Proste pytanie: co wy w tym widzice? Widziałam sporo odcinków bo moja młodsza siostra i 19 letni (!) brat oglądają tą bajkę na MiniMini. Przecież to wszystko co sobą reprezentuje, te wszystkie odcinki o przyjaźni itp. to raczej kierowane dla dzieci do 10 roku życia (przynajmniej ja tak to odbieram). Nie rozumiem jak można ten serial brać na poważnie i zachwycać się każdym odcinkiem, więc normalnie pytam dlaczego wam się to podoba? Jak bajka nie jest złe, ale wielu ludzi traktuje to jak jakiś święty kult, z niezrozumiałych dla mnie powodów.
Bajka o kucykach - niektórym to może się wydawać, że to jest serial o konikach, które czeszą sobie grzywy i piją codziennie herbatkę. A to NIEPRAWDA!!!!! Gdzie widziałeś kucyki, które się leją po mordach (Ślub w Canterlocie, Powrót do Harmonii), pokonują zło, NO GDZIE?!
Dlatego właśnie ten serial jest wyjątkowy. Każdy w nim znajdzie coś dla siebie. ;)
Poniaki jako święty kult? Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się!
Jest wiele powodów, dla których ten serial stworzył tak potężny fandom (czyt. Bronies). Ja od siebie mogę napisać tyle, że zachwyca jakością wykonania i tym też wybija się ponad większość tego typu produkcji powstających w ostatnich latach. Poza tym mi osobiście w dziwny sposób przypomina czasy, w których jako małe, wrzeszczące coś oglądałem bajki i czerpałem z nich radość życia. Zwróć uwagę, że właśnie wiele (jak nie większość) oglądających do ludzie powyżej dwudziestki, może więc nie jestem jedyny, który tak ma, i jest to nieco bardziej klasyczny powód.
No i dodać można też mnóstwo mniejszych lub większych nawiązań do kultowych produkcji, jak choćby Star Wars czy Król Lew.
1. Dobrze wykreowane postaci
2. Voice acting
3. Nawiązania do kultury popularnej (masa)