PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=619268}

My Little Pony: Przyjaźń to magia

My Little Pony: Friendship Is Magic
2010 - 2020
7,4 7,8 tys. ocen
7,4 10 1 7787
6,5 2 krytyków
My Little Pony: Przyjaźń to magia
powrót do forum serialu My Little Pony: Przyjaźń to magia

Ma w sobie to coś

użytkownik usunięty

Pozwólcie, że zacznę od początku. Przychodzę tu jako wielki fan "Fineasza i Ferba", od którego "odsyłano" już kilkakrotnie fanów tutaj, do niniejszego serialu. Z początku byłem sceptycznie nastawiony do MLP, które "rywalizowało" z moją ulubioną kreskówką, ale żeby coś realnie ocenić, należy to rzecz jasna obejrzeć.

No więc zabrałem się za oglądanie MLP i... już pierwszy odcinek bardzo mi się spodobał! Co prawda później serial wydawał mi się nudniejszy, ale po jakimś czasie naprawdę mnie wciągnął i dziś nie wyobrażam sobie go nie oglądać :D.

Co więcej, nie dziwi mnie już wielka popularność tej bajki wśród dorosłych mężczyzn, bo i mnie (mam 21 lat) ten serial "złapał". Tylko najdziwniejsze jest to, że nie jestem w stanie określić, dlaczego :D. Osobiście bardzo mnie urzeka klimat tej bajki i jej przesłanie, w tym przyjacielskie relacje między bohaterkami. Każdy z kucyków ma w sobie swoją unikalną cechę lub atrybut i to sprawia, że ten serial jest również zabawny. Ale dlaczego tak go polubiłem? Bo po prostu ma on w sobie "to coś", co przyciąga uwagę.

Teraz przejdę do postaci. Z kucyków najbardziej polubiłem Rarity i Fluttershy, ale najśmieszniejszym bohaterem tego serialu jest chyba Spike, który (nad czym ubolewam) z reguły jest spychany na dalszy plan. Lubię też Pinkie Pie, Twilight i AppleJack ujdą, a Raibow Dash jest trochę wkurzająca :D.

Bardzo ważny jest też aspekt edukacyjny tej bajki. Z każdego odcinka da się coś tam wynieść na temat przyjaźni, pomimo, iż z reguły już w środku odcinka da się odgadnąć, jaki będzie morał.

Drogi Filmwebie,

Naprawdę żałuję, że miałem takie nastawienie do tej bajki jeszcze przed jej obejrzeniem. Nauczyłem się, że nie należy oceniać serialu tylko po tym, że nosi tytuł "My Little Pony" i że w recenzji jest napisane, że jest on przeznaczony dla dzieci. Wasz pokorny użytkownik

Piotr T.

:D.

Welcome to the herd.
http://media.giantbomb.com/uploads/2/22175/2181251-mlfw3709-Welcome_to_the_Herd. gif
http://www.youtube.com/watch?v=E2so9mx3Iag

ocenił(a) serial na 10

Dobrze wiedzieć, że są jeszcze ludzie którzy nie ulegają stereotypom :D
PS. Strasznie podoba mi się twój gust co do głównych bohaterek :)

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

Cóż, ja też myślałam że to bajeczka dla dzieci, co ja będę oglądać pfff, nie jestem jakimś małym bachorem ... ale obejrzałam na początku kilka przeróbek MLP, w lato, i pojechałam na 3 dni na wakację, a gdy wróciłam pomyślałam sobię "a co tam obejrzę sobie, przecież jeszcze niedawno oglądałam Awatar:Legenda Aanga", no i zaczęłam oglądać, a serial bardzo mi się spodobał. Jejku 2 sezony w 3 dni obejrzałam, tylko teraz muszę sobie trochę 2 sezonu obejrzeć. Moją ulubioną postacią jest Fluttershy, bo jest taka słodka, miła i ... krucha, ale w niektórych odcinkach pokazała że nie da sobą pomiatać :D. Zdziwiłam się gdy została moją ulubiona bohaterką, bo ja jestem całkowitym przeciwieństwem . Bardzo ładnie ją narysowali :DD. Zresztą moje uwielbienie pokazuje moje ćwiczenie od niemieckiego, mam ją narysowaną na drugiej stronie :DD . Nienawidzę tylko tego Angela, czasami zrobiłabym z niego króliczy pasztet. Applejack jest bardzo interesującą postacią, jest pracowita, skromna, i zawsze staje w obronie przyjaciółek, jak wszystkie kucyki :) . Rarity mnie rozśmiesza tymi swoimi zachowaniami, np.co sobie zawsze przywołuje tą sofę, gdy stanie się coś "najgorszego" xDD. Rainbow chyba najmniej lubię, nie wiem czemu, ale tak samo jak Wrena w PLL, a zawinił mi tylko tym że całował się ze Spencer . Serial jest zaebysty, co pokazuje moja ocena :DD .

ocenił(a) serial na 10
Wikaa_161

Ja obejrzałem pierwszy odcinek raczej z ciekawości, bo ówcześnie nie oglądałem żądnych bajek. Nigdy bym nie podejrzewał że się w to wciągnę. Ha, nawet nie zauważyłem że w zeszłym tygodniu minął mi równy rok od obejrzenia 1 odcinka :D Aczkolwiek serial polubiłem dopiero po kilkunastu odcinkach, bo pierwsze mnie wręcz odrzuciły. Na początku również najbardziej lubiłem Fluttershy, lecz z biegiem serialu jej strachliwość stała się wręcz denerwująca. Inne kucyki uczyły się na swoich błędach i ich nie powtarzały, natomiast Fluttershy po tylu lekcjach nadal niczego się nie nauczyła. Obecnie najbardziej lubię Rarity za jej charakter i sposób bycia. Najmniej lubię mnie RD, denerwuje mnie swoim zachowaniem, do tego jeszcze ta grzywa... :/

użytkownik usunięty

@crazy_race

Dziękuję za oficjalne przyjęcie do stada :D

@kruk6666

Wstyd przyznać, ale z początku myślałem o tej bajce stereotypowo. Nie wiem, czy jest lepsza od "Fineasza i Ferba" (mistrzostwo świata pod wzgledem bajek), bo trudno te dwa seriale porównywać, są zupełnie inne. Pamiętam, jak ktoś napisał, że MLP ma zdecydowanie lepsze piosenki, a ja oglądam, oglądam te odcinki i piosenek nie ma (albo jakieś krótkie, głównie wykonane przez Pinkie Pie). Dopiero w odcinku o sprzątaniu zimy pojawiła się świetna piosenka "Winter Wrap-up" - rewelacja! Potem jeszcze "Art of dress" i "At the gala". Ale dalej nie wiem, czy są lepsze niż Fineaszowe utwory :D. Na pewno są ciekawsze ze względu na dłuższy czas trwania.

A co do bohaterek, to podoba Ci się to, że ja lubię Rarity i Fluttershy? Czy to, że nie lubię Rainbow :D?

@Wikaa_161

A ja właśnie jestem wg charakteru trochę jak ta Fluttershy - często ustępuję i staram się wykazywać łagodnością wobec innych. Również bywa, że cicho mówię :D. I też uważam, że jest ładnie narysowana, chyba najładniejsza z kucyków, choć Rarity ma bardzo fajną fryzurę. Lubię sceny, gdy Spike się do niej podwala.

ocenił(a) serial na 10

@manchester_1717

Noom, ale dobre było jak Apple bloom miała tą chorobę znaczkową to co Twillight tak podkręciła tą grzywę tym hula hop :DD to Rarity i Spike byli nieźli w tej scenie :DD . Dobry jest Derpy Hooves :DD Fluttershy ma ładne oczy, pomimo tego że na początku mnie przerażały ... wiesz, dzięki tobie zobaczyłam że trochę jednak jestem do niej podobna xDD ja też ustępuje, pomimo tego że mi się nie podoba, aby tylko był spokój, albo żeby nie wybuchła wojna, z tą łagodnością u mnie zależy xD ale nie umiem kogoś obrazić (tylko nie tak, że dla żartu koleżance jesteś głupia)no po prostu tak zacząć kogoś obrażać to nie umiem . No i powaliłaś moje zdanie że jestem całkowitym przeciwieństwem ... no i czasami też cicho mówię ... no i już tyle rzeczy z Fluttershy mnie łączy :DD brakuje mi tylko takich fajnych skrzydeł xDD.

ocenił(a) serial na 10
Wikaa_161

A i przy okazji, wie ktoś o której w Polsce leci premiera MLP ? I gdzie można obejrzeć ?

użytkownik usunięty
Wikaa_161

Przyznam że nie wiem, oglądam wersję z napisami z YT.

Aha, i nie "powaliłaś", tylko "powaliłeś" :). Tak, jestem 21- letnim studentem :D.

Aha, i mam pytanie do tych bardziej doświadczonych fanów: czy w tym serialu rzeczywiście jest aż tyle nawiązań do narkotyków i seksu, jak mówią inni? Bo ja np. nie wyłapuję niemalże niczego, bo o amerykańskim slangu wiem niewiele. A może to tylko wszechobecni wielbiciele teorii spiskowych?

ocenił(a) serial na 10
Wikaa_161

Jeśli chcesz oglądać premiery trzeciego sezonu to musisz poszukać jakichś LiveStreamów. Jeśli nie zdążysz na nie,to po kilku godzinach na pewno można odcinek znaleźć gdzieś na YT. A jeśli szukasz polskiego tłumaczenia to polecam to http://www.youtube.com/user/PhosiQ tłumaczenia są najczęściej jeszcze tego samego dnia, późnym wieczorem.

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

Znaczy się Live Stream to ja tydzień temu znalazłam, ale czy ktoś wie o której w naszym czasie leci MLP ?

ocenił(a) serial na 10
Wikaa_161

Przeważnie 16:00 lub 16:30 polskiego czasu, zawsze można to sprawdzić na FGE.

ocenił(a) serial na 10

Z MLP to lubię wszystkie piosenki, właściwie to muzyka jest jednym z moich rzeczy w tym serialu. Natomiast Fineasz i Ferb też mają dobre piosenki, np w Musicalowej wersji Rollercoaster wszystkie mi się podobały ( oczywiście w oryginalnym dubbingu ). Tyle że w Fineaszu trochę nużąca jest ta schematyczność odcinków, zawsze wiadomo jak się wszystko skończy, ale mimo wszystko też jest dobrą bajką :)

A co do bohaterek, to właściwie jedno i drugie. Mało osób jest w stanie polubić Rarity. A RD jest uwielbiana przez zdecydowaną większość fandomu, więc cieszę się że nie wszyscy myślą w ten sposób :) Poza tym twój dobór bohaterek jest prawie taki sam jak mój :D

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

Noom :D Kurde i się spóźniłam z Live Stream :(

ocenił(a) serial na 10
Wikaa_161

Ja tam wolę poczekać na jakość HD i polskie tłumaczenie :D

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

Ja oglądam to i to, bo mój angielski nie jest tragiczny, i nawet sporo rozumiem :DD

ocenił(a) serial na 10
Wikaa_161

Ja nie twierdzę że, nie znam angielskiego, ale przy wielu szybkich wypowiedziach czy grze słów łatwo się pogubić. Więc wolę poczekać na tłumaczenie, by z obejrzanego odcinka wyciągnąć maksimum satysfakcji.

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

Ja przy tłumaczeniu mam niezłą zlewę z siebie, bo okazuje się że coś co sobie przetłumaczyłam brzmi zupełnie innaczej xDD