Haniebne jest kształtowanie wizerunku Polaka partyzanta jako antysemite pozwalającego jechać POLAKOM I ŻYDOM na śmierć do obozów zagłady. Co było zamiarem twórców filmu, przez pryzmat konfrontacji scen: puszczenia Niemca Żyda z pistoletem na wolność, a nie uwolnieniem setki Polskich Żydów? Dla mnie jest to zakłamanie historii i wyobrażenia o polskich partyzantach oraz AK.
Wątek prezentujący jakże wrażliwych, sumiennych młodych i odkupujących za swe grzechy Niemców jest dla mnie śmieszny i nie poważny w kontekście całej zagłądy i zła wobec wszystkich okrucieństw.
Odnośnie jeszcze antysemityzmu. Był i jest wśród Polaków, ale nie zgodzę się z tym aby to niemieccy producenci filmu który będzie emitowany w kilkudziesięciu krajach ukazywał tych najbardziej bohaterskich za współodpowiedzialnych za zbrodnie przeciw Polakom i Żydom. Mój dziadek, który jako partyzant ratował Żydów, z pewnością by się z tym wizerunkiem nie zgodził. Jako pokolenie które ma tego świadomość jestem mu to winien by o tym napisać i dzielić się ze swoimi spostrzeżeniami z innymi.
Pozdrawiam.