Jestem po obejrzeniu 2 odcinków i muszę stwierdzić, że to juz nie ten sam dobry Broen sprzed (juz prawie) 3 lat. Gra aktorska Kim Bodnia oraz Sofi Helin wciąż na wysokim poziomie, ale sam wątek główny i te pozostałe są mocno naciągnięte. Nawet sam tytuł serii prosi się o jakąś modyfikację lub podtytuł.
Podsumowując ciekawi mnie jak to wszystko zostanie "rozegrane" ale póki co klimat I sezonu nie do pobicia.
Zgadzam się z McCoy, ja już obejrzałam 5 odcinków i jestem bardzo, bardzo zawiedziona.... a szkoda...
Absurdalne sytuacje coraz bardziej drażnią-wizja lokalna z dziewczyną pare chwil po postrzale -bez przesady??! Współpraca z wielokrotnym mordercą- "spotkania" Martina w wiezieniu z zabójcą swego syna bez wiekszego nadzoru?!Bajki dla dorosłych-niby pomysł całej "zagadki kryminalnej" jest ok ale cała reszta kiepska zaniży bardzo ocenę znakomitego 1-szego sezonu.
Niestety macie racje... zakonczylem wczoraj ogladanie drugiej serii i .... lepiej byloby, gdyby ten serial trwal i trwal, bo rozwiazanie zagadki tylko obniza moja ocene :-(.
Ten serial wciaga a jego smaczkiem sa niespodziewane zwroty akcji.
Czytalem na szwedzkiej stronie, ze maja nadzieje na trzeci sezon...
Pozdrawiam
nie wiem czy oglądaliście to co ja ale jak dla mnie 2 sezon dorownuje pierwszemu ;) motyw eko terrorystow bardzo ciekawy i przede wszystkim glowni bohaterowie rozwineli sie w drugim sezonie. Niesą juz tacy prostolinijni jak w pierwszym. Saga przechodzi samą siebie smiejac sie z zartow nawet gdy ja nie smiesza;) aktor grajacy dla mnie Martina jest wg mnie fenomenalny .. jest taki prawdziw yw tym co robi i bije od niego taka zyczliwosc. a poza tym fajnie ukazany motyw rozpaczy i zlosci po stracie syna. fakt ze jest duzo scen naciaganych ale w pierwszym sezonie tez tak bylo. jak dla mnie bardzo udana kontynuacja i czekam z niecierpliwoscia na 3 sezon
Też uważam, że drugi sezon jest tak samo dobry jak pierwszy. Sporo zwrotów akcji - bardzo intrygująca fabuła. Co do rozwiązania zagadki - przecież tak zupełnie ono nie nastąpiło i żeby nie zdradzać fabuły - pewnie wątek będzie kontynuowany w kolejnym sezonie...
IMHO drugi sezon przebił pierwszy (podniosłem ocenę o jedno oczko). Nie potrafię powiedzieć czemu, więc może wyliczę co mi się podobało. Oczywiście SPOJLERY.
.
.
.
.
.
.
1. Główny wątek. Ideowi terroryści (faktycznie tacy działają, choć raczej w USA) sterowani przez korporację - wszystko sprowadza się do pieniędzy.
2. Martin spotykający się z Jensem. Mimo wszystko ciekawiło mnie, co z tego wyniknie.
3. Powoli zaczęliśmy poznawać przeszłość Sagi.
4. Dwuznaczne zakokończenie - sugerujące zarówno zakończenie serialu (wątek Martina) jak i kontynuację (nieznany główny sprawca).
5. Poboczny wątek tego gliniarza (Rasmusa?), który odwiedził anarchistkę, został pobity, sfałszował relację z napadu na siebie a potem prowadził własne śledztwo - ciekawi mnie, co go łączyło ze sprawą. Oj, przydałby się 3. sezon.
6. Poza tym - jak w pierwszym sezonie - zdjęcia, muzyka, niepowtarzalny skandynawski klimat, świetna gra aktorów odgrywających Sagę i Martina.