Właśnie aplikacja Ponyfi natchnęła mnie do zrobienia tego tematu. Podawajcie jakieś fajne
programiki które mogą sponyfikować wasz komputer. Jest ich cała masa. Ja podam wam
dwa.
Ponyfi wraz z tutorialem:
http://www.youtube.com/watch?v=xsMgwPSxPgM&feature=related
Desktop Ponies(twój/e personalny kucyk/i :))
http://www.desktopponies.com/
Miłej zabawy! :)
Pozdrawiam.
Podawałem wcześniej ale, że powstał taki temat zapodam raz jeszcze:
Wtyczka do przeglądarki zmieniająca logo Google na takie z Rainbow Dash http://userscripts.org/scripts/show/123147 (do Firefoxa wymagany grasemonkey)
ja znalazlem takie jak narazie :
http://www.youtube.com/watch?v=Gu1bcwnJObA
http://www.youtube.com/watch?v=_OOmW7DjxQw&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=JV_8HNvBg40&feature=related
a tutaj troszke podobnie gosciu zastosowal to samo co w twoim linku mi sie wydaje http://www.youtube.com/watch?v=Wqf7d4BfW3c Pozdrawiam rowniez :)
Wszystko jest fajne i świetnie wygląda, tylko że czasami z mojego komputera korzystają także rodzice i koledzy. Wolałbym raczej nie widzieć ich miny gdyby zobaczyli np. Mane 6 na pulpicie albo kursor z Twilight :) Czasami trochę męczące to oglądanie kucyków po kryjomu:(
Ja nie mam tego problemu, jestem sam. No oprócz tej miłej starszej pani, z góry która czasem przychodzi pogadać lub coś dla mnie przygotować. Robi niesamowite zupki.:) Aż zgłodniałem :)
Pozdrawiam.
Kruk specjalnie dla Ciebie: http://9gag.com/gag/2176304
Konspiracja kucykowa xD jak mnie wzięło na antyspołeczny bunt przeciw nietolerancj tak do dziś mam Celestię na tapecie XD
no to mamy ten sam problem u mnie tylko de facto mama i kuzynka to szanuja ze ogladam MLP uwazaja ze hobby i pasje trzeba rozwijac a jak mnie brat widzi ze cos patrze na temat MLP to sie czuje jak u dowodcy SS :( kuzyni to samo smieja sie :( ze sie znizam poziomem ale ja nic nie poradze ze MLP jest niesamowicie wspaniale i ma taka niepowtarzalna glebie filozoficzna i przyciagajaca
przyznam sie :( ze kilka lat temu bylem u psychologa na temat wlasnie MLP ( nie chcialem ale ojciec mnie zmusil) ja powiedzialem swoje psycholog swoje on sie poddal ja nie
Jeszcze żadnemu swojemu znajomemu nie powiedziałem i nie zamierzam, bo wiem jakie jest społeczeństwo w tych czasach. Jak ja nie lubię takiego stereotypowego myślenia. Szczerze ci współczuje, chociaż z tym psychologiem to chyba lekka przesada. Ciekawy jestem jaka była jego opinia w tej sprawie. Takie rzeczy zawsze mi podnoszą ciśnienie.
lepiej warto nic nie mowic znajomym :) to prawda Polska nadal zyje w przeswiadczeniu stereotypowym jak powiedziales i to absolutnie sie zgadzam .. Najlepiej jak nikogo nie ma spokojnie w ciszy obejrzec i cieszyc sie odcinkiem :) no tak ten psycholog mnie draznil zadawal blahe pytania dlaczego co cie w tym pociaga jakie wartosci w nim widzisz ? itp ale bolalo mnie ze tata chcial bym szedl do psychologa ... to tak jakby zabranial mi ogladania tego co kocham odczuwalem poprostu brak szacunku i akceptacji swojej pasji
Też się powstrzymałem od powiedzenia komukolwiek, wole dmuchać na zimne, wie praktycznie tylko 2 kolegów ze skypa. Czasem mi się zdaje że łatwiej jest rozmawiać z ludźmi znanymi tylko przez internet niż normalnie :/ W mojej szkole niektórzy oglądają anime to mają już nie łatwo a co dopiero gdyby to były kucyki :P
Do jutra ^ ^
ja mysle ze najwazniejsze ze tutaj my trzymamy sie razem jako fani i Brony i mozna rozmawiac o MLP bez ograniczen :) i niech tak pozostanie :) Trzymaj sie do jutra Dobranoc :)
chyba się nie obrazisz jak powiem że to lekka przesada? Tzn. żeby ciągnąć kogoś do psychologa o to co ogląda... poza tym ten psycholog też pewnie odrobinę się dziwił, mnie by zdziwiło że ktoś idzie do psychologa bo ogląda kucyki. Ja rozumiem jakby mi przyszedł facet z czapką skrzata na głowie i powiedział 'głosy w mojej głowie każą mi molestować latarnie uliczne', to mogę zrozumieć ale gdyby ktoś przyszedł i powiedział 'oglądam kucyki', moja reakcja byłaby mniej więcej 'to bardzo miło, ale miejsca spotkań fanów po drugiej stronie tu przychodzą ludzie z problemami'
Grajek a czy to nie tak że anime to już normalka? Bo w mojej szkole było tak że większość uznawała to za cytuję 'chińskie bajki' ale kilka osób, powiedzmy że miało szersze horyzonty, a kilka dziewcząt nawet się przekonało ^^ Tylko z czym nie mają łatwo? Czyżby polska rzeczywistość strikes again? Poza tym przyznam Ci się że mnie też tak łatwiej...
nie mam sie o co obrazac :) ogolnie tych wizyt bylo kilka ale tak naprawde to psycholog nie dal rady po tym jak powiedzialem ze Bede to ogladal bo mam do tego ogromny szacunek i mnie to uszczesliwia i zmienia na lepsze .. mialem troche pretensji do ojca ze tak ze mna postapil ale coz zrobic ... ja jestem czlowiekiem zazwyczaj spokojnym a chyba kazdy zauwazyl ze kiedy oglada sie odcinek to mozna poczuc sie lepiej :)i przedyskutowac wiele zdarzen ktore sie pojawily w serialu i to jest fajne :) i to sie nazywa magia :) a zmusic kogos by przestal to lubic to jest to dziwne :/
To ja mam niezłe szczęście. Brat ogląda MLP, cześć moich kumpli, a reszta kumpli i rodzice się nie śmieją ani nic, jest spokój, więc ukrywać się już nie muszę. Chociaż Ci co oglądają anime, to już mogą zostać wyśmiani, ale ja tam wolę kucyki:)
dla wielu osob zwlaszcza w Polsce zauwazylem ze mowienie o MLP to temat tabu ... ja uwazam ze o tym powinno mowic sie jak najwiecej :) przeciez ten serial nie gryzie :) on ma niesamowite wartosci ktore inne filmy moglby tylko pozazdroscic
No tak, ale większość tak zwanych "normalnych" reaguje:
"Ale debil, takie gówno dla dzieci ogląda".
U mnie zbyt dużo takich ludzi nie ma. A jak wszyscy byliby "normalni", to świat byłby nudny:)
Witajcie ...tak mnie ta rozmowa na ten temat zaintrygowała że sobie konto założyłem według mnie psycholodzy ,psychiatrzy to po prostu czubki wciskają ludziom ciemnotę a jak już jesteśmy przy ciemnocie :) część obywateli tego kraju to ograniczone jednostki które ślepo wierzą w stereotypy najwięcej w tym mają udział media ukazując prostemu człowiekowi świat taki jaki powinien być telewizja uczy go jaki ma być model rodziny ,model kobiety mężczyzny zauważyliście w mediach tylko ciągle mówią o katastrofach wypadkach zabójstwach oszustwach gwałtach wszechobecne zło .tak naprawdę współczuje Ci że musiałeś przez coś takiego przechodzić :(ile miałeś lat wtedy?
mialem 16 lat kiedy musialem przez to przejsc po wizytach u psychologa sobie uswiadomilem ze to tylko przyjaciel za pieniadze ... ja ogladam my little pony bo mi pomaga psychicznie i mentalnie w trudnych sytuacjach w tej animacji chodzi o to by uszczesliwic jak najwieksza liczbe ludzi :) i to jest piekne :) wszyscy powinni byc szczesliwi :)
Z pewnością MLP przekazuje bardzo dobre wartości. Starsze bajki też takie przekazywały. A jak widzę dzieci wychowane na takich jak np "Władcy Much" lub innych takich bezmyślnych bajkach, które ciągle się biją, przeklinają, a nawet palą papierosy, to łapie się za głowę. Za moich czasów w podstawówkach czegoś takiego nie było. Myślę, że bajki jakie dzieci oglądają w dzieciństwie, są jednym z ważniejszych czynników kształtującymi wartości jakimi będą się one kierować w życiu. A przez poziom większości obecnych bajek, nasze społeczeństwo będzie się cofać.
Jak dla mnie, to kreskówki powinny stanowić tylko rozrywkę po monotonnym, nudnym dniu, bo jak ktoś potraktuje poważnie takich Władców Much, no to nie ma się co dziwić, że są takie, a nie inne osoby.
Dla dorosłych oczywiście że mają pełnić takie funkcje. Ale dzieci (chodzi mi o takie wczesnoszkolne) nie do końca jeszcze rozumieją wszystko na świecie, i chłoną wszystko co widzą w takich bajkach. Jeśli codziennie będą oglądać takie bajki w których bohaterowie mają kogoś pobić, okraść czy stosować jakąkolwiek inną formę przemocy by osiągnąć własne cele to wejdzie im to w krew i będą takie sprawy traktować jako poprawne.
http://www.filmweb.pl/serial/My+Little+Pony%3A+Friendship+Is+Magic-2010-619268/d iscussion/HAPPY+BIRTHDAY+ANDRZEJ,1924890
Opiłeś się, czy masz zaburzenia funkcjonowania mózgu, że spamujesz takimi debilstwami?
Polska juz sie cofa jak widze tuska ktory chce kierowac sie tym co mamy w Unii to dojdzie do kolejnego kryzysu to samo powiedzmy ogladamy cos co jest z zachodu i mysle ze My little pony jest tym jedynym diamentem perełka cudem ostatnich lat nawet i stulecia ktore pokazuje wiele koncepcji i przede wszystkim wartosci zyciowych moralnych etycznych zasad ktore chca zmienic ludnosc a wielu ludzi mysli w ten sposob ze MLP to tylko kicz i róz to jest najwieksza brednia w historii i to np mnie boli ze tak mysla mozna powiedziec ze ludzie oceniaja cos po " okladce ksiazki nie patrzac co jest w jej wnetrzu "
Takimi przejmować się nie warto. Katamaran ma tu rację, i co do psychologów (Btw stwierdzenie Allena też jest na miejscu to po prostu przyjaciel za pieniądze, ktoś kogo uczyli żeby wciskał taki kit jaki akurat Tobie poprawi humor), i co do ludzi. W polsce panuje kult autorytetów jak i stereotypów które tworzą. Media są w tej chwili JEDYNYM twórcą i jednych i drugich, przynajmniej dla 95% społeczeństwa. Oduczają ludzi myśleć samodzielnie, podstawiając kogoś i mówiąc 'patrz, on jest mądry, za tym masz iść. Jeśli nie chcesz to wybierz innego i idź za tym'. Co do katastrof-> media próbują w nas wywołać poczucie zagrożenia, bo dzięki temu łatwiej oddaje się władzę i akceptuje to co z tą władzą się dzieje. Niestety o ile internet jest barem w którym każdy może wyjść na stół i wywrzeszczeć co w duszy gra (A wielu 'dobrze gada') tak telewizja jest kolorowymi plakatami szczelnie oklejającymi bar. Zwykły przechodzień nie posłucha, bo dla niego liczy się prosty przekaz. Mówią takiemu co jest dobre a co złe a on od razu uznaje to za fakt, nawet nie przyjdzie mu do głowy że ktoś może nim manipulować. Media próbują wpompować w takich ludzi wszelkie wartości jakie rząd uzna za akurat potrzebne. Konsumpcja, prokreacja, posłuszeństwo, otoczka moralna jako ładna zasłona. I kłamstwo demokracji jako polewa czekoladowa z frazą 'wolność' jako wisienką.
tutaj fajnie podkresliles "klamstwo demokracji" to absolutna prawda bo to jeden tak naprawde z gorszych ustrojow politycznych ... media wiadomo 2 czy tam 4 wladza w polsce manipuluje rzadem i spoleczenstwem by myslal inaczej tak jak podalem wczesniej ludzie oceniaja cos pod okladce nie patrzac co jest wewnatrz ... gdyby tylko ludzie zrozumieli jaki przekaz panuje w tym serialu napewno wygladalo by to lepiej ja czytalem na wikipedii ze kobieta mloda ktora miala zespól aspergera zaczela ogladac my little pony i to jej pomoglo i zaczela normalnie funkcjonowac to zdarzenie opisal New york Times 26 grudnia 2011 r wiec mozna tu mowic o "uzdrowieniu spolecznym " :) ... ogolnie rzecz biorac myslenie stereotypowe jest domeną polakow i to jest niestety choroba naszego kraju ze nie doceniaja tego serialu ktory przeciez ma wiele moralnosci i wartosci z ktorych warto korzystac na codzien :)
Kłamstwo demokracji polega na tym że zawsze i wszędzie słyszymy że to jedyny słuszny ustrój i że jest wręcz synonimem wolności, podczas gdy to bzdura. Ustroje totalitarne kontrolują zachowania ludzi, demokracja nie musi bo kontroluje ich umysły. Jest więc jeszcze gorsza. Media są, niech Cię te nazwy nie zwiodą, pierwszą władzą w polsce. Zakładając że wyniki wyborów rzeczywiście odzwierciedlają mniej lub bardziej to jak ludzie głosowali, to nawet jedyną. To od nich zależy praktycznie cały światopogląd ogromnych rzesz ludzi. Asperger coś mi się obiło o uszy, po przeczytaniu objawów nawet mnie naszło "sweet Celestia ja to mam :O" Stereotypowe myślenie jest chyba ogólnie zjawiskiem globalny, występuje wszędzie gdzie tylko są mass media...
Wow! Temat o kucykowaniu komputera zmienił się w temat o polityce. Dzięki kucykom można rozmawiać o każdych aspektach życia :)
Bo dzieki My little pony poznajemy swiat lepszy :) swiat pelen aspektow wartosciowych :) kulturowych
Mysle tez choc mozna sie ze mna nie zgodzic ale gdy czlowiek obejrzy sobie wlasnie ten serial to dziala w nim Katharsis takie oczyszczenie duszy :) przez co czlowiek sie czuje bardziej opanowany i dowartosciowany emocjonalnie mentalnie i psychicznie :) poprostu MLP stalo sie "uzdrowieniem dla ludzkosci" :) tak bym to ujal :)
niezapominajmy tez o Kosciele - ktory w naszym panstwie rowniez wtraca sie w zycie obywateli kultury obyczajow oraz rządów koalicji i parti antagonistycznych ostatnio widzialem taki filmik bardzo mnie zasmucil.. dotyczyl wlasnie serialu MLP w ktorym Ks. Natanek zabrania tego gdyz uwaza to za dzielo zla i szatana .... on nie ma pojecia o filozofii tego serialu nie ma pojecia ile serca w niego jest wlozone ile moralnosci w nim jest My little pony to ideologia milosci tolerancji szacunku przebaczenia czyli poniekad ociera sie o wartosci chrzescijanskie ale przejdzmy do meritum sprawy czy stereotypowe myslenie jest zjawiskiem globalnym troche w tym prawdy jest jednak trzeba podkreslic ze stereotyp zawiera falszywe przeswiadczenie dotyczace okreslonego problemu ktore jest podejmowane w okreslonych grupach spolecznych ... Mysle ze ludzie sa manipulowani mediami .... mysle rowniez ze ludzie przestaja wierzyc w głebie poznania czegos transcedentnego a skupiaja sie tylko na problemach
Akurat Natankiem nie należy się przejmować ponieważ Krakowska Kuria Metropolitalna ogłosiła że jego kazania były błędne, i nie zgadzały się z naukami kościoła, przez co został zawieszony w sprawowaniu funkcji kapłańskich. A co do tego stereotypowego mylślenia to masz niestety racje. Lecz nic na to nie poradzimy i musimy żyć dalej w takim społeczeństwie :(
"Natanek zabrania tego gdyz uwaza to za dzielo zla i szatana" hahaha, zawsze mnie śmieszą jego wypowiedzi, ale to mnie zniszczyło, od razu mi się humor poprawił:)
ja go tylko cytuje :) ale dla niego wiele rzeczy ma taki wydzwiek wiec sie nie dziwie ze go zawiesili wogle ja nie wiem kto mu dal swiecenia kaplanskie powiem ci bo interesuje sie Teologia kaplanska ze przy tym stanie jakim jest polski kosciol to dawno nie bylo tak zle takich skandali od rydzyka zaczynajac a nawet na Dziwiszu konczac tez maczal w wiele spraw one nie dlugo wyjda na jaw ... co do stereotypu przykladem jest papiez Benedykt XVI on jako mlody byl w hitlerjugend a kiedy ludzie mu to wypominaja to nie rozumieja histori bo mlodych 10 latkow wtedy brano przymusem i widac jaka mysl ludzi jest plytka :( to samo z MLP kiedy ludzie krzywdza ta animacje maja o niej negatywne mysli to wielu fanom i fankom napewno sie serce kroi
Szkoda że takim to nie można przemówić do rozumu. Jak to mój kolega mówi o takich ludziach "takich to tylko rozstrzelać! a jeśli nie to wysłać na dożywotnią pracę w kamieniołomach" :) A co do religii to się nie wypowiem, ponieważ ostatnio doświadczam przez nią wielu problemów i trochę zraziłem.
znalazlem cos fajnego :) pamietasz pewno odcinek ITs about time jak Twilight stoi przy tabilcy :) i patrzy na rownanie :)
pod tym zdjeciem jest rownanie :D jakis gosciu to obliczyl O. o ;p http://i.minus.com/ivO6z9efeJpgY.jpg w sumie nie myslalem ze w MLP bedzie taka matematyka :D
Pamiętam że podczas oglądanie tego odcinka zatrzymałem się z ciekawości właśnie na tym równaniu żeby je przeanalizować. Nie sądziłem że da się to w ogóle wyliczyć. Twórcy bardzo się starają dodać jak najwięcej smaczków do serialu:) Pewnie wiele jeszcze nie zostało odkrytych i na pewno fani nie będą w stanie wszystkich wyszukać. Już widzę jak kila lat po zakończeniu wszystkich sezonów ludzie nadal będą pisać co ciekawego odkryli w starych odcinkach :)
oj zanim sie skoncza wszystkie sezony minie moze dekada przy dobrych lotach :) ale napewno zrobia film pod nasza grupe wiekowa :) ( skoro film osiaga tak wielka popularnosc to oskar bez problemu za animacje wleci :) ) a co do rownania :) to rownanie mi sie kojarzy z teoria wzglednosci albo teoria przestrzeni :) ale dla Twilight takie zadania to pestka :)
W sumie MLP przedstawia pewien idealny świat, jest takim detoksem po tym co widzimy codziennie... no i Celestia która cares for everypony <3
Kościół-> o ilę wyznaję zasadę całkowitej neutralności religijnej (żeby nikt nie miał co zarzucić) tak organizacje kościołów i związków potępiam jak mogę. Oni sami uważają się za bogów, uznają siebie za kompetentnych do mówienia ludziom co jest dobre a co złe. I z jakim przekonaniem. Mnie wkurzył osobiście jeden taki co w mediach występował(metropolita Gdańska to był chyba ale nie pamiętam) co do funduszu kościelnego-> 'jesteśmy otwarci na dialog' tak jakby kościół był CO NAJMNIEJ równorzędny z WŁADZĄ państwową. No to jest przesada, ale oni mają tak nadęte ego że wzlatują nim na wyżyny. Podobnie jak to że kościół przyznaje się do błędów ale wciąż uważa się za jedynych którzy mogą decydować o tym co moralne a co nie (taaaa zwłaszcza po tym co oni odstawiają, już lecę).
Co do natanka... on tak mówi o wszystkim. Dosłownie. I nie ma się co przejmować człowiekiem który wypowiada się publicznie o czymś czego na oczy nie widział (nie wyobrażam sobie natanka oglądającego MLP XDDD).
Myślisz że ludzie są manipulowani mediami... w sumie to jest tak oczywiste że trudno nie zauważyć, naprawdę. A ludzie już dawno zeszli do poziomu bezmyślnej wegetacji, mało jest jednostek które NAPRAWDĘ szukają czegoś więcej niż zaspokajania swoich chwilowych potrzeb niższego rzędu. Sztuka zeszła na psy, 99% tego co w telewizji powoduje wymioty, jak oglądam dłużej niż kwadrans, czuję że to obraża moją inteligencję, naprawdę.
Za to możemy się uznawać za nielicznych którzy znają się na rzeczy i to jest awesome <3
http://mylittlefacewhen.com/f/3782/
ps szkoda mi Nightmare Moon
Mówiąc juz o Celesti jak juz kiedys bodajze Tobie wspomnialem :) to jest wladca utopijny ktory chce by swoim poddanym zylo sie lepiej brakuje takich wladcow ich juz nie ma w dzisiejszym swiecie ... ogolem dodam ze teraz co widzimy to jest ( zacytuje doktora z swego uniwerku : " zamaskowany komunizm" to jest prawda bo czlowiek jak mial gorzej tak jest jeszcze gorzej kazdy chce zyc wylacznie dla siebie zyc w centrum zainteresowania juz polska zeszla do tak tragicznego kraju ze ja niewiem czy ten kraj przetrwa nastepne pokolenia nam potrzeba silnej reki kogos kto bedzie jednoczesnie szanowal tradycje obyczaje ale rowniez bedzie szedl naprzod bedzie patrzal racjonalnie w przyszlosc i szanowal poglady ludzi bo teraz to co widzimy jest to zupelny rozgardiasz i ułuda mysle tez nad jedna sprawa otoz Polakom brak autorytetow brak jakich kolwiek inspiracji do dalszych dzialan
Wracajac do My little pony - dzieki temu serialowi napewno mozemy byc dumni Niech ten serial leci jak najdluzej bo mozna odczuc dzieki temu wielkie piekno :) jesli chodzi o Nightmare moon - rozmawialismy na ten temat :) warto bylo by zrobic o niej i Princess Celestii historie calosci :) jak to wszystko wygladalo z stron oby dwoch ksiezniczek :)
PS co do kosciola sie nie wypowiadam bo wszystko opisales
pozdrawiam do jutra :) DObranoc ^ ^
Takich nigdy nie było na tym świecie ^^ co do kraju- tak jest wszędzie, ale to nie ze światem jest problem tylko z ludźmi. .
To tak ale mnie szkoda bo w sumie trochę lepiej byłoby gdyby NMM zmieniła się z powrotem w Lunę bez mocnego argumentu po stronie Celestii (EoH) no i trochę ją to poturbowało (jak leżała na końcu SE01EP02 i obudziła się dopiero na słowa Celestii), zocz jaka blada i mizerna w porównaniu do SE02EP04. No i NMM nikt nie lubił...
ale nie wiem czy zauwazyles ten szczegol ze Luna w drugim odcinku 1 sezonu jest jasna a w 4 odcinku 2 sezonu bardziej ciemniejsza ... tutaj musze uproscic twoje zdanie ostatnie . Ja lubie NMM wiec jest nas dwoch ktorzy ja lubią :) mi sie wydaje ze ze zlych bohaterow to NMM jest lepsza chociazby od Skazy NMM to taki Hannibal lecter :D ... co Do Celesti i luny mozna to roznie interpretowac :) np ze tutaj mozna porownac NMM do Voldemorta ktory wchlanial sie w dana postac i ja kierowal ( Kamien Filozoficzny i komnata Tajemnic) kiedy NMM zostala pokonana zobaczylismy lunę cierpiaca i piekne wybaczenie ze strony Celesti ( chyba kazdemu przy tym momencie lzy lecialy ) a w luna Eclipsed Luna powraca z poczatku wyglada na zlowieszcza jednak Twilight ja upraszcza wiele kucykow boji sie mlodszej z wielkich siostr ( mozna sobie zadawac pytanie czy Celestia o tym wiedziala :) ) widac tez ze Lunie brakuje NMM kiedy sklada cukierek w postaci daru ( kojarzy mi sie ten fragment z biblia Stary testament gdzie jeden z wladcow sklada ofiare posągowi ) potem straszna scena kiedy NMM jest ozywiona i wielu zaczyna panikowac .. mam nadzieje ze w odcinku A canterlot Weeding luna sie pojawi :) bylo by to wielkie zaskonczenie
No właśnie dlatego mówię że blada i mizerna (i grzywa jej nie sparklała), no w sumie to NMM zachowywała się bardziej przytomnie niż Discord. NMM to nie osobny byt, to Luna tylko w swojej bardziej agresywnej wersji ^^ Tak jest na początku powiedziane (fragmenty z Alicornami mam obcykane <3 ) Czy była złowieszcza, kurcze tu mnie wzięło że przecież większość kucyków wogóle nie wiedziała o NMM, może te zgromadzone wtedy w ratuszu. I wiedziały że się z powrotem zLunifikowała bo była impra na końcu SE01EP02. I co wszyscy zapomnieli? :O Nawet M6 się bały a przecież one, Celestia i Luna jako jedyne wiedziały co się stało tam w starym zamku. Demencja starcza dopadła AJ i PP...
No o tej scenie zdarzyło mi się parę razy wspomnieć (ktoś jeszcze zauważył? Bo tam logo przesłaniało xD) Moja interpretacja-> kucyki dawały NMM cukierki żeby NMM nie pożarła ich. Symbolika tej sceny- Luna dawała cukierka co symbolizowało to że Luna boi się że znów stanie się NMM (NMM "pożre" jej dobrą stronę)i żałuje tego że za pierwszym razem się stała.
Zaskończenie- zaskoczenie na zakończenie xDDD No w sumie bo Celestia nie zapraszała Luny na żaden event xD
ja slyszalem taka sugestie ze Discord symbolizuje Jixsawa z Pily O . o chocby zdanie ktore mowi " Game over my little ponies " czy NMM to luna w agresywnej postaci jak dojsc do tego doglebnie 75% myslalo by wlasnie tak a 25 % ze NMM to postac ktora przenosi sie w inne ciala ale zostanmy przy tym ze NMM to luna agresywna bardziej przypuszczalne :) co do Mane 6 nie bylo w nich widac az takiego poruszenia no moze Pinkie pie ktora jako 1 zobaczyla gleby dymu zaczela panikowac FLuttershy skulila sie Rarity dostala w brode ( mnie to zabolalo) z jej blyszczacej grzywy ale przyjela to jakby nic nie czula Rainbow Dash chciala ja gonic widac bylo w tym mestwo Twilight wiadomo znala NMM Applejack tu niestety byla neutralnosc ... tutaj nie wiem czy sie ze mna zgodzisz napisales " > kucyki dawały NMM cukierki żeby NMM nie pożarła ich." nie jest to troszke podobne do sytuacji sfinksa w powiesci krol Edyp ktory pochlanial swe ofiary ktore nie znaly odpowiedzi troszke o to zahacza mi sie wydaje :) co do zapomnienia o NMM to samo bylo z Discordem choc bardziej w Star warsowy sposob :) powazny stonowany :) MAne6 wrocilo z tarcza :)
A mnie się obiło że Jokera z Batmana...
W sumie to jest wyjaśnione, NMM to Luna, to opętanie to jest na potrzeby fanfików. Znaczy mnie chodzi o SE02EP04 jak się jej wszyscy bali jakby nie wiedzieli że Luna już nie NightMareMoonuje. Sama zresztą przyznała 'a creature of nightmares no longer, but instead a pony who desires your love and admiration' <- ale Pinkie zepsuła tę wypowiedź...
Właściwie to nie widzę związku, sfinks papusiał ofiary jak nie znały odpowiedzi a NMM powstała z chęci Luny do bycia kochaną. (to też smutne, trochę przypomina Trix XDDDD) Ale co z Discordem było star warsowe? ^^ bo wiem że końcowa scena ale z samym D nic chyba takiego nie było
scena po pokonaniu Discorda a potem wpleciona muzyka Backgroundowa z Star WArs A new hope :) jest pewnego rodzaju podobna sytuacja po pokonaniu NMM i pinkie mowi trzeba urzadzic impreze :) na jedno wychodzi :)
to prawda ze NMM to opetana luna tylko jedno mnie zastanawia Dlaczego posag NMM pojawia sie skoro wiele kucykow widzi w niej strach i bojazn
ale tak naprawde gdyby byl odcinek przedstawiajacy Lune ktora mowi o NMM jako wielkiej napotezniejszej wladczyni ktora przybedzie i zacznie siac spustoszenie jestem ciekaw czy ukazano by w tym odcinku rowniez Celestie ktora utworzyla by swoje wojsko przeciwko wlasnej siostrze wiem ze to wyglada jak to Twilight powiedziala Epic War pony.. mowiac o historii Trixie i Luny tutaj nie widze zwiazku z tego wzgledu ze Luna stoi powiedzmy doslownie w Drzewie genealogicznym wyzej od Trixie i Luna ma sytuacje typowo transcendetna o jej naturze walce ze sama soba (watpie by chciala byc w skorze NMM co by powiediala na to Celestia napewno Luna dostala by reprymende co do Trixie mamy typowat zyciowa sytuacje chwalenia sie co jak kiedys wspomnialem szkodzi choc mam do niej szacunek to powinna przyjac pewne aspekty z pokora i dystansem :)
Posąg NMM... żeby miały komu składać ofiary z cukierków (ew z wrednych pegazów XD)
Celestia nie potrzebowałaby wojska, poza tym nie chciałoby się jej. Nawet discorda nie chciało jej się pogonić, lazy flank.
Gdyby uznać że w drzewie genealogicznym Luna jest wyżej od Trixie to właśnie uznałeś że są spokrewnione XD
Mnie tu chodzi o to-> obie są przez resztę bardzo źle traktowane, obie nie ze swojej winy (no Luna odrobinę zawaliła ale później wszyscy byli happy więc nie wiem dlaczego w SE02EP04 znów się jej boją).
Celestia ma wiele spraw na glowie :) u niej chyba mozna zauwazyc nie wiem czy to tez zauwazyles zawsze ma jakas pilna sprawe :) a to np w odcinku Swarm of the Century albo w A Bird in the hoof :) fajnie bylo by ja pokazac jej prawdziwy dzien jak wyglada :) jak zarzadza wszystkim i tym podobnie
co do drzewa genealogicznego wiesz my jestesmy potomkami Adama i Ewy to samo powiedzmy jest w MLP tam wszyscy sa kucykowa rodzina jednak kazdy z innych wartsw spolecznych ;) :) a nie pokazano np rodzicow obu ksiezniczek a mozna by bylo pokusic sie o taki scenariusz :) wiem do czego zmierzasz porownujac odcinek SEO1EP02
do odicnka luna eclipsed w 2 odcinku 1 sezonu sie jej nie boja bo widza przy niej Ksiezniczke Celestie wiec miasto jest spokojne w 4 odcinku 2 sezonu widac kiedy ta zstepuje z nieba nastepuje przerazenie ( kucyki moze i sobie mysla O Celestio widzisz a nie grzmisz) dlatego gdy nie ma Celestii Luna moze wydawac sie dla kucykow czyms zlym
Trudno nie zauważyć jak się sępi każdy drobny występ jednej ze swoich ulub postaci ^^. Chociaż może to tylko tak kilka razy, w końcu reszta powinna próbować radzić sobie sama.
Dziwi mnie że wyszedłeś od razu od takiego założenia ^^ Po pierwsze nie mamy dowodów na Adama i Ewę a po drugie to nie były jedyne ludziki, po trzecie do tego gdyby uznać że wszyscy pochodzą od Adama i Ewy to trzeba przyjąć że Abel rozmnażał się z Kainem lub przez pączkowanie. Obie teorie są dość mało wiarygodne.
A co do kucyków- to były osobne plemiona które się po prostu zjednoczyły. I były zanim przybyła Celestia i Luna, pamiętasz Hearth's Warming Eve? Poza tym mnie też strasznie ciekawi czemu rodzice Celestii i Luny sobie gdzieś czmychnęli i słuch po nich zaginął. Taki odcinek nosiłby znamiona epickości ^^
Ale przecież dalej wiedzą że Celestia ufa Lunie, chyba żeby przyjąć masową sklerozę w tej kwestii. Celestia pokazała wszystkim żeby nie bali się Luny a prawie każdy kucyk miał to głęboko we flance i przyjął z automatu że ta jest zła (analogicznie do mojego przykładu wcześniejszego xD)
moje zalozenie jest z reguly prawdziwe gdyz istniala zona kaina a kain mial rowniez potem nie tylko braci Abla i Seta ale takze inne rodzenstwo nie wymienone z imienia tutaj mam zaczerpniete z bibli zdanie" Po zrodzeniu Seta żył Adam osiemset lat i zrodził synów i córki” (Rdz.5:4)" nie znane sa ich dzieje jesli natomiast chodzi o wiek danych osob w biblii to na UAM w wydziale historii mielismy o Sumerach i tak naprawde to oni podawali takie lata w ktorych zyli dani ludzie w bibli sami sumerowie maja rowniez swoj Mit o potopie :) tylko ze zamiast Noego maja Utnapisztima .
co do kucykow - tak pamietam ten odcinek to prawda byly plemiona to tak troche jak z pleminonami Afrykanskiimi ktore potem zaczely wierzyc w rozne bostwa i tak troszke ociera sie w MLP jednak to samo w prologu jest powiedziane ze byly dwie wielkie siostry ( mozna powiedziec ze Celestia symbolizuje na nasze realia boga Re natomiast Luna boga seta ) ... ogolem brakuje tych rodzicow poznanie glebsze ich historii napewno dalo by nam wiele do powiedzenia .. wspomniales ze Celestia pokazala by nie bac sie Luny ( roznie mozna to interpretowac mozna sobie zadac pytanie ze Luna zachowuje sie w dwojaki sposob przy celesti jest mila i dobra a gdy jest sama pokazuje rogi :)