Zainspirowany zamiłowaniem Twilight do książek postanowiłem stworzyć ten oto temat.
Uważam, że jest on jak najbardziej na miejscu no i rzecz jasna: ku chwale Twilight
Sparkle!
Czytacie jakieś książki oprócz lektur? Jeżeli tak to jakie, jakich autorów preferujecie? Od
razu mówię, że lektur nie czytam prawie wcale (:P), ale ostatnio "Medalionów" po prostu
nie mogłem sobie darować. Krótkie ale majstersztyk. Zimne i rzeczowe ukazanie faktów,
gdzie emocjonalna interpretacja zależy tylko od czytelnika (z pewnymi wyjątkami).
Głównie czytam Stephena Kinga. Oto co już przerobiłem:
- "Christine"
- "Marzenia i koszmary"
- "Bezsenność"
- "Gra Geralda"
Zamierzam przeczytać:
- "Zielona Mila"
- "Skazani na Shawshank"
- "1408"
- "Lśnienie"
Ciekawe jak wypadną ekranizacje trzech pierwszych tytułów (które już oglądałem i
oceniłem) w zestawieniu z literackim pierwowzorem?
Poza tym czytałem:
- Andrzej Pilipiuk - "Kroniki Jakuba Wędrowycza"
Cóż... jak widać, za konkretne czytanie wziąłem się dopiero od około roku i stąd ta mała
ilość tytułów.
Fajny temat i miła odchylnia od filmów. Chciałbym coś dodać, lecz aktualnie nie czytam żadnych książek. Bardziej siedzę w filmach,grach i fanfikcjach, choć od czasu do czasu lubię sobie coś poczytać. Na pewno napiszę gdy kupię,/ wypożyczę jakąś fajną książkę.
Pozdrawiam
PS Aktualnie piszę kilka książek, w tym wspomnianą kontynuację Mojej Małej Dashie :)
Trzeba przyznać że tak jak kolega wyżej napisał nie czytam zbytnio książek, bardziej oglądam filmy. Jednak to co mógł bym od siebie polecić z czystym sumieniem to pierwsza część trylogii Husyckiej: "Narrenturm" A. Sapkowskiego (tak ten od "Wiedźmina") może nie tyle przeczytałem co wysłuchałem gdyż był to pełny audiobook i to nie byle jaki, bo jeden z najlepszych jaki było mi dane słuchać, w realizacji brało udział ponad 100 aktorów oraz dodane były efekty dźwiękowe, po zamknięciu oczu zdawało się być w samym centrum wydarzeń. W najbliższym czasie mam zamiar przeczytać bądź też wysłuchać części 2 i 3 (niestety 2 i 3 są tylko w wersji czytanej przez pojedynczego lektora). POLECAM !
ja z reguly czytam ksiazki teologiczne filozoficzne historyczne jak np Shlegla Starozytyny egipt czy marc van de mieroop starozytny bliski wschod :) lubie paulo cuelho piata gora lubie tez ksiazki grudzinskiego np inny swiat a co do stephena kinga to on napisal rowniez taka do tego portalu powiesc :) choc nie ma nic z kucykami zwiazanego procz z tytulem My pretty pony:) a co do mlp to rowniez pisze ale bardziej cos w stylu Biografii o mlp :) jako calosci choc podsyce ten temat i chyba zaczne pisac o Fenomenie tego serialu :) troche dokumentow o tej animacji pozbieram o tworcach i mysle ze ponad 100 stron by poszlo na to :) swoja droga ciekawy temat
"co do stephena kinga to on napisal rowniez taka do tego portalu powiesc :) choc nie ma nic z kucykami zwiazanego procz z tytulem My pretty pony:)"
O cholera pamiętam! Czytałem to w zbiorze opowiadań "Marzenia i koszmary" ^^
Jedyną książką jaką przeczytałem z własnej nieprzymuszonej woli był "Wiedźmin" A.Sapkowskiego. Nakłoniła mnie go tego gra Wiedźmin, po prostu chciałem uzupełnić wiedzę o wiedźminie. Ogólnie nie lubię czytać , filmy też oglądam sporadycznie. Największą moją pasją obok MLP jest muzyka, i tego będę się trzymał.
Co do tego co ja przeczytałem, to listę zamieszczam poniżej:
- Stephen King - "4 pory roku" - zbiór czterech opowiadań, tj. "Skazani na Shawshank" (świetne, polecam każdemu), "Zdolny uczeń", "Ciało" oraz "Metoda oddychania"
- Stephen King - "Sklepik z marzeniami" - niestety nie doszedłem do końca tej książki, nie dałem rady, znudziła mnie
- Mike Carey - "Błędny Krąg"
- Dmitry Glukhovsky - "Metro 2033" - świetna książka, krótkimi momentami może nudzić
- Dmitry Glukhovsky - "Metro 2034" - gorsza od poprzedniczki, lecz również jest ok
- Sebastian Uznański - "Żałując za jutro" - moja zdecydowanie ulubiona książka, polecam każdemu fanowi fantasy, nie za bardzo popularna, lecz świetna
- Stan Nicholls - "Orkowie" - świetna książka, jedynym minusem jest to, że jest trzytomowa, również nie za bardzo popularna
- Trudi Canavan - "Trylogia Czarnego Maga" - trzy obszerne książki (niedawno wyszło wydanie jedno książkowe), również polecam fanom fantasy
- Trudi Canavan - "Misja Ambasadora" - pierwsza książka z "Trylogii Zdrajacy", niedługo zakupię drugą, trzecia jeszcze nie wyszła
- Roman Pisarski - "O psie, który jeździł koleją" - "klasyka", nie poznałem jej (jak dużo ludzi) jako lekturę szkolną, właściwie, to przez przypadek na nią trafiłem
- Daniel Defoe - "Robinson Cruzoe" - polecam, jest świetna
- Jules Verne - "W 80 dni dookoła świata"
- J.R.R. Tolkien - "Hobbit" - inne książki Tolkiena nie zrobiły na mnie wrażenia
- Andrzej Sapkowski - "Ostatnie życzenie"
- C.S. Lewis - "Opowieści z Narnii"
- Andreas Eschbach - "Gobeliniarze" - specyficzna książka
Pewnie jeszcze coś bym znalazł, ale ciężko u mnie z pamięcią do takich rzeczy :P Nie jest tego dużo, teraz czytam biografię Jobsa.
Dodaj jeszcze wszystkie części Sapkowskiego i będzie naprawdę godny polecenia zbiorek. Przeczytałem prawie wszystkie, które podałeś. Widzę, że siedzisz w fantasy i przygodowych oraz całkiem niezłych klasykach. :)
Ja sam mogę polecić ,,Eragon'a" i jego dalsze części autorstwa Christophera Paolini'ego. Naprawdę długa i godna polecenia baśń fantasy o pewnym chłopaku i smokach.
Pozdrawiam.
PS jeśli ktoś chce przeczytać Metro 2033 jest ono na naszej polskiej stronie za darmo, do pobrania w aktualnościach.:)
http://metro2033.pl/metro2033/aktualnosci/
Matkobosko czytałem pierwszy tom tej trylogii czarnego maga i ciężko mi przywołać coś równie chałturniczego niż to.
Wstyd przyznać, ale nie czytałem Verne'a. Zasługuje na miano klasyka?
Czytam stosunkowo dużo, choć ostatnio nie tyle ile bym chciał.
Za dużo żeby wymieniać literaturę przerobioną, ale kilka najlepszych tytułów mogę przytoczyć.
Joseph Heller - Paragraf 22
Frank Herbert - Diuna (ogólnie cała seria, ale przede wszystkim tom pierwszy)
Pen Stroke - Past Sins (i mówię całkowicie poważnie)
Dzisiaj skończyłem czytać "Cień Wiatru" Zafona. Fajna rzecz, polecam.
Ciągle wisi nade mną "Ulisses" Jamesa Joyce'a, który mam w ładnym wydaniu po angielsku. Ale, ze względu na pieruńsko ciężki styl, którym posługiwał się Joyce, mam wątpliwości co do mojego skilla.
Z klasyków literatury od siebie polecić mogę "Mistrza i Małgorzatę" Bułhakowa, "Sto Lat Samotności" Marqueza i "Proces" Kafki.
A z rodzimej literatury lekkiej - głównie "Trylogię Husycką" Sapkowskiego i serię "Pan Lodowego Ogrodu" Grzędowicza.
Na razie nie czytam książek, ale przeczytałem te poniżej:
Prawa i powinności - Karina Pjankowa (parodia :} )
Trudi Canavan - Trylogia Czarnego Maga + prequel (Uczennica Maga)
Wojny Świata Wynurzonego
Ostrze Tyshalle'a - Matthew Woodring Stover
Mag, Zegarmistrz - Jeffery Deeaver
K-Pax (wszystkie 4)
Nigdziebądź + Koralina - Gaiman Neil
Trochę Pratchetta
Wszystkie części HP (bez cz. 4)
Niedoczarowany Miecz + Jednym Zaklęciem - Lawrence Watt-Evans
Księga Smoków
Charakternik + Ja inkwizytor. Wieże do nieba - Jacek Piekara :}
Opowieści o wiedźminie
"Łowcy" - Miroslav Žamboch
Zabójca Czarownic (zbiór)
Barry Trotter i bezczelna parodia
Belgarath Czarodziej
Polecam wszystkie :D
Czytałem jeszcze Najgłupszego Anioła, ale mam mieszane uczucia co do tej książki.
+
Spodobało mi się opowiadanie o psach umieszczone w Nowej Fantastyce, ale nie pamiętam tytułu.
Do HP (cz.1), Niedoczarowanego Miecza i Belgaratha Czarodzieja mam największy sentyment, bo to po tych książkach zacząłem "pożerać" kolejne :p
Na razie jednak przeszła mi ochota na czytanie nowych
Ja właśnie kończę "Nekroskop 11. Najeźdźcy" Brian'a Lumley'a i szykuję się na tom 12:) Oprócz tego przeczytałem dużo książek King'a ("1408" jest z zbioru opowiadań, tylko nie pamiętam dokładnie z którego), oprócz tego całego "Wiedźmina", "Trylogię Husycką" i "Żmiję" Sapkowskiego, "Draculę" Stokera i wiele innych. Ale polecam zwłaszcza "Nekroskopa".
Ja bardzo lubię Cykl Inkwizytorski Jacka Piekary, "Achaję" Andrzeja Ziemiańskiego oraz dzieła Tolkiena. Podobał mi się też "Sierżant" Miroslava Zambocha. Z tego co co czytałem warto jeszcze wspomnieć "Króla szczurów" Jamesa Clavella. Poza tym lubię też literaturę historyczną - "Kompania braci" Stephena Ambrose'a, "Sensacje XX wieku" Bogusława Wołoszańskiego oraz książki z Ospreya.
o cholera, ja nawet nie pamiętam teraz wszystkiego co czytałem, ale poza lekturami szkolnymi (do matury) to chyba:
-dużo od Orwella i Huxleya
- Trylogia Husycka i Wiedźmin
-LotR i wszystko z nim powiązane (Silmarilion, Dzieci Hurina i inne)
-Harry Potter wszystkie
-Kroniki Jakuba Wędrowycza
-jeszcze kilka innych książek, których tytułów aktualnie nie pamiętam
to chyba na tyle z przeczytanych w zeszłym roku.
Wczoraj skończyłem czytać "Wielki marsz" S. Kinga i jestem pod wrażeniem. Książka napisana jest w ciekawy sposób, można sobie nieźle wyobrazić większość scen (w szczególności, jak się jest po psychodelikach). Wziąłem się też za "Ekspedycję" Marii Galiny (wielka mateczka Rosja). Niestety, słabiutkie opowiadanie. Czytałem też opowiadanie fanowskie "Moja mała Dashie", oczywiście po polsku, bo niestety nie znam w aż tak dużym stopniu angielskiego, żeby przeczytać w oryginale. Wracając do opowiadania, jestem mile zaskoczony, jest ciekawie napisane oraz potrafi wciągnąć. Aktualnie nie czytam żadnej książki, muszę dokończyć CD Action :P