Serial miał premierę w październiku 2010 roku w USA i trochę ponad rok później w Polsce. Na początku miał być po prostu kolejnym serialem dla małych dziewczynek. Jednak zaczęli go oglądać również internauci. Również faceci. Rozpoczął się bum na kucyki.
Pełen tekst:
http://zmarchewa.blogspot.com/2012/02/pony-phenomenom.html
Tekst jest fundamentem pod moją videorecenzję, która ukaże się w najbliższy wtorek. Jest w nim w większości to, co nie zmieściło się na wideo.
wszystko prawda :) tylko doczepie sie trzech rzeczy pierwsza animacja jest nie tylko robiona w fleshu ale i grafice 16:9 HD ( zrodlo wikipedia imdb itp)
2 rzecz napisales tak "he Simpsons - obecnie najpopularniejszej kreskówki na świecie" wybacz to zdanie to absurd nic ogolnie o simpsonach nie jest mowione zobacz sobie na rainkingi np na filmwebie My little pony jest OBecnie NAJLEPSZA ANIMACJA SWIATA NAJLEPSZA ANIMACJA 2010 ROKU i przez wielu zwlaszcza z USA nazywana The best Tv series ever all time etc .
po 3 nie porownuj piosenek mlp do fineasza i ferba do mlp :) bo MLP tworzy obecnie jest jedna z najlepszych utworow zreszta znajac ta animacje od 13 lat do teraz ta muzyka zawsze byla dobra ale ta jest poziom mistrzostwo swiata i jeszcze lepiej
Wybacz, ale The Simpsons jest najpopularniejszą kreskówką na świecie i jak bardzo byś się ze mną nie spierał w tej kwestii, będzie to prawdą. Najpopularniejsza nie zawsze znaczy najlepsza (chociaż uważam rzeczywiście też, że Simpsonowie są lepsi). Ale to popularność Simpsonów doprowadziła ich do tego, że mają własny park rozrywki, obecnie dobijają do końca 23 sezonu (w ostatnią niedzielę z resztą dobili do 500 odcinka), na facebooku mają 400mln fanów (400 razy więcej niż MLP) i mają największy przychód w historii seriali animowanych. Tak, na pewno, MLP jest popularniejsze, wmawiajmy sobie dalej.
Co do Phineasa i Ferba, piosenki były w tym serialu ważnym przychodem popularności i rzeczywiście zapoczątkował we współczesnych kreskówkach tą modę, też jakkolwiek byś się ze mną nie kłócił. Na tej samej zasadzie, mógłbym się wyprzeć tego, że Kot Fritz nie zapoczątkował serii animacji pełnometrażowych dla dorosłych tylko dlatego, że mi się nie podobał. A fakt faktem, już od ponad 40 lat ma w rogu znaczek 18+.
ja bym moze to okreslil tak te dwie nasze animacje o simpsonach i mlp Sa OBecnie Najbardziej popularne na swiecie ale tu musze przekroczyc p ewien dystans twierdzac ze to mlp ma obecnie wieksza popularnosc bo po 1 jest chyba jedyna animacja gdzie wyksztalcily sie 2 subkultury i wchodza do kanonu globalizmu kulturowego czyli Bronies i Pegasisis w simpsonach tego nie ma po 2 simpsonowie sa tylko w jednej rzeczy lepsze od mlp w nagrodach to jest faktem tak lecz malo istotny po 3 film o kucykach oglada caly swiat :) wiec masz tu blisko 7 miliardow ludzi :) w sumie kazdy wie kto jest jest mlp po 4 zaden film ever nie mial az takiego skoku w rankingu animacji jak mlp fim bo nalezy do "5" najlepszych animacji na swiecie gdzie rowniez sa simpsonowie ( zdarzylo sie nawet ze mlp mialo 2 miejsce za zwariowane melodie ale pojawili sie hejterzy :( ale fakt faktem wyrpzedzalo simpsonow ) to byl listopad 2011 rok pod wzgledem familijnym rowniez simpsonow mlp wyprzedza bo jest na 3 miejscu na swiecie .. wogle jest wiele lepszych filmow od simpsonow ja wole np pingwiny z madagaskaru zwariowane melodie itp ale spojrz sobie na fenomen mlp mimo ze film o kucykach ale juz nalezy do najlepszych i to w ciagu 1.5 roku takze miazdzy system
chcialbym jeszcze dodac ze simpsonowie byly pewna epoka ale w pod koniec XX wieku ( gdzie mlp w latach np 80 bylo rowniez chwalone tak na marginesie) teraz o simpsonach sie nie mowi ... swiat poszedl do przodu mlp na tym skorzystalo i ze tak powiem pożera wszystko .. przy okazji facebooka facebook to dno bo to portal spolecznosciowy tak a mi chodzi bardziej o strony fandomu typu Equestria daily gdzie masz 125 mln wyswietlen ludzi jest najczesciej odwiedzana na swiecie wiec jest wiele argumentow ale ja twoje zdanie uszanuje :) ale musialem cos tutaj okreslic :) jesli powiedzialem cos nie tak przepraszam
Osobiście lubię zarówno Simpsonów jak i MLP i słusznie prawisz,że popularne nie znaczy dobre więc liczba fanów na facebooku nie jest żadnym wskaźnikiem jakości serialu,zważ na to że Simpsonowie to świetny serial dla raczej starszych odbiorców i nie było fenomenem, obecne kuce nimi są i to niesamowitym na skale światową.:)Co do jakości serialu obydwie serie mają u mnie 9/10,więc w tej kwestii nie mam zamiaru się wypowiadać,obydwie serie są tak samo dobre.
"Fenomen" to absolutnie za dużo powiedziane. Lepsze słowo to "stereotyp".
Stereotyp - Pogląda przyjęty przez znaczną część społeczeństwa, który nie musi być prawdą.
W tym przypadku jest stereotyp, że "kucyki są takie wspaniałe".
"Fenom - zjawisko niezwykłe."
Zjawiskiem niezwykłym jest fakt, że tak duża liczba osób dorosłych ogląda serial, którego grupą docelową miały być z początku dziewczynki w kategorii wiekowej 0-7.
Pozdrawiam.
Władców Much też nazwiesz fenomenem, bo nie oglądają tego dorośli ludzie, tylko głupi gimnazjaliści?
Gimnazjaliści to oglądają? A nie podstawówka raczej?
Jeśli chodzi o tę stronę, to to akurat nazwałbym pomyłką (przynajmniej od 3 sezonu w górę).
1. Ja cały czas tu jestem i nie licz, że sobie pójdę, więc z komentarzami to wszystko jedno, a ich brak oznaczać będzie, że popieracie go.
2. Mówisz do 1 osoby na "wy"?
Andrzej przepraszam ale podejrzewam cię o rozdwojenie jaśni masz dwa konta i piszesz sam do siebie andrzej92 i andrzej1995 ale to tylko moje zdanie jak by co pisz pomogę ci z tym jako że jesteśmy z tego samego województwa możesz u mnie liczyć na pomocną dłoń ja też miałem z tym problem wiem co czujesz...
Zaczynasz mnie wkurzać przychodzisz tutaj i #@$@%$@% denerwujesz wszystkich w realu też tak skażasz wszystkim do gardła ? ja znam paru takich jak ty... ale nie będę dyskutował z ograniczoną istotą jak ty...Adie
Nie ma pojęcia w ogóle, co ty do mnie piszesz, ty nawet mylisz nicki. Ja się pierwszy raz odzywam w tym temacie, a ty atakujesz mnie.
A tak w ogóle to ty skąd się tu wziąłeś ? ? ? z kosmosu ? twój problem że mnie nie rozumiesz naucz się Polskiego...
Oj tam Oj tam Andrzejku nie denerwuj się tak jaku bul-wers mamciu...dobra idę czytać Granice Nałkowskiej lepsze to niż oglądanie psa z klejnotami na twarzy...:P
Twoi koleżkowie czepiali się, jak odpowiadałem na wiadomości sprzed pół roku. Ty odpowiadasz na jeszcze starszą wiadomość. Hipokryzja?
PS. Dzięki za komplement, choć głupio on brzmi od takiej osoby.