Nasze matki, nasi ojcowie

Unsere Mütter, Unsere Väter
2013
5,9 7,5 tys. ocen
5,9 10 1 7520
Nasze matki, nasi ojcowie
powrót do forum serialu Nasze matki, nasi ojcowie

Wszyscy oburzeni tak bardzo protestują, że w tym serialu został pokazany antysemityzm Polaków. No bo przecież nic takiego nigdy nie miało miejsca. Przecież w tym kraju zawsze wszystkich kochano bez względu na pochodzenie bo Polska tak bardzo tolerancyjna. No proszę a tu coś takiego, wydarzenie z ostatniej chwili:

http://www.katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,14168317.html
Nie jest to jakiś odosobniony przypadek bo podobne zdarzenia mają miejsce częściej. Sam język przepełniony jest nienawiścią i nazwy mniejszości uchodzą za najgorszy epitet. Wystarczy poczytać wpisy na forach internetowych których autorzy mogą sobie ulżyć pod maską anonimowości. Takie nietolerancyjne tendencje nie powstają z dnia na dzień ale są określonym sposobem myślenia wypracowanym przez lata. Biorąc to pod uwagę ma się jasny obraz sytuacji przed i w trakcie II WŚ kiedy antysemityzm był silnym prądem ideologicznym służącym nacjonalizmowi. Polska jest i była nietolerancyjnym krajem pogódźcie się z tym. Zamiast obruszać się na to, że ktoś o tym wspomni lepiej popracujcie nad sobą. Jeśli nie widzicie problemu w sobie to płaczcie dalej bo innych nie da się oszukać.

Tylko czekać aż w tym temacie pojawią się wpisy oburzonych którzy jak zwykle będą odwracać kota do góry ogonem i rozmywać całą sytuację.

użytkownik usunięty
xseraphx

Przecież oburzenie dotyczy AK. Masz jakiś dowód na ich działania antysemickie? AK-owcy znani są z akcji ratowania żydów, mieli też ich w swoich szeregach. Polska była nietolerancyjna? To dlaczego u nas było najwięcej żydów i to my ich ukrywaliśmy mimo że tylko u nas groziła za to kara śmierci? Słyszałeś o konfederacji warszawskiej? http://www.naszdziennik.pl/wp/22214,konfederacja-warszawska.html

A jakie ty masz dowody, że w ogóle nie było takich działań? Żadne. Polacy którzy potem tworzyli AK też są znani z antysemityzmu. I tak Polska była nietolerancyjna. Odwoływanie się do konfederacji warszawskiej jest jedynie sprytnym wybiegiem erystycznym. Konfederacja nie może być dowodem, że nie było nietolerancji gdyż została ustanowiona w czasie kiedy nie istniały państwa narodowe. Powstanie tych państw to przełom XVIII i XIX wieku co stworzyło zupełnie nowy ład społeczny w Europie. To właśnie w tym okresie zaczyna się liczyć pochodzenie obywateli wokół którego budowana jest tożsamość państwa. Tego typu polityka miała swoje apogeum w latach 30tych XX wieku. I o ile w I RP Polacy byli co najwyżej obojętni na Żydów to już w II RP ich pochodzenie zaczeło im przeszkadzać. No ale tłumaczenie tego komuś kto cytuje Nasz Dziennik czyli bastion polskiego nacjonalizmu i ksenofobi mija się z celem.

użytkownik usunięty
xseraphx

Dowodem jest brak dowodów na takie działania. Taka jest prawda, mówić to sobie można, gorzej gdy trzeba swoje zdanie poprzeć źródłami. Tutaj wiele osób pisze, że przecież w AK mogli służyć antysemici, ale co w związku z tym jeśli AK wcale nie prowadziła żadnych antyżydowskich akcji? Jakiś ewentualny antysemita, na którego nie ma dowodów musiałby ukrywać tam swoje poglądy skoro wielu żydów było patriotami i również służyli w AK a AK-owcy prowadzili wiele akcji w których pomagali ludziom różnej narodowości - np. zatrzymywanie pociągów do Auschwitz. Nikt nigdy nie "topił żydów jak koty". Dlatego nie dziwi mnie oburzenie Polaków, z kolei dziwi mnie, że kogoś może.

"Konfederacja nie może być dowodem, że nie było nietolerancji(...)"
To jak wytłumaczysz fakt, że Polska była bardzo zróżnicowana pod względem narodowym i tutaj chętnie znajdowały swoją przystań mniejszości, w tym żydowska. Dlaczego Zachód zamknął granicę dla żydów, gdy uciekali z "bolszewii", przesiedleni przez cara? Od faktów nie uciekniesz - to właśnie Polacy ich tutaj przyjęli pokazując tym samym akt tolerancji.

Rozumiem podważanie wiarygodności ND - ale chyba nie negujesz istnienia konfederacji warszawskiej? Przeczytaj czym była.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

Jedni ukrywali, inni zabijali. Poza tym co to znaczy "my ich ukrywaliśmy"? Ukrywałeś/aś kogoś? Twoi rodzice lub dziadkowie to robili?
Obraz AK w filmie mi się nie podobał. Przede wszystkim większość aktorów nie znała polskiego i miałem wrażenie, że wypowiadają kwestie wyuczone na pamięć z zapisu fonetycznego. Wypadło to sztucznie.
Oczywiście powinno być też pokazane większe zróżnicowanie postaw. Mało przekonujący jest moment gdy znajdują ludzi zamkniętych w wagonie i nie ma żadnej dyskusji co z nimi zrobić.
Nie zmienia to faktu, że antysemityzm w Polsce przedwojennej (i powojennej) był (i jest) poważnym problemem. To, że w AK byli antysemici jest jasne jak słońce. Co nie znaczy, że AK była organizacją o charakterze antysemickim. W filmie ten obraz został skrzywiony.
Ale nasza narracja też jest odległa od prawdy. Histeria jaką wywołuje ten film (i inne drażliwe dla nas sytuacje) świadczy o tym, że wciąż tkwi w nas głęboko syndrom ofiary. Uproszczona wizja historii, w której przeciwstawia się świętych Polaków Niemcom - psychopatycznym mordercom mnie nie przekonuje. Mamy problem z zaakceptowaniem faktu, że Niemcy żyjący wówczas byli ludźmi. 12 lat rządów Hitlera nie zmieniło całego narodu w psychopatów pozbawionych wszelkich ludzkich odruchów. Ich postawy były zróżnicowane. Przykład Benedykta XVI. Przecież jako młody człowiek należał do Hitlerjugend. Jego ojciec był policjantem w totalitarnym państwie. Czy to czyni z nich nazistów? Ostatnio zetknąłem się z książką w której była m.in. mowa i więźniu Mauthausen-Gusen, którego część niemieckich pracowników obozu usiłowała ocalić przed zagazowaniem. Oczywiście, że totalitarny system daje okazję do zrobienia kariery pokaźnej rzeszy psycholi. Wyzwala też w tzw. porządnych ludziach instynkty, o które nikt by ich nie podejrzewał w zwykłych okolicznościach. Niemcy, jako naród ponoszą odpowiedzialność za zbrodnie III rzeszy. Z powodu bierności społeczeństwa i przyzwolenia, jakie z niej wynikało nie wyszli z tego z twarzą. Ale dopóki będziemy udawać, że żyjący wówczas obywatele Niemiec byli jakimś monolitem nie zrozumiemy tego co się wówczas wydarzyło. Będziemy mieli tylko wygodny punkt odniesienia pozwalający nam relatywizować nasze własne grzechy.

marokin

Świetny komentarz, całkowicie się zgadzam. Pozdrawiam.

xseraphx

Również pozdrawiam.

użytkownik usunięty
marokin

"Poza tym co to znaczy "my ich ukrywaliśmy"?"
My czyli Polacy. http://pl.wikipedia.org/wiki/Polscy_Sprawiedliwi_w%C5%9Br%C3%B3d_Narod%C3%B3w_%C 5%9Awiata
http://www.zyciezazycie.pl/portal/zyz/270/1903/Polscy_Sprawiedliwi_wsrod_Narodow _Swiata_odznaczeni_przez_Yad_Vashem.html

"To, że w AK byli antysemici jest jasne jak słońce"
Przypuśćmy, że niecałe AK miało charakter antysemicki tylko poszczególne oddziały. To w takim razie masz jakieś dowody na antyżydowskie akcje JAKIEGOKOLWIEK oddziału AK? Tak jak mówię - cały czas tylko słyszę "W AK byli antysemici", ale chodzi o konkrety - podaj jakieś akcje, nazwiska antysemitów w AK, którzy deklarowali takie poglądy, cokolwiek przez co ty uważasz, że w AK byli antysemici. Jeśli to nie jest wyssane z palca to musisz mieć dowody.

Całe AK raczej miało te same poglądy. Prędzej o niechęć do żydów (kolaborujących) można posądzić NSZ, z tym że oni ścigali tylko tych zbolszewizowanych żydów którzy współpracowali z NKWD i donosili na Polaków a ich narodowość bynajmniej nie miała żadnego znaczenia tylko sam fakt kolaboracji więc nie jest to antysemityzm tylko antykomunizm. Z polskimi żydami, którzy byli patriotami nikt nie miał problemów - tacy właśnie służyli w AK i walczyli w kampanii wrześniowej.

"Mamy problem z zaakceptowaniem faktu, że Niemcy żyjący wówczas byli ludźmi."
Po pierwsze chodzi o fakt, że w III Rzeszy rasizm i wrogość wobec Słowian, żydów czy innych narodowości były polityką państwa, u nas nie - dotyczyło to tylko nielicznych jednostek. Pamiętaj, że po wielkim kryzysie większość Niemców obwiniała o to żydów-kapitalistów. Najwyraźniej nie znasz przyczyn, skąd wziął się antysemityzm w Niemczech. Tam było najwięcej żydów, którzy mieli wysokie stanowiska i Niemcy czuli się przez ten naród wyzyskiwani. Już abstrahując od teorii rasowych - większość Niemców podzielało te poglądy o stereotypie żyda, stąd wzrost nastrojów nacjonalistycznych, lewicowych i antykapitalistycznych w Niemczech.

Masz bardzo idealistyczną, lukrowaną wizję historii naszego kraju.

W książce "Świat niepożegnany" (nomen omen pod redakcją osławionego ostatnio prof. Jasiewicza) jest relacja o zastrzeleniu Żyda przez powstańca warszawskiego.

Jerzy Grasberg, współpracownik Aleksandra Kamińskiego został zastrzelony przez AK.

Julek Fiszgrund omal nie zginął zastrzelony przez żandarmerię AK ponieważ miał broń.

Marek Edelman również znalazł się w podobnej sytuacji.

Myślisz, że jak przytoczysz informację o ratowaniu Żydów przez Polaków to automatycznie zniknie ta druga, ciemna strona naszej historii?

W 1968 roku antysemityzm był również u nas polityką państwa.

użytkownik usunięty
marokin

Wolę mieć idealistyczną wizję niż taką wybiórczą wiedzę jak ty. Zastanów się czy zostali rozstrzelani z powodu uprzedzeń rasowych AK czy dlatego, że przykładowo działali w lewicowym ŻOB, któremu bliżej było do Armii Ludowej.

"W 1968 roku antysemityzm był również u nas polityką państwa."
To nie był antysemityzm tylko antysyjonizm, wtedy już powstało państwo Izrael czemu władze komunistyczne się sprzeciwiały. Politykę rasizmu dzisiaj prowadzi właśnie nie inne państwo jak syjonistyczny Izrael.

Nie wiedziałem, że przynależność do ŻOB była "karana" zastrzeleniem. Myślałem, że Delegatura Rządu i AK uznawały tę organizację. Widocznie rzeczywiście moja wiedza jest wybiórcza.

W roku 1968 antysemityzm był co najwyżej ubrany w szaty antysyjonizmu. Zawsze dobrze jest dorobić sobie jakąś ideologię do swoich uprzedzeń.

A gdy kończą się argumenty najlepiej zarzucić rozmówcy brak wiedzy. Stara sprawdzona metoda. Tyle, że w swojej wypowiedzi sama przyznajesz się do wybiórczego traktowania tematu.

użytkownik usunięty
marokin

Pewnie zależało od sytuacji, ale gdybyś był AK-owcem, a ktoś wyskoczyłby z bronią w ręku to też byś go zastrzelił obawiając się o własne życie.

Tutaj też nie masz racji. Lewica komunistyczna chętnie współpracowała ze zbolszewizowanymi żydami, jedynie nie popierała ( i do dziś nie popiera) syjonistów i polityki Izraela - lewica na całym świecie wspiera Palestynę. Dlatego, że w Izraelu rządzi partia skrajnie prawicowa, nacjonalistyczna, kapitalistyczna, imperialistyczna itp. co przeczy wszystkim postulatom lewicy, a Izrael stosuje rasizm i przemoc wobec słabszego ( Palestyńczyków) czemu lewica się sprzeciwia.

Został zatrzymany i zamknięty w piwnicy. Planowali rozstrzelać go bez sądu. Został cudem ocalony, bo udało mu się wyrzucić przez okno kartkę z prośbą o pomoc, którą znalazł "Kazik" Ratajzer.
To zdecydowanie nie była obawa o własne życie i działanie pod wpływem chwili.

użytkownik usunięty
marokin

Ale jego narodowość nie miała tu nic do rzeczy. Nie chcieli go zabić, bo był żydem tylko dlatego że myśleli że to prowokator z bronią w ręku.

Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

użytkownik usunięty
marokin

Na takiej, że uznali go za prowokatora z bronią. Myślisz, że chcieli go rozstrzelać TYLKO za to, że jest żydem? Masz na to jakieś dowody?

Jasne. Jednym słowem na podstawie swoich pobożnych życzeń. A co z tymi co nie mieli broni?
Chyba samo uznanie, że Żyd musi być prowokatorem jest przejawem uprzedzeń.
A co do roku 1968 wystarczy przyjrzeć się jakie środowiska w tym uczestniczyły by wszystko było jasne.

Słowo Żyd (w znaczeniu przedstawiciela narodu) pisze się z wielkiej litery.

użytkownik usunięty
marokin

Zawsze gdzie występuje żyd tam zaraz szuka się antysemityzmu. Gdyby to był przykładowo Ukrainiec z bronią podejrzewam, że postąpiliby podobnie. Wielu żydów kolaborowało z sowietami, donosili na Polaków (szczególnie na Kresach) i była to wielka część, bo inni żydzi zostali zamordowani w obozach. No więc dziwi cię powojenna niechęć do zbolszewizowanych żydów? I nie było to bynajmniej na tle etnicznym.

Jak już chcesz się popisać znajomością języka polskiego to pisze się "wielką literą", a nie z "wielkiej litery".

Tam gdzie pojawia się przemoc wobec Żydów domniemanie antysemityzmu jest chyba bardziej uzasadnione niż zakłamane udawanie, że antysemityzmu nie ma albo prawie nie ma.

pisze się "wielką literą", a nie z "wielkiej litery".

Racja. Mój błąd. Nie zamierzam w ten błąd brnąć. W przeciwieństwie do Ciebie, jak widać. To co piszesz i jak piszesz świadczy o Twojej niechęci w stosunku do Żydów. To już kwestia Twojego sumienia. Tylko, jak powiedział klasyk, nie nazywaj g*wna perfumerią. To co prezentujesz to w żadnym razie nie jest amor patriae.

użytkownik usunięty
marokin

A tam gdzie pojawia się przemoc wobec Polaków domniemanie antypolonizmu jest uzasadnione? Być może w przypadku napaści na większą grupę można to rozważyć, ale w przypadku jednostek przyczyną zazwyczaj jednak nie jest niechęć "etniczna". Jeśli żyd czy osoba jakiejkolwiek innej narodowości kolaborująca z sowietami zostaje zabita to przez sam fakt współpracy z wrogiem. Polskie podziemie likwidowało również polskich komunistów. Dlaczego tylko w przypadku żydów jest ten przywilej, że każde morderstwo to wynik antysemityzmu? Żydzi nie byli święci, a po wojnie zostali głównie ci zbolszewizowani, którzy uciekli do ZSRR i nie mieli dobrych zamiarów wobec AK.

Co do "błędu" - nie podkreśla mi żyda napisanego małą literą.

użytkownik usunięty
marokin

Polityka Polski wobec żydów podczas II wojny światowej:
"Pomoc polskich organizacji humanitarnych, rządu polskiego na uchodźstwie, struktur państwa podziemnego oraz ludności cywilnej RP jaka została skierowana wobec ludności żydowskiej w czasie II wojny światowej. Zawiera się w niej działalność informacyjna związana z prześladowaniami oraz zbrodniami dokonywanymi przez okupanta niemieckiego na ludności żydowskiej, a także pomoc materialna mająca wymiar humanitarny oraz ukrywanie Żydów przed deportacją do gett oraz obozów koncentracyjnych."

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2a/Gesiowka.jpg/300px-Gesi owka.jpg
Uwolnieni z Gęsiówki Żydzi wraz z żołnierzami z Armii Krajowej z plutonu „Alek” kompanii „Rudy” batalionu „Zośka”.
Batalion Armii Krajowej ryzykując życie uratował życie ok. 350 żydów z hitlerowskiego więzienia, gdzie żydzi mieli zostać wymordowani.
Inne akcje to przykładowo zatrzymywanie pociągów do Auschwitz.

To gdzie jest ten słynny "polski antysemityzm"? Polacy pomagali żydom, były jedynie pojedyncze przypadki jak pogrom kielecki, który jednak był sprowokowany i dokonany przez komunistów żeby odwrócić uwagę od sfałszowanych wyborów. Swoją drogą to całkiem zabawne - wtedy antysemityzm miał posłużyć jako "temat zastępczy" i dzisiaj następcy tamtej władzy robią dokładnie to samo.

Witam, a wiec tak kiedyś czytałam taką informacje na temat Albo Generała Sikorskiego albo Rydza Śmigłego już nie pamiętam ale w tym artykule pisało ze któryś z tych gen. przed wojną pojechał do Berlina spotkać się z Himmlerem i wręcz prosił go aby pomógł Polsce wyrzucić Żydów

użytkownik usunięty
nira_89

Źródło. Wierzysz we wszystko co przeczytasz? Ja czytałam, że Kopernik była kobietą :D

Heh... :) Nie mam źródła bo to z rok temu czytałam.

użytkownik usunięty
nira_89

No to poszukaj. Przecież gdyby takie spotkanie rzeczywiście się odbyło to na pewno napisaliby o tym w wielu źródłach.
Tak jak mówię, nie wierz we wszystko co gdzieś przeczytałaś.

Hmm, nie mogę tego znaleźć ale, nie wymyśliłam sobie tego zapamiętałam to bo, bardzo się tym oburzyłam. Nie wiem czy była to prawda ale nie wykluczone ze była, tak jak wczoraj oglądałam program na temat śmierci Mussoliniego okazało się ze SAM Winston Churchill zlecił jego morderstwo ponieważ Mussolini miał pewne dokumenty obciążającego go w sprawie kapitulacji Włoch. Każdy jest tylko człowiekiem i popełnia błędy.

użytkownik usunięty
nira_89

To niemożliwe, żeby nikt nigdzie o tym nie wspomniał jeśli takie spotkanie miałoby miejsce.

PS. To był artykuł na temat tego Jak Hitler chciał żebyśmy się do niego przyłączyli.

xseraphx

Prawdopodobnie zostaniesz też posądzony o żydowskie pochodzenie ;)

xseraphx

A ja się zgadzam. W każdym kraju znajdą się antysemici.Nie uważam, że obraz AK-owców jest aż tak drastyczny. Pozdrawiam. :)

xseraphx

No i tak i nie ... Oglądałam Debatę po emisji ostatniego odcinka i tam wypowiadał się Żołnierz AK i powiedział ze to prawda że, niektórzy Żołnierze byli antysemitami ale NIE WSZYSCY i AK nie była stworzona do zabijania Żydów. Po za tym nie wiedzieć czemu serial pokazał tylko Tą złą stronę. A po za Tym wg mnie MY też powinniśmy przyznać się do błędów ... np chodz by branie od Żydów pieniędzy za ich ukrywanie a później wydawanie ich Gestapo. Fakt że mieliśmy najwięcej Osób którzy pomagali Żydom choć sama Irena Sendlerowa :) Zapewne każde Państwo boryka się z własną Historią

nira_89

Jasne, że nie była stworzona do zabijania Żydów i nikt temu nie przeczy. Jedynak trzeba mówić o tym, że postawy antysemickie tam były bo to była konsekwencja czasów w których żyli ci ludzie. A jeśli chodzi o obraz Polaków w serialu to nie odniosłem wrażenia, że pokazano tylko złą stronę. Mimo gorzkich słów Polacy wypadli najlepiej ze wszystkich pokazanych narodowości. Gest dowódcy AK jasno pokazuje, że mimo zgrzytów z antysemityzmem Polacy posiadali pozytywne wyższe wartości którymi się kierowali a których brakowało u innych narodowości. Świadczy o tym też chęć powrotu tego uwolnionego Żyda by pomóc partyzantom. Takiego samego zdania nie można powiedzieć o wizerunków Niemców, Rosjan, Ukraińców czy Amerykanów w tym serialu którzy to zostali pokazani w jednoznacznym złym świetle. Wiem, że większość oburzonych oglądających nie zwraca na to uwagi bo boli ich tych kilka scen które przesłaniają im odbiór całości. Wiem, że chcieli by wizerunek Polaków był jednoznacznie pozytywny w tym serialu no ale niestety to mijało by się z prawdą. Jasne, że twórcy mogli by lepiej pokazać problemy które trapiły wewnętrznie Polaków w tamtym okresie no ale było by raczej trudno te skomplikowane stosunki przedstawić w tak krótkim czasie. Od tego są filmy dokumentalne a nie fabularne które zawsze posługują się pewnymi uproszczeniami by nadać bieg akcji. Pozdrawiam.

xseraphx

Najlepiej wypadli Polacy? Bo ja mialem wrażenie, że mimo wszystko Niemcy.

ocenił(a) serial na 6
xseraphx

dokladnie, co w tym zlego

xseraphx

Ano było coś takiego jak pogrom kielecki, a 1968 roku brutalnie wyproszono z Polski tę resztę żydowską, która tu przetrwała i czuła się Polakami (polecam przeczytać "Początek Szczypiorskiego). Ale to nie byli Polacy, tylko komuniści. Prawdziwy Polak nigdy nie był komunistą!!!

xseraphx

Lekki nacjonalizm nie jest zły.. Aczkolwiek nacjonalisci z ONR'u to idioci

Al_Bundy

Bo oni to s.......................................... są!

SAVAS

Chociaz epsi oni niż bydlo z Ruchu Palikota

Al_Bundy

zwolennicy ruchu Palikota zbratali sie z neo z niemiec i zaatakowali marsz niepodleglosci!

SAVAS

Dlatego ja proponuje zebrac ich wstrzykich w kupie i wystrzelac.

Al_Bundy

Stary dobry wojskowy pluton egzekucyjny

SAVAS

Mozna tez zamykac w obozach pracy.

Al_Bundy

lub robic pranie mózgu czy lobotomie..

ocenił(a) serial na 8
Al_Bundy

Czuję, że jak doszedłbyś do władzy to Hitler przy Tobie to byłby grzeczny chłopczyk, który bawił się w wojnę.

jaca1969

Nie - Ja tak tylko mówie.. Oczywiście życze śmierci jak najgorszego losu palikociarzom itp ale jestem za bezgraniczna wolnoscia słowa i osobista. Ogólnie jestem libertarianinem.

ocenił(a) serial na 8
Al_Bundy

Wracając do filmu to ten Akowiec też tylko powiedział a nie topił Żydów.
Wolność słowa i osobista trochę się kłóci z mordowaniem przeciwników.

jaca1969

Kłóci bo ja nie chce naruszac czyjej wolnosci.. No chyba ze ktos narusza moja wolnosc - Takich nalezy pozamykac w obozach lub wybic.

ocenił(a) serial na 8
Al_Bundy

Takie rozumowanie może prowadzić do wojny domowej,bo zawsze ktoś może sobie myśleć, że ten drugi jest zły i zagraża właśnie mnie. Kto ma o tym decydować?

jaca1969

Widac kto zagraza wolnosci

Np widac ze wolnosci nei zagrazaja komuchy bo jest ich malo i nie staraja sie zdobyc wladzy

Widac ze wolnosci zagrazaja muzulmanie bo jest ich duzo i widac co robia w Anglii

ocenił(a) serial na 8
Al_Bundy

A co np z Chrześcijanami i Chińczykami ?-ich też jest dużo