miały oddziały tzw, "żetki"do pomocy Żydom wystarczy poczytać ludzi którzy w tym siedzieli, Antoni Reński napisał książkę o tym co przeżył będąc w szarych Szeregach i pomagając Żydom, mniej filmów a więcej czytać ludzie prawdziwych relacji. Swoją drogą za sprawą Dmowskiego antysemityzm w latach 30-tych osiągnął apogeum w Polsce, tego trzeba się wstydzić ale historii II wojny światowej nie można uczyć się na filmach szwabskich. Piękny jest ten plakat w Warszawie-BRUDNE SZWABSKIE ŁAPY PRECZ OD AK.Brawo!!!!!!!!!!!!!!!
Nigdy nie byłem antysemitą a przez całe życie słyszę z całego świata że Polak to antysemita. Dziwię się. Zastanawiam. Czytam. Nie widzę nic co mogłoby świadczyć o tym że Polak jest większym antysemitą niż np. Niemcy, Francuzi, Hiszpanie, Rosjanie... Może gdyby to Polacy wymordowali 3 000 000 żydowskich sąsiadów zdobylibyśmy u nich większy szacunek. Może gdybyśmy pod byle pretekstem wyganiali Żydów z Polski jak to czyniły niemal wszystkie kraje europejskie a nie przyjmowali ich przez stulecia ... może wówczas bylibyśmy przyjaciółmi.
Chyba w końcu w to uwierzę. Zostanę antysemitą. Bo dlaczego nie. Siła sugestii, propagandy ... Po co tyle lat zaprzeczać. Łatwiej być antysemitą.
Zapomniałem dodać. Jeśli już jestem antysemitą ... jest lepiej bo nie razi mnie antysemicka nagonka na Polaków. I już całkiem spokojnie mogę dodać: Polska to nie jest kraj dla Żydów. Tu żyją antysemici. I mam już w nosie że cały świat woła że Polak to antysemita. Wyzwoliłem się. Jestem antysemitą. I wara od moich poglądów.
Po tym co Żydzi wyprawiali tuż po 45 roku w SB i UB można być antysemitą ale ja jakoś mimo wszystko nie mogę.
Dokładnie!
Medal Sprawiedliwy wśród Narodów Świata - najwyższe izraelskie odznaczenie cywilne nadawane nie-Żydom, przyznawane przez Instytut Pamięci Męczenników i Bohaterów Holocaustu Jad Waszem w Jerozolimie. Medal nadawany za wybitne zasługi przy pomocy i ratowaniu Żydów w czasie II Wojny Światowej (głównie wtedy).
Odznaczenie otrzymało 24 356 osób (stan na 1 stycznia 2012):
1. POLSKA: 6 339 (!)
2. Holandia: 5 204
3. Francja: 3 513
4. Ukraina: 2 402
5. Belgia: 1 612
6. Litwa: 831
7. Węgry: 791
8. Białoruś: 569
9. Słowacja: 525
10. Włochy: 524
11. Niemcy: 510
12. Grecja: 313
13. Rosja: 179
14. Łotwa: 132
15. Serbia: 131
16. Czechy: 108
17. Chorwacja: 107
18. Austria: 90
19. Mołdawia: 79
20. Albania: 69
21. Rumunia: 60
22. Norwegia: 47
23. Szwajcaria: 45
24. Bośnia i Hercegowina: 40
25. Dania: 22
26. Armenia: 21
27. Bułgaria: 20
28. Wielka Brytania: 19
29. Macedonia: 10
30. Szwecja: 10
...
Ponad 1/4 wszystkich odznaczeń przypadła ... Polakom ! ! ! !
Przypadek? Polacy masowo pomagali Żydom (na pewno bardziej niż obywatele innych krajów) i ryzykowali życie swoje oraz swoich rodzin. Teraz robi się z Polaków większych antysemitów niż z Niemców, którzy zagazowali w komorach gazowych minim 3 mln Żydów !
Polska była jedynym krajem w Europie gdzie za pomoc Żydom karano śmiercią a mimo wszystko to właśnie w Polsce pomagano Żydom na największą skalę dlatego trzeba głośno protestować gdy próbuje się z nas zrobić w mediach najgorszych antysemitów na świecie.
Jest to bardzo niewdzięczne ze strony Żydów. Jest to bardzo obraźliwe dla polskich męczenników zamęczonych z rodzinami za pomoc Żydom. Stawianie ich w jednym szeregu z nazistami pokroju Schindlera który dopiero po pierwszych przegranych Niemiec chciał sobie wyrobić bilet do przetrwania jest niedopuszczalne. Tym bardziej że on niewiele ryzykował.
Co to jest właściwie. Jakaś klasyfikacja medalowa? Czuję się poniżony przez Żydów jako Polak. Nie wyobrażam sobie bym mógł poświęcić życie moich najbliższych za takie szuje.