PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=37207}

Muskając aksamit

Tipping the Velvet
2002 -
7,0 1,3 tys. ocen
7,0 10 1 1278
Muskając aksamit
powrót do forum serialu Muskając aksamit

czytalyscie/liscie ksiazke? jezeli nie a macie zamiar to najpierw ogladnijcie film a pozniej dopiero przeczytajcie ksiazke. film ogolnie bardzo mi sie podobal, ale cala historia (szczegolnie kiedy nan zakochiwala sie w kitty) jest strasznie uproszczona a fakty pomieszane. dopiero w ksiazce autorka tlumaczy i opisuje prawdziwa wage uczuc, jakimi nan darzy kitty a film przedstawia je jako mlodziencze, pospolite zauroczenie

ocenił(a) serial na 8
hej_ka

Ja najpierw przeczytałam książkę, a potem obejrzałam film. Produkcja BBC jest bardzo dobra, choć faktycznie uproszczona, a kilka faktów zmienionych. Bardzo podobała mi się filmowa Flo, uważam, że była śliczna. Sama powieść Sarah Waters jest napisana znakomicie, czyta się z zapartym tchem i osobiście uważam ją za najlepszą w dorobku autorki, na drugim miejscu mieściłabym "Pod osłoną nocy".

hej_ka

*Spoiler*
Ja najpierw czytałam (a właściwie słuchałam audiobooka), potem oglądałam film i przyznam, że nieco mnie rozczarował. Kitty nie spełniła moich oczekiwań estetycznych ;) Nan też jakoś zupełnie inaczej sobie wyobrażałam, właściwie nie wgłębiono się w ogóle w jej psychikę, uczucia, a sama scena, kiedy Nan dowiaduje się o Kitty i Walterze była... jakby sucha.
"Złodziejka" została zdecydowanie lepiej zrobiona.

ocenił(a) serial na 9
hej_ka

Ja z kolei najpierw widziałam film, później po długim, długim okresie czasu przeczytałam książkę, a na drugi dzień po jej przeczytaniu po raz drugi obejrzałam film. I tak hmn... widząc go po raz pierwszy podobal mi sie o wiele bardziej niz, gdy go oglądałam juz po przeczytaniu ksiązki. A to za sprawą tego, że książka podobała mi się niesłychanie, aż żal sciskał serce, gdy zbliżalam się ku jej końcowi (książka powinna sie nie kończyć :] ), a film był wybrakowany, nie oddawał pełnej atmosfery książki. Wiadoma rzecz, że podczas czytania książki działa nasza wyobraźnia, film nie do końca sprostał mojej :))) Jednakże film również uważam za b.dobry.

Teraz czytam 'Niebanalną więż', nastepnie 'Złodziejkę', a na sam koniec zostawiłam sobie 'Pod osłoną nocy' :)))

ocenił(a) serial na 8
calisha_88

"Niebanalna więź" została niedawno zekranizowana przez BBC, całkiem udanie. Ja czekam na nową powieść Sarah Waters, ale podobno ma być niebranżowa :(