PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=619268}

My Little Pony: Przyjaźń to magia

My Little Pony: Friendship Is Magic
2010 - 2020
7,4 7,8 tys. ocen
7,4 10 1 7786
6,5 2 krytyków
My Little Pony: Przyjaźń to magia
powrót do forum serialu My Little Pony: Przyjaźń to magia

Odcinki

ocenił(a) serial na 10

Sądzę, iż przydałoby zrobić temat o odcinkach, gdzie moglibyśmy się wypowiedzieć, złożyć opinie i powyżywać na pewnych postaciach :)

http://www.animeflavor.com/node/43373 . Nie rozumiem jak Twillight mogła wybaczyć Trixie. Bardzo ciekawy odcinek, jednakże oglądałam po angielsku wiec nie wszystko rozumiem. Fluttershy bardzo miło mnie zaskoczyła :DD.

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

To na przykład widać w odcinku "Impas" kiedy kamera obraca się trochę wokół tego znajomego Applejack (już nie pamiętam jak się nazywał) albo w odcinku "Sonic Rainboom" przy skrzydłach Rarity (tu już dobitnie widać trójwymiar) lub gdy w jednym momencie kamera lekko przesuwa się względem Rainbow Dash, wtedy widać to na jej skrzydłach.
Ale prawie zawsze widać to po ich głowach a konkretnie oczach, musisz się przyjrzeć.

ocenił(a) serial na 10
Energy2000

To tylko złudzenie trójwymiaru. Przy obrocie Braeburn'a widać ewidentnie jak jego twarz przesuwa się w lewo a nos w prawo, a cała głowa zachowuje przy tym taki sam kształt, poza tym mimo iż obrócił całe ciało kubraczek nadal jest proso tak jak był. A skrzydłą Rarity to też po prostu animacja, nie widzę tutaj żadnego trójwymiaru.

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

http://www.filmweb.pl/serial/My+Little+Pony%3A+Przyja%C5%BA%C5%84+to+Magia-2010- 619268/photos#picture-1
Spójrz na pierwsze zdjęcie w galerii. Na oczach Fluttershy widać ten trójwymiar. Niewprawne oko może tego nie dostrzec.

ocenił(a) serial na 10
Energy2000

Tęczówka i źrenica w drugim oku są zwężone daje to złudzenie trójwymiaru.

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

To nie jest złudzenie trójwymiaru, to typowy efekt prostych modeli 3D. Twórcy nie dodają skomplikowanego oświetlenia, cieniowania i innej tam perspektywy czy czegoś jeszcze dlatego wygląda to na płaski obraz, ale w rzeczywistości to normalne obiekty 3D.

ocenił(a) serial na 10
Energy2000

Podaj jakiś dowód, sam teraz szukam potwierdzenia twoich słów ale nie znajduję.

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

Dla kogoś kto zajmował się amatorsko grafiką 3D, czy grał w marne gry 3D na telefon, czy oglądał inne 100% pewne animacje w 3D, czy miał jeszcze inną styczność z takim 3D, to widoczne gołym okiem.

Podam tu przykład pewnej bajki, której nazwy nie pamiętam, ale była o tym, że w ciele jakiegoś gościa żyły bakterie dobre i złe i jakieś leukocyty i coś tam jeszcze i wszystko miało rozum. Było tam dwóch głównych bohaterów, jeden z nich to był taki czerwony bydlak, niby wszystko w 2D elegancko, ale nagle przyszło oświetlenie oświetlając miejsce akcji i wszystko nabrało dobitnego trójwymiarowego wyglądu.

To, że to jest 3D opieram na swoich spostrzeżeniach więc nie znajdę ci żadnego dowodu na papierze, ale jeśli jesteś pewny swego to teraz ty przedstaw argumenty lub znajdź pisemny dowód o dwuwymiarze.

ocenił(a) serial na 10
Energy2000

Dowód w sensie linku do jakiejś strony potwierdzającej twoje twierdzenie.

Uwierz mi że prawie każdy z nas ma do czynienia z grafiką trójwymiarową.Flash opiera się na grafice rastrowej, więc raczej nie ma mowy tu o trójwymiarowych kucykach. Jest możliwe tworzenie 3d we flashu poprzez nowe technologie, ale wątpię by miało to miejsce w MLP, po co by używać tego np, tylko do oka Fluttershy, miło iż cała ona jest w 2d? Poza tym kucyka nie da się idealnie odwzorować w 3d.

http://en.wikipedia.org/wiki/Adobe_Flash#Other_uses tutaj pisze że jednym zastosowaniami tej animacji jest użycie jej w dwuwymiarowych animacjach jak np nasze MLP, tak dwuwymiarowych nie trój.

http://mlp.wikia.com/wiki/Animation w tym artykule poświęconym animacji kucyków nie wspominają nic o tym żeby był tutaj trójwymiar. Pewnie im to nawet na myśl nie przyszło.

Sam w swoim przykładnie mówisz że "wszystko nabrało dobitnego trójwymiarowego wyglądu", czyli nie było trójwymiarowe, a miało jedynie taki wygląd.

Przy obrocie głowy Braeburn'a widać jak jego uszy zmieniają warstwy z kapeluszem, a warstwy są charakterystyczne dla grafiku rastrowej.
Popatrz na końcową scenę piosenki BBBFF, tam widać podczas obrotu, taki jakby przeskok w animacji gdy twarz przechodzi do profilu. Ewidentnie nie ma tu trzyde. Jedynym trójwymiarem były wilki w ostatnim odcinku.

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

Przyznaję ci rację. Z tego co widziałem byłem pewny że to 3D, ale jednak nie wszystko co tak wygląda nim jest. Wygrałeś ;)

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

Co do flasha to można robić w nim trójwymiar, moim zdaniem to nie jest złudzenie. A skrzydła Rarity, fakt to animacja, ale w 3D, animacja to nie tylko 2D.

ocenił(a) serial na 10
kruk6666

Ten trójwymiar dobrze widać tutaj na oczach Flaterszaj.
Co do tych morałów właśnie kiedy były czułem bardziej że to jest bajka dla dzieci(!), wręcz słyszałem głos w głowie: "to jest dla dzieci, nie dla ciebie, te morały są podawane na tacy żeby dzieci rozumiały o co biega, wyłącz to, idź zajmij się czymś pożytecznym", ale nigdy głosu tego nie usuchałem :D

ocenił(a) serial na 10
Energy2000

http://www.filmweb.pl/serial/My+Little+Pony%3A+Przyja%C5%BA%C5%84+to+Magia-2010- 619268/photos#picture-1
link bo zapomniałem wkleić :)

ocenił(a) serial na 9
Energy2000

To nie 3D tylko walnęli gradientem i tak widać :D złudzenie :)

użytkownik usunięty
Wikaa_161

A mnie animacja wilków bardzo się podobała i ogólnie odcinek b. fajny :). Tylko jeden mały fail: to nie był pierwszy raz, kiedy Spike'owi ktoś uratował życie i wtedy jakoś nie powoływał się na kodeks. W tym odcinku ze "zmysłem" Pinkie (jeśli to byl inny to mnie poprawcie) kucyki i Spike uciekali przed jakimś potworem i Spike ugrzązł w błocie i Twilight go uratowała (choć on i tak jej służy).

Ale już np. w tym odcinku, w ktorym Spike stal sie chciwy i rósł, na końcu on i Rarity lecieli z wysokości na pewną śmierć i wtedy RD ich uratowała! Wtedy nie było żadnego kodeksu!

Odcinek, w którym pojawiła się ta sowa (nie umiem napisać tego imienia, Owleascioius??) - Spike zjadł smokowi diamenty i gdyby nie Twilight i wspomniana już sowa, to byłoby źle.