PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=104386}

Na południe

Due South
1994 - 1999
7,3 5,5 tys. ocen
7,3 10 1 5532
6,0 2 krytyków
Na południe
powrót do forum serialu Na południe

Uwielbiam ten serial! A muzyka z czołówki to po prostu poezja; ale jedna myśl nie daje mi spokoju- jak miał na imię jego pies??Nie mogę sobie za chiny przypomniec!

ocenił(a) serial na 10
Isera

Pies Frasera miał na imię Diefenbaker, w skrócie mówili na niego Dief. Diefenbaker jest w połowie wilkiem. I jest głuchy, ale potrafi czytać z ust co się do niego mówi. Przynajmniej tak pamiętam z serialu..

Jayden_Hawk

Racja! Dzięki, uspokoiłam się :D, pamiętasz taki odcinek w całości nakręcony właśnie z punktu widzenia psa? jeden z moich ulubionych! Albo ten w którym Ray kupił sobie do mieszkania stół bilardowy ale ledwie się mieścił i aby uderzyćw bile trzeba było wystawić koniec kija przez okno :DPomijam fakt że podłoga była krzywa i wszystkie bile staczały się po stole :PP
Boże jak ja kocham ten serial!!!

ocenił(a) serial na 10
Isera

Ten odcinek ze stołem bilardowym nazywał się 'Victoria's Secret', nie pamiętam jak to było po polsku. Dwie części były, pojawiła się tam ta cała 'niedobra' Victoria Metcalfe, złodziejka i jednocześnie 'ukochana' Frasera.... Jezu, pamiętam jak naklnęłam na nią, bo to ja chciałam być jego dziewczyną ;) no co, młoda bylam...
A z tym kijem to ktoś tam miał problem, bo końcówka zaklinowała się w kaloryferze... Z resztą, w każdym odcinku było coś powalającego.... Matko, jak ja tęsknię za tym serialem...

Jayden_Hawk

heh! świetną masz pamięć.Ja miałam to samo! Nie cierpiałam jak pojawiała się ta jego "najdroższa" (tak jak Ty chciałam być na jej miejscu ;).Wogóle nie pasowali do siebie, i chyba Diefenbaker też jej nie trawił (ale nie jestem pewna :)
Pozdro

ocenił(a) serial na 10
Isera

:) Tak szczerze mówiąc, to dopiero jakiś rok temu przypomniałam sobie o tym serialu. Byłam na spotkaniu z Ambasadorem Kanady, razem z innymi studentami z mojej uczelni i tam nasz dziekan poruszył temat stereotypów popierając się różnymi przykładami, między innymi serialem "Na Południe". Wtedy oświeciło mnie że kiedyś uwielbiałam ten serial. Zaraz po spotkaniu pobiegłam do kafejki i przeszukałam całą sieć w poszukiwaniu serialu z dzieciństwa. Przypomniało mi się mnóstwo rzeczy, które kiedyś wiedziałam.

Jayden_Hawk

:) a o co chodzi z tymi stereotypami? Chodzi o stereotyp Kanadyjczyka?

ocenił(a) serial na 10
Isera

Tak. Większość Amerykanów nie ma pojęcia o Kanadyjczykach, chociaż dzieli ich tylko jedna granica... Amerykanie twierdzą, że Kanadyjczycy są grzeczni do bólu i że wszyscy się znają w Kanadzie. Ten serial trochę te stereotypy parodiuje i nieźle im to wychodzi :)

Isera

a wiecie moze jakiej rasy byl ten pies? wiem ze byl pol wilkiem ale jaka to byla konkretnie rasa

ocenił(a) serial na 9
guaje

rasa tego psa to malamute alaskan :)bardzo fajne pieski, mam zamiar takiego sobie sprawić

ocenił(a) serial na 10
Legolas697

Diefenbakera grało kilka psów. W Pilocie zagrał go mieszaniec o imieniu Newman, a także Frankie i Max, krzyżówki Samojeda z wilkiem. W pierwszym i drugim sezonie tą rolę odgrywał pies o imieniu Lincoln, Husky syberyjski. W ostatnich dwóch sezonach rolę tą przejął Draco, również Husky syberyjski. Więcej informacji tu: http://home.hiwaay.net/~warydbom/duesouth/dief2.htm

guaje

dzieki:) alaskan malamute z pewnością to nie jest bo sam takiego psa mam:D