PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=627691}

Musashi

Sorekara no Musashi
1981 -
7,9 164  oceny
7,9 10 1 164
Musashi
powrót do forum serialu Musashi

Od jakiegoś czasu poszukuję legendarnego (wręcz kultowego) serialu wyświetlanego w polskiej telewizji w 1985 roku. Na wszystkich stronach domysły, niestworzone rzeczy o tym serialu. A serial sobie leży na filmwebie i nie ma nawet opisu. Większość szukających wpisuje się w tym temacie: http://www.filmweb.pl/serial/Miyamoto+Musashi-1984-136079.
Niestety ten serial z linku to jest dopiero nie do zdobycia.
W każdym bądź razie zapraszam na pierwsze kilka minut tego serialu z lektorem, aby przenieść się do roku 1985, gdy był wyświetlany ten serial:
http://www.youtube.com/watch?v=MRlroqpkm-A
Na 100% nie jednej osobie zakręci się łza w oku na widok tego co przygotowuje.
Na chwilę obecną jestem w posiadaniu 9 odcinków z lektorem...., może będzie więcej.
Czas pokaże.

ocenił(a) serial na 9
kur_rk

Dzięki i za te 5 odcinków na Chomiku, nieśmiało proszę o pozostałe cztery z dziewięciu zrekonstruowanych a o pozostałych czterech (z wszystkich trzynastu) to nawet nie śmiem marzyć. Cieszy myśl, że są jeszcze ludzie co to dla uratowania tego co ulotne i niedostępne potrafią wykonać kawał dobrej roboty i utworzyć Coś z "niczego" !!! Domo arigato gozaimasu !

thebeard

przepraszam jak mogę uzyskac te 5 odcinków bo zalogowałem sie na tej stronie tylko po to aby dowiedzie sie cos o serialu który mi sie tak podobal w dzieciecych latach

ocenił(a) serial na 9
zwmw

Ja uzyskałem je dzięki uprzejmości Założyciela niniejszego tematu, nie wiem czy mogę zamieszczać linki na Filmwebie ale mogę wysłać je np. na skrzynkę e-mailową

thebeard

witam wszystkich miłośników tego kultowego serialu, miałem 8 lat a pamiętam go i nie zapomnę. szanowni kur_rk i thebeard, bardzo proszę o kontakt w sprawie odcinków filmu pt. Musashi, mój adres karwowskigrzegorz@wp.pl .

karwowskigrzegorz

Ktto go nie pamięta.....

A może by ktosś znalazł "Masażysta Ichi" ?? Byłem gnojkiem jak było grane, ale pamiętam scenę przy studni.Hej!

baca350

Chodzi ci o 26 częściową serię Zatoichi z Shintaro Katsu? Mam wszystkie odcinki, niestety większość z angielskimi napisami, kilka w ogóle bez napisów ale da się zrozumieć, bo historie opowiadane w filmie są proste do ogarnięcia. Z braku czasu nie uploadowałem tego, jest na trnt, jeśli będą zainteresowani to kiedyś wrzucę całość.

kur_rk

witam, szukam tego arcydzieła od kilku ładnych lat, nawet kontakty w japonii nie pomogły. nie potrafię wyrazić jak wdzięczny bym był gdyby koledzy kur_rk i thebeard skontaktowali sie ze mną na artursulej@yahoo.co.uk w sprawie tego filmu. pozdrawiam

kur_rk

Film jest na sto procent kolorowy ! . Uważam , że to świetny film , również bardzo podoba mi się muzyka z tego filmu , może ktoś z Was wie jak się nazywa kompozytor - byłoby super .
Zastanawiam się czemu obecnie w telewizji dają samą papkę lub co najwyżej filmy komercyjne , ile razy można oglądać film Szczęki lub Rambo ? Może chodzi o to aby społeczeństwo polskie było prymitywne , łatwiej się steruje ?
Dlaczego w TVP nie nie powtórzą : Symfonia Pastoralna , Dzwonnik z Notre Dame z Ginną Lolobrigidą , Zawrót Głowy , serial Ostatnie dni Pompejów i tak dalej ?

23031970

Kompozytor się nazywa Tadashi Kinoshita. Widzę, że jest trochę miłośników tej muzyki.
Serial jest niestety monofoniczny o ile się nie mylę.

kur_rk

Oba linki nie działają. Również poszukuję tego serialu od lat. Jak jest jakaś możliwość udostępnienia go gdzieś, to byłbym wdzięczny.
Ostatni raz widziałem ten serial w latach 80-tych. W pełni się zgadzam z poprzednikami - chłam się wałkuje w TV do znudzenia a dobre, stare seriale nie tylko są nie emitowane w TV ale nie można ich zdobyć w żaden sposób.
Również proszę o kontakt osoby chętne do pomocy: k.pop@interia.pl

popser

Otóż kur rk prawdopodobnie zdobył ten serial i był też tak miły, że udostępnił na rewelacyjnym serwisie asiat......nts (tak przynajmniej wnioskuję po podobieństwie nicków) za co należą mu się dzięki :)
Ale jest duży problem, i to nie w tym, że seed jest strasznie wolny. Otóż jest to wersja bez napisów :(
Co gorsza, podejrzewam, że ten serial cieszył się pewną popularnością tylko w Polsce, a w Japonii niekoniecznie, a do USA pewnie nie dotarł wcale. Tak więc napisów, choćby angielskich, chyba nie nie ma w ogóle :(

ocenił(a) serial na 9
aklekot

W Japonii ten serial cieszył się dużym zainteresowaniem, ze względu na aktora grającego główną rolę. Wydano tylko 2 razy płytę DVD z tym serialem (posiadam całość), niestety brak na niej jakichkolwiek napisów. Zdobycie lektora z polskiej wersji zdarzyło się przez przypadek, jak to bywa nie tylko z filmami. Czasy komuny, połowa lat osiemdziesiątych, w większej mierze czarno-białe odbiorniki telewizyjne. Magnetowid to rzecz bardzo cenna w tamtym okresie, jeszcze bardziej zdobycie taśmy VHS i nagrywanie z TV.
W dobie braku taśm nagrywało się na kasety kasując poprzednie nagranie. O dziwo to przetrwało (przynajmniej 9 odcinków).
Jak ktoś chętny do wzbogacenia się o tą pozycję, jest już dostępna na stronie, którą podał aklekot , przez jakiś czas będzie.
Próbuję zsynchronizować dźwięk jeszcze raz na lepszy materiał DVD, niestety brak mi na to czasu. Wersja puszczana w naszej TV znacznie różni się od materiału znajdującego się na DVD.
Pozdrawiam wielbicieli tego serialu.

kur_rk

Wielkie dzięki :)
Pozdrawiam

kur_rk

A w Polsce wyemitowano 13 odc.? Serial już zdobyłem z serwisu 5fantastic. Poprawiam audio bo jest spory "bałagan", ale synchro akurat jest ok. Robię z tego dwa kanały(słychać w prawym, czasem tylko na dwóch) i odszumiam, doszumiam (bo wyraźnie słychać, że lektor był wklejany i to z dużym z szumem a tło jest bez szumu) itd..
Generalnie kupa roboty ale się opłaca, bo to mój ulubiony serial z dzieciństwa. Robię też pseudo stereo bo muza też jest fajna.
Podobała mi się czołówka (i nadal podoba) :)
Serial obejrzę jak go poprawię. Ciekawe jak go po latach odbiorę.

Czy to jest Twoja kopia? Istnieje z lepszym audio?
Czym różni się wersja na DVD?
Ta z TV nie zawiera może wszystkich scen (pocięli oryginał)???
Zaciekawiłeś mnie.

ocenił(a) serial na 9
popser

popser napisz pw do mnie to dostaniesz audio VHS.
Rip, który pobrałeś jest kiepskiej jakości, robię nowe z DVD to jest ten, do którego wpasowałem audio, dodatkowo któraś część ma braki.
Osoba przegrywająca materiał vhs spaprała sprawę i są są połączone odcinki, bez początków i końca.

kur_rk

Próbuję napisać ale nie działają pewne funkcje u mnie na pw. Nic sie nie dzieje gdy np. chcę skasować/odczytać wiadomość oraz gdy klikam na czyimś profilu na "napisz". Wyłączone mam Adblocki itp. Jeszcze po próbuję.
Możemy też mailem się skontaktować: k.pop@interia.pl

kur_rk

Ok. już wiem o co chodzi z wiadomościami. Muszę mieć adresata za znajomego. Wysłałem zaproszenie.

ocenił(a) serial na 8
kur_rk

Może ma ktoś ten serial w lepszej jakości niż w serwisie 5fantastic ???

TERMINATOR2

Dźwięk marny? :)
No niestety z dźwiękiem jest masakra. Obraz też nie do końca dobry jeśli chodzi o ruch.

ocenił(a) serial na 8
popser

W sumie to nie jest tak źle. Szkoda, że napisów nie ma .....

popser

Jak kogoś interesują wcześniejsze losy Musashiego, to jest w sieci film pt. "Miyamoto Musashi kanketsuhen" z Toshiro Mifune w roli głównej. Napisy pl też dostępne. Jakość obrazu i dźwięku b.dobra - DVDrip,. Serial "Sorekara no Musashi" to kontynuacja historii z w.w. filmu ale już z innym aktorem.

ocenił(a) serial na 8
popser

Z tego co pamiętam to 13 odcinków to wszystko. Więcej chyba nie było?

TERMINATOR2

Było kilka krótkich serii. Seria puszczana w polskiej tv miała 13 odc. Była to kontynuacja całej historii.
Przed tą znaną nam serią była trylogia. Trzecia część jest dostępna w sieci z napisami pl a pozostałych nie szukałem jeszcze.
Na blogu filmsamurajski........ można poczytać o tym co było kręcone o Musashim.
Gdzieś jeszcze było ładnie wytłumaczone z pokazanymi okładkami odnośnie Musashiego ale nie mogę znaleźć tej stronki w historii przeglądarki.

popser

Ok. już mam. To jest na tym samym blogu co podałem. Jest bardziej w temacie, że tak powiem.
Oto link
http://filmsamurajski.blogspot.com/2011/01/sorekara-no-musashi-filmy-o-musashim. html

ocenił(a) serial na 8
popser

Dzięki , fajna b.ciekawa stronka :)
Pamiętam jak oglądałem ten serial w 85r. chodziłem jeszcze do podstawówki... jak na tamte czasy byłem w szoku...
A ostatni odcinek udało mi się obejrzeć u wujaszka na kolorowo :)
W kinie jeszcze leciało - Klasztor Shaolin i Mistrzyni Wu-Dang :) fajne czasy to były ...

TERMINATOR2

Tak się składa, że byłem wtedy w kinie na Klasztor Shaolin, choć byłem nie pełnoletni. Ależ się wymarzłem pod Kinem Moskwa (już nie istniejącym) czekając w dłuuugiej kolejce za biletami. Byłem z rodzicami na filmie, może dlatego mnie wpuścili, już nie pamiętam dobrze. A Musashiego też wspominam z sentymentem. Leciał późno wieczorem, zdaje się, że o północy i po cichutku go oglądałem bo rodzice już spali :)
Nawet nie wiedziałem, że to w tym samym czasie grali Klasztor..... w kinach.
Też myślę, że to fajne czasy były. Mówiąc językiem krytyka filmowego: Miały klimat.

ocenił(a) serial na 8
popser

Dokładnie. Ja też miałem podobnie. Zgadza się, kolejki po bilety były długie na ulice .........
Kiedyś obejrzeć film w kinie na dużym ekranie to było przeżycie... nie to co teraz. Dzisiaj buduje się multipleksy które nie mają nic wspólnego z kinem z tamtych lat. Małe ekrany i kiepski tanim kosztem dzwięk.
Ja się wkurzyłem i zakupiłem w zeszłym roku Soniaka 55 cali 3D i mam kino w domu i dzisiejsze multipleksy mam w du..e :)
A co z napisami pl. do Musashi? Może kolega ma jakiś pomysł?

TERMINATOR2

Też bym chętnie się dowiedział skąd je wziąć do odc. 10-13 :)
Ciekawe z tym dźwiękiem i obrazem w kinach. Powinno być w zasadzie odwrotnie - technika od tamtego czasu poszła do przodu i to ostro.
Ja nie jestem w stanie porównać kina dzisiejszego i z tamtych lat, bo bywałem w nim rzadko, a poza tym minęło zbyt wiele lat bym pamiętał takie rzeczy.
Chyba, że przeniósł bym się w czasie ;)

aklekot

Co to za strona? Dziwnie ją zapisałeś. Niczego pl o podobnej nazwie nie znalazłem.

popser

To nie jest pl, tylko me. Wyraz wykropkowany to nazwa popularnego protokołu, jaśniej już chyba nie mogę ze względu na regulamin ;)
Obawiam się, że obowiązują zapki.

aklekot

http://www.zajefajna.com/seriale-111/musashi-sorekara-no-musashi-1981-a-310063/ tu macie najświeższe linki do tego serialu . Pozdrawiam wszystkim fanów serialu

ocenił(a) serial na 7
kur_rk

Na YT. https://www.youtube.com/watch?v=W353nlZYOmU i pozostałe .

citizenexceed

Na YT jest 13 odcinków, ale tylko 9 po polsku, na gryzoniu to samo. Masz może pozostałe? Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 7
MarcelKowal

Niestety nie mam.

kur_rk

I jak? Czas pokazał? :-)
Na YT jest 13 odcinków, ale tylko 9 po polsku, na gryzoniu to samo. Masz może pozostałe? Pozdrawiam

ocenił(a) serial na 9
MarcelKowal

Czas działa na niekorzyść serialu.
Niestety osoba posiadająca oryginalne kasety VHS nie skontaktowała się z pozostałymi odcinkami.
Pozostała tylko nadzieja.
Może za jakiś czas się coś pokaże.
Pozdrawiam
i wszystkiego dobrego na Nowy Rok.

kur_rk

TV wyświetliło tylko 9 odcinków serii do tego wykupiona licencja na jedną emisję

na CDA wrzuciłem troszkę lepszą jakość ale też 9 :(

ocenił(a) serial na 9
67arx

Wyświetlono wszystkie 13 odcinków.
W materiale, który dostałem, było kilka minut z 10 odcinka.
Do szczęścia potrzeba nam ostatniej płyty DVD zgranej z VHS, by był komplet.
Oryginalny materiał DVD jeszcze czeka na polskie audio tego co brakuje.

kur_rk

Odcinki ktore sa na yt, w opisie mają, ze to serial z 1984/85 roku. Zaten ktory serial byl emitowany u nas w 1985roku?

kur_rk

Wydaje mi się w TVP był serial z 1981. https://www.filmweb.pl/serial/Musashi-1981-627691 . Mogę się mylić, w sumie to już prawie 40 lat temu, ale odnoszę wrażenie że ów taki wygląd Musashiego kojarzę. Nawet na YT są wstawione pełne odcinki z lektorem i przede wszystkim sam początek (chodzi o pojedynki) jest jak najbardziej zgodny z tym co pamiętam

rool72

Znalazłem stronę gdzie można ściągnąć wszystkie (13) odcinki -- Serial z roku 1981, który oglądaliśmy w PRL w 1985. Niestety nie mogę wpisać linku bo nie wolno przez 90 dni od założenia konta tutaj. Ale łatwo jest ten link znaleźć. W Google, szukać trzeba tego tekstu:

"Sorekara no Musashi | それからの武蔵 (1981) raredoramas"

Pierwsza strona w Google ma linki do wszystkich odcinków (ale są one tylko po Japońsku). Napisów też brak. Natomiast wyczytałem w paru miejscach że istnieje wersja z napisami po Angielsku. Została wydana na DVD pod nazwą "Miyamoto Musashi". Szukałem tej wersji ale nie znalazłem. Też szukałem samych napisów, bez skutku.

Gdyby ktoś miał pliki a napisami angielskimi lub odcinki z napisami Angielskimi to proszę dać znać.

pomidor_1234

Dzięki, ja natomiast znalazłem z lektorem ale tylko 5 odcinków na vider, na innym linku już 9 odcinków z lektorem. Do tego co mi podałeś zamiast raredoramas wpisz lektor. pierwszy link te 5 odcinków, trochę niżej na freedisc już 9 odcinków. Jeszcze niżej też maks 9 odcinków. Nie pamiętam ile odcinków było emitowany wówczas w TVP ale gdzie nie spojrzę to z lektorem maks 9 odcinków. Jak coś znajdę więcej to dam znać.

rool72

Dzięki. Właśnie ściągam z freedisc.

Dzisiaj nalazłem gdzie kiedyś była wersja z angielskimi napisami. Poszukaj w Google:

"filmsamurajski.blogspot megaupload".

Są tylko dwa linki gdzie jest rozmowa na ten temat. Ale "megaupload już nie istnieje. Zadąłem w "filmsamurajski.blogspot" pytanie czy gdzieś indziej można tą wersję znaleźć. Czekam na odpowiedź.

Nie wiem czy wersja z angielskimi napisami ci odpowiada. Mi tak: skutek mieszkania w Kanadzie przez 27 lat a teraz w Anglii przez 6. Jak coś znajdę to dam znać. Zawsze można przetłumaczyć napisy z angielskiego na polski w Google, a potem stworzyć plik *. SRT z napisami polskimi. Ale to bardzo dużo pisania i potem synchronizowania tekstu w pliku SRT.