Nasze matki, nasi ojcowie

Unsere Mütter, Unsere Väter
2013
5,9 7,5 tys. ocen
5,9 10 1 7520
Nasze matki, nasi ojcowie
powrót do forum serialu Nasze matki, nasi ojcowie

Dobry film.

ocenił(a) serial na 8

Film zrealizowany bardzo dobrze.Do tego gra aktorów na poziomie.Niemcy przedstawiają historię
ze swojego punktu widzenia.Jak każdy naród!Nie ma obiektywnej prawdy historycznej.Jako ludzie
wcale nie byli gorsi od innych,ani lepsi.Wojna wyzwala instynkty gorsze od zwierzęcych.A Polacy
nie są wcale takimi aniołkami i niewiniątkami.Ani teraz ani wcześniej.Co robili i jak się
zachowywali w stosunku do ludności autochtonicznej na tzw Ziemiach Odzyskanych?Łupili,grabili
i mordowali.Też nie wszyscy oczywiście.Więc nie ma się co spinać.

ocenił(a) serial na 7
aandin

Popieram:)

aandin

Chciałbym przypomnieć, że to Szwaby rozpoczęły holokaust i to przez nich wybuchła II wojna światowa, więc wszyscy mają gdzieś te twoje argumenty o wysiedlaniu Ziem Odzyskanych.

ocenił(a) serial na 8
jporuba

Po pierwsze,gdyby polityka niektórych państw była inna,wojny by nie było.
Po drugie-dla draństwa,bandyctwa nie ma wytłumaczenia.Nigdy.
Polactwu sie wydaje,że im się wszystko należy i wszystko im wolno.Nie przypadkiem żaden sąsiad ich nie cierpi.Bo za co?

aandin

O czym ty w ogóle kurde mówisz?!

ocenił(a) serial na 1
aandin

Pierwszy lepszy film Pasikowskiego z brzegu ma więcej w sobie artyzmu, emocji, genialnych zdjęć, charakterystycznej muzyki i udanej gry aktorskiej niż to coś. Sorry, ale nasz Czas Honoru nie ustepuje w niczym temu "dziełu" jeśli mowa o produkcji, wykreowanych postaciach itd... Pomijam promowane wyjątki które staja się norma...

ocenił(a) serial na 8
aandin

Również jestem pod wrażeniem po obejrzeniu pierwszego odcinka serialu. Najbardziej podoba mi się próba naświetlenia problematyki związanej z II wojną światową z różnych punktów widzenia. Mamy tutaj przegląd różnych postaw wobec zbrodniczej polityki antyżydowskiej, stosunku do działań wojennych na froncie, lojalności wobec totalitarnego państwa, itp. Bardzo mi się podoba ta wielopłaszczyznowość, wielowątkowość i ukazanie różnorodności ludzkich charakterów w zderzeniu z brutalną rzeczywistością. Poza tym ogólnie pod wieloma względami takimi, jak gra aktorska, scenariusz, kostiumy, scenografia, montaż, reżyseria, serial ten to produkcja warta obejrzenia. Z niecierpliwością czekam na dwa kolejne odcinki. :)