Nasze matki, nasi ojcowie

Unsere Mütter, Unsere Väter
2013
5,9 7,5 tys. ocen
5,9 10 1 7520
Nasze matki, nasi ojcowie
powrót do forum serialu Nasze matki, nasi ojcowie

Dziwią mnie niektóre komentarze, które wytykają temu serialowi brak prawdy historycznej, zakłamywanie historii, ukrywanie niektórych faktów, czy wybielanie Niemców. Otóż wydaje mi się, że dzieło artystyczne, do którego z całą pewnością można zaliczyć "Nasze matki..." rządzi się innymi prawami i należy je rozpatrywać w zupełnie innych kategoriach. Celem wytworów sztuki jest ukazywanie prawdy artystycznej, która często ma charakter subiektywny i wcale nie musi się pokrywać z powszechnie obowiązującą opinią większości. Wydaje mi się, że taką prawdą w tym serialu jest ukazanie tragedii ludzi wplątanych w koszmar II wojny światowej, którzy nie z własnej winy urodzili się akurat w tamtym fatalnym czasie i miejscu. Wielkim walorem tego serialu jest ukazanie różnych ludzkich postaw ludzkich wobec hekatomby wojennej. Bohaterowie bardo często stoją w sytuacji dramatycznego wyboru, gdzie żadne rozwiązanie nie jest dobre i na tym właśnie polega ich tragizm.
Reasumując, w filmie nie można pokazać wszystkiego od "właściwej" strony, bo jest to absolutnie niemożliwe i zupełnie nie o to chodzi w dziele sztuki filmowej. Jeśli zaś mowa o faktach historycznych to wydaje mi się, że każdy wykształcony człowiek je zna i w dowolnej chwili może sięgnąć do opracowań naukowych, które też często w różny sposób interpretują dane. Dlatego warto porównywać prace różnych historyków i wyciągać własne wnioski.