PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=93837}
4,8 36 tys. ocen
4,8 10 1 36247
2,8 4 krytyków
Na Wspólnej
powrót do forum serialu Na Wspólnej

czy nie uważacie że scena seksu była trochę za ostra, taka jakaś bardzo intymna, nie wiem jak to opisać...

nie_mam_nicka

Moim zdaniem właśnie bardzo dobra ta scena, trochę pikanterii nie raz brakuje w serialach a tu całkiem ładnie to zagrali, tak realistycznie ;)

ocenił(a) serial na 9
Nie_pytaj

No i cioteczka też zachowała się na poziomie :)

nie_mam_nicka

ze wzgledu na pore emisji faktycznie , ale program na polsacie zdrady emitowany był o 20 o sceny były uuuaaa naprawde ostre to to było niestosowne i wulgarne o przyjaciólki serial o 22 jakas paranoja.scena w na wspolnej była troche za bardzo pikantna jak na ten serial.

ocenił(a) serial na 5
mika26

wg mnie drastycznie spada im oglądalność więc dali trochę gołej du...y-ot taki stary i sprawdzony sposób na skupienie uwagi widza.warto też dodać Martę która ostatnio ma niezłe odpały ale jakby nie było m.in dzięki niej ten serial jest trochę mniej nudny(zaznaczam "trochę") bo generalnie jest nudy jak przysłowiowe"flaki z olejem".

ocenił(a) serial na 6
nie_mam_nicka

Właśnie skończyłam czytać komentarze na ten temat na facebooku i uśmiałam się do łez. "To jest serial rodzinny", "ta scena była za ostra", "to było obrzydliwe", "dzieci to oglądają", "mój 12-letni syn to widział i się zdenerwował" - normalnie nie mogę, jak to czytam. Para dorosłych młodych ludzi uprawia delikatny seks i zaraz jest wielkie halo. W tym serialu były gorsze i głupsze sceny. Po co w ogóle puszczać taki serial dzieciom, niech sobie z rodzicami coś na Discovery obejrzą. A skoro już oglądają takie sceny, to niech rodzic wykorzysta okazję i wytłumaczy czym jest seks. Choć większość dzieci i tak to wie.

muppet90

Chyba ci sie coś pomyliło, bo to nie była para dorosłych ludzi, tylko para nastolatków na utrzymaniu rodziców.

ocenił(a) serial na 6
milenasy

Jarek jest studentem, Eliza zapewne też, a więc są dorośli. To że na utrzymaniu rodziców, to już inna kwestia.

milenasy

"na utrzymaniu rodziców" - jakby to miało jakieś znaczenie przy uprawianiu seksu...

ocenił(a) serial na 4
malami132

Hahahaha! Mistrz :D

robipati

:D cała ta dyskusja na ten temat jest "mistrzowska". Nie wiem nad czym się ludzie rozwodzą. Nie było ewidentnej nagości, jedynie subtelne urywki. Seks nie był brutalny czy perwersyjny, raczej spokojny i delikatny. A poza tym w tej scenie nie mamy do czynienia z dziećmi z gimnazjum, żeby się tak oburzać (pomijając fakt, że dzieci z gimnazjum znają więcej pozycji niż niejeden dorosły) ;-)

malami132

oczywiście, że ma znaczenie! dorosli ludzie to są tacy, ktorzy sie sami utrzymują, a nie siedza na garnuszku u rodziców, a jak zdarzy im sie wpadka, to dalej mamusia z tatusiem utrzymuja ich i ich dziecko! gimbaza tu sie wypowiada chyba, ktora mysli, ze jest dorosla, bo osiemnastke skonczyla

milenasy

No tak, w przypadku kiedy seks uprawiają gówniarze, to rzeczywiście ich wiek ma znaczenie. Jeśli liczą jedynie na pomoc rodziców, ich wsparcie finansowe, a na dodatek mają mleko pod nosem i pare lat szkoły przed sobą. Więc w tym kontekście masz rację, ale biorąc pod lupę przypadek Elizy i Jarka - a o tym jest cała dyskusja - to są to już studenci. Spokojnie mogą iść do pracy i nie liczyć jedynie na mannę z nieba. Aha i dorosłość to nie jest jedynie własna kaska na koncie, ale przede wszystkim odpowiedzialność za swoje czyny.

I nie wiem co to znaczy gimbaza, bo osiemnastkę mam od paru lat za sobą, więc chyba Ci się coś pomyliło.

ocenił(a) serial na 4
milenasy

Ale aktor ma 22 lata, aktorka 27.

ocenił(a) serial na 5
nie_mam_nicka

Zdecydowanie przesadzili , takie moje zdanie , to leci o 20 -tej ,dzieci mogą to oglądać !!!!

ocenił(a) serial na 4
nathalie34

Serial jest od 12 lat.

ocenił(a) serial na 5
elmoo_filmweb

Niektóre dzieci mają 10 lat !

ocenił(a) serial na 4
nathalie34

Tak, ale jest wyraźnie zaznaczone, że to nie jest serial dla 10-letnich dzieci. Po to został wprowadzony system ocen programów telewizyjnych.

ocenił(a) serial na 5
elmoo_filmweb

Żart jakiś , takie sceny o 20tej? Z resztą nie pisze że od 12 lat , nie na tvn !Chciałabyś żeby twoje dziecko takie rzeczy oglądało? Wątpię....

nathalie34

Chyba od tego są rodzice, aby sprawdzali co ich pociechy poniżej 12 roku życia oglądają w telewizji !!! A 12-13 latkowie, to są już osoby, które chodzą do pierwszej gimnazjum. Chyba czas najwyższy, aby im wytłumaczyć pare spraw. Poza tym nie róbmy ze sceny, w której widać kawałek biodra i delikatny zarys kobiecej sylwetki, który sugeruje jej nagość, oraz chłopaka i dziewczynę pod kołdrą, scen, które mogą kogoś skrzywdzić na całe życie! Nie było tam nic perwersyjnego, niesmacznego, bulwersującego. Seks dorosłych ludzi (studiujących), zakrytych, pełen czułości i miłości. Dzieciom w pewnym wieku trzeba wytłumaczyć jakie są oblicza miłości, a nie je chować pod kloszem i się dziwić, że pewnego dnia przychodzą z brzuchem...

ocenił(a) serial na 4
nathalie34

Jak to nie? Następnym razem lepiej się przypatrz. 12-letnie dziecko raczej pojmuje już takie sprawy jak seks. Tak więc uważam nawet, że scena może być zachętą dla rodziców do poważnej rozmowy na temat seksu i antykoncepcji.

ocenił(a) serial na 5
nie_mam_nicka

za granicą bardziej brzydzą się pokazywaniem krwi niż golizny, całkiem odwrotnie niż u nas, gdzie pokazuje się jakieś rany, obrażenia (w większości przypadków bez przesady, ale np. w Austrii starają się tego unikać)

ocenił(a) serial na 4
nie_mam_nicka

Mi się podobało :P Nawet chłopaka zawołałam, żeby sobie popatrzył :D

nie_mam_nicka

Tak czułem, że taki temat powstanie po tym odcinku z seksem. Prawda jest taka, że oglądalność im spada, musieli czymś zafascynować i przyciągnąć widza. Mi osobiście ta scena nie przeszkadzała, była całkiem fajna :) Pokazanie trochę ciałka K. Chorzępy było niczego sobie :) Z drugiej strony, myślę, że mogły to też oglądać dzieciaki ze względu na dość jeszcze wczesną godzinę. Zdania będą podzielone raczej...

ocenił(a) serial na 7
nie_mam_nicka

bardzo dobrze wreszcie coś się działo! :)

ocenił(a) serial na 3
Aselka

Właśnie! W końcu jakaś akcja godna tego słabego serialu.
Pewnie starszym babciom by sie spodobało jakby go pejczem okładała?
Dajcie spokój, dzisiejsze 12 latki widziały więcej w internecie niż rodzice przez całe życie.
Scena była fajna tylko z tego Jarka jakieś takie ciepłe kluchy. Jak na moje to on niezbyt do niej pasuje...no może jakby ściął tego mopa na głowie :)
Tak jak się zastanowić to Na Wspólnej chyba nie ma jakiegoś faceta "z jajami". Sami uczciwi, kochający i do rany przyłóż mężczyźni. Niby to nic złego, ale to wygląda jakby byli zupełnie bez charakteru. Smoluch przez chwile miał jaja, a teraz zrobili z niego kochającego mężusia.

ocenił(a) serial na 5
marza4366

Michał nie jest do końca taki uczciwy ale czy ma jaja-trudno powiedzieć?!ogólnie w NW same przeciętniaki -odnoszę wrażenie,że kobiety "ciągną " ten serial bo faceci to kompletna porażka.jedynie Rusek miał jakiś charakter ale już nie gra.a szkoda.no i Smolny również.to chyba tyle.