Nasze matki, nasi ojcowie

Unsere Mütter, Unsere Väter
2013
5,9 7,5 tys. ocen
5,9 10 1 7520
Nasze matki, nasi ojcowie
powrót do forum serialu Nasze matki, nasi ojcowie

Być może kiedyś zdołam się zmusić się do zobaczenia tego miniserialu (jestem zniesmaczony samymi zdjęciami AK-owców jako brudnych antysemitów) ale jestem bardzo ciekawy jak twórcy pokazali żołnierzy "Słońca Narodów". Z relacji prasowych wiem że jest pokazana postać Rosjanki która ma idealną fryzurę i wypolerowane oficerki. Czy to jedyny obraz żołnierzy Sowieckich czy też pokazano w jaki sposób "wyzwalali" żołnierze Stalina? (mam na myśli wielokrotne gwałty na kobietach i "prywatyzację" zegarków i innych dóbr). Bo jeśli Rosjanie (mam na myśli Armię Czerwoną) są ukazywani lepiej niż Polacy (którzy z tego co czytałem występują jako antysemici i chłopi o tuszach świni) to ciekawe czy twórcy bali się protestów Moskwy?. Jednak wiadomo jaką siłę oddziaływania ma dzisiejsza Rosja a jaką nasze "potężne" państwo ;) Aha i jako że serial wzbudza duuże kontrowersje (słusznie zresztą) to jednak bardzo prosiłbym o kulturalne odpowiedzi :)

ocenił(a) serial na 6
Jack_Napier

Rosjanom też się oberwało (gwałty i pomordowanie rannych niemców)

ocenił(a) serial na 3
Jack_Napier

Oj oberwało się ale nie byli jakoś znacznie w filmie. Wiem to samo co gagarin77 czyli gwałty i rozstrzelanie Rannych w Szpitalu było jeszcze pokazane pijanych Rosjan przy ognisku. Słyszałem również że w Rosji wywołał skandal, Pozdrawiam.