PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=619268}

My Little Pony: Przyjaźń to magia

My Little Pony: Friendship Is Magic
2010 - 2020
7,4 7,8 tys. ocen
7,4 10 1 7828
6,5 2 krytyków
My Little Pony: Przyjaźń to magia
powrót do forum serialu My Little Pony: Przyjaźń to magia

Zanim zostanę wdeptany kopytami w ziemię, pragnę wyjaśnić, że w żaden sposób nie
chcę umniejszać klasy serialu, który jest genialny, a jedynie wymienić występujące w nim
błędy w celach hobbystyczno - poznawczych;) Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to
bajka dla dzieci, dlatego w/w błędy nie wpływają na moją ocenę kreskówki. Dodam też,
że nie chodzi o błędy w stylu „w tej scenie Twilight ma za długa szyję” czy „przekroczenie
prędkości dźwięku przez żywą istotę jest niemożliwe”. Chodzi o błędy, które naruszają
zasady panujące w uniwersum Equestrii, lub też są w odniesieniu do nich pozbawione
logiki. Mi przychodzą na myśl takie błędy:
- czemu Twilight uciekając przed hydrą nie teleportuje się na drugi brzeg przepaści, tylko
koniecznie chce skakać?
- czemu księżniczka Celestia przysyła zaproszenia na GGG 23 odcinki przed samą GGG?
- czemu zaledwie dwa odcinki po sprzątaniu po zimie nadchodzi już jesień? Czyżby latem
i wiosną nie działo się nic godnego pokazania? To musiał być nudny rok;)
- w odcinku z RD uwięzioną w kanionie jest spora nielogiczność. Nie, nie chodzi o to, że
RD była przygnieciona tylko za jedno pióro, nie znam anatomii pegaza więc możliwe, że
pióra mają one na stałe a ich wyrwanie jest bardzo bolesne(Choć z drugiej strony w
innym odcinku Scootaloo traci pióro raczej bezboleśnie i bezproblemowo…). Chodzi mi
tu głównie o problem z czasem. Jakim cudem w góra kilka minut, w którym ptaki i
nietoperz doleciały do mety, do RD zdążył dojść żółw, uwolnić ją i zawieźć do mety na
grzbiecie? Coś tu nie gra…
- kolejna nielogiczność związana z tym odcinkiem. Dlaczego po takiej lekcji pokory, którą
RD otrzymała, w następnym odcinku jest chyba najbardziej pyszałkowata z całej serii?
Czyżby nic się nie nauczyła? Nie dość, ze księżniczka Celestia byłaby niezadowolona, to
jeszcze nieco wypacza to ideę całej bajki. No chyba, że odcinki nie sa chronologicznie
ułożone.
- Czemu wszyscy, a zwłaszcza TS, tak boją się tej Celestii, skoro jest ona bardzo
wyrozumiała i wręcz do rany przyłóż?
To tyle ode mnie, jeśli jednak czegoś nie zrozumiałem i nie są to błędy, to proszę o
wyjaśnienie:)
Pozdrawiam

SonOfAPlunder

Przepraszam pomyłka jakieś błędy na tej stronce :)

SonOfAPlunder

http://ifotos.pl/zobacz/beztytuuJ_rxanhwq.JPG/

Już ....ciężko znaleźć dobry hosting zapodaj pl coś u mnie nie chcę działać

ocenił(a) serial na 10
rainbowcrash

Akurat pokemony nigdy mnie nie ruszały, co prawda zbierałem z nimi tazosy, ale to bardziej dla samego kolekcjonowania niż poków:) MLP z nowych kreskówek są wyjątkiem, że tak przypadły mi do gustu:)

SonOfAPlunder

Naszła mnie jakaś inwencja twórcza może coś porobię w Photoshopie z kucami :) wprawdzie nie umiem rysować to chociaż stworze jakiś remiks ładny albo coś w tym stylu :)

rainbowcrash

W stanach krzykniesz to wszyscy za tobą polecą niewiedzą nawet po co taka mentalność tego kraju :D a gdyby w Ponyvile była ropa to wiadomo z "misją" pokojową by przyjechali :D

rainbowcrash

Ale ci niektórzy forumowicze
są agresywni :)) zadźgali by :)) jak im powiesz coś źle na temat ulubionego serialu chyba nie będę komentował innych seriali bo potem na mnie będzie :))

rainbowcrash

My little pony jest wielką baza dla wszystkiego co laczy sie z kultura :) mysle tez ze to jedyna rzecz z zachodu ktorą my polacy bardzo zaczynamy cenic :)

allen123

Dokładnie ...nawet niemiecka wersja piosenek podoba mi się mimo to że nie nie lubię niemieckiego :) magia

allen123

Obejrzałem sobie dla ciekawości tą kreskówkę Pora na ;przygodę i...wyłączyłem po minucie jak to można oglądać to dla mnie nie porozumienie mózg się lasuje od tego :)))

rainbowcrash

pora na przygode to najwieksze dno jest to slabe nic nie wnoszace tam na forum mowia jakie to genialne i wogle a to nie prawda pora na przygode do piet My little pony nie dorasta MLP to Arcydzielo Geniusz Mistrzostwo swiata :) nie mowie tego w ekstazie ale szczerze :) tak samo napewno lepsze od pory na przygode sa Zwariowane melodie Pingwiny z madagaskaru czy np Johny bravo ( kojarzy mi sie z Iron willem z ostatniego odcinka :D)

allen123

Powinni zmienić nazwę "pora na mózgotrzep" :)

allen123

Obejrzał bym jeszcze raz odcinek z flutershy ale jakoś nie mogę odpycha mnie on :) oczywiście rozumiem cały ten odcinek zabieg twórców ale jakoś nie mogę się przełamać :D

rainbowcrash

we wszystkim idzie sie przelamac :) ja go juz 3 razy obejrzalem i za kazdym razem sie wzruszylem :) i wiecej wyciagnelem z moralu :) a jesli chcesz sobie poprawic humor polecam przesluchac At the gala albo odcinek Lesson zero lub last roundup obejrzec pozdrawiam :)

allen123

Może kiedyś się przełamię i obejrzę...to ja coś na temat napiszę :D zaróżowiłem całe forum :D W odcinku "w zielonym Ci nie do twarzy" podczas rozmowy twilight z flutershy nagle z tych gąbek czy co tam było wyskakuje pinkie pie jak ona tam weszła http://www.youtube.com/watch?v=MmRYccuXWNA

allen123

I czemu kucyki sprzątają śnieg :) rozumiem aluzje to porządków wiosennych rozumiem tez ze pegazy kontrolują pogodę no ale bez przesady :) i po co one noszą te ubrania :) w odcinku at the gala buty kucyki nosiły tylko na przednich kopytach

rainbowcrash

to wszystko sluzy jak to wczoraj wspomnialem efekciarstwu :) wiesz oni sprzataja snieg a my ludzie odgarniamy :) a jesli chodzi o buty :) na przednich kopytach :) ladniej to wyglada :) a apropo pinkie pie jest jedna z najbardziej wplywowych postaci w historii :) przeciez jak sie na nia patrzy to banan na twarzy jest :) tak na marginesie powinno sie zrobic Miedzynarodowy Dzien My little pony :)

allen123

Pinki pie niedługo przejmie to forum potem zajmie się całym film web a później resztą internetowego świata :) FOREVER

ocenił(a) serial na 10
SonOfAPlunder

Mnie natomiast zastanawia dlaczego w odcinku "Hearth's Warming Eve" , po zjednoczeniu trzech plemion, gdy kucyki ustawiają flagę Equestrii, widnieje na niej wizerunek Celestii i Luny. Przecież na początku Spike mówi że historia ta dzieje się długo przed rządami Celestii. Jak mogły się pojawić na fladze przed swoimi rządami? Dla mnie to trochę nielogiczne.

użytkownik usunięty
kruk6666

Mother of Celestia ! (w dosłownym tego zdania znaczeniu) a przynajmniej tak mi się zdaje.

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

Hmm...może flaga którą postawili była im (aktorom odgrywającym przedstawienie) współczesną flagą Equestrii, a postawili ją w sensie symbolicznym? Tak jak teraz np. na przedstawieniach szkolnych odnoszących się do początków Polski używa się polskiej flagi, mimo, że wtedy jeszcze nie istniała. Tak to interpretuję. Mnie natomiast zastanawia, jakim cudem Cutie Mark Crusaders mogli sobie wybrać taką nazwę? Skoro w słowniku kucyków występuje słowo Crusader (krzyżowiec) tzn, ze powinno istnieć tam też pojęcie krucjaty, a więc też religii chrześcijańskiej. A jak wiemy nic takiego tam nie ma (na szczęście). Podobnie jakim cudem Dash mogła nazwać żółwia Tank, czyżby w Equestrii znane były czołgi?:)

ocenił(a) serial na 9
SonOfAPlunder

Czy ja wiem... to znaczy teoretycznie masz rację, ale tylko przy założeniu, iż Equestria była by anglojęzyczną krainą, gdzie faktycznie występuje takie słowo jak Crusader. W innym wypadku, gdy założymy, iż Equestria posiada jednak swój własny język, który jest tylko tłumaczony na angielski takie szczegóły przestaną mieć znaczenie - to tylko słowa próbujące oddać daną treść, a nie czyniące to doskonale.
Zaś co do czołgów, kto wie? Może można je gdzieniegdzie znaleźć będąc w królestwie Celestii...
http://www.youtube.com/watch?v=xClvH9Ni-RI&feature=related

Jan___

Jestem jak najbardziej za twoją wersją używają , tez innych określeń takich jak everypony anypony i takich rożnych chwytów słownych co może wskazywać na odrębny język :) coś podobnego do Ponglish :D

ocenił(a) serial na 10
Jan___

Hmm, jeśli Equestria ma własny język, to ja żądam nadawania wersji oryginalnej;) A co do czołgu, to tak właśnie powinna wyglądać jedna z ostatnich scen z epizodu z Discordem:) Gdybym jeszcze chciał się trochę poczepiac, to dodałbym, że RD w swojej piosence używa tez słowa "pocisk" (czyli w Equestrii znają też broń palną) oraz gwiżdże utwór Wagnera (choć pewnie w ich realiach Wagner to kucyk-kompozytor):)

ocenił(a) serial na 9
SonOfAPlunder

Jestem tego niemal pewny, że ma własny, ale szanse na to, iż wyemitują ten serial kiedykolwiek i gdziekolwiek w tym właśnie języku są bardzo nikłe, a pisząc bardzo mam na myśli bardzo, bardzo... Skoro sam Władca Pierścieni był niemal w pełni zanglizowany nie licząc paru elfickich zwrotów, to co dopiero nasze małe kucyki? Zaś w kwestii pocisków to cóż, Discord w pewnym momencie rozłożył na swoim brzuchu tarczę strzelniczą, więc rzeczywiście coś jest na rzeczy, niemniej osobiście wątpię, aby takie coś jak pistolet miało zastosowanie w rękach kogoś, kto zamiast dłoni ma kopyta... bardziej stawiałbym na magiczne pociski tworzone magią jednorożców ;)

ocenił(a) serial na 10
Jan___

Nie mogę się zgodzić, wszak nasze kucyki pomimo braku dłoni stale korzystają z szklanek, talerzy, kufli, klamek i tym podobnych wynalazków zarezerwowanych wyłącznie dla posiadaczy chwytnych kończyn;) Szczególnie ta scena jest zabawna:
http://images3.wikia.nocookie.net/__cb20120128200037/mlp/images/thumb/c/c7/Main_ 6_holding_cider_S2E15.png/830px-Main_6_holding_cider_S2E15.png?width=600

ocenił(a) serial na 9
SonOfAPlunder

Racja, więc wygląda na to, iż ich kopyta są nadzwyczaj chwytne, niemniej broń palna wymaga chyba jednak więcej finezji w użytkowaniu jej - w przeciwieństwie do szklanek, klamek, kufli i wielu innych wymaga użycia przynajmniej trzech, a nie dwóch palców w przypadku człowieka, nie wiem jakby to wyglądało w przypadku kucyków, ale sądzę, iż mogłyby mieć problemy z nieumyślnym naciskaniem spustu w pistolecie, chociaż z drugiej strony taki karabin, do którego potrzeba użyć obu rąk ten problem rozwiązać by mógł ;) tym niemniej wciąż stawiam na magię jednorożców ;p

ocenił(a) serial na 10
Jan___

w Fallout Equestrii kuce korzystają z broni, i nawet z sensem jest to wytłumaczone, kształt umożliwia im trzymanie tego w pysku, jednorożce najzwyczajniej w świecie korzystają z telekinezy, a niektóre mają założone "siodła bojowe", więc chyba się da

ocenił(a) serial na 9
Draquy92

No tak, zapomniałbym o pyskach, a przecież w końcu ich używają dość często... i tak, teraz brzmi to całkiem sensownie. A tak przy okazji nachodzi mnie taka refleksja... czy jednorożce nie mają jakiejś wielkiej przewagi nad pozostałymi rasami kucyków? Dzięki takiej telekinezie są w stanie działać zapewne skuteczniej i bardziej wydajnie niż człowiek, pomimo braku chwytnych kończyn, właściwie ich róg służy im za dziesięć par rąk i ma do tego jeszcze inne bardziej zaawansowane zastosowania (teleportacja, x-ray)...

ocenił(a) serial na 10
Jan___

Umiejętności jednorożca głownie zależą chyba od skali jego talentu i włożonej w naukę magii pracy. Np. czy ktoś widział kiedyś Rarity używającą rogu do czegoś więcej niż podawanie sobie przyrządów krawieckich i wieszania dekoracji (no i wyszukiwania diamentów, ale to jej naturalny dar)?:) Wydaje mi się, że żeby jednorożec był w stanie wykorzystać swoją magię bojowo, potrzeba lat pracy no i wrodzonych predyspozycji.

ocenił(a) serial na 9
SonOfAPlunder

Zapewne tak, ale już sama telekineza daje znaczną przewagę i ułatwia pracę - wątpię by taka Rarity poradziłaby sobie z uszyciem tych wszystkich sukien na Galę bez swojego rogu. Umiejętność latania w przypadku pegazów też w sumie jest sporą przewagą nad resztą kucyków... W ogóle te ziemskie kuce są w jakiś sposób upośledzone w porównaniu do jednorożców czy pegazów, a paradoksalnie to im chyba najlepiej się wiodło przed zjednoczeniem plemion, a przynajmniej tak przedstawiono historię podczas przedstawiania z okazji Wigilii... hm, może więc jednak owe wydarzenia wyglądały naprawdę trochę inaczej niż prezentuje to propaganda Celestii na rzecz przyjaźni? ;p

ocenił(a) serial na 10
Jan___

Bo ja wiem, czy ziemskie kucyki miały najlepiej? Ich przewaga polegała na tym, że miały umiejętność wytwarzania żywności (pegazy mieszkały w chmurach więc nie miały jak tego robić, a jednorożce były zbyt "szlachetne" by parać się robotą). Moim zdaniem ogólnie układ był dość uczciwy (wy nam jedzenie, my wam bezpieczeństwo, pogodę, pory roku itd). Widzę tu nawiązania do struktury feudalnej Europy:
Ziemskie kucyki - chłopi, rzemieślnicy, mieszczanie
Pegazy - żołnierze, wojownicy
Jednorożce - szlachta, uczeni, kapłani (?)
Z tym, że były to w tej sytuacji trzy niepodległe ludy, które okoliczności zmusiły do współpracy. I może by tak zostało, gdyby poszczególny rasy darzyły się większym szacunkiem i zaufaniem:)

ocenił(a) serial na 9
SonOfAPlunder

Fakt, iż jako jedyne miały dostęp do źródła żywności i były niezależne pod tym względem w przeciwieństwie do pozostałych ras naprawdę stawiał je w korzystnej pozycji, mogły dyktować warunki współpracy z pegazami odnośnie pogody (nie wiem z jakiej racji też mieliby dokarmiać jednorożce?). Albo jednorożce mogłyby zawiązać sojusz z pegazami i uczynić z ziemskich kucy swoich niewolników, w końcu jak wspomniałem magia i skrzydła to znaczna przewaga;) Chociaż może właśnie tak było? To by tłumaczyło dlaczego ziemskie kucyki dokarmiały też jednorożce, mimo iż te praktycznie w niczym im nie pomagały, to bodaj dokładnie taka sama relacja jak między szlachtą, a chłopami... teraz wszystko ma sens :D

ocenił(a) serial na 10
Jan___

A czy jednorożce czasem nie czuwały nad dniem i nocą, porami roku itd, bez których ziemskie kucyki nie mogłyby produkować żywności? Możliwe też, że jednorożce pełniły funkcje naukowców, wymyślały wynalazki, może też robiły za lekarzy? Na pewno coś od siebie dawały:)

ocenił(a) serial na 10
SonOfAPlunder

Nad dniem i nocą to jedynie Aplicorny dobrze napisałem ?:) Luna i Celestia boginie a reszte to kucyki robiły

ocenił(a) serial na 10
AndrzejSparkl

No tak, ale historia z Hearth's Warming Eve rozgrywała się z tego co wiem przed czasami Celestii i Luny:)

ocenił(a) serial na 10
SonOfAPlunder

No tak zapomniałem o tym aspekcie :)

ocenił(a) serial na 9
AndrzejSparkl

Prawie dobrze, powinno być alicorny :) ewentualnie bardziej po polsku pegazorożece ;)

ocenił(a) serial na 9
SonOfAPlunder

Za pory roku odpowiadały najpewniej pegazy, gdyż to one zajmują się pogodą. A co do dnia i nocy to nie wiem, w każdym razie nie jestem pewny, ale to chyba Luna i Celestia od zawsze rządziły tymi aspektami. Od zawsze, nawet przed tym jak powstała Equestria, a one objęły rządy w niej. Naukowcy? Lekarze? No może, ale podczas przedstawienia nie sprawiały wrażenia pomocnych :P

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

Zastanawia mnie jeszcze po co AppleJack hoduje świnie. Przecież kucyki to wegetarianie.

ocenił(a) serial na 9
kruk6666

Skoro to wegetarianie to raczej nie dla mięsa, chociaż... może to jednak nie do końca wegetarianie? A może mięso idzie na eksport poza Equestrię?

ocenił(a) serial na 10
Jan___

Mięso wcinają Winona i Opal:) I jeszcze ta...Sowalicja, czy jak jej tam w oryginale;P

ocenił(a) serial na 9
SonOfAPlunder

To już chyba wiadomo gdzie mięso trafia ostatecznie, ale skąd się ono bierze? Bo z tego, co wyczytałem na Wikii jedyne praktyczne zastosowanie świń to wyszukiwanie trufli, a nie wieprzowina...

ocenił(a) serial na 10
Jan___

To pewnie tylko oficjalna wersja;) Tak naprawdę Applejack ma za stodołą ubojnię:)

ocenił(a) serial na 10
SonOfAPlunder

Haha. Ciężko mi sobie wyobrazić Applejack lub BigMacintosha oprawiających świnię.

ocenił(a) serial na 9
kruk6666

Haha, a ja sobie to wyobrażam, to byłaby egzekucja w stylu Wild West - zawiązane oczy, ostatni papieros i jeden celny strzał z dubeltówki x) Ewentualnie od razu na hak, aby zaoszczędzić sobie pracy na później... no, a potem zwykła rzeźnia: wyjmowanie wnętrzności, odkrajanie kończyn i takie tam... hej, skoro Pinkie poradziła sobie w Cupcakesach to i Applejack da rade! :D

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

jeśli kucyki mają coś wspólnego z końmi, to to są wegetarianie z przyzwyczajenia
konie da się karmić mięsem, ma to dobre skutki dla ich masy i ogólnie formy fizycznej, ale są wtedy niebezpieczne dla otoczenia, nieraz już ludzie próbowali

ocenił(a) serial na 10
SonOfAPlunder

Kontynuując, zastanawiają mnie jeszcze dwie sprawy:
1. Dlaczego kucyki przed pojawieniem się ich Cutie Marka nie mają pojęcia jaki on będzie? Przecież w większości przypadków znaczek jest związany z ich imieniem, a imiona mają przecież od narodzin:)
2. Czy nie sądzicie, że po akcji którą odstawiła RD w odcinku Sonic Rainboom Wonderbolts powinni wylecieć na zbity pysk, a ona powinna zając ich miejsce? Wszak oni nie potrafili uratować nawet jednej spadającej Rarity, podczas gdy RD z łatwością uratowała całą czwórkę. Do tego wykonała trick dotychczas uważany za absolutnie niewykonalny (inne pegazy mówiły o Sonic Rainboom, że "taka sztuczka nie istnieje"). Tymczasem Wonderbolts pozostają gwiazdami, a deklasująca ich RD dostaje tylko jakąś marną nagrodę dla młodego talentu;)

SonOfAPlunder

http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=LT60o1DFOVc wytłumacz mi to :D trudne pytania muszę się zastanowić :P

ocenił(a) serial na 10
rainbowcrash

Dobre:D Tylko trzecie "louder" wyszło niezbyt wiernie, w oryginalne to było takie LOUD-E-E-EEER!!:)

SonOfAPlunder

Odpowiem na pytanie 2 :)) być może Rainbow po prostu jest za młoda na wstąpienie do takiej elitarnej grupki :) to jedyny pomysł jaki przyszedł mi do głowy:) albo mają komplet lotników :O