słyszy na jedno ucho) - najpierw była ziomkiem Gienki, ale się nawróciła. Powierniczka Clary, miłośniczka: mody, stylu, ubrań, makijażu i tańców (była królową pomarańczy). Lubimy :-)
Lola (ta ruda, młoda z grzywką krótką) - Tomas ją przygarnął jak jej dom się zawalił. Zbuntowana nastolatka, przyjaciółka Espe. Lubimy :-)
Pedro (nastolatek z włosami jakby piorun uderzył w rabarbar) - syn Jorge, ukochany Loli. Ciągle się kłócą się i kochają. raczej neutralny :-)
Celeste (taka większa zakonnica z grzywką) - jakaś diwa śpiewająca, nie lubi Gienki i jej ciągle dokucza, w głowie ma tylko śpiewania. Postać neutralna.
Gilda (ta "inteligentna inaczej" z blond końcówkami, z dużym biustem) - kuzynka Espe, w serialu od niedawna. Śmieszna bardzo, przez to że ma zawsze głupawe teksty i zachowania. Kocha Espe, więc lubimy :-)
Pereyra (taki z kozią bródką, co się ciągle wszędzie skrada)- wysłannik Maxima (szuka Juli, czyli naszej Espe, żeby przechwycić dowody na to że fabryka w której zginęła matka Espe truje ludzi). Max nie wie że szuka tak naprawdę Espe, Espe nie wie, że to ta sama firma (Tomasa i Maxa oraz ta w której pracowała jej mama). Nie lubimy :-(
To oczywiście wielki skrót, ale powinien pomóc zrozumieć kto jest kim. Jak coś pominęłam to dziewczyny dopowiedzą.
Wielkie dzięki za ten temat :-) nadrabiam, jestem na 10odcinku i ładuję kolejne ;-) A teraz oglądam ten 47 , na tv4, który właśnie leci (chwilowo reklama jest).
Siostry się chyba trochę pozmieniały albo ich doszło,bo na początku nie było tej Cecylii i była jakaś Pilar.
Celeste dojdzie dopiero po 30 odcinku chyba, a Pilar to ta blondyna z niebieskimi oczami co ma wizje :-)