Nasze matki, nasi ojcowie

Unsere Mütter, Unsere Väter
2013
5,9 7,5 tys. ocen
5,9 10 1 7520
Nasze matki, nasi ojcowie
powrót do forum serialu Nasze matki, nasi ojcowie

Chciałabym się dowiedzieć, czy bohaterowie tego filmu są postaciami autentycznymi? Zastanowiły
mnie lata ich życia na końcu filmu.
A co do samego filmu, to jestem zachwycona. I chociaż faktycznie przedstawiono Polaków w taki a
nie inny sposób, to każdy świadomy i myślący widz powinien to odebrać właściwie.
Poza tym wydaje mi się, że to nie o nas tym razem był ten film, a właśnie o samych Niemcach. Ten
sam zabieg wykonany przez Kruczkowskiego czy poruszony w Pianiście. Niemiec też człowiek. Też
myślący wrażliwy człowiek. Nie każdy, ale jednak.

ocenił(a) serial na 3
theczarodziejka

Raczej nie, jest to zmyślone ale masz rację te napisy na końcu mogą zmylić ;P

theczarodziejka

Raczej tak

ocenił(a) serial na 3
Rafman

a skąd wiesz że żyją? Znalazłeś jakieś informacje? Nie chcę się kłócić tylko się pytam bo sam jestem ciekawy, jednak nadal myślę że są oni wymyśleni ;P

Rafman

Ponawiam pytanie kolegi, dotarłeś do czegoś? Bo jestem bardzo zainteresowana :)

theczarodziejka

Napisałem "Raczej tak" więc bohaterowie raczej są prawdziwi ale to co robili w filmie może być fikcyjne

ocenił(a) serial na 10
theczarodziejka

Los każdego z bohaterów jest na podstawie przeżyć prawdziwych osób, tyle, że w rzeczywistości nie byli oni przyjaciółmi i prawdopodobnie zupełnie się nie znali.

ocenił(a) serial na 1
Natalia_81

hhhahahah a skąd takie info wzięłaś?:))))))))))))Niech zgadnę sugerowałaś się datami życia bohaterów wyświetlonych na końcu?

To sprytny zabieg mający właśnie to na celu - że film jest niby fikcja ale...;)

ocenił(a) serial na 10
asmad77

Wyobraź sobie, że umiem coś znaleźć w Internecie i przeczytać. Sam scenarzysta mówi, że historia bohatera Wilhelma przypomina mu bardzo życie jego ojca, to co przeczytał w pamiętniku jaki pisał jego ojciec. W czerwcu jeszcze, przynajmniej z Niemczech, ma/miał być pokazany program jak powstawał serial, łącznie z dokumentami, na podstawie których powstawał oraz z podaniem osób na których losach się wzorowano.
Nie rozumie co Cię tak rozśmieszyło - to, że "nawet" wśród Niemców byli ludzie, którzy coś rozumieli i czuli? Dla których ta wojna była czymś strasznym?

Natalia_81

I w rzeczywistości nie przeżyli tego co ukazano w filmie;)

ocenił(a) serial na 10
soplic68

Pewnie tak samo jak większość dzisiaj wciąż żyjących AKowców...

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) serial na 8
theczarodziejka

Ja znalazłam tylko takie zdjęcie http://bilder.bild.de/fotos-skaliert/mfbq-soldat_31412661_mbqf-1363595028-295551 70/2,w=559,c=0.bild.jpeg

ocenił(a) serial na 10
Pamela16

Ten po lewej to Johannes Werner Günther - losy Wilhelma są oparte w dużej mierze na jego opowiadaniach, był też parę razy przy produkcji filmu.

ocenił(a) serial na 8
Natalia_81

Aha :) Dzięki za info.

ocenił(a) serial na 8
theczarodziejka

To, że podane są na końcu daty ich urodzin i śmierci jest moich zdaniem celowym zabiegiem, aby pokazać, iż ci ludzie żyli lub (jak w przypadku Wilhelma) mogliby żyć nadal. Że ludzie żyjący wokoło nas, być może nasi rodzice lub dziadkowie, byli świadkami wojny i jej doświadczyli oraz, że jest to sprawa bardzo aktualna, bo wojna i okrucieństwa z nią związane zakończyły się wcale nie tak dawno temu.

Myślę, że nie są to prawdziwe postacie ;)

ocenił(a) serial na 1
Riiko

albo celowy zabieg pokazujący coś innego. Ze jest to niby wymyślona fabuła i bajka ale jednak oparta na faktach.. - czytaj( to AK głównie mordowała żydów ).

Riiko

Z Niemcami to jak z Clintonem, palił ale sienie zaciągał, oni służyli ale nie mordowali, a w SS to chyba kosmici służyli a nie ojcowie, dziadkowie i wujkowie;)

ocenił(a) serial na 6
theczarodziejka

Oczywiście że autentyczny. Jak można przez chwilę wątpić że w latach 1941 - 45 pięć skrajnie różnych osób co chwila na siebie trafia na ogromnym froncie wschodnim:).

ocenił(a) serial na 1
tc1987

:))))))))))))))))))))))))))))))najlepszy post !!!:))

tc1987 ale dla dzieci wszystko jest możliwe ;)

asmad77

To, że ktoś nie wyżywa się na forach na innych ludziach, to nie znaczy, że jest dzieckiem :) Może wręcz przeciwnie.
Ja po prostu zadałam pytanie i trochę szkoda, że tak cię to sprowokowało,mogę tylko przeprosić.

ocenił(a) serial na 1
theczarodziejka

ale to nie było do Ciebie.....:) Ja się niby wyżywam??;P

theczarodziejka

Tak wynikało z tego co napisałeś ;) Skoro pytałam, było to dla mnie możliwe. Ale skoro nie, to nie ma sprawy.

ocenił(a) serial na 1
theczarodziejka

spoko, przepraszam jeśli tak to odebrałaś:) Pozdrawiam i zycze miłego weekendu:)

asmad77

o bogowie, jak dobze trafić na kulturalnego człowieka w internecie!
wzajemnie ;)

tc1987

Zawsze lepiej zapytać :P

ocenił(a) serial na 3
theczarodziejka

Film jest fikcją, zdarzenia w nim nigdy nie miały miejsca, podane na końcu daty ich urodzin i śmierci jest celowym zabiegiem wprowadzającym widza w błąd.
W debacie przeprowadzonej po zakończeniu emisji trzeciego odcinka, było wyraźnie powiedziane ze w pierwotnym scenariuszu losy Żyda Wiktora. Miały go zaprowadzić do stanów zjednoczonych i miał powrócić do Berlina w mundurze amerykańskim, razem z aliantami ale producentom zabrakło kasy na nakręcenie scen w stanach. tak wiec zrezygnowano z tego i w ten sposób naprędce wymyślono jego losy w okupowanej Polsce
Cały film i losy jego bohaterów są fikcją

theczarodziejka

Widzialem reportaz od filmu, bochatreowie tak Jak sa opisani zyli naprawde, ale sie nie znali czyli nie byli w zyciu przyjacilmi. Ale kazda osoba zyla i tak zginela jak jest w filmie pokazane.

NorthwoodRichi

Super, dzięki. A masz może adres jakiejś strony,gdzie można by zobaczyć ten reportaż?

theczarodziejka

Reportaz lecial na ZDF akurat po filmie.