Nasze matki, nasi ojcowie

Unsere Mütter, Unsere Väter
2013
5,9 7,5 tys. ocen
5,9 10 1 7520
Nasze matki, nasi ojcowie
powrót do forum serialu Nasze matki, nasi ojcowie

Polscy partyzanci mówiący z niemieckim akcentem to obrzydliwość. Ten serial to jest po prostu ohydna obraza dla ludzi z AK. Ci ludzie walczyli o wolność Polski i nie raz pomagali Żydom, a nagle ten serial ukazuje Polaków jako tych złych podłych, nienawidzących Żydów.

ocenił(a) serial na 7
MateuszS2010

Widze, ze teraz bedzie kolejny film po 'Poklosiu", gdzie Polacy nie potrafia pogodzic sie z prawda. Szkoda. Po tylu latach, honor powinien byc wyzej niz chore ego.

MateuszS2010

Serial mówi prawdę o polkach nienawidzących żydów (oczywiście nie mówię że wszyscy Polacy ich nienawidzili)

Rafman

A wystaczyło wymazać z opasek AK i mozna by tych partyzantów podciągnąc pod wszystkie opcje... Kiepsko Niemcy to wymyslili...

ocenił(a) serial na 3
Rafman

może i macie rację że raczej nikt nie Uwielbiał żydów no ale moim zdaniem przesadzili z tym uwolnieniem przez Viktora. "Żydów potopimy jak koty" czy to nie przesada? zresztą Żydzi nie nienawidzili Niemców więc Polacy mieli by ich nienawidzić jak oni przecież mieli wspólnego wroga. nie zaprzeczam że ludzie nie lubili żydów on przekręcał i kłamał ale nadal podtrzymuje to że w filmie przesadzili i to dużo...

Rafman

Bo co ? Bo tak pokazały Szwaby w swoim gniocie ?

New_World_Order

Bo taka jest prawda

Rafman

O tak, zapomniałem, że jesteś praźródłem wszelkiej wiedzy i znasz PRAWDĘ. Powiedz to rodzinie Ulmów - choć pewnie w Twojej wersji wymordowali oni Żydów a potem zaatakowali biednych Niemców.

New_World_Order

Uwierz mi że bardzo chciałbym się z tobą pokłócić, ale według ciebie cały nasz kraj (i wszystkie inne) to wielce prawi i uczciwi ludzie, i nikt nie wydawał miejsc kryjówek żydów itp. żeby tylko wypaść pozytywnie w oczach Niemców i w ten sposób jakoś pomóc swojej rodzinie w trudnych czasach...
Naprawdę, byli ludzie tacy jak Ulmowie i byli ludzie którzy pomagali łapać a nawet mordować żydów

ocenił(a) serial na 6
MateuszS2010

Kolejny nawiedzony narodowiec ceniący ponad wszystko martyrologię i jedynie polskie męczeństwo. Reszta się nie liczy. Czepiasz sie. To miniserial NIEMIECKI a nie koprodukcja niemiecko-polska.

ocenił(a) serial na 8
MateuszS2010

Nie podniecaj się i nie daj ponieść stereotypom. Jeżeli mamy sądzić na podstawie tego filmu że wszyscy z AK tępili żydów., to sądźmy też, że wszyscy Niemcy zabijali się nawzajem, wszyscy pukali piosenkarki, a wszyscy ojcowie nienawidzili młodszych synów. Wszyscy Rosjanie gwałcili pielęgniarki. To tylko pojedyncze osoby które zachowywały się tak , a nie inaczej. To tak jakby ktoś nakręcił film o niejakiej matce małej Madzi, a ktoś po obejrzeniu powiedział że wszystkie Polki to kłamczuchy morderczynie swoich dzieci. Pozdrowienia

MateuszS2010

Człowieku, bzdury piszesz, kogo to obchodzi. Masz setki polskich filmów, gdzie Niemcy nie mówią z poprawnym niemieckim. Jesteś obłudny. Na 8 oceniłeś "Stawkę" - popatrz na tamtejszy niemiecki ( o ile znasz, bo ja znam biegle). Oceniłeś na 8 "Szklaną pułapkę" a słyszałeś, jak tam mówią po niemiecku??? Najpierw pomyśl, może trochę samokrytycyzmu a nie tylko atakować, gdy się nie ma odpowiedniej znajomości. Odpowiem Ci parafrazując Twoje słowa: Twój wpis to OBRZYDLIWOŚĆ.

ELIOT100

Wyraziłem swoje zdanie na temat tego serialu, a ty mi wyskakujesz że mój wpis to obrzydliwość. Ogarnij się człowieku i zastanów następnym razem.

MateuszS2010

Właśnie pisałeś w pierwszym poście o obrzydliwości. Skoro kaleczony polski w niemieckim filmie jest obrzydliwością, to odwrotnie - jak się ma do tego kaleczony niemiecki w filmie polskim? Skoro tamto dla Ciebie, jak napisałeś jest obrzydliwością, to bądź konsekwentny - oceń "Stawkę" jako obrzydliwość a nie jako "bardzo dobry". Niestety jesteś "obiektywny inaczej"

MateuszS2010

Ok, powiedźmy sobie szczerze - gdy w jednym kraju obok siebie żyją setki Żydów i tysiące Polaków, to zawsze się znajdzie jeden z drugim, którzy się będą nienawidzić i tak to już jest. Żyli obok siebie przez 800 lat i jakoś tam było, a tu nagle wojna. Niemcy chcieli wytępić wszystkich Żydów w ciągu kilku lat, potem się chcieli zabrać w ten sam sposób za Polaków (ta ostatnia informacja od kolegi co studiuje historię więc raczej pewna). Przez wiele lat jakoś ze sobą żyli, atu nagle Polkom każe się wydawać wszystkich Żydów. Byli tchórze czy po prostu łajdak, tchórzy wydawali, byli odważni co ukrywali, a większość prawdopodobnie po prostu siedziała cicho i miała nadzieję, że nigdy nie będą musieli się w to mieszać. I myślę że zaliczałabym się do tych trzecich gdybym żyła w czasie wojny.
Cześć żołnierzom AK. Co do tego nie mam dyskusji. Wiadomo ludzie są różni, tutaj trochę przesadzono, można było chociaż pokazać ze dwóch, którzy zasługiwaliby na miano dobrych.
Inna sprawa że ten film robiono po prostu w taki sposób, żeby się ludziom w Niemczech podobał. Wybielenie Niemców. Pokazują jak Niemcy też cierpieli w tym koszmarze, tylko zapominają dodać że sami go rozpętali. Choć tu trzeba powiedzieć jedno - politycy się kłocą i rozpętują wojny, a zwykli ludzie cierpią - tak Polacy, tak Niemcy i tak Żydzi.

MateuszS2010

Za dużo w tej dyskusji relatywizmu i pogardy. Jak można kogoś, kto słusznie pokazuje płyciznę tego niemieckiego "dzieła", wyzywać od nawiedzonych narodowców. Nie rozumiem tego i właściwie nie chcę rozumieć. Jest to ewidentny brak kultury i pogarda dla własnego narodu i jego historii. Intelektualna degeneracja.