Witam! Od dzisiaj zaczynam pisać swój fanfic i chciałbym prosić o jakieś porady, bo pierwszy raz piszę coś takiego (choć zaczynałem kiedyś pisać książkę) i niewiem za bardzo
jak się do tego wziąść... Na razie mam "okładkę" tylko:
http://dorek9999.deviantart.com/art/Fanfic-Manenauts-Cover-297240889
Aha no i "hello everypony, jestem tu nowy" :D
Hellooo <hug>
mogę odrobinę podoradzać bo mam kilka nieskończonych prac XD (nota wyślę ^^)
Witam:) Chyba nie muszę cię wtajemniczać w nasze forum. Za pewne szybko się w nim odnajdziesz.
Co do fanfika, to potrzebne ci będą :
1)samozaparcie
2) więcej samozaparcia
3) coś co pomoże ci się skoncentrować na pracy[ muzyka ulubiona lub nastrojowa(czyli taka która wtacza cie w klimat twojego opowiadania) muzyka w tle, obraz na który będziesz patrzył (może być twój plakat), lub coś ze świata nie wirtualnego ( hmm ulubiony kubek lub może ulubiona figurka kucyka?)]
4)jeszcze więce samozaparcie:P
5) Czas ! Jak najwięcej czasu
6)ostatnie i najważniejsze - dusza. Opowiadanie napisane bez większego zainteresowania autora daje marne rezultaty.
Mam nadzieję że pomogłem.
Pozdrawiam
7) Wyjdź czasami na świeże powietrze :)
8) Nazewnictwa. Wiemy co znaczą prolog, epilog, kontynua
9) Miejsce akcji jest relatywistyczne. Świat działa na postaci, postaci działają na świat
10) Opisy
11) Bez powtarzania wyrazów
12) Gramatyka i ortografia plz
Rozumiem, pojęcia znam, ortografia i interpunkcja też nie są mi obce, trochę trudniej będzie z samozaparciem :D ale wierzę, że do końca wakacji uda mi się skończyć, mam już gotową całą historię w głowie, teraz tylko przelać to na ekran kompa.
Ja też tam popisuję, ale zawsze cały projekt zmienia swoją naturę. Zwłaszcza ten w głowie ;)
To nie takie łatwe jak na początku ci się wydaje. Wiedz jedno, swoją historię będziesz zmieniał wiele razy, aż w końcu ci się uda. Miłej pracy.
Pozdrawiam.
PS Tak BTW ja swoją fanfikcję piszę już od roku, a mam dopiero 5000 słów. Wiele osób może to potwierdzić.
dorek9999 zmień avatara bo inaczej się pogniewamy > : / Derpy jest moim ulubionym kucykiem. Znajdź sobie innego. Wszyscy na tym forum o tym wiedzą.
Hańba ! Toż to mój ulubiony kucyk ! Zmieniaj go natychmiast !
A tak serio: Derpy1Hooves nie sądzisz że trochę przesada z tym, to tylko avatar, a Derpy jest ulubionym kucem znacznej części fanów ^^
Daj spokój, ty również jesteś nowy. Nie, na twoim miejscu bym się nie kłócił. Pamiętaj, że Bronies szerzą Love and Tolerance. A zresztą rób co chcesz mam pochrzaniony dzień :/
Pozdrawiam.
Przepraszam że się wtrącam, ale twoja wypowiedź zabrzmiała trochę... samolubnie?... Nie daje mi to spokoju. "Znajdź sobie innego" to zabrzmiało jak rozkaz, lub co najmniej niemiło. Chyba tracę wiarę w polskich Bronies i Pegasis :(
A we mnie? * sad hug*
Pozdrawiam.
PS Ja znów tracę kontrole nad tym forum. Porąbany dzień
Ty jesteś jednym z najbardziej pozytywnych bronych jakich znam na tym forum:) Czasami po prostu zapominam że kucyki oglądają także dzieci i piszą później takie rzeczy jak Derpy powyżej. Takie niedojrzałe odzywki mnie czasami denerwują.
Dzięki.*sniff* You shine to me from the darkest dark.
*Trying to do a hug with you*
Pozdrawiam.
kruk6666 bardzo mi przykro ale nie jestem dzieckiem. Jestem starszy od Ciebie. Tak myślę. Gdyby nie limit komentarz mógłbyś wczoraj przeczytać to co mam zamiar dzisiaj napisać. To był sarkazm. Tak jak dorek9999 to odczytał. W mojej wypowiedzi nie było nic negatywnie nastawionego do niego. To, że tak jak ja on lubi Derpy jest najbardziej na plus +.
Dobrze, przyznaje że trochę mnie poniosło :) Ale twoja wypowiedź zabrzmiała dla mnie całkowicie poważnie. Nie miałem na myśli porównywanie Ciebie do dziecka, chodziło mi raczej że to wypowiedź zabrzmiała trochę nie dojrzale. Ale skoro miał być to sarkazm to OK :)
nie mozna tracic wiary w Bronies i pegasis :) bedziemy istniec do konca swiata i jeden dzien dluzej :) ja osobiscie jak wspominalem kiedys . od MLP nigdy nie odejde :) :)
nie mozna tracic wiary w Bronies i pegasis :) bedziemy istniec do konca swiata i jeden dzien dluzej :) ja osobiscie jak wspominalem kiedys . od MLP nigdy nie odejde :) :)
A ty nie sądzisz że wypowiedź Derpy zabrzmiała trochę... mówiąc delikatnie "samolubnie" (naprawdę chciałbym użyć mocniejszych słów). Naprawdę czuję żal (irytację) czytając coś takiego i to jeszcze wypowiedź Broniego.
Dobra skończmy tą bezcelową dyskusję, po całym dniu pisania (a nauka to co? :D) udało mi się napisać Prolog, zaraz gdzieś wrzucę. Tylko w Prologu to tylko lekkie wprowadzenie do fabuły, Rozdział 1 będzie początkiem wątku głównego i zapoznaniem bohaterów, tak więc akcje zacznie się dopiero w okolicach 2 Rozdziału. Brohoof dla cierpliwie oczekujących :D
Dzięki, szczerze mówiąc nie brałem narzekań Derpy na poważnie, najważniejsze podchodzić do życia na luzie :D
Dobra to teraz czekam na krytykę, nie oszczędzajcie mnie.
http://dorek9999.deviantart.com/art/Manenauts-Fanfic-Prolog-297270959
Fan fic bardzo ciekawy wciągający od pierwszego zdania zdarzyla ci sie jedna literówka bo napisales "wyspaś" zammiast wyspać :) a tak naprawde interesujacy prolog :)
Bardzo dobrze odczytałeś moje myśli dorek9999. Nie był w moim komentarzu nic negatywnego. Oto co miałem na myśli: http://www.youtube.com/watch?v=0wui92rt194
Piszesz po polsku, prawda? Kurczak takie właściwie wg mnie wychodzą średnio, tzn. w języku polskim średnio można wyrazić ekspresję. Poza tym masz ograniczoną liczbę czytelników przez to :|
Ale po przeczytaniu kilkunastu linijek- dobrze się zapowiada :D
No wiem, ale angielskiego nie znam na tyle, żeby pisać (tekst czytany zrozumiem). Później znajdę jakiegoś chętnego, który przetłumaczy całość na angielski żeby poszerzyć grono odbiorców.
Swoją drogą - nuda robi swoje. Kończę pisać 1 rozdział, jak dobrze pójdzie jeszcze dziś wrzucam na devianta.
Hm. W sumie wartoby, zwłaszcza że narzeka się często na nieużywanie angielskiego w internecie, odrobinę zresztą słusznie...
Dobra, oto rozdział 1. Zgodnie z zapowiedzią, to głównie wstęp oraz opisy bohaterów. Aha i pierwszy akapit początkowo miał się znaleść w prologu, jednak niestarczyło mi wczoraj czasu. Tak więc - czytajcie, oceniajcie, krytykujcie...
http://dorek9999.deviantart.com/art/Manenauts-Fanfic-Chapter-I-297452400
Czytnięte, w chapterze 1, kiedy to Twilight podziwia statek, jest napisane "Maszyny pegazów zawsze wzbudzały w niej zachwyt" a konstruktorami były kucyki ziemne ... Czy to ja coś pogmatwałem ?
Powtórka pod koniec w Dniu 1 "poznała na nowo sekret przyjaźni" i kawałek dalej "odkryła, jak ważna jest przyjaźń"
+kilka literówek
Takie nie przyjemne słowo "pysk"
Ogólnie bardzo dobrze się czyta, choć jak dla mnie powinno być ciut więcej dynamiki, zwłaszcza podczas walki. Czekam na następne części ^^
+++za to że po polsku !
Tia, to przez moje zamotanie i kołujący po głowie utwór "Rainbow Factory" a szczególnie fragment "With the help of the magic of a PEGASUS DEVICE!"... Jakoś to poprawię, no niewiem, oni to zaprojektowali, ale pegazy zbudowały?
Ogólnie to co czytacie teraz to jest wersja beta, dlatego proszę o wytykanie mi wszystkich błędów jakie zauważycie, postaram się to popoprawiać i kiedyś wrzucę na For Glorious Equestria (mają tam wymagania co do długości "tasiemców" - co najmniej 11 stron a4, ja mam na razie 9,5).
Dynamiki w rozdziale 1 nie ma prawie wcale, ponieważ nie ma walki :D W późniejszym okresie chcę wprowadzić długie i epickie walki z antagonistami (wzorowane na Naruto, czyli walka wręcz i magia), w czasie których nie będzie wiadomo kto ma przewagę :) Co do słowa "Pysk" to raczej chciałem go używać w zastępstwie "Twarz", ale postaram się go używać rzadziej. Aha i kolejną część dostaniecie najwcześniej za tydzień, z powodu egzaminów. Pozdrawiam.
Oj dla dynamiki wcale nie potrzeba latających w powietrzu pocisków i krzyków, ważny jest suspence :P
Mnie po przepaczeniu chwilowym odcinka trochę zbiła z tropu fraza 'Tajna baza statków powietrznych, Podziemia Canterlotu' znaczy się jak baza powietrzna miałaby funkcjonować pod ziemią jeśli ma działać jako launch i land dla jednostek powietrznych?
- Rainbow Dash… Wiesz jak mnie wystraszyłaś?
- No co ty… - Pegaz z trudem krył uśmiech – wyglądałaś jak przerażony źrebak… Hahaha! <- dobrze oddany 'urok' RD, lol
Dobra, zabieram sie za pisanie 2 chaptera dzisiaj, na szczęście już po testach :D
Dobra, Chapter II po długich bojach ("mamo, zaraz wyłączam komputer, jeszcze chwileczkę!"), krwi i łzach został ukończony. Mam nadzieję, że się spodoba. Wyślę też maila do administracji "For Glorious Equestri" ponieważ mam już 20 stron A4 :D
Sorry za double posting ale zapomniałem dodać linka a coś zedytować nie mogę poprzedniego posta. http://dorek9999.deviantart.com/#/d4y1qeq
Zabieram się ciągle do przeczytania, lecz ciągle nie mogę. Nie wiem, może to przez brak czasu lub tego, że widzę, że wszyscy mówicie o nawiązaniach do Cupcakes czy Rainbow Factory, których obiecałem sobie, że nie tknę. Teraz są święta, więc może uda mi się przeczytać i spisać recenzję. Mam nadzieje, że będzie pozytywna :).
Co do mojego fica to jak mówiłem zabieram się do kontynuacji na waszych wakacjach(ja już ich przecież nie mam :P).
Pozdrawiam.
PS Nie możesz edytować postu po upływie około 2.5 minuty
PPS Zaczął mnie interesować nagle Old Canterlot. Na razie nic nie zdradzam :)
Nie martw się, u mnie nie będzie nawiązań do tych fanficów ani opisanych szczegółowo tortur. Chodziło mi o to, że słuchałem piosenki "Rainbow Factory" podczas pisania :D A w produkcji mam już rozdział 3, wysłałem nawet maile do FGE, ale coś nieodpisują, pewnie dodadzą jakoś za miesiąc znając ich...
Dobra, nie wiem czy ktoś to jeszcze czyta, ale jakby coś to tu macie rozdział 3: http://dorek9999.deviantart.com/#/d4yua7f Tym razem krótko o antagonistach i ich zamiarach :D
Przeczytałem rozdział 2 i... wszystko było by ok, ale no Derpy z takimi mocami niedługo przejmie władze nad światem, zakładam że w następnym rozdziale zaczyna z oczu strzelać laserem ^^ A teraz na poważnie, fanfik bardzo mi się podoba, zaraz biorę się za czytanie 3 rozdziału i mam nadzieję że będą następne :)