PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=619268}

My Little Pony: Przyjaźń to magia

My Little Pony: Friendship Is Magic
2010 - 2020
7,4 7,8 tys. ocen
7,4 10 1 7814
6,5 2 krytyków
My Little Pony: Przyjaźń to magia
powrót do forum serialu My Little Pony: Przyjaźń to magia

Tak mnie zastanawia dlaczego nagle ten serial stał się taki popularny, a może raczej
modny? Jakoś poprzednie generacje nie wywołały takich emocji, takiego podziwu i tylu
kontrowersji. Szczerze, nie podoba mi się MLP, po prostu nie mój gust. Ale nikomu nie
bronię oglądania.

SteelMike

po raz tysięczny

http://www.filmweb.pl/serial/My+Little+Pony%3A+Friendship+Is+Magic-2010-619268/d iscussion/Fenomen,1987454

Shoother

Czego się dowiedziałem? Tego, że ma te same elementy, które posiadają też inne bajki czy seriale animowane. Moim zdaniem MLP jest dobre od strony technicznej, ale nie najlepsze. To po prostu kolejna bajka, która ma wielu fanów, ale po ostatnim odcinku będzie ich co raz mniej i zostaną tylko prawdziwi fani, nie Ci którzy kierują się modą.

użytkownik usunięty
SteelMike

Po pierwsze primo, nie jest to moda. Dlaczego miałoby to być modne? Ludzie kierują się modą, kiedy nie mają własnego zdania, a podążają tylko ślepo za większością. Większość uznaje to za 'głupią bajkę dla dziewczynek', więc to nie jest modne. Modne są seriale pokroju Gra o Tron, House,MD, Californication, itp. Nawet nie oglądająć żadnego odcinka, można z grubsza powiedzieć o czym to jest, bo prawie wszyscy o tym gadają. MLP jest dużo bardziej hermetyczne, i nie porozmawiasz o tym z kimś, kto tego nie oglądał.

Po drugie- nie te same elementy. Właśnie. Fabuła, uniwersum i profesjonalny voice acting. To odróżnia MLP od ogromnej większości seriali animowanych (zachodnich). Stała się popularna, bo jest po prostu lepsza od innych w kluczowych kwestiach, najważniejszych dla odbioru danej produkcji. Tak jak anime- większość ludzi chętniej skusi się na anime niż kreskówkę zachodnią, bo pod względem fabuły, świata przedstawionego i podłożonych głosów stoją na poziomie profesjonalnych produkcji. Bleach, Naruto, FullMetal Alchemist, DragonBall, one wszystkie miały ciekawe światy, dobry dubbing i składną historię. Co mamy w takich smerfach czy innych tego pokroju wieczorynkach? Kompletny brak pomysłu na siebie i randomowość. Tylko Muminki odbiegały poziomem, ale tam brakowało rozwinięcia uniwersum.

Zauważ pewne nieprawidłowości w swoim poście, ewentualnie wypowiedzi innych fanów kucyków. Piszesz, że większość uznaje to za głupią bajkę, a sporo fanów właśnie pisze, że większość osób na świecie je lubi. Dwie sprzeczne teorie. To, że jest lepsza od zachodnich kreskówek, pewnie sporo w tym racji, tak samo jak jest o wiele lepsza od wschodnich kreskówek z angielskim (a może raczej kiepskim amerykańskim?) dubbingiem, ale jednak jest wiele wschodnich kreskówek, które są lepsze. Co do Smerfów, Muminków, to są bajki przeznaczone dla małych dzieci, dlatego nie potrzeba tam uniwersum, itp. One mają się podobać dzieciom, maja być proste i przyjemne i na tym polu się sprawdzają, to bajki mojego dzieciństwa. Teraz oglądam bardziej ambitne seriale animowane, z całym swoim uniwersum, złożonością, dobrą fabułą, animacją, soundtrackami itp, itd.

użytkownik usunięty
SteelMike

A czy ja mówię, że inni fani mają rację? Nie. Więc nie jest to nieprawidłowość w moim poście. Dwie sprzeczne teorie- ale to nie ja głoszę obie, ja głoszę tylko tę prawdziwą ^^ 'większość osób na świecie je lubi' to implikowałoby, że co najmniej 3.5 miliarda osób to ogląda. Zasada jest prosta- kto lubi, ogląda, kto nie lubi, nie ogląda. Większość nie lubi a wielu krytykuje. Bezpodstawnie.

jest lepsza od reszty zachodnich, oczywiście mówimy o oryginalnym dubbingu, a co do wschodnich- nie masz jak porównać. Nawet nie ma sensu próbować porównywać. Jeśli chcesz bandę rozkrzyczanych nastolatków i dzieciaków, długie walki podczas których bohaterowie wygłaszają całe elaboraty i akcje typu zmiana żarówki w 28 odcinków, to anime rzeczywiście jest na miejscu. Nie jest to lepsze, ani gorsze, po prostu inne. Całkowicie inne.

Wszystkie historie potrzebują uniwersum. Inaczej nie są ani ciekawe, ani składne. Muminki mają dobre, ale bardzo słabo rozwinięte uniwersum, za to smerfy są oklepane, cliche, i dziadowskie pod tym względem, jak gumisie.

Polecam sięgnąć po ambitne anime, widocznie trafiłaś na niewłaściwe tytuły. Zobacz np:
http://www.filmweb.pl/Ksiezniczka.Mononoke
http://www.filmweb.pl/Spirited.Away
http://www.filmweb.pl/Ruchomy.Zamek.Hauru
Te na prawdę są genialne i warte polecenia.

użytkownik usunięty
SteelMike

Ohoho, potwierdzam ! Anime Miyazakiego są świetne, dodał bym jeszcze:
http://www.filmweb.pl/film/Nausica%C3%A4+z+Doliny+Wiatru-1984-34636
i (nie jego) trochę gorsze:
http://www.filmweb.pl/film/Agito+Srebrzystow%C5%82osy-2006-237050 (świetna muzyka)
a to z innej beczki:
http://www.filmweb.pl/serial/Hellsing-2001-34357

Wracając :
Jeśli chodzi o serial to poza nim fandom to po prostu miodzio, niektóre arty, fanfiki czy nawet sami fani są kosmiczni :D
Gdyby nie to, serial na pewno nie był by w takiej formie w jakiej jest w 2 sezonie i mam nadzieję będzie w trzecim. (tak, o dziwo to jeden z niewielu seriali animowanych, jak nie jedyny, w którym fani mają swój wpływ na show).

Dzięki, będę musiał je obejrzeć :)

użytkownik usunięty
SteelMike

Akurat filmy studia Glibli znam, i nie twierdzę, że wszystkie anime są złe, ba, te wymienione przeze mnie są akurat dość dobre ^^ Tylko Bleach był odrobinę nudny. W sumie studio Glibli jest najlepsze w tym co robi. Mówię tylko, że nie da się porównać zachodnich i wschodnich dzieł bo to coś zupełnie innego.

Ps. Polecam, Grajkowi również ^^, 'Podniebna Poczta Kiki'. Odrobinę infantylne, ale doskonale narysowane, krajobrazy są galante.

ocenił(a) serial na 10
SteelMike

A ile odcinków widziałeś? Ja przekonałem się do tego serialu dopiero po kilku odcinkach.

Kubasek

Starałem się zobaczyć pierwszy, ale po 5 minutach znudził mi się, nie było niczego co by przyciągnęło moją uwagę. Postaram się zrobić drugie podejście dzisiaj :)

ocenił(a) serial na 10
SteelMike

Spróbuj, naprawdę warto :)

użytkownik usunięty
Kubasek

Ja chyba po 6 albo 7 odcinku się przekonałem, pomyśleć że wcześniejsze obejrzałem na siłę tylko dlatego że kumpel poprosił ^^

Zobaczyłem 2 i pół odcinka, jednak nie mój klimat. Ale nie jest to zły serial :) PS - dałem +1 oczko.

użytkownik usunięty
SteelMike

Oglądałeś z polskim dubbingiem czy napisami ?

Z dubbingiem.

użytkownik usunięty
SteelMike

Wielu uważa nasz dubbing za kiepski i jest w tym trochę racji oglądając po polsku nie poczujesz magii tego serialu na szczęście są odcinki z napisami.

Nasz dubbing w większości przypadków jest kiepski, poszukam wersji eng ;)

użytkownik usunięty
SteelMike

Nie kłopocz się http://www.filmweb.pl/serial/My+Little+Pony%3A+Friendship+Is+Magic-2010-619268/d iscussion/Gdzie,1966558 w temacie masz link do wszystkich odcinków z napisami.

Dzięki, angielski znam na tyle dobrze, że napisy nie są potrzebne :)

SteelMike

Nasz dubbing jest... ech, ciężko mi go ocenić. Za pierwszym razem MUSISZ oglądać MLP z napisami, bo z naszym polskim dubbingiem umarła większość gagów, żartów, a także inteligencja wypowiedzi. Gdy pierwszy raz zobaczyłam odcinek z dubbingiem, byłam przerażona jego jakością także pod względem dobrania głosów, ale po wysłuchaniu wielu różnych dubbingów uznałam, że jest całkiem nieźle. Co nie zmienia faktu, że w dubbingu nie ma tej magii, jak to ładnie ujęła Starcatcher. Z dubbingiem można obejrzeć, ale bardziej jako ciekawostkę.

Flutterlie

Już patrzę w oryginale :P

użytkownik usunięty
SteelMike

Nie ogląda się tego z polskim dubbingiem. To przypomina jedzenie kisielu bez dodawania wody. W sumie się da, ale najpewniej Ci zaszkodzi, a i zabawa z tego nikła.

polski dubbing jest amatorski, przygotowany bez polotu, i zabijający klimat.

Ogólnie dany film czy serial powinno się oglądać w oryginale, bo żadne tłumaczenie nie przekaże w 100% tego co ktoś miał na myśli. Często żarty są nieprzetłumaczalne i nie mają odpowiedników, to się używa zamienników. Dlatego sobie patrzę bez żadnych napisów. Jak napisy, to tylko angielskie, jak coś się niedosłyszy :P

użytkownik usunięty
SteelMike

To jest jedyne słuszne podejście. Poza tym twórcy zawsze wrzucają lepszy voice acting, dbają o to kto wypowiada kwestię której postaci. W przekładach, zwłasza w kraju nad wisłą, dba się tylko mniej więcej o to żeby coś tam z sensu pierwotnego zostało. A i to niekiedy leży. A teksty są wypowiadane z marazmem godnym niedospanego imprezowicza.

Otóż to, tak samo ma się dubbin anime. Zazwyczaj kiepsko to wychodzi, nie ma wtedy tych emocji, nastroju i jakoś dziwnie się ogląda.

SteelMike

to sprobuj obejrzec np odcinki ktore sa popularne najbardziej w serialu a napewno jest nim royal wedding albo The best night ever to sie przekonasz ze MLP to jedna z najlepszych produkcji ever

SteelMike

dodam jeszcze jedna rzecz nie warto porownywac produkcji amerykanskiej do anime bo to sie mija z prawda i jest to typowy filmowy antagonizm ja osobiscie nie lubie anime typu naruto itp choc dragonball lubialem ale moje zycie wychowalo i wychowuje sie na MLP

allen123

Ja akurat bardziej gustuje w serialach, w których jest trochę walki, lubię Naruto, Dragon Ball, Bleach, Fairy Tail, Sailor Moon itd. Co do oglądania popularnych odcinków - jak coś oglądam to od 1 do ostatniego odcinka, bez pomijania, nie lubię pomijać. Jeśli są w serii nudne odcinki, to trudno, jeśli jest ich nadmiar, to nie oglądam całej serii :)

SteelMike

uwazasz ze w MLp nie ma walki to zaraz ci cos pokaze ^^ http://www.youtube.com/watch?v=sHCqh3KssJE

tu masz kolejna walke w mlp http://www.youtube.com/watch?v=7R707m4pfzE

http://www.youtube.com/watch?v=k4wh4FnwiAg takze to tylko kropla w morzu ale w mlp tez potrafia sie bic ^^ albo posluchaj sobie utworu This day aria megiczny poprostu no i nie wspominajac juz o tym ze w mlp jest muzyka ze star wars w odcinku the return of harmony

allen123

Są walki, ale ukazane w typowy sposób dla dzieci, ja od zawsze interesowałem się militariami, kryminałami, itp., dlatego wolę bardziej brutalne walki :p

SteelMike

uwazasz ze scena w the army changeling vs mane6 ktora jest nawiazaniem do matrixa rewolucje pod koniec tego filmku jest dla dzieci no to troszke kolego mijamy sie z prawda bo dzieci z reguly balyby sie takich scen ^^

allen123

Nawiązuje do Matrix'a, ale jest cukierkowa, słodka i co w tym strasznego? Tym bardziej, że w tym fragmencie żadnej z bohaterek nic złego się nie dzieje :)

SteelMike

wydaje mi sie ze cos sie jednak dzieje i fajnie to pokazano moze itroche humorystycznie ale zapada w pamieci ^^ a scena gdy pinkie pie mowi i 've seen better i zaczyna strzelac twilight gun jest zabawna niz wiele innych komedii razem wzietych :;)

ocenił(a) serial na 10
SteelMike

Jak widziałeś z polskim dubbingiem to nie dziwię się, że ci się nie podobało. Tylko Fluttershy brzmi dobrze po polsku.

Kubasek

ja sie zastanawiam po co ten temat jest zakladany poraz n-ty nie mozna np przeczytac w necie tysiaca albo miliona wiadomosci postow what ever o my little pony i fenomenie tylko zakladac bezesensownie temat ktory i tak zaraz zniknie bo to staje sie frustrujace

allen123

Angielski też mi nie przypadł za bardzo :) Zakładam temat, bo mam do tego prawo, mogę wyrazić swoją opinię itp. jeśli i tak zaraz zniknie, to po co to oburzenie?

SteelMike

wlasnie angielski ma jedne z najlepszych glosow wogle tara strong andrea libman asleigh ball nicole olivier to diamenty amerykanskiego dubbingu ^^ polecam obejrzec w jezykach francuskim i wloskim one rowniez oddaja klimat

co do tematu sorki ale to takie przywyczajenie ale tyle bylo o tym dyskusji takze jesli znajdziesz czas to polecam dyskusje My little pony fenomen

allen123

Nie mówię, że to zły dubbing. Wierzę na słowo, że to diamenty, ale to nie mój klimat. Na tym wyczerpałem swoją ciekawość i pytania. Pozdrawiam :)

użytkownik usunięty
allen123

Allen wyluzuj ,chłopak kulturalnie pyta co i jak spróbował obejrzeć i wyraził swoją opinie ma prawo do wypowiedzenia się na temat tego serialu przecież nie ubliża nikomu ani nic.

Dzięki za poparcie. Mnie jedynie ponoszą emocje i chciałbym ubliżać, ale się powstrzymuję, właśnie tym osobą, które ubliżają :P konstruktywna krytyka = ok, chamstwo i buractwo = nigdy. No i z tego co widzę, to jedyna "agresja" od niektórych fanów kucyków jest wywołana agresją hejterów, bo wiadomo, że każdy ma kres swojej wytrzymałości. A mnie ugoszczono pozytywnie, dowiedziałem się różnych rzeczy i było miło. Pozdrawiam.

SteelMike

ja jestem cierpliwym czlowiekiem takze to ty mnie urazliles w tej chwili ..tym postem ...nie skrytykowalem cie ani razu tylko wyglosilem pewna zaleznosc miedzy hejterstwem a ogolnym stwierdzeniem takze jest pewna roznica

allen123

Ale ten post nie było o Tobie, ani o nikim w tym temacie, tylko o zupełnie innych osobach, których posty czytałem.

ja tylko podalem pewna zasade w miare racjonalna gdyz nie szkodzi nikomu pomyslec by przeczytac o fenomenie mlp prawda nie dawno kruk666 napisal mniej wiecej podobny post do mojego by przeczytac znalezc a nie tworzyc tematy ktorych jest tu multum podobnych

allen123

Czyli rozumiem, że każdy temat, w którym ktoś się pyta o coś jest zły, bo były już takie tematy, ale jakby to był temat, w którym bym się zachwycał, to już byś mi nie napisał, że takie tematy były i żebym sobie je poczytał? To tak trochę hipokryzją zalatuje :P

SteelMike

ja nie cie nie neguje ze zapytales bo kto pyta nie bladzi ale na tym forum tego typu tematy sa zakladane kilka razy na miesiac i ludzie sie do tego przzyzwyczaili ale nie szkodzi troche poszukac prawda :) i poczytac jesli chcesz ze mna porozmawiac o historii MLP to przyblize ci bardziej to cudo jesli nie chcesz to zrozumiem
tylko zauwazylem w twych postach przeciwienstwo skoro mowisz zze nie podoba ci sie MLP no to po co ten temat ^^ ^^

allen123

Może nie podoba, ale to nie przeszkadza w dyskusji :) ale raczej w historię MLP nie będę się zagłębiał, dziękuję za chęci.

SteelMike

nie wiem jak chcesz to mozemy kiedys tam jak sie tobie odmieni to mozemy porozmawiac o MLP bo jest to bardzo ciekawa produkcja ale nachalny nie bede do niczego nie zmuszam ^^

ocenił(a) serial na 10
allen123

"temat ktory i tak zaraz zniknie" Chyba nie chcesz powiedzieć że tak po prostu zgłosiłeś nadużycie...

kruk6666

nie nie zrobilem tego nie mam do niego pretensji ze zalozyl temat chwala mu za to ale to ja sie czuje troszke atakowany bo inni juz dawniej pisali by nie powtarzac tematow Sam przyjacielu ostatnio w jednym z tematow o tym wspomniales a mnie neguja wszyscy moze jestem tu nie potrzebny nie wiem ;(