PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=833907}

Nawiedzony dwór w Bly

The Haunting of Bly Manor
2020
6,9 24 tys. ocen
6,9 10 1 23873
7,3 7 krytyków
Nawiedzony dwór w Bly
powrót do forum serialu Nawiedzony dwór w Bly

Czy ktoś wie jak działają laleczki w domku Flory? Pierwszej nocy gdy przyjechała Dani, Flora wiedziała kiedy ta wyszła z pokoju patrząc jak przesunęła się laleczka. Tak samo nie pozwoliła zabrać lalki pani z jeziora spod szafki.
Nastepna dziwna scena - Dani kopnęła przypadkiem lalkę pani jeziora zostawioną na dywanie. To był znak dla dzieci (opętanych przez Petera i Rebeccę??), że pani z jeziora idzie do domu i zamknęły Dani w schowku żeby ta się nie natknęła na upiora. Tylko jak działały te laleczki? Same sobie chodziły? Jakaś magia? Cos przeoczyłem?

miko_350

Poważnie, pytasz o to jak działały lalki w serialu o duchach, nawiedzonym domu, wchodzeniu w ludzkie ciała? No właśnie tak działały, że były odpowiednikami duchów i pokazywały, w którym miejscu się one znajdują. Na to nie ma logicznego wytłumaczenia bo to serial fantasy, nie dokumentalny ;)

ocenił(a) serial na 9
gabiszu

Poważnie poważnie. Cała reszta "fantasy" zdarzeń jest sensownie wytłumaczona. Każdy kolejny odcinek ukazuje jak sfera fizyczna jest oddzielona od tej niefizycznej i na jakich zasadach mogą się przenikać. W przypadku lalek się to po prostu nie zgadza.

gabiszu

"serial fantasy" nie jest żadną odpowiedzią na brak logiki i wyjaśnienia wątków.
niestety twórcy mają chyba identyczne podejście do sprawy, bo namnożyli tu pelno wątków, które nie trzymają się kupy i są bez sensu.
domek sam w sobie jest fajnym pomysłem i myślałam, że będzie mial dużo większe znaczenie dla fabuly oraz - że będzie miał sens. okazalo się, że nie ma żadnego, w żaden sposób nie wiąże się z fabułą, nie wiadomo o co w nim chodzi, jak działa, czy można mieć wpływ na upiory np. przestawiając lalki.
no bez sensu. bardzo psuje mi odbiór serialu takie pomieszanie wątków bez sensu.

veir_th

To, że dom był nawiedzony przez duchy, że ludzie zostawali w nim pomimo śmierci, też nie ma żadnego logicznego wytłumaczenia. Po prostu taka jest tematyka serialu. Nawiedzony domek dla lalek w nawiedzonym domu ma sens sam w sobie i jest ciekawym zabiegiem, nie trzeba tu żadnych łopatologicznych wytłumaczeń.

gabiszu

lalki po prostu ukazywały, gdzie znajdowali sie mieszkancy lub martwi mieszkancy. Domek dla lalek byl czyms na ezor mapy huncwotow z Harryego Pottera

ocenił(a) serial na 8
octavessens

Co do domku dla lalek, nie pamietam w którym odcinku, ale jest ujęcie w jednej ze scen w pokoju jak jeden ze zmarłych mieszkańców (mały chłopiec) sam przewraca laleczkę dziewczynki (Flory) na drugą stronę łóżka (tak jak ona kręci się we śnie). Bardzo możliwe że było to jego zajęcie, zabawa. Układał lalki w domku, odpowiednio do położenia ich "cielistych" odpowiednikow.

eeeee22d

tak! chlopiec bez oczu to robił i stąd Flora wiedziała kto gdzie przebywał