Nasze matki, nasi ojcowie

Unsere Mütter, Unsere Väter
2013
5,9 7,5 tys. ocen
5,9 10 1 7520
Nasze matki, nasi ojcowie
powrót do forum serialu Nasze matki, nasi ojcowie

Antypolski chłam

ocenił(a) serial na 1

Film stworzony przez ludzi, którzy twierdzą, że żołnierze polskiego podziemia w Armii Krajowej byli bandą nacjonalistów o przekonaniach bardziej antysemickich niż Niemcy Nazistowskie. Hitler był przyjacielem Żydów w porównaniu do tych strasznych zbrodniarzy. Szkoda, że Armia Czerwona nie zachciała spalić całego przyszłego NRD, bo jedyne co można było zrobić w celu uniknięcia tych kłamstw, byłoby niedopuszczenie do urodzenia się połowy Niemców. Steinbach zaciera ręce na wasze podwórka. Nauka historii na podstawie 'zachodniego kyna" zakończy się dla nas katastrofą! Za przeproszeniem, chędożyć te postnazistowskie świnie w rzyć. Nie będą oczerniać tych, których się niegdyś bali, nie odzyskają Wrocławia, Szczecina i Ziemi Lubuskiej. Nie dostaną żadnej kamienicy i naszych pieniędzy. Nie będą wybielać swojego wizerunku kosztem bohaterów. Chyba, że drodzy wnukowie nazistów, wasi dziadkowie byli większymi? Może to im należy się chwała?

Jaseras

zdecydowanie się zgodzę, niemiaszki się ostro "Polskim antysemityzmem" wybielają. ale co się dziwić, skoro zapłacili izraelowi kupę kasy a my nie...

Jaseras

By pokazać wielki naród niemiecki i narodowy socjalizm w korzystnym świetle, to trzeba pokazać głupich Polaczków jako jeszcze większych antysemitów. Standard. Najpierw film "Opór" z 2008 tego bękarta Edwarda Zwicka, potem białoruski serial „Tałasz” z 2012, teraz szkopski "Unsere Mütter, Unsere Väter". Jak tak dalej pójdzie to zrobią film o "polskich obozach koncentracyjnych". Jak świat światem – Polak nie będzie Niemcowi bratem!

ocenił(a) serial na 8
ash_williams85

Skąd qwa wy się bierzecie? Rośniecie na polu czy was szczury jak dżumę roznoszą ?
Narodowy socjalizm w dobrym świetle...? w tym filmie...? w którym miejscu...?
Jedna z bohaterek filmu, Niemka zostaje rozstrzelana przez narodowych socjalistów bo kochała Żyda.
A przecież wystarczy zobaczyć film na YT zanim pierd*lnie się coś głupiego, i już nie zrobisz z siebie głupka.
ps. rada na przyszłość, najpierw myślimy, potem piszemy.

Jaseras

podłe naznaczanie kolejnych płatników krzywdy żydowskiej...

ocenił(a) serial na 8
JeanParowka

Przez takkich jak wy sie wlasnie takie rzeczy dzieja. Kto tu jest nacjonalistom hipokryci co???

krzysztof_wycisk

jestem hipokrytą bo nie zgadzam się na stawianie Polaków na równi z hitlerowskimi Niemcami ? bo nie zgadzam się na używanie terminologii "polskie obozy zagłady"... w słowie jest siła, brońmy swojego dobrego imienia...

ocenił(a) serial na 8
JeanParowka

W ktorym momencie filmu zostało użyte sformulowanie "polskie obozy zagłady", bo sobie nie przypominam? A żeby bronić czegoś to pierw trzeba to mieć, co z takim nastawieniem to raczej się tego nie osiągnie.

krzysztof_wycisk

piszę w szerszym aspekcie, nie tylko przedstawionego obrazu.... skoro nie widzisz całej nagonki na to by uczynić z Polaków morderców żydów co najmniej równym Niemcom, to nie mamy o czym rozmawiać
zresztą dyskusja na tematy narodowe z kimś kto w każdym poście sugeruje że "polskość to nienormalność" mija się z założenia z celem.. bez odbioru
pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
JeanParowka

A to powiedz mi twojim zdaniem co to jest polskość. Bo jeśli to jest to co ja myśle to w obecnych czasach nie tyle obywatele zeprzeczaja polskości co sami rzadacy np. taki ruch spalonego kota

krzysztof_wycisk

odpowiedź na pytanie "co to jest polskość" jest zbyt złożona, wytłumaczenie tego w sposób pisany zajęłoby mi kilka stron, a to ani portal filmowy więc sobie daruję.
Wśród polityków głównego nurtu nie ma ani jednego człowieka dbającego o interes polaków. Jednak prawdziwym problemem, nawiązującym do tego portalu jest to że media, za pośrednictwem filmów, prasy czy telewizji budują negatywny obraz Polaka. Np. dzisiaj jadąc samochodem usłyszałem w radio bardzo ważny z punktu widzenia każdego Polaka news, że linie Katarskie skarżą się na polskich turystów korzystających z ich samolotów, że głośni, że piją.
Byłem trochę w europie, wszędzie piją, wszędzie są burdy i jest głośno ale tylko w Polsce urasta to do rangi problemu narodowego "polskość to nienormalność". Komuś bardzo zależy na tym, żeby tak dumny naród wyrzekł się swoich korzeni (ograniczenie lekcji historii w szkołach). Zarzuca się nam zaściankowość i ksenofobię, jednak pomija się fakt mówiące co innego... dlaczego cała eksterminacja żydów rozegrała się na polskich ziemiach? bo ich tu było najwięcej, z tego powodu właśnie, że przyjmowaliśmy ich z otwartymi ramionami przez setki lat.... bo Polska przez tysiąclecia była bardzo tolerancyjnym krajem, otwartym na każde wyznanie i każdą narodowość, przez Unię Polsko Litewską powstał tu prawdziwy multikulturowy tygiel i trwał aż do XX wieku. Sytuacja i nastawienie Polaków zmieniło się po II WŚ, ale czemu tu się dziwić, wojna, uzasadnione antypatie do Niemiec czy ZSRR, rzeź wołyńska, okupacja komunistyczna. Mordują polskich patriotów od 70 lat.... teraz nie chcą pozwolić by nowi się obudzili, stąd wyszydzanie i pomówienia.
Pozdrawiam

JeanParowka

żydzi stworzyli specjalną podstawę mającą umocowanie prawne do walki o swoje dobre imię... jak to wykorzystują można zauważyć... ale pojęcie antysemityzmu przynajmniej w założeniach miało im pomóc nie dać się bezkarnie szkalować i oskarżać....

po polakach można jechać jak po burej suce (patrz Radwańskie wyzywane w Izraelu od katolickich suk) i nikt nawet nie próbuje się temu sprzeciwiać, mam na myśli MSZ itp. Plują na nas a my mówimy - zasłużyliśmy - tak nas próbują wychowywać.

ocenił(a) serial na 8
JeanParowka

Wiele racji w tym co mówisz. Nie zmienia to jednak faktu, tak jak wspomniałeś, to Polska i Polacy są krajem atoleranyjnym i wręcz rasitowskim, może to i dobrze nie ma jakieś homofobii przynajmniej, a np. Niemcy, bo od nich tu zaczęliśmy, to kraj który przyjmuje Turków i innych, ale nie tylko oni, francja, Wlk. Brytania. Tylko ja ich chce widzieć za 30 lat. Bo albo się stanie to co było w przed wojną albo będą to kraje muzłumańskie z kobietami chodzącymi w burkach. A co do wyzywania Polaków no tak jest tylko, że Polaka znajdziesz w kazdym kraju i to od nich zależy w głównej mierze jak nasz obraz tam wygląda, nie pomijąc oczywiście propagandy tych krajów czy jakiegoś fanatyzmu religijnego. I to co mówiłem już w rozmowie z innym, film ten jest w głownej mierze o tym, że ludzie przeżywali ten konflkt bardzo podobnie nie zależnie od tego po której się stronie znaleźli.
Pozdrawiam

krzysztof_wycisk

ależ oczywiście, to jest wojna, na wojnie nie ma dobrych i złych, chęć przeżycia, strach i nienawiść pojawia się po każdej stronie konfliktu i z tym faktem nie ma dyskusji.

występowanie Turków w Niemczech czy Pakistańczyków w Anglii to nie ich tolerancja czy otwartość (bo imigrantów z ameryki południowej niechętnie wpuszczają) ale potrzeba taniej siły roboczej w przypadku Niemiec czy następstwa polityki kolonialnej w przypadku Francja - Senegal, Maroko, Tunezja czy Anglia - Pakistan, Indie... Polska na dzień dzisiejszy jest po prostu za biedna, przez co nie jest atrakcyjna dla tak dużej liczby emigrantów.
Wracając do filmu, zwróć uwagę jak dużo ostatnio jest filmów antypolskich, 1612, obława, itp... zobacz że coraz częściej mówi się ,że to nie Rosja i Niemcy są winne śmierci milionów, a naziści i komuniści... wynaradawia się ich, żeby zrzucić winę...
Historię piszą zwycięzcy, a w dzisiejszej Europie na pewno nie rządzimy my.

JeanParowka

chodziło mi oczywiście o "pokłosie" a nie obławę :)

pozdrawiam

ocenił(a) serial na 8
JeanParowka

no ja się z tym zgodze, że naziści i komuniści no a tych pierwszych było w III rzeszy najwiecej a komunistów w zsrr i to dla mnie tez jest bezdyskusyjne. No a co do tego, że Polacy mordowali to się muszę absolutnie nie zgodzić, pewnie gdzieś jakiś wariat jak szedł przez wioske to mordował ale nie należy tego przecież porównywać z Katyniem czy z Auschwitz

ocenił(a) serial na 10
Jaseras

To nie prawda! Ale wiedzialam ze znajda sie osoby, ktore nie dopuszczaja zadnej, ale to zadnej krytyki do wlasnego kraju. Nie wszyscy Polacy byli swieci, przykro mi, trzeba to zaakceptowac. Z takim nastawieniem sie wlasnie nacjonalizm rodzi!

ocenił(a) serial na 8
cichociemna21

Rzecz w tym że ten film pokazuje Polaków w dobrym Świetle. Ale trolle które go nie widziały a przeczytały news na onecie już wiedzą o nim wszystko.

ocenił(a) serial na 8
dardre

Tak jak mówiłem jak na moje oko to film pokazuje przede wszytkim jak przezywali wojne młodzi ludzie. A na moje oko takim obrazem Polaka to jest przede wszystkim ta warszawianka Anita czy jak jej tam było. No i jej chyba postać była pozytywna w ty serialu zaprezentowana. A co do Ruchu Oporu i zasadniczo jednego gościa który coś tam koło tego pociągu najeżdżał na Wiktora ze Zydzi sa be to se nie przypominam zeby ktos tam jeszcze po nich jezdził chyba ze juz zapomniałem.

ocenił(a) serial na 8
krzysztof_wycisk

Sorry za składnie ale nie chce mi się myśleć.

ocenił(a) serial na 8
Jaseras

Czy ty w ogóle obejrzałeś ten film?

ocenił(a) serial na 8
Krol_Sedesow

Poza tym trudno mówić o tym filmie, żeby Niemcy się w nim wybielali, bo w tym filmie jest cała masa podłych ludzi po stronie Niemieckiej (i to naaaaapraaaawę sporo).. Co do Polaków to mogę się tylko ustosunkować do pierwszych 12 minut 3 odcinka, bo ten na youtubie uległ uszkodzeniu i dalej po 12 minutach jest tylko szary obraz). Jedyna kwestia, która mówi o antysemityzmie AKowców to "Potopimy Żydów jak koty". Z jednej strony, jak wszyscy wiemy, walka z Holocaustem była narzucona AK od górnie przez państwo podziemne/rząd na wygnaniu. Ale z drugiej strony ŻADNA wojna nie jest czarno-biała i możliwe, że wielu żołnierzy AK nie kierowały szlachetne, patriotyczne pobudki.

ocenił(a) serial na 6
Krol_Sedesow

Z ciekawości - to tylko jeden członek oddziału tak mówi czy też robią to ważniejsze osoby jak np. dowódca oddziału?

Na tyle co słucham ze sprzeczek obu stron to podejrzewam że zrobiono na WP< Onetach i innych Frondach burzę w szklance wody ale i tak spytam dla zasady skoro jest relacja osoby która oglądała.

ocenił(a) serial na 8
tc1987

Scena jest taka:
Oddział AK kupuje od jakiegoś farmera mąkę, kury, jajka, te sprawy. Potem jeden z nich (czyli farmerów) pyta się ich czy są z nimi jacyś żydzi (a był jeden w ukryciu, Niemiec który przyłączył się do AK, który spierniczył z pociągu do Auschwitz). No i po tym, gdy dowódca pytając się swoich ludzi czy tacy tu są jeden z żołnierzy odpowiada "Żydów po topimy jak koty."

ocenił(a) serial na 6
Krol_Sedesow

Aha - czyli faktycznie wyolbrzymione - zwłaszcza jak porówna się do z sadomasochistcznymi produkcjami jak "Pokłosie" czy "Boże skrawki" robione u nas.

Bito jeszcze pianę w sprawie transportów do obozów że rzekomo w scenach z pociągami Polacy mieli polować na uciekających Żydów czy coś. Czy w ogóle to miało miejsce w takiej formie i jaki to miało związek z filmem skoro film opowiada ponoć głównie o frontowcach z Wehrmachtu jak i pielęgniarkach wojskowych czy innych służbach pomocniczych?

Pozdrawiam.

ocenił(a) serial na 8
tc1987

Jest jeszcze inna scena z AKowcami i żydami:
AK wraz z naszym żydo-niemcem Viktorem atakują pociąg z bronią i żydami (niezła tu strzelanina w stylu "Snajper! Gdzie on jest? Biegnij i odciągnij ogień, ja go za strzele." jest tak przy okazji :p). Gdy żołnierze AK wyciągają broń to nie wypuszczają żydów, a jeden z AK mówi, że żydzi są tak samo źli jak ruscy czy komuchy. Oczywiście Viktor ignoruje rozkaz i uwalnia z pociągu żydów (przy czym nikt z AK mu przy tym nie przeszkadzał), co ujawniło go jako żyda wśród partyzantów co później spowodowało wyrzucenie go z szeregów AK (oczywiście, mimo tego, że żołnierze nie lubili Viktora, oficer nie puścił go w samych gaciach, bo dał mu na pożegnanie naładowanego Lugera).

Film opowiada przede wszystkim o młodych Niemcach podczas wojny, a Polacy są w nim tylko dlatego, że Polska leżała pomiędzy ZSRR a Niemcami.

Krol_Sedesow

Cholera, myślałem, że to byli zwykli chłopi, a to, no no, farmerzy :)

ocenił(a) serial na 2
Jaseras

Hitler miał matkę żydówkę której nienawidził. A co do filmu to się zgodzę Niemcy się wybielają a z nas robią antysemitów no chore !! Przecież to Niemcy byli agresorem II wojny światowej nie my a to nasz kraj się tu oczernia kto ma z tego korzyści?? I co na to Radek Sikorski dlaczego pozwala na oczernianie nas??

ocenił(a) serial na 9
Paula54321

Hitlera matka pochodziła z Austrii była katoliczką a nie żydówką, w tym filmie Niemcy się nie wybielają wręcz przeciwnie.

ocenił(a) serial na 6
Jaseras

Ale pieprzycie głupoty. Obejrzałem bo chciałem zweryfikować informacje podane przez oburzonych wykopowiczów i inne portale i proszę ale ten serial nie jest taki straszny jak to oburzeni chcą przedstawić. Prawda, są w nim akowcy którzy nie lubią żydów, ba, nawet ja ich nie lubię, ale nie wszyscy i nie było arcyważne dla samego serialu. Wiadomo, polakom nie są potrzebne chociaż najmniejsze wzmianki o nas jako ludziach nieprzychylnych żydom bo tą propagandą i tak zajmują się sami żydzi i niemcy więc po co sobie dokładać ale nie przeginajmy w drugą stronę. Serial jest fabularny, druga wojna jest w nim tylko tłem, są w nim dobzi niemcy, ruscy, polacy jak i źli przedstawiciele powyższych narodowości, historia była trochę naciągana, serialowa wręcz z tymi ich losowymi spotkaniami na terenie europy ale też nie przesadnie. Film na pewno nie jest "rozliczeniem się" niemców jak to ktoś tam reklamował ale sama produkcja do ściśnięcia. 6/10

ocenił(a) serial na 5
Jaseras

na raziie obejrzałem 2 czesci, po niemiecku, troche znam ten jezyk, w drugiej zagrała polkę ukrainka, a ci akowcy to moze faktycznie na oprychów zrobieni....to jest takie przedstawienie jakiejs małej grupy akowców.....co najmniej niezreczne na razie co do paniki na ten temat w mediach to troche przesadzili nie wiem co jest w trzeciej czesci.....pozdrawiam

Jaseras

Ten film powinien byc ostro obsrany śmiechem w necie. Dziwne, że nie ma zalewu memów jacy to faszyści dobrzy a Polacy BE, oczywiście w cynicznym swietle.