PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=304475}

Mushishi

2005 - 2006
8,0 7,6 tys. ocen
8,0 10 1 7646
Mushishi
powrót do forum serialu Mushishi

Mushishi a Mononoke

ocenił(a) serial na 10

Witam,
Jakiś czas temu zachwyciłam się tym serialem i ktoś polecił mi serial Mononoke. Pewne cechy łączą oba seriale, czy może to być przypadek? Tutaj mamy wędrownego "poskramiacza" mushi, tam wędrownego poskramiacza "mononoke", które dręczą ludzi. Czy to są te same formy "życia"? Mononoke są raczej dręczonymi duchami, których powstanie łączy się zawsze z jakąś ludzką tragedią. Jednak filmie Mononoke Hime również były takie dziwne stworki, raczej więcej łączyło je z mushi, niż z serialowymi mononoke. Czy ktoś może wyjaśnić jakie są powiązania i jaka jest geneza tych stworzeń? Czy ktoś może powiedzieć coś więcej na ten temat?
Pozdrawiam

rita83

Obecność duchów i bożków ściśle związanych z przyrodą jest głęboko osadzona w kulturze japońskiej i chińskiej. Można je w różnych formach dostrzec w wielu produkcjach japońskich, nie tylko księżniczka mononoke, również ze studia Ghibli "totoro" i "podniebny zamek laputa", ale także w zachodniej kreskówce inspirowanej kulturą azjatycką "avatar the last airbender". Jak się poszpera jest tego dużo więcej, tyle na razie przyszło mi do głowy.