Kolejna cegiełka do muru wybudowanego muru pomiedzy tymi którzy wierzą w banialuki
historyczne(Polak bohater uciemiężony a cała reszta to mordercy, złodzieje i innego rodzaju
ścierwo ludzkie), a tymi którzy na podstawie faktów historycznych i znajomosci elementarnych
pojęć dot II wojny światowej wiedzą że każdy z uczestników II wś na coś na sumieniu.
Jak można wierzyć w to że każdy polski partyzant to albo super bohter albo ksenofob, rasista
czy jakiś inny antysemita, który myśli w kategoriach białe-czarne.
Tak samo było z niemieckimi czy radzieckimi żołnierzami. Byli i tacy i tacy. Wojna robi z ludzi
bestie. Niestety ludzie sa tylko ludzmi ze swoimi ułomnościami i ten film jest tego przykładem.
Smutna historia jakich wiele było w czasie tej wojny. Tragiczne jest to że terazniejsze
społeczenstwo walczy dalej ze soba jak ponad 60 lat temu. I tu zaczal bym sie zastanawiac czy
takie bardzo sie zmienilismy od czasow wojny. Wojna nadal trwa - niestety!
Takie refleksje powinny padać po filmie zamiast tej śmiesznej debaty mądrych głów.
W pełni popieram i pozdrawiam.
Racja co było mineło i nie ma sensu się na tym rozwodzić. Przykładowo: wczoraj zabiłem twoich rodziców, okradłem twój dom i połamałem ci nogi, ale to było wczoraj. Dziś możemy podać sobie rąsie (jeśli Ci ich nie połamałem razem z łapkami) i żyć dale. W końcu każdy jest grzesznikiem, ty pewnie też miałeś jakieś grzeszki, cudzołożyłeś albo kłamałeś.
Psychiczny jesteś?
Fakt, rzeczywiście nie jest święty. Ale to chyba nie powód żeby nie obrażać co? To po pierwsze, a po drugie to dla świętego spokoju wybatoż się z lekka to może odkupisz swoje winy bo chyba w tym kierunku idzie twoje myślenie. Kolokwialnie mówiąc nie ogarniasz tego co napisałem. Czytanie ze zrozumieniem też ma sens. Proponuję przeczytać jeszcze raz, a jeśli nadal nie dasz rady zrozumieć to zapisz się do PISu...
Ty tęczowy, z PiSem mi nie wyjeżdżaj. Zresztą należało się domyśleć że tak bedzie, to w końcu typowa lewacka obrona, gdy argumentów brak: to pisior, zabić, opluć, nie słuchać. O współwinach (po stronie Polaków) bredzisz ty więc dlaczego to ja mam się wybatożyć, krętaczu? Czemu polemizujesz ze swoimi bredniami udając że ja to pisałem? To a propo tego twojego czytania ze zrozumieniem.
Mój dziadek w 39 spełnił swój obowiązek i przesiedział w niewoli 6 lat. Nie czuję się za nic winny.