Nasze matki, nasi ojcowie

Unsere Mütter, Unsere Väter
2013
5,9 7,5 tys. ocen
5,9 10 1 7520
Nasze matki, nasi ojcowie
powrót do forum serialu Nasze matki, nasi ojcowie

Na spokojnie.

ocenił(a) serial na 9

Moim zdaniem dobry serial - warty obejrzenia. Dajmy sobie spokój z tymi kilkoma scenami, nie o to przecież chodzi. Piątka przyjaciół, ich historie, życie. Na tym trzeba się skupiać. A nie rozkopywać rany sprzed kilkudziesięciu lat.

ma_loney

Utwierdzanie negatywnych stereotypów Niemców o Polakach jednak też ma znaczenie.

ocenił(a) serial na 9
zweistein

My nie lubimy ich, oni nie lubią nas - typowe podejście przeciętnego Kowalskiego.

ocenił(a) serial na 6
ma_loney

Ale właśnie prze takie filmy będą nas jeszcze bardziej nie lubić. Jeśli młodym Niemcom będzie sie pokazywać Polaka jako antysemitę a Niemca jako pokrzywdzonego.

ma_loney

To już wolę być Nowakiem.

ocenił(a) serial na 9
zweistein

Myślicie, że poprzez emisję jednego serialu, podejście młodych Niemców do historii ulegnie jakiejś diametralnej zmianie?

ma_loney

Kamyczek do kamyczka. Od czegos trzeba zacząc rozbieranie barykady. Lepsze byłoby to, niz jej wzmacnianie.

ocenił(a) serial na 9
zweistein

Osobiście nudzą mnie już te ciągłe niesnaski na linii: Polska - Niemcy i odwrotnie. Dobrze, że serial został wyemitowany. A to, że po jego zakończeniu ruszyła taka fala krytyki i oskarżeń, świadczy o tym, że trzeba, wręcz powinno się o tym rozmawiać. Otwarcie, o wszystkim - a nie tylko skakać sobie do gardeł.

ma_loney

Najgorsze byłoby okopanie się na wrogich pozycjach. Jak mówi klasyk: "warto rozmawiać".

ocenił(a) serial na 9
zweistein

Dokładnie tak.

ma_loney

Odnośnie tego "rozkopywania ran" - w pierwszym poście kierujesz te słowa do nie tych odbiorców. Napisz to nie do ludzi na filmwebie a do osób powiązanych z tworzeniem tej produkcji, bo to nie my robiliśmy serial. Chyba, że dziwisz się tym (nam), którzy paskudnie się poczuli gdy Niemcy kolejny raz chamsko splunęli nam w twarz.

A tego: "Myślicie, że poprzez emisję jednego serialu, podejście młodych Niemców do historii ulegnie jakiejś diametralnej zmianie?" już nawet nie chce mi się szeroko komentować. Jak ktoś dobrze napisał - kamyczek do kamyczka. Akceptujmy takie produkcje, a w końcu Polska uznana zostanie za największego agresora i źródło największego zła w tamtym okresie. Problem tej części społeczeństwa którą wydaje mi się, że reprezentujesz, polega na tym, że zawsze otwiera swe oczy kiedy jest już po ptakach.

pozdrawiam

ocenił(a) serial na 9
filmowy_man

"Chamsko splunęli nam w twarz" - litości, nie każdy Polak mógł poczuć się urażony emisją tego serialu. Jak dla mnie to zbyt duże uogólnienie.

" Akceptujmy takie produkcje, a w końcu Polska uznana zostanie za największego agresora i źródło największego zła w tamtym okresie." - weźmy pod uwagę fakt, że gdyby przy produkcji serialu pracowali również (dajmy na to) specjaliści z PL, to efekt końcowy zapewne byłby inny. Każdy kraj ma inne podejście do historii, nie ma jednolitej wersji - powinniśmy być otwarci na każdy nowy punkt widzenia, a nie traktować każdą próbę przedstawienia tych czasów, jako swoisty atak na Polaków.

ma_loney

"Chamsko splunęli nam w twarz" - litości, nie każdy Polak mógł poczuć się urażony emisją tego serialu. Jak dla mnie to zbyt duże uogólnienie.

Zgadzam się. Wiem że tak jest, bo nie wszyscy krytykują tę produkcję. A nie krytykują, bo albo skupiają się na samej fabule, aktorstwie, kwestiach technicznych, a prawdę czy fałsz historyczny olewają (zgubne rozumowanie) albo mają znaczną lukę we własnej wiedzy historycznej która pozwala im ten serial akceptować (równie zgubne rozumowanie). I myślę, że nie chodzi o urażenie z powodu emisji, bo dzięki niej można sobie było wyrobić zdanie na temat tej interesującej z punktu widzenia sztuki propagandy produkcji.

pozdrawiam

ocenił(a) serial na 7
ma_loney

mnie bardzo interesuje zakłamywanie przeszłości i nawet trochę boli. niestety, trzeba przyznać- film jest bardzo dobrze zrobiony, ogląda się go z zaciekawieniem. szkoda, że pokazuje przeciętnych Niemców, którzy przecież wierzyli w fuhrera, jako bohaterów i ludzi niezwykłej odwagi

lesterowna

ta wiara w Hitlera nie jest szczególnie eksponowana.

ocenił(a) serial na 7
zweistein

nie jest i to też trochę zakłamanie- przecież oni (nie mówię tego, bo jestem antyniemiecka czy jestem bojówką narodowców) w Hitlera wierzyli, bo tę wiarę im do głowy wtłaczano. poza tym, przejawia się w każdego zachowaniu po trochę- Charlie wydała Lilię, Wilhelm morduje sowieckiego jeńca...

lesterowna

Jedni wierzyli, inni nie. Ogólnie poparcie było ogromne. Co nie znaczy, ze Niemcy popierali Holocaust - większość o nim nie wiedziało.
Ale już panami Europy czuli się bez skrupułów.

ocenił(a) serial na 7
zweistein

masz rację, niemniej jednak film wiele upraszcza- Polacy byli źli, jacyś tam Niemcy też byli źli, ale ci źli Niemcy to nie my.

lesterowna

Oczywiście, nie ma tu równowagi, tylko jej pozory.