Mushishi

2005 - 2006
8,0 7,7 tys. ocen
8,0 10 1 7665
Mushishi
powrót do forum serialu Mushishi

O ile sporą część anime bym wywalił z rankingu filmwebu, to naprawdę sądzę że ta seria jest w nim zasłużenie.
Sporo osób twierdzi że tu nie ma fabuły, wszystko jest bez składu, ładu i logiki.
To tylko obnaża ich krótkowzroczność i braki w edukacji wczesnoszkolnej.
Mnie wychowano min. na opowiadaniach braci Grimm, więc często bardzo surrealistycznych przypowieściach z drugim znaczeniem, morałem.
Tu mamy tą samą konstrukcję, historie oparte na japońskich wierzeniach, kryjące głębsze przesłanie, często dotyczące mroczniejszych stron człowieczeństwa.
Wszystkie historyjki również są niesamowicie oryginalne, i dosyć niepokojące, przez pewien czas mnie dręczyły nawet ;)

Unbother

True story, bro.

ocenił(a) serial na 9
Unbother

Ukazana w serii potęga natury i różne, często przerażające, oddziaływanie istot paranormalnych na ludzi przywodzą na myśl shintoizm, choć nie w czystej postaci. Do tego dodajmy nierealne Mushi, które są świetnym pretekstem do rozważań nad jak najbardziej realnymi ludzkimi problemami i moralnością. A na końcu przyprawmy to muzyką i dźwiękami- skromnymi ale na tyle genialnie dobranymi i wykonanymi, że nawet długo po obejrzeniu mam dreszcze. Razem daje to klimat niepowtarzalny, nie do podrobienia- świetny. Tego klimatu brakło mi jak czytałam książkę o mitologii Japońskiej- wszystko było takie suche. Jeśli ktoś próbuje zrozumieć, "poczuć" specyfikę Japońskich wierzeń to powinien to obejrzeć.