Zgadzam sie niestety że w Polsce byl duży antysemityzm tak samo w oddziałach AK. Czytałem parę ksiązek o czasie miedzywojennym i okupacyjnym w Polsce i było tam sporo przykładow nienawisci do Żydow.A co do stosunku partyzantki polskiej do żydow to zacytuje fragmet ksiazki, ktorą własnie czytam o Marku Edelmanie i gettcie warszawskim:
"Edelman:
-To chodzenie do lasu,do partyzantów,to zawsze byla dla nas niepewna sprawa.Mielismy tu złe doswiadczenia.Jeszcze przed powstaniem ci ,którzy uciekali z obozów zagłady, musieli sie partyzantów wystrzegać.Można powiedzieć, że atmosfera w lesie nie była przychylna dla Żydów.Mój przyjaciel Czyżyk był w oddziale AK.Jego dowódca powtarzał mu żeby na siebie uważał nawet podczas snu: "Trzymaj sie zawsze blisko jakiegoś drzewa."
I Czyżyk nauczył sie spać na stojąco,oparty o drzewo.
Pytanie do Edelmana:
- A czy nie dochodziły słuchy, że komunistom z Gwardii ludowej też zdarza sie mordować Żydów?
- Wtedy nie.Dopiero długo potem pojawiły sie informacje, że mordował również oddział Moczara w Lubelskiem. Nie wiem, ile w tym prawdy.Wiem,ze ja nie zaznałem od nich krzywdy."
Film bardzo dobry 8/10