PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=619268}

My Little Pony: Przyjaźń to magia

My Little Pony: Friendship Is Magic
2010 - 2020
7,4 7,8 tys. ocen
7,4 10 1 7787
6,5 2 krytyków
My Little Pony: Przyjaźń to magia
powrót do forum serialu My Little Pony: Przyjaźń to magia

Czy ktoś jeszcze zauważył, że twórcy tak jakby chcieli z jednego serialu zrobić 'dwa osobne'?
Chodzi mi tutaj o sposób przedstawienia niektórych rzeczy, dość mocno pokazujący, jak bardzo
pozorny jest storyline i świat przedstawiony dla tych, którzy się nie wpatrzą weń dostatecznie
mocno. To tak jakby chcieli 'zakryć' większość rzeczy dla dzieci, ale wyszło to w ten sposób, że
większość wydarzeń znają tylko nieliczni, uważni.

Przykłady dość subtelne-
- odcinek z Trixie i to co mówią krowy
- sęp Fluttershy- implikuje co dzieje się ze zwierzątkami które nie wyzdrowieją
- las Everfree, i to co się tam dzieje
- nawet zniszczenia starego zamku coś pokazują (miejsce ułożenia gruzów, jakie elementy są
a jakich brak)

Ale tak naprawdę, to co całkowicie zmienia pogląd na fabułę
- Zachowanie Pinkie w Wonderbolts Academy- przyjaźń M6 wisi na włosku i rozpada się. Po
cichu, po wielkiemu cichu.

- Sieroctwo Scootaloo- dość jawnie pokazane w Sleepless in Ponyville

- Niewdzięczność narodu 1000 lat wcześniej- skoro wiedzieli, że Luna nad nimi 'czuwa' a i tak
ją zlewali.

Chyba największy hit (SPOILER)
- Fakt, że rodzice Applejack nie żyją- dlaczego nie powiedzieli tego wprost? Niektórzy, w tym
młodsi, na pewno się tego nie domyślą. A tymczasem to implikuje
- Scoots i AppleBloom dogadują się, bo nie mają rodziców
- Sweetie Belle żyje w patologii
- Matka AppleBloom najprawdopodobniej zmarła przy porodzie (nie ma jej już przy podróży AJ
do Manehattanu

Dlaczego twórcy tak bardzo starają się to ukryć?

ocenił(a) serial na 9

Chciałabyś aby WSZYSTKO zostało powiedziane w pierwszym sezonie ? moim zdaniem twórcy dobrze robią z tymi nie domówieniami :D po trochu odkrywamy całą fabułę :D ja mam prześcieradło z tym wzorkiem z piosenki babs seed ,to jest dopiero tajemnica :D czy twórcy wzorowali się na moim prześcieradle ? czy mogę ścigać ich o łamanie praw autorskich :D?

użytkownik usunięty
trixiegra

Ale tu nie chodzi o to, kiedy są różne informacje przedstawiane, tylko jak.

Większość nie widzi 90% tego, co pokazują twórcy

ocenił(a) serial na 9

Okey to ja przedstawię swoją teorie spiskową :P W internecie krąży plotka o Twilight i jej cudownej zamianie w Alicorna (Alicorny są nieśmiertelne jak wiadomo) gdyby tak się stało to za kilkanaście lat wszyscy jej bliscy by wymarli ,prócz szwagierki :D i co wtedy by zrobiła twilight ? lepiej ich pozamieniać w kamień ,tak jak to zrobiła prawdopodobnie Celestia ze swoimi przyjaciółkami do czego dążę , w odcinki powrót Harmonii Discord zagadkowo mówi do do Celest,i przytoczę jego całą wypowiedz.
"Did
you miss me, Celestia? I missed you. It's quite lonely being encased in stone, but you wouldn't know that, would you, because I don't turn ponies into stone. "

Z tego mogę wnioskować ze te rzeźby w jej ogrodzie to jej dawni przyjaciele których uchroniła przed śmiercią zamieniając ich w kamień ,Zamiana w kamień ma właściwości konserwujące :DD Discord po tylu latach nadal był giętki i pełen wigoru a jego moc była nadal potężna.P

Ps.Teraz mi wytłumacz teorie spiskową z moim prześcieradłem :(

ocenił(a) serial na 9

Ps.Teraz mi wytłumacz teorie spiskową z moim prześcieradłem :(

Tak na marginesie, kto normalny trzyma swojego wroga zamienionego w kamień w ogrodzie jako dekoracje ?: gdyby nie CMC to Discord nie wylazł ,to one pierwsze kłóciły się przy jego pomniku i dlatego się wydostał i niech Celestia nie wmawia ,że to wina zerwanej więzi z klejnotami harmonii. Po drugie skąd ona te klejnoty wzięła/ może ukradła ? czemu mane6 nie mogły strzelić w Sombera z klejnotów ? bo on jest baddasem z innej części imperium to już nie działają ? a może te klejnoty działają tylko na terenie Equestri :D

ocenił(a) serial na 9

Pss.Lunie odbiło to i Celestia też może mieć jakiś uraz psychiczny z tamtych lat ona też nie jest aniołkiem, jak to mówią nie daleko pada jabłko od jabłoni.

użytkownik usunięty
trixiegra

Z zamianą Twi w Alicorna- to prawie potwierdzone.
Co do wymarcia bliskich- dlaczego za kilkanaście?
Jeśli chodzi o zamianę w kamień- skoro amulet Alicornów daje możliwość rzucania zaklęć na wiek, to lepsza alternatywa
'kto normalny trzyma swojego wroga zamienionego w kamień w ogrodzie jako dekoracje'-> Ty byś nie trzymał? XD Można jeszcze ozdabiać jak choinkę na święta :D
' Po drugie skąd ona te klejnoty wzięła/ może ukradła ?' Teoria jest taka, że chciwe jednorożce z opowieści Chrysalis to właśnie Celestia i Luna.
'czemu mane6 nie mogły strzelić w Sombera z klejnotów ?' bo to jak rozwalenie wróbla z armaty, i byłoby dość nudne...
'Lunie odbiło to i Celestia też może mieć jakiś uraz psychiczny z tamtych lat ona też nie jest aniołkiem, jak to mówią nie daleko pada jabłko od jabłoni.' Ale Celestia nie jest córką Luny... poza tym no nie jest aniołkiem, bo jest odpowiednikiem Boga (bez wpadek moralnych), więc jest instancję wyżej :D

ocenił(a) serial na 9

Co do wymarcia bliskich- dlaczego za kilkanaście? -kilkadziesiąt lat -mój błąd
skoro amulet Alicornów daje możliwość rzucania zaklęć na wiek, to lepsza alternatywa -czemu ten amulet był w posiadaniu jakiegoś chińskiego sprzedawcy ? a nie u Celesti w sejfie ? wielka władczyni Equestri a artefakty walają się po całej krainie i każdy sobie je może kupić :D

' Po drugie skąd ona te klejnoty wzięła/ może ukradła ?' Teoria jest taka, że chciwe jednorożce z opowieści Chrysalis to właśnie Celestia i Luna.

Były tak długo uwięzione że im skrzydełka wyrosły i stały się szlachetne i mądre ?:D Kryśka widać ma wiedzę na temat kto co z kim i kiedy robił w Equestri jeśli pamięta nawr jaskinie o których nikt nie pamięta :D

użytkownik usunięty
trixiegra

Co do artefaktów- jakby trzymała w sejfie to znowu byłyby teorie spiskowe, że trzyma wszelkie środki ochrony w jednym miesjcu a wogóle to gdzie wolny rynek itepe.

Uwięzione... może wlazły tam w poszukiwaniu błyskotek, pobawiły się chwilę w minecrafta i przypadkiem odkryły że 6 z nich ma wartość większą niż pozostałe.

Kryśka mogła to równie dobrze przeczytać, w końcu książki historyczne też się zdarzają po bibliotekach...

ocenił(a) serial na 9

Czyli każdy Kucalski może iść do sklepu i wybrać sobie najpotężniejszy artefakt ,dzięki któremu opanuje Equestrie ? fajnie :D

Kryśka mogła to równie dobrze przeczytać, w końcu książki historyczne też się zdarzają po bibliotekach...

Kryśka może byś analfabetką i twoja teorie legnie w gruzach :D

użytkownik usunięty
trixiegra

najpotężniejszy? EoHy są u Celestii

A po czym można poznać że Kryśka jest analfabetką?

ocenił(a) serial na 9

A po czym można poznać że Kryśka jest analfabetką?

Nie wiem wymyśliłem to :D

najpotężniejszy? EoHy są u Celestii

Są w tej krainie rzeczy które się fizjologią nie śniły...

Za dużo zajebystości Luny i Celesti w tym show

Discord szaleje ? wezwij Księżniczki
Sombra pajacuje ? wezwij Księżniczki
Przecieka kran ? wezwij księżniczki
ble ble ble ? wezwij księżniczki....

użytkownik usunięty
trixiegra

Kryśka przyjdzie w nocy i Cię postraszy

W tej krainie dużo rzeczy wala się ot tak, a tu jezioro które pomnaża stworzenia, a tam niedobitki smoków, jeszcze gniazda feniksów, gdzieś tam bizony wszystkie z ameryki wyemigrowały, a tu złoża klejnotów wszędzie dokoła, a gdzie indziej jeszcze jakieś cuda wianki

A kogo mają wzywać? Shining Armora? Ten to się do niczego nie nadaje. Kapitan straży imperialnej-> jego księżniczka ma kilka razy silniejsze zaklęcie na barierę. Kapitan straży imperialnej- daje się omotać jak dziecko. Kochający- nie odróżnia narzeczonej od potwora (SIC!)

A księżniczki są zajebiste, bo tak. Celestia, Luna i Cadenza powinny być głównymi postaciami tak wogóle. Poza tym to przełamuje ten najgorszy klisz tych złych będących o wiele silniejszymi w każdej sytuacji (zawsze jest tak, że ten zły to jest taki maczo i nawet siedząc na kiblu ma przewagę ALE można go pokonać na jeden sposób, główny bohater znajduje sposób i przy epickiej muzyce pokonuje go w zwolnionym tempie).

ocenił(a) serial na 9

Shining Armor to porażka tego serialu na co on tam jest to ja nie wiem :D

ocenił(a) serial na 9

Kryśka mi może co najwyżej naskoczyć :))

ocenił(a) serial na 9

Nie bój żaby kitsunne :)

ocenił(a) serial na 10

To NIE jest potwierdzone, twórcy ewidentie powiedzieli Twilight NIE BĘDZIE Alicornem. Przynajmniej nie w 3 sezonie.

ocenił(a) serial na 9
Betarius

Jak będzie alicornem to zjesz swoje buty :D

ocenił(a) serial na 9

http://images.wikia.com/mlp/pl/images/1/14/Babs_Seed_and_CMC_S03E04.png chodzi mi o to tło z tylu ściągnięte z mojego :prześcieradła....:(

ocenił(a) serial na 10

Rozwiń proszę te "zniszczenia starego zamku i ułożenie gruzu"

ocenił(a) serial na 8

Ciekawe. Znaczy się to nie jest tak, że to są niedomówienia. Seria jeszcze się nie skończyła i tajemnice ( tak jak powiedział trixiegra) zapewne będą wyjaśnione w następnych odcinkach.

lol niektórym widzę lekko odbija... nie zapominajmy, że to bajka dla dzieci i twórcy nię będą tworzyć nam domysłów w stylu Memento czy Prestiż.... do wszystkiego można dorobić teorie tak jak np. że RD jest less...

ocenił(a) serial na 9
Shoother

To dobrze się doszukują się takich rzeczy ,ale niech sprawdzają dokładnie niektóre fakty np jak doszukiwanie się w tym pociągu w intrze ,babci Foster....to stary ogier a nie ta baba :D

trixiegra

to nie są domysły to już fantazjowanie o tym, że coś tam jest ale niech każdy robi co chce byle nie zabrnąć za głęboko z tymi teoriami

użytkownik usunięty
Shoother

Tak, odbija. Pierwsza zasada internetów- nie pisze się tam, gdzie nie ma się nic do napisania.

ty napisałeś o swoich fantazjach a ja ci odpowiedziałem - zabraniasz mi tego? Brak wolności w internecie!

użytkownik usunięty
Shoother

Nie zabraniam, tylko wyśmiewam. Wolno ci spamować bzdetami tak samo jak mnie wolno powiedzieć, że spamujesz bzdetami.

ocenił(a) serial na 9
Shoother

http://zapodaj.net/f64b634a2e47c.png.html

ocenił(a) serial na 10

Wybacz ale to nadinterpretacja (nie co do wszystkiego, ale co do niektórych rzeczy)

Przykłady dość subtelne-
- odcinek z Trixie i to co mówią krowy
- sęp Fluttershy- implikuje co dzieje się ze zwierzątkami które nie wyzdrowieją-Możesz podać numery odcinków lub wyjaśnić dokładniej co do dwóch powyższych punktów
- las Everfree, i to co się tam dzieje- To akurat strasznie łatwo zauważyć
- nawet zniszczenia starego zamku coś pokazują (miejsce ułożenia gruzów, jakie elementy są
a jakich brak)- Można to najwyżej podciągnąć do walki Celestii z Luną 1000 lat temu, nic więcej.
1

Ale tak naprawdę, to co całkowicie zmienia pogląd na fabułę
- Zachowanie Pinkie w Wonderbolts Academy- przyjaźń M6 wisi na włosku i rozpada się. Po
cichu, po wielkiemu cichu.- Przepraszam ale to już bzdura, gdyby to była Applejack lub Twilight, przyznał bym ci racje, ale to PINKIE PIE, to element typowo komediowy

- Sieroctwo Scootaloo- dość jawnie pokazane w Sleepless in Ponyville- Tutaj akurat się zgodzę,

- Niewdzięczność narodu 1000 lat wcześniej- skoro wiedzieli, że Luna nad nimi 'czuwa' a i tak
ją zlewali.-potrzebowali prostej motywacji dla czarnego charakteru

Chyba największy hit (SPOILER)
- Fakt, że rodzice Applejack nie żyją- dlaczego nie powiedzieli tego wprost? Niektórzy, w tym
młodsi, na pewno się tego nie domyślą. A tymczasem to implikuje-To tylko Fandomowa teoria, nie ma 100% pewności, i pomimo że ma sens, nie możemy dokładnie powiedzieć że nie żyją
- Scoots i AppleBloom dogadują się, bo nie mają rodziców-Zależy czy twoja pierwsza teoria jest prawdziwa, a tak naprawde nie ma 100% pewności.
- Sweetie Belle żyje w patologii- Znowu się nie zgodzę, okay Rarity nie traktuje jej najlepiej podczas Campingu, ale znowu to element czysto komediowy
- Matka AppleBloom najprawdopodobniej zmarła przy porodzie (nie ma jej już przy podróży AJ
do Manehattanu

użytkownik usunięty
Betarius

Trixie- sezon 1 odcinek 6, pod koniec (walka Twi z Ursą)
sęp- odcinek may the best pet win, FS ma sępa, wiadomo co sępy papusiają
-Co do zniszczeń- nie wszystkie i widać że w różnych miejscach zniszczenia się różnią, w jednym to nie ślady walki.
-bzdura? Bo? Element typowo komediowy- nawet jak na Pinkie to nie jest zachowanie które pokazuje że wszystko jest ok, zwłaszcza że nie raz już ktoś z M6 wyjeżdżał i Pinkie nie robiła z tego powodu chryi

prostej motywacji dla czarnego charakteru? Być może, ale to już jakiś powód.

Śmierć rodziców AJ-> to jest w dość oczywisty sposób pokazane 2 razy w odcinku (przepraszam jeśli spoiluję)

ocenił(a) serial na 9

Matka AppleBloom najprawdopodobniej zmarła przy porodzie (nie ma jej już przy podróży AJ
do Manehattanu

Granny smith urodziła applejack i applebloom bo ich matka nie miała czasu na rodzenie proste ? proste :D

użytkownik usunięty
ocenił(a) serial na 9

Po ? ja tam nie jestem za żadną partią polityczną :D

ocenił(a) serial na 9

Odstawmy politykę na bok ,jako księżniczka shipingów pewnie odpowiesz na moje pytanie :D czemu shippingi są nazwane shippingami ,skąd się wziął ten fenomen i nazwa ? nie będę googlować jak pod ręką mam ekspertkę od shippingów :D

użytkownik usunięty
trixiegra

Samo słowo shipping wzięło się z relationship-> to gra słów, relation i ship. Same stosunki czasem są alegorycznie pokazywane właśnie jako łódka.

Fenomen wziął się z tego, że ktoś kto widzi 2 postaci pasujące do siebie charakterem, zaczyna paczeć jak by to było gdyby były razem. Poza tym niektóre postaci aż się proszą o łodziowanie, znaczy pairing znaczy łączenie w pary- jak Trixie i Twilight czy Celestia i Chrysalis. Ewentualnie Crackle i Tom.

No i to bardzo wdzięczny temat na obrazki, jeśli chce się narysować 2 kucyki razem, w jakiejś pozie, to praktycznie automatycznie wchodzi w to shipping

ocenił(a) serial na 9

aha to wiele wyjaśnia :D

użytkownik usunięty
trixiegra

To znaczy?

ocenił(a) serial na 9

To znaczy?

To znaczy ,że już wiem skąd to się wzięło :P

A ty nadal nie rozwiązałaś zagadki mojego prześcieradła :((

ocenił(a) serial na 9

Jak przestane oglądać kucyki to co ?:( idę do łózka a tam wzorek i od razu BABS SEED :D wstaje i znowu BABS SEED :D

użytkownik usunięty
trixiegra

bo to prześcieradełko to z przyszłości przyleciało, z roku 2132 w którym Celestia i Luna zaczęły podbijać inne wymiary, i wszystko musi być we wzorki przez nie zaakceptowane, dlatego też prześcieradełko musiało zachować wzór z show. W 2133 dominować będzie wzorek z Shininga rozjechanego przez traktor.

Prześcieradełko dostało się do naszej czasoprzestrzeni dzięki malutkiej, nowo narodzonej upośledzonej czarnej dziurze, która stworzyła się nad nim i przeleciała tu.

To znaczy taka jest najbardziej prawdopodobna wersja wydarzeń.

ocenił(a) serial na 9

W 2133 dominować będzie wzorek z Shininga rozjechanego przez traktor.

Widzę e że bardzo ,ale to bardzo nienawidzisz Shininga ,jest tak użyteczny w tym show jak wyrostek robaczkowy jedynie nadaje się do wycięcia :D wole mój stary wzorek ,na co komu jakiś rozjechany ogier na łózko, dziękuje za wyjaśnienie tej dziwnej sytuacji z moim prześcieradłem :D

użytkownik usunięty
trixiegra

ja nienawidzę? E, po czym poznajesz?

ależ polecam się na przyszłość :)

Jak widzisz, wyjaśnienie było dużo prostsze niż byśmy sądzili

ocenił(a) serial na 9

Rozjechany Shining traktorem? chyba ze tak okazujesz uczucia :D

ocenił(a) serial na 10

Co do sępa...
Jest wiadomo że w świecie kuców śmierć WYSTĘPUJE, jednak sęp nie jest na to dowodem a tylko raczej niedopatrzeniem twórców. Zresztą, o co takie wielkie halo? Nawet jeśli śmierć występuje, to nigdy nie powiedzą o tym dosłownie w kreskówce.

Zachowanie Pinkie
Nie widać ŻADNEGO rozłamu pomiędzy Mane 6, jedynym dowodem jest zachowanie Pinkie które JEST elementem czysto komediowym, Pinkie myśli po prostu iracjonalnie i jest histeryczna. To nie jest ŻADNYM dowodem na to że Mane 6 się rozłamuje. Podaj przynajmniej 2 inne dowody na rozłam przyjaźni Mane 6. Wcześniej nie robiła chryi? A zauważ że twórcy bardzo często niedopatrzą, niedopowiedzą albo pójdą na skróty z niektórymi rzeczami. Poszli na skróty z Discordem który nawet się nie bronił, magia miłości u Chrysalis to typowa Deus Ex Machina. W dodatku zauważ że Mane 6 jakby dzieli się na "pary" (nie, nie chodzi o shipping) po prostu RD są bardzo bliskie z Pinkie.

Prosta motywacja czarnego charakteru-
Proszę, masz powód, ale nie ma tu co interpretować.

Zniszczenia:
Powiesz wreszcie KONKRETNIE, który element? Mogłem nie zauważyć.

Rodzice AJ:
Konkretne przykłady proszę.

Boisz się spoilerów? Pisze się [SPOILER].

użytkownik usunięty
Betarius

Podaj przynajmniej 2 inne dowody na rozłam przyjaźni Mane 6

Fluttershy rycząca na Rarity i Pinkie
Rainbow bijąca Fluttershy do płaczu
AJ kłamiąca na każdym kroku

Rodzice AJ:
Konkretnie 2 razy jest powiedziane wprost

"Boisz się spoilerów? Pisze się [SPOILER]."/

tak, napisałam spoiler.

ocenił(a) serial na 9

Może napisz mu po ludzku :D dwie spadające gwiazdy od razu z grubej rury a nie jakaś gra wstępna :D

ocenił(a) serial na 10

Fluttershy rycząca na Rarity i Pinkie? Ten przykład jest bezsensowny, Fluttershy była wtedy po tym przesadzonym teście który sprawił że była bardziej agresywna. Ona się tak zachowywała do KAŻDEGO.
Następnych dwóch nie pamiętam z żadnych odcinków, konkretne przykłady i numery odcinków poproszę.

Rodzice AJ
Podaj KONKRETNE przykłady, numery odcinków i zacytuj zdanie.

użytkownik usunięty
Betarius

Skoro wszystko czego nie powiedzą jak małemu dziecku wprost jest bezsensowne to po co pisać w temacie o informacjach niedopowiedzianych?

ocenił(a) serial na 10

Bo lubię rozmawiać, nawet wytykając kilka błędów w myśleniu. Doszukujesz się za bardzo na siłę, nie mówię że wszystko jest źle ale powiem o co mi chodzi:

Rozpad przyjaźni
-czyste spekulacje i nadinterpretacja
Śmierć rodziców Applejack
-Nie podałeś ŻADNYCH konkretnych dowodów, więc proszę podaj je
Sęp
-Jak już mówiłem, jasne jest w wielu kreskówkach że śmierć w tym świecie istnieje, ale przecież nigdy nie powiedzą o tym wprost, i nie mają zamiaru czepiać się tego tematu, więc sęp do prosta pomyłka.
Prosta motywacja:
-Już wyjaśniłem
Las Everfree
-Tu masz racje, to jest temat na którym można się skupić.
Ruiny zamku
-Nie myślę żeby miało to pewne znaczenie, ale powiedz o co ci DOKŁADNIE chodzi.
Sieroctwo Scootaloo
-Tutaj akurat się zgodzę, to widać jak na dłoni.

użytkownik usunięty
Betarius

Skoro lubisz rozmawiać, a zachowujesz się przy tym jak 10latek (nie zgadzam się/nie rozumiem= na pewno błąd w myśleniu), to proponuję znaleźć innego partnera do rozmowy, odpowiadającego wiekiem.

ocenił(a) serial na 10

Czy ja powiedziałem że to na pewno błąd w myśleniu? Po prostu niektóre rzeczy z tych które powiedziałeś nie miały sensu, Zresztą, obraziłem cię chociaż jeden raz? Więc panie spokojnie. Uważam po prostu że pan się pomylił.