PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=800686}

Nawiedzony dom na wzgórzu

The Haunting of Hill House
2018
7,7 59 tys. ocen
7,7 10 1 58876
7,7 17 krytyków
Nawiedzony dom na wzgórzu
powrót do forum serialu Nawiedzony dom na wzgórzu

Pytanie

ocenił(a) serial na 9

Jestem fanem dobrych powieści grozy. Czy ktoś może czytał książkę? Wiem, że z serialem nie ma raczej nic wspólnego ale jestem ciekaw opinii.

ocenił(a) serial na 10
Lisowczyk

Powieść Shirley Jackson pt. "Nawiedzony dom na Wzgórzu", to na pewno odmienna, ale nie całkowicie powieść - w jakimś stopniu na pewno - swą treścią, akcją, w ogóle ukazaniem linii dramatu wydarzeń w dziele, łączoną z pierwiastkiem grozy - od jej adaptacji od "Netflixa". Serial to wypisz wymaluj, czyste gatunkowo złoto!

Czytelnik, faktycznie, mógł poczuć się zagubiony, tym, jak niekiedy chaotycznie opowiadany był każdy element powieści, jak powieść kreowała się z strony na stronę. Shirley Jackson postawiła na specyficzną płaszczyznę emocjonalną i jakby niejasny dramatyzm, gdzie wszystko to pisał ,,Dom na Wzgórzu”; jej opisy tego złego zamczyska, głównie z perspektwy Nell robiły wrażenie, były zimne, przytłaczające i niezwykle realne. Ta opisana w czterech ponurych pełnych falujących cieni i wilgoci ścianach, bestia zwana ,,Domem”, nie potrzebowała przyzwolenia ludzkości, aby ,,żyć” i trwać nieprzerwanie, tak, jak do tego została stworzona. Dlatego jeśli nie jesteś zdecydowany/a, aby rozpocząć swą czytelniczą przygodę z pierwowzorem tego kunsztownego netflixowskiego serialu, o którym od ponad roku mówi się głośno, i który to będzie miał swą kontynuację w postaci luźnych antologii, powieść możesz do przeczytania rozważyć, dla samego uzupełnienia wiedzy o wydarzenia, wątki etc., kreowane w obrazie literackim, na którym produkt Netflixa się wzorował!

ocenił(a) serial na 9
buskowianka

Bardzo dziękuję za ciekawą opinię

ocenił(a) serial na 9
buskowianka

Ze swojej strony polecam gorąco książkę Upiorna opowieść Strauba. Filmu nie radzę oglądać