Zanim zostanę wdeptany kopytami w ziemię, pragnę wyjaśnić, że w żaden sposób nie
chcę umniejszać klasy serialu, który jest genialny, a jedynie wymienić występujące w nim
błędy w celach hobbystyczno - poznawczych;) Oczywiście zdaję sobie sprawę, że jest to
bajka dla dzieci, dlatego w/w błędy nie wpływają na moją ocenę kreskówki. Dodam też,
że nie chodzi o błędy w stylu „w tej scenie Twilight ma za długa szyję” czy „przekroczenie
prędkości dźwięku przez żywą istotę jest niemożliwe”. Chodzi o błędy, które naruszają
zasady panujące w uniwersum Equestrii, lub też są w odniesieniu do nich pozbawione
logiki. Mi przychodzą na myśl takie błędy:
- czemu Twilight uciekając przed hydrą nie teleportuje się na drugi brzeg przepaści, tylko
koniecznie chce skakać?
- czemu księżniczka Celestia przysyła zaproszenia na GGG 23 odcinki przed samą GGG?
- czemu zaledwie dwa odcinki po sprzątaniu po zimie nadchodzi już jesień? Czyżby latem
i wiosną nie działo się nic godnego pokazania? To musiał być nudny rok;)
- w odcinku z RD uwięzioną w kanionie jest spora nielogiczność. Nie, nie chodzi o to, że
RD była przygnieciona tylko za jedno pióro, nie znam anatomii pegaza więc możliwe, że
pióra mają one na stałe a ich wyrwanie jest bardzo bolesne(Choć z drugiej strony w
innym odcinku Scootaloo traci pióro raczej bezboleśnie i bezproblemowo…). Chodzi mi
tu głównie o problem z czasem. Jakim cudem w góra kilka minut, w którym ptaki i
nietoperz doleciały do mety, do RD zdążył dojść żółw, uwolnić ją i zawieźć do mety na
grzbiecie? Coś tu nie gra…
- kolejna nielogiczność związana z tym odcinkiem. Dlaczego po takiej lekcji pokory, którą
RD otrzymała, w następnym odcinku jest chyba najbardziej pyszałkowata z całej serii?
Czyżby nic się nie nauczyła? Nie dość, ze księżniczka Celestia byłaby niezadowolona, to
jeszcze nieco wypacza to ideę całej bajki. No chyba, że odcinki nie sa chronologicznie
ułożone.
- Czemu wszyscy, a zwłaszcza TS, tak boją się tej Celestii, skoro jest ona bardzo
wyrozumiała i wręcz do rany przyłóż?
To tyle ode mnie, jeśli jednak czegoś nie zrozumiałem i nie są to błędy, to proszę o
wyjaśnienie:)
Pozdrawiam
http://www.youtube.com/watch?v=yJutoNmRTpc To też przekracza jakiekolwiek bariery fizyczne :D tak na serio to bajka science-fiction tam wszystko jest możliwe :))czasem fajnie coś oglądać nielogicznego mnie takie rzeczy bawią a co do odcinków to one nie łączą się w całość oprócz kilku tam odcinków
Heh, wiem, że to bajka "na luzie" (choć porusza też poważniejsze problemy) i nie wymagam od niej realizmu, jednak to minimum konsekwencji by nie zaszkodziło Przykładowo nie mam problemów z tym, że gumisie skaczą jak piłki kauczukowe po wypiciu soku, choć nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością, jednak gdyby nagle zaczęły skakać bez soku, byłaby to niekonsekwencja twórców:)
Spoko loko moja wypowiedz mogła zabrzmieć groźnie ale nie było to celowe :))) bardzo się ciesze ze ktoś założył taki temat bardzo ciekawią mnie takie smaczki :)
Gumisie mówisz....u mnie pod sklepem stoją takie "gumisie" i po "soku" też "skakają " zwłaszcza jak zobaczą Niebieskich :)
Super nie mogę edytować swojej wypowiedzi super jest ten serwis....Taka magia tej kreskówki odpowiem na parę twoich pytań :)
"czemu księżniczka Celestia przysyła zaproszenia na GGG 23 odcinki przed samą GGG? "Spike czytał że gala odbędzie się dnia 21 ale nie powiedział jaki miesiąc z tego możemy wnioskować ze w chwili wysłania tego zaproszenia był koniec lub początek miesiąca:) co do pokory RD odpowiedziałem powyżej dlaczego TS się boją celesti hmmm... to w końcu władczyni Equestri jakieś zasady obowiązywać ja boje się nauczycieli mimo to że są wyrozumiali ;)
Skoro odcinki nie są chronologicznie ułożone to część moich pytań tym samym robi się nieaktualna:) Co do strachu przed Celestią to rozumiem, że jakieś tam jego pokłady w odniesieniu do monarchy trzeba mieć, jednak Twilight strasząca Fluttershy, że księżniczka wtrąci ją do lochu (w odcinku o feniksie) trochę mnie zdziwiła;) Tak samo jak jej panika w odcinku Lesson Zero.
" czemu Twilight uciekając przed hydrą nie teleportuje się na drugi brzeg przepaści, tylko
koniecznie chce skakać?" nie wiem co o tym myśleć może się bała ?gdy człowiek się boi stresuje się zapomina o wszystkim i w tym wypadku zapomniała o tym czarze :) ja tak mam gdy mam stress a kto by nie miał gdyby goniła go 2 metrowa bestia :)) panikę twilight bardzo łatwo wytłumaczyć wyobraź sobie że jesteś najlepszym uczniem w klasie wszyscy o tobie mają dobrą opinie wszyscy mogą na ciebie liczyć ty jesteś pod największą presją wtedy człowiek męczy się psychicznie powiedzmy że zdarzy się jakaś pomyłka popełnisz błąd zrobisz coś niewłaściwego i opinia nienagannego ucznia legnie w gruzach i znowu piszę na swoim przykładzie choć nie jestem takim dobrym uczniem ale myśl że opuszczę jeden rok mnie przeraża :)
No ta hydra to miała raczej koło 10m:) Hmm, rozumiem, że mogła spanikować, ale że żadna z jej koleżanek nie przypomniała, że ma magiczną moc?:)
Opsss tak 10 m głupi błąd :) może zapomniały wiesz czasami rozwiązanie jakiegoś problemu może być banalnie proste że zapominamy o takich rzeczach
Dalczego Twilight boi się Celesti http://youtu.be/5M_yU9bFsCM :)
Btw. Czy tylko ja w ostatniej ławce widzę małego Alicorna?
Ja też na jej miejscu bym zwariował robisz coś nienagannie masz wszystko zaplanowane a jedna mała rzecz psuje cały smak twilight przesadza :)))
Owszem, jest Alicorn:) No właśnie ten lęk Twilight jest niezrozumiały, mogła się bać, że zawiedzie swoją nauczycielkę, ale te represje i kary, które sobie wyobrażała były całkowicie pozbawione podstaw. Zwłaszcza, że księżniczka ciągle kadziła jej, że jest jej najlepsza uczennicą:)
Właśnie tutaj nie wiem co odpowiedzieć czemu się bała :)) może naczytała się jakiś głupot z książek o monarchii możemy tu jedynie gdybać nikt nie wie co siedzi w jej główce :)
Ja właśnie tego nie mogłem pojąć, Celestia jest "spoko", "na luzie" a Twiligt panika co to będzie jak się dowie. Chyba za dużo od siebie wymaga :P
Są takie rzeczy, które się kucylogom nie śniły
Wiedzie że celestia ma z 1000 lat ? i nadal wygląda tak młodo :) podobnie jak znany wam Ash który od 16 lat ma 10 lat :P
:) Twilight też nie uszło na sucho zadawanie niewygodnych pytań:
http://1.bp.blogspot.com/-rmo6gcqfrf0/TdrC3dYcIRI/AAAAAAAAE2s/t_VbvnIRuf4/s1600/ 14206+-+artist-Didjargo+celestia+moon+portal_2+twilight_sparkle.jpg
Jutro sobie przeczytam jestem zbyt zmęczony trzeba jutro wstać na szczęście nie mam jutro lekcji z "Twilight" moja polonistka ma podobne uczesanie do niej i też kocha książki :D miło się rozmawiało bardzo się cieszę ze założyłeś ten temat pozdrawiam :P
ja sie wypowiem na ten temat tak Errare humanum est - bładzic jest rzeczą ludzką w kazdym filmie zdarza sie nie dociagniecia i pomylki to jest nieuniknione :) wspomniales np Celestia ma 1000 lat i wyglada mlodo :) odpowiedz jest prosta :) jest niesmiertelna :) jest nie chce tutaj przekraczac form politeizmu jest boginia :) zyje wiecznie . dlaczego Twlight boi sie celesti tez prosta odpowiedz Celestia uzywa sformulowania My Faithful student moja najcudowniejsza studentko Twilight bierze sobie to do serca wiec chce by wszystko gralo precyzyjnie nie chce jej zawiesc .. Twilight ktora nie uzywa teleportacji w walce z hydrami tez jest oczywista ;) uzyje slowa z polskiego dubbingu z odcinka A bird in the hoof Celestia powiedziala takie słowo : Efektciarstwo :) dlaczego celestia wyslala tak szybko zaproszenia :) troszke dziwnie to zabrzmi to tak jak przed nie wiem weselem czy slubem kogos zaprasza sie miesiac przed :) mniej wiecej podobna zasada:)
Oczywiście, że błądzić jest rzeczą ludzką, ja wyszukuję te błędy może właśnie dlatego, że tej bajce tak blisko do perfekcji i gdyby ich (błędów) nie było to mielibyśmy nieśmiertelne dzieło z którym zaszczytem byłoby obcować;) Fakt, że Celestia jest kimś na miarę bóstwa, w końcu kucyki same mówią "klnę się na Celestię, przysięgam na Celestię" itd. Dlatego jej długowieczności się nie czepiam:) Rozumiem też, że Twilight boi się zawieść swoja mistrzynię, lecz jak już wspomniałem, nieco przesadza, w końcu zna Celestię i wie, że to nie żaden tyran. Hmm, czyli TS wolała ryzykować życie, niż narazić się na posądzenia o efekciarstwo? Ciekawa teoria;) Co do zaproszeń, jeśli odcinki nie są ułożone chronologicznie, to nie ma tematu:)
czemu wszyscy boja sie Celesti :) jest wladcą a wladcy trzeba sluchac :) jednak celestia jest bardzo zdystansowana :) ma poczucie humoru jest wrazliwa wyslucha problemy spoleczenstwa :) propo rainbow dash ze sie nie nauczyla mysle ze wiele osob kiedy zrozumie swoj blad za jakis czas popelni go znowu tak jak wspomnialem sentencje ze bładzic jest rzecza ludzka ... propo filmu film jest na te lata istnym diamentem idealem filmowym ktory podejmuje fajne koncepcje po psychologie realne zycie wiele zabawnych scen i pieknych morałow ktore warto sobie wziac do serca :) no i oczywiscie piosenki ktore sa jednym z fenomenów tego serialu :) Pozdrawiam :) to moja wizytowka :) http://i.neoseeker.com/mgv/574321-Liege/321/75/130613082708_display.gif
Lepiej bym tego nie ujął chętnie bym podyskutować również z tobą na ten temat ale niestety obowiązki wzywają ze zmęczenia podoba mi się filmik z pinkie pie na kosiarce :)
zawsze mozemy na temat MLP porozmawiac :) o tym mozna mowic a mowic :) a w szczegolnosci wychwalac :) mysle najszybszy fenomen w historii :) mimo ze animacja ma 1.5 roku to dokonac tyle to naprawde nadzwyczajny wyczyn :)
Zgadzam się, ogromnym atutem serii jest bardzo ludzkie przedstawienie bohaterek, ich słabości i popełnianych błędów. A wizytówka świetna, aż chce się powiedzieć:
http://images.cheezburger.com/completestore/2011/12/13/922c0c50-21ef-4801-a453-5 0e20e0bab04.png
Również pozdrawiam:)
taka jest globalizacja mlp :) idealny film :) tym sie zyje :) ja sie przyznam ze gdy slucham utworow mlp czuje sie bardzo szczesliwy :) wzruszam sie na kazdym odcinku :) poprostu czapki z głow dla Lauren Faust ktora ma polskie korzenie :)
Pozostaje mi jedynie potwierdzić:) Dodam, że MLP pojawiło się w idealnym momencie, gdy już całkowicie zwątpiłem, że jeszcze kiedyś powstanie dobra kreskówka:)
bardzo madre zdanie "pojawilo sie w idealnym momencie " :) :) to nawet swiadczy o rankingu ( to tylko formalnosc ale potwierdzona :) ) 3 miejsce wsrod animacji 2 wsrod seriali familijnych i w "15 " najlepszych komedii :) i ogolem w "100" najlepszych ogolem :) ale najwazniejsze ze JEST :) Pisze o tym fenomenie :) powiedzmy taka prace :) to tak na marginesie ..
Ja powiem jedno tak reasumujac :) tak z 2 lata temu marzylo mi sie aby powstal serial o kucykach ktory polaczy wszystkie generacje i aby bylo w nim zawarte bardzo wiele nawiazan :) po tych 2 latach moge powiedziec MArzenie sie spelnilo :)
http://www.youtube.com/watch?v=mNrXMOSkBas piosenka mlp ;) pewno ja slyszales :) ma Powera :)
Pewnie, że słyszałem:) A widzisz, ja wcześniejszych generacji MLP w życiu nie oglądałem, natomiast ta z miejsca mnie zauroczyła:) Ale z tego co wiem, te wcześniejsze wersje to zupełnie inna klasa i kategoria, mam rację?:)
znaczy ja ci powiem tak zalezy dla kogo :) generacje G1 G2 i G3 sa dla mnie inspiracja z dziecinstwa :) mam do nich sentyment jako dzieciak bardzo je szanuje :) od 13 lat interesuje sie mlp a mam 20 :) takze mysle ze to zalezy od gustu co do poprzednich filmow jednak sadze ze ta G4 to istne Arcydzielo na ogromna skale tu jest o wiele lepsza fabula wszystko jest najlepsze W MLP FIM :) ale z twoim stwierdzeniem sie rowniez zgadzam :)
wielu nie lubi poprzednich generacji ze wzgledów ze one nic nie wnosily by robione na komercje i pod wplywem produkcji zabawek dla dzieci ale spotykam sie z kilkoma osobami z filmweba ktore maja szacunek do poprzednich generacji :)
mnie mozesz nazywac Fanem i Brony od wszystkich generacji :) ten serial ktory jest uwielbiam tak jak wszyscy :)
Niestety ja nie miałem do czynienia z wcześniejszymi generacjami więc nie będę ich oceniał :))ale obejrzałem całą G4 i uważam że ten serial jest " super ultra ekstremalnie najczadowniejszy " wspomniałeś o piosenkach w serialu dla mnie wręcz to istne arcydzieła muzyczne sto razy lepsze od jakiejś tam Dody czy" Śmontany "
http://www.youtube.com/watch?v=NlfZLNZWLMc Szkoda że swette belle tak mało śpiewa podoba mi się jej głos :) moim zdaniem dobrze dobrali głos swette bell
ja sie spotkalem z komentarzami polskimi ze jest to najlepszy wokal w polsce :) wogle w historii seriali dubbingowych :) Sweetie bell ma jeszcze fajny wokal :) moge powiedziec cudowny odcinek Show stoppers http://www.youtube.com/watch?v=4UweOXjKh2o ona zaczyna spiewac od 3:26 -3:35 jak ten krotki urywek jej spiewu uslyszalem to az padlem tak mistrzowski wokal ze najwieksi muzycy mogliby sie od niej uczyc :):) Pozdrawiam
przy okazji znalazlem utwor MLP w wersji rockowej Pet song muzyka OScarowa wprost :) http://www.youtube.com/watch?v=rc1GTuyOceg&feature=related
Z tym serialem i muzyką można zrobić po prostu wszystko jest to wielka kopalnia możliwości i oczywiście jest to wielka inspiracja dla tych którzy malują dla tych którzy śpiewają lub komponują rożne mixy muz...
A tutaj dowód, że faktycznie można zrobić wszystko;) Głupie jak diabli, ale przy scenie z foką popłakałem się ze śmiechu:
http://www.youtube.com/watch?v=oHOR9_yMakU
Dla mnie to brzmi bardziej jak jakiś zaprawiony w boju sierżant marines równający z ziemią świeżych rekrutów;)
Moja historia rozpoczęła się całkiem niedawno, od przeróbki na youtube;) Zainteresowałem się i zapragnąłem obejrzeć oryginał. Jak zacząłem oglądać, tak obejrzałem 8 pierwszych odcinków z rzędu (siedziałem gdzieś do 2 w nocy). Obejrzenie wszystkiego zajęło mi jakiś tydzień. A z poprzednimi generacjami nigdy styczności nie miałem:)
To ja też opowiem jak chcesz :) moja historia zaczęła się w Ferie zimowe :) miałem jako ostatni ferie czyli od 14 lutego przez tydzień zastanawiałem się czy obejrzeć czy nie troszkę się wstydziłem ale przełamałem się w dwa dni obejrzałem całą 1 i 2 serie wcześniej nie oglądałem generacji 1 2 i 3 ale wiesz nie będę oceniał komuś się na pewno podobały tak jak mi generacja 4 kucyków :)
Oczywiście prócz MLP FIM oglądam na bieżąco nowe odcinki Pokemon Czerń i Biel oczywiście to taka odskocznia od kucyków wiesz czekanie tydzień w tydzień za nowym odcinkiem MLP stresuje więc od czasu do czasu obejrzę coś innego oczywiście :)Zwłaszcza to że jedna z aktorek która dubbinguje sweetle bell ehh moja pisowania ;) podstawia głos w Pokach Iris :)
Nie jesteś zły na mnie bo jak widzisz zrobiłem z tego tematu poligon moich postów :D jakoś Ci to wynagrodzę i wpiszę tu inne smaczki jakie zauważyłem w MLP FIM :)
Nie ma sprawy;) Co do mojego oglądania MLP, to dodam tylko, że teraz nieco żałuję, że nie dawkowałem sobie tej rozrywki oszczędniej, teraz trudno czeka się nawet tydzień na nowy odcinek:)