jak wrażenia po 3cim odcinku ? imho najlepszy jak na razie, Łukasz Nowicki
się fajnie pojawia, wreszcie rola na jaką sobie zasłużył a nie tylko
właściciel papugi albo przechodzień. zwiastun 4 części też mocny :)
Więckiewicz na horyzoncie
!!! UWAGA NA SPOILERY !!!
Gorszy od drugiego, momentami dość przewidywalny, ale ogólnie może być. Na chwilę obecną na minus działa tajemnicza organizacja i jej łysy szef - ostatnio panuje jakaś dziwna moda żeby do każdego serialu coś takiego wciskać [oczywiście ten minus może zamienić się w plus jeśli ten wątek dobrze pociągną].
Ogólnie po tym odcinku naszły mnie dwa pytania:
- czyje zdjęcia otrzymał od Nieznajomego Grypiński [a otrzymał na pewno, bo widać wyraźnie kopertę]?
- czy Afgan z pierwszego odcinka chciał zabić Krala, czy też ostrzec go przed niebezpieczeństwem [miał przy sobie jego zdjęcia]?
no przewidywalny główny motyw trochę był ale zagrany i zrobione ciekawie.
ja nie widziałem żeby Grypiński miał kopertę od nieznajomego, jeszcze raz
dziś oglądnę z większą uwagą.
-------[SPOILER]-----------
Koperta była w redakcji, pod szufladą jego biurka.
Po 3cim odcinku przyznam, że bardziej ciekawią mnie te krótkie wątki niż główny z Krallem. Napięcie jest, ciekawe ujęcia i wciągająca atmosfera Niestety troche przewidywalny, szczególnie jeżeli ktoś sporo ogląda.
2gi odicnek.. naprawde bardzo mi się podobał, można się przekonac, że Respondek w tv nie tylko śpiewa i podryguje nogą. Staw, las, mgła i ciało w wodzie.. póki co mój ulubiony odcinek.
a 3ci.. hm, kojarzył mi się bardzo z filmem 'Poziom 2'. Niestety także pod względem słabego aktorstwa serialowych Kasi i Igora. Na szczęście ochroniarz nadrabia - ten jego.. taniec.. był obłędny!
(W 'Leonie' Oldman robi coś podobnego, znacie takie motywy w innych produkcjach?)
[[SPOILER]]
ano tak racjaz tą kopertą! drugi odcinek w niesamowitej scenerii nakręcony
i ta rola Respondka znakomita, super się zaprezentował, taniec ochroniarza
najlepszą sceną jak na razie
a ja zauważyłem wyraźny błąd, bo gdy Ochroniarz tańczy to juz nie ma światła, a został zabity gdy igor robił niby awarie! Zresztą potem juz nie miał go jak zabić bo wyszedł tylko na pare sekund po wode.... Mega bład!!Ale serial ok, choc ten odcinek troche słabszy...
Mnie jeszcze rozwaliły dwie rzeczy. Pierwsza, to zdjęcia od Nieznajomego, które dał Kasi. Była na nich ta koleżanka i morderca. Pytanie - kto je zrobił wtedy podczas zabójstwa? Chyba nie Kasia?! Już w poprzednim odcinku było to lepiej rozwiązane - Radek sam zrobił zdj. z córką Staszka.
A druga rzecz to scena, w której Igor spada do tego basenu. Ok, stracił sporo krwi, ale chyba taki upadek nie jest śmiertelny w skutkach :) Mógł wpaść do tej wody, chwilę się w niej 'szamotać' i z wyczerpania utonąć lub upaść z tej wysokości na podłogę np.
Trochę się czepiam, wiem ;]
fajnie trochę się po czepiać - mam również inne spostrzeżenie - zabójca tej
koleżanki miał bluzę z kapturem, był dość mocno zamaskowany a na fotce
widać tatuaż na ramieniu ;)
Wątpie by ojciec robił fotki swojej nagiej córce i najlepszemu kumplowi.. przyjrzyj się zdjęciom.
Z resztą.. to nie są zwyczajne zdjęcia, tak samo jak koles w kapeluszu nie jest zwyczajnym życzliwym nieznajomym, który wyciąga brudy z przeszłości. To, że na takim 'zdjęciu' widac to, czego normalnie nie było widac (np. skorpion na ramieniu pod bluzą napastnika) jest wskazówką -to nie są błędy.
właśnie tak sobie myślę, nikt im tego foto nie zrobił po prostu to ma dać
wskazówkę co się działo.
"Wątpie by ojciec robił fotki swojej nagiej córce i najlepszemu kumplowi.. przyjrzyj się zdjęciom. "
No jasne, że nie. Miałem na myśli, że ten zboczeniec Radek robił SOBIE zdjęcia jak był z córką Staszka i te zdjęcia potem trafiły w ręce Staszka właśnie. A podał mu je Nieznajomy.
A jeśli scenarzyści faktycznie wymyślili ze to nie są zwykłe fotki tylko takie wskazówki to lepsze by było jakby te wskazówki miały formę rysunków. Ktoś ma wizję i przelewa to na papier (tak jak Natalia) - nie musi być uczestnikiem tego zdarzenia tylko 'widzi' sytuację. A jak Nieznajomy używa zdjęć to nakierowywania ludzi to ktoś musi być autorem tychże zdjęć i bezpośrednio uczestniczyć w danym zdarzeniu ze zdjęcia :P
Takie moje zdanie :)
Oczywiście serial mi się podoba bo nie jest taki jak większość :P
Odpowiedź trochę nie na czasie, ale może się przyda.
@Ann_Onim , pytałaś/eś o inne motywy takiego tańca w filmie. W serialu Miasteczko Twin Peaks, w bodajże 4 odcinku jest scena psychodelicznego tańca w wykonaniu karła, która również robi niesamowite wrażenie. :)
@josieczko:
"Ogólnie po tym odcinku naszły mnie dwa pytania:
- czyje zdjęcia otrzymał od Nieznajomego Grypiński [a otrzymał na pewno, bo widać wyraźnie kopertę]?
- czy Afgan z pierwszego odcinka chciał zabić Krala, czy też ostrzec go przed niebezpieczeństwem [miał przy sobie jego zdjęcia]?"
1. W kopercie nie musiały być zdjęcia Nieznajomego
2. Nawet jeśli, to podejrzewam, że jest to związane z organizacją, może ich szef jest na tych zdjęciach?
3. Raczej Afgan chciał zabić Kralla, zdjęcia były (o ile pamiętam) w kopercie. Nie wiem co nauczyciel matematyki mógłby zrobić jemu? Może pomylił się w jakiś obliczeniach i bomba wylądowała, nie tam gdzie trzeba. Ale Kral uczy w liceum raczej niż na uczelni, więc jest przeciętnym matematykiem, a tacy raczej dla wojska nie pracują.
Wlasnie obejrzalam na vod. Jest dobrze, choc nie ma juz takiego skoku jakosci fabularnej jak miedzy
pierwszym a drugim. Scena z tanczacym ochroniarzem swiatowa ! W sferze domyslow moze pozostac czy nie
zostal zabity wczesniej ale to licencia poetica ;) Moze to tanczacy duch ?
Aktorstwo glownych bohaterow w wiezowcu pozostawia do zyczenia. Ona lepiej niz on.
Swietnia muza . Pisalam o tym po dwojce. Znowu duza porcja nowych motywow. Szczegolnie fajny ten taniec (
chyba tango ) Brawo !
Upadek z dachu dobrze zrobiony - ale skad tam basen na milosc boska ? ;)
Generalnie ok choc mam nadzieje, ze 4 z Wieckiewiczem wymiecie to co do tej pory ! Zapowiedz super !
basen trochę bieda, mógł się zabić upadkiem na ziemie lepiej by było albo
jak ktoś już pisał powalczyć w wodzie trochę sam ze sobą ;)
zdjęcia imho ok - wszystko może być wytłumaczalne co dotyczy tajemniczej
osoby - np. to czy istnieją fotki i czy ktokolwiek je robił.
Odcinek 3 - spojlery itd.
Moim zdaniem koleś, który spadł do basenu (?) wciąż żył... Wydawało mi się, że w pewnym momencie podniósł jeszcze głowę a potem Nieznajomy wyciągnął rękę ;)
Bardzo podobała mi się scena, w której ochroniarz tańczył tango... w ogóle fajny motyw muzyczny i całkiem niezły klimat!
Nie wiem czemu, ale ten odcinek w moim odczuciu najlepszy. W zasadzie nawet Julka nie irytowała mnie tak bardzo.
Podsumowując: Odcinek na prawdę niezły. Dopiero teraz poczułem nutkę atmosfery tajemniczości. Najlepsza dotychczas muzyka, ciekawe zdjęcia, dobry montaż, gra aktorów różna ( chyba wspomniany wyżej ochroniarz najlepszy ;), scenariusz niezły. Być może zbytnio wyidealizowałem dwa pierwsze odcinki, przez co pozostał niedosyt. Nie oczekując zbyt wiele od trzeciego odcinka, zostałem miło zaskoczony.
Ocena: +6/10 ;)
Mi najbardziej w tym odcinku podobała się ta organizacja, zastanawia mnie o co im chodzi i czego chcą od redaktora. A i zauważyłem jeszcze jeden, mały błąd - redaktor umówił się z Kralem w kościele św. Jana, a później, gdy pokazywali ich wyjście, to był ukazany kościół Wszystkich Świętych, a scena w środku była jeszcze w innym kościele :P Tak wiem, że głupie, ale lubię się czepiać nawet takich drobnostek, a serial i tak jest super xD
Moim zdaniem 3 odcinek był niezły, obejrzałam go nawet dwa razy. :D
Fakt, Nowicki nieźle zagrał, szczerze się zdziwiłam, gdy okazał się mordercą, bo kreowany był na takiego nieśmiałego, no ale pozory mylą jak się okazuje.
Co do efektowności swojego gatunku, to IMO jednak nie jest lepszy od drugiego odcinka, który jak na razie jest moim faworytem. ;)
Ale niezaprzeczalnie dużo można było się dowiedzieć o Tajemniczym Jegomościu - np to, że widzą go osoby, które wkrótce "zmierzą się z przeszłością". No i ktoś tam gdzieś wcześnie pisał, że "szkoda, że nie pokazali, co strasznego zrobił z ciałem tego pedofila". A tu już pokazali. Co prawda motyw trochę przerysowany, ale jednak efektowny. (o ile to coś czarnego "wypływające" z ust Igora to była dusza "wysysana" przez Mężczyznę w Kapeluszu, a nie krew, co by nie miało sensu i nie było zbyt pomysłowe)
A, a co do zdjęć - wg mnie powstają "paranormalnie", bo raczej nikt nie czai się z aparatem. A, i mam takie pytanie: Czy jak Kasia oglądała zdjęcia, to skorpion był "pokazany z krwi" na nożu, czy był na przedramieniu mordercy?
był na ramieniu w tym samym miejscu co później ale rzeczywiście wydawał się
czerwony, Nowicki to redaktor gazety a nie aktor morderca- chyba, że też
się tak nazywa, mi chodzi o syna sławnego Nowickiego
Gorszy od drugiego ale trzyma ciągle dobry poziom. Jak na polskie warunki to serial na prawdę bardzo dobry
1 odcinek - 7
2 odcinek - 9
3 odcinek - -8
Jak dla mnie odcinek zdecydowanie najlepszy: fajne zdjęcia,nowe wątki (tajemnicza organizacja), redaktor. Tak jak napisał Whitening, ja również dopiero teraz poczułem atmosferę tajemniczości. Oby do następnego odcinka.
O Boże, ale dałam. -.-'
Pomyliłam osoby. W każdym razie chodziło mi o tego mordercę. ;)
Wkrecilem sie w ten serial - bardzo mi sie podoba . O ile pierwszy odcinek uwazalem za calkiem dobry, to po obejrzeniu kolejnych 2 uzmyslowilem sobie jak slaby byl ten pierwszy, bo drugo i trzeci wg. mnie swietne, caly czas trzymaly w napieciu no chociaz ten pierwszy to w zasadzie takie wprowadzenie i raczej nie nalezalo oczekiwan od razu jakichs wiekszych emocji, napiecia.
Co do pytan josieczko, to tan Afgan raczej na pewno chcial ostrzec Krala, bylo to widac po jego zachowaniu (widac, ze probowal go zatrzymac - gdyby chcial go zabic to probowalby go taranowac na bok, doprowadzic do kolizji, a nie najpierw probowac cos przekazac a pozniej zastawiac droge zbey sie zatrzymal, no ale nie wyszlo mu) - wg. mnie jasna sprawa co do tego.
Co do tego co otrzymal ten dziennikarz w kopercie to wydaje mi sie, ze sa to jakies zdjecia przedstawiajace cos z zycia Krala.
josieczko
Bez tego "josieczko" na koncu mojego postu, napisalem sobie zeby zapamietac jego/jej nick piszac post i zpaomnialem skasowac :p. Niehc ktos wreszcie zaimpletuje tu system edycji postow :|
Przyznam, że nie przepadam za polskimi serialami bo są beznadziejne, jednak ten wyjątkowo mnie wciągnął, inny niż wszystkie. Ciekawe co dalej, oby nie był spieprzony w kolejnych odcinkach.
Serial kojarzy mi sie trochę z "oszukać przeznaczenie" nie wiem same czemu, chodząca śmierć i wizyty u ludzi gdzie coś się stanie, poza tym dziewczynka która maluje i widzi rzeczy które przyczynią sie do śmierci innych bohaterów jeszcze bardziej przypomina mi oszukać przeznaczneie...
Co do tajnej organizacji z łysym szefem, to od razu Prison Break na myśl mi wpadł ;D
3 odcinek bardzo fajny, momentami nudny, 2 zdecydowanie najlepszy jednak troche nie pasował mi Respondek z jego akcentem.
aaa co do upadku do basenu, to zamiast gupia baba przywalić mu w łeb tą gaśnicą to mu jeszcze rekę podała, a było by 100 razy eefektowniej :D
3 odcinek rzeczywiście klasa. Zabójcą jest nie Nowicki tylko Kamil Maćkowiak (jesli już mamy rzucać nazwiskami aktorów ;)) A wszystko i tak wymiata Przemysław Bluszcz jako ochroniarz w tańcu !
Plus za zagadkę zabójcy, na pierwszy rzut oka zdawało się że to ochroniarz, później prawdziwe rozwiązanie. Ciekawe, co wyniknie z wątku z organizacją (jakaś służba specjalna), tyle, że trochę to niespójne : z jednej strony jacyś agenci szukający niewiadomo czego a z drugiej Nieznajomy będący postacią ze sfery metafizyki (śmierć ? przeznaczenie ? sprawiedliwość ?)
Ogółem - wielki plus po 3 odcinkach za powiew świeżości, kino w stylu Milenium czy X Files. Czekamy !
Podejrzewam, że koleś wpadł nie bez kozery do wody (dla mnie bardziej jest to sadzawka, która jest popularna w biurowcach niż basen). Działalność Nieznajomego wiąże się raczej z wodą.
1. Kobieta zabita w łodzi na środku morza
2. Staszek wrzucił ciało Radka do rzeki
3. No i teraz Igor też w wodzie ;)
Ludzie !!! Czy Wy naprawdę nie dostrzegacie tego jaka to szmira? TVN zmiksowal pomysly z zachodnich seriali... Nic z tego nie wynika. Jest postac grana przez Adamczyka ( ktoremu zreszta dziwie sie ze zagral w tym chlamie ) - powinna wiazac wszystkie odcinki - ale niestety pojawia sie w paru epizodach na odcinek ( nie liczac pierwszego ) - i tak naprawde nie ma postaci, ktore trzymaly by calosc. Widz nie wiaze sie z zadnym bohaterem... Dluzyzny rowalaja ten serial, kiepska gra, sztuczne do bolu dialogi. Mial byc klimat --- niestety nie ma go za grosz... Polecam obejrzec sobie Durham County - klimat od poczatku - serial wciaga od piwerwszych minut - TVN-owski wogole. Nie wiem, czy te komentarze nabijaja ludzie z TVNu - bo innej mozliwosci nie widze. KLAPA TOTALNA KLAPA - szkoda kasy !!!
dlaczego szkoda kasy? Ten film w kinie nie leci:P Ogólnie uważam serial za średni ale wole obejrzeć naznaczonego niż gówna z pierdolonego TVP - typu Plebania, Klan, Złotopolscy, na Dobre i na Złe, M jak M, Ojciec Mateusz, Barwy Szczęscia itp. Wiadomo że serial Polski nie szybko dorówna amerykańskiemu, narazie nie ma na to szans, a naznaczony to malutki kroczek w strone zachodu.
W przeciwieństwie do 2giego odc. (akcje z Respondkiem) 3ci odcinek był beznadziejny, nie trzymający się kupy, pośpieszny, ani trochę nie zaskakujący (jaki miał być), jakieś durne, mało emocjonujące bieganie po bloku. Przez połowę odcinka pokazywany był Przemek Bluszcz, by go potem bezsensu zabić :/
Mi się 3 odcinek całkiem podobał.
Wrażenie zrobił na mnie zwłaszcza pan Kamil Maćkowiak w Roli czarnego charakteru wypadł naprawdę całkiem dobrze.
Ja pana Maćkowiaka kojarzyłem dotychczas głównie z pewnym serialem na ''O'' gdzie grał moim zdaniem naprawdę słabo a tu miła niespodzianka,
Dodatkowo tajemnicza organizacja interesująca się naszym tajemniczym kapelusznikiem z nieznanych przyczyn robi się coraz ciekawiej zobaczymy co z tego wyniknie.
Według mnie 3 odcinek był gorszy od 2, ale lepszy od 1.
Wczoraj scenariusz trochę nie trzymał się kupy, ale chyba chodziło o to, żeby było tajemniczo.
Ogólnie jest nieźle i czekam na 4 odcinek.
Moim zdaniem 3-ci odcinek był najgorszy. Nic nowego nie wniósł. Imponujący technicznie, sceny w hotelu były bardzo ładne. Maćkowiak pozytywnie mnie zaskoczył jako czarny charakter, bo generalnie go nie cierpię. Ale fabuła tego odcinka to kompletna tandeta: tatuaże, pościg szaleńca za kobietą - wierna kopia filmów klasy B.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć o co chodziło z tą sceną, w której ochroniarz tańczył? Nie rozumiem jej, a widzę, że tu prawie wszyscy o niej wspominają.
można sobie samemu wszystko dopowiedzieć i to właśnie jest piękne, jedni
mówią, że to duch zamordowanego wcześniej ochroniarza inni nie ale całość w
połączeniu z muzyką daje niesamowity efekt !
Póki co ten odcinek najlepszy. Zabójczy klimat biurowca po zmierzchu, niesamowicie rozwijane napięcie pomiędzy głównymi bohaterami odcinka, oraz genialny P.Bluszcz jako ochroniarz.
Jedno co wkurzyło to ta "tajemnicza organizacja". Co drugi serial zagraniczny i musi tam być jakaś "firma" czy "organizacja" z wielce złymi i tajemniczymi szefami. "Naznaczony" oczywiście musiał skopiować ten przewałkowany pomysł. Szkoda, mam nadzieję że ten wątek będzie poboczny, że nie będzie się z nim wiązało rozwiązanie głównej akcji.
Wcale nie prawda, że komentarze nabijają ludzie z TVN :D ja się od TVN trzymam z daleka ( teraz albo nigdy, na wspólnej i inne "piękne" seriale bleee) ale ten jest na prawdę niezły! :)
W 3 odcinku mi również najbardziej przeszkadzała "tajna organizacja" ale też trochę niespójność fabuły...w porównaniu z 2 odcinkiem w którym wszystko się trzymało, jedno wynikało z drugiego i miało sens, 3 odcinek trochę pada. Np. jak można wytłumaczyć pojawienie się szaleńca w firmie Katarzyny?Jeśli wiedziałby że ona jest przyjaciółką dziewczyny, którą zamordował to znaczyłoby że widział ją wtedy - dlaczego wtedy nie zabił ?Poza tym szkoda że w ogóle nie wyjaśnili kwestii tego DLACZEGO tamta została zabita..tak mi się to jakoś kupy nie trzyma :)
Poza tym mam pytanie, może ktoś umie odpowiedzieć..Natka ma jakieś wizje czy przeczucia w których widać przedmioty, okoliczności itp. śmierci ludzi - ekierka na rysunku, skorpion; w poprzednim odcinku rysowała czarne..kwadraty(?). Jaki one związek miały z historią pedofila i córki jego kolegi?
"Natka ma jakieś wizje czy przeczucia w których widać przedmioty, okoliczności itp. śmierci ludzi - ekierka na rysunku, skorpion; w poprzednim odcinku rysowała czarne..kwadraty(?). Jaki one związek miały z historią pedofila i córki jego kolegi?"
Nie musiała mieć, bardziej te kwadraty przypominały okna, może wieżowiec? Może w Naznaczonym jest element, który jest dobrze znany z Fringe'a, czyli "Next Episode Clue"?
"Poza tym szkoda że w ogóle nie wyjaśnili kwestii tego DLACZEGO tamta została zabita..tak mi się to jakoś kupy nie trzyma :) " Czy wszystko musi być od A do Z? Może to będzie miało znaczenie na fabułę? :D Albo po prostu w tej koleżance też Igor się zakochał, a ona go nie chciała.
"jak można wytłumaczyć pojawienie się szaleńca w firmie Katarzyny?" Odpowiedział na pytanie jak tu się dostał: "Normalnie.", przypadek, zbieg okoliczności.
"Jeśli wiedziałby że ona jest przyjaciółką dziewczyny, którą zamordował to znaczyłoby że widział ją wtedy - dlaczego wtedy nie zabił ?" Ale nie widział i dlatego nie zabił.
Okna wieżowca w wizjach Natki by pasowały ale jak na razie jej wizje dotyczyły aktualnego odcinka. Hmm na pewno w końcu się dowiemy :)
"Czy wszystko musi być od A do Z" nie, nie wszystko ale moim zdaniem właśnie tutaj powinno być bo przez to się fabuła nie trzyma. I przez te " przypadki" i "zbiegi okoliczności". Nie dodaje to dreszczyku tylko pozostawia u mnie uczucie niedosytu. Acha, myślę, że wątpliwości nie są niczym złym więc jeśli nie ma się ochoty odpowiadać, to można darować sobie odpowiedzi typu " ale nie widział i dlatego nie zabił" dlatego że nie ma takiego obowiązku żeby odpowiadać
ja sie troche czepie od poczatku. o co chodzi w pierwszej scenie z łodzią (łodz widzieli wszyscy marynarze) w ktorej jest dziewczyna? na razie nie wiadomo chociaz szyprowi (Grabowskiemu) ukazal sie gosc w kapeluszu .Co do goscia w kapeluszu wiemy ze wszystkim daje koperty ze wskazowkami ale glownemu bohaerowi nie dal tylko dal ustne otrzezenie. dlaczego? I dlaczego Adamczyk chce go odszukac? jesli by go juz nawet odnalazl to co dalej? pobije go, zglosi sprawe na policje, porozmawia z nim? wszystkie ofiary (?) kapelusznika w niedlugim czasie byly zamieszane w hmm.. moderstwo, zemste, samoobrone? Co mial z tym wspolnego Afgan? na razie nie wiadomo. Dlaczego Admczyk dostal falszywy telefon w sprawie fundacji, po o zeby oddzielic go od zony i corki? Mam nadzieje ze nie bedzie tak ze po skoku do wody zginal a reszta to jakis wymysl zaswiatow i tajemniczej sily. wiecej pytan niz odpowiedzi ale teraz na plus. scena z zabojstwem, zemstą w lesie wedkarza. super. chociaz gdyby morderce msciciela zagral Chyra to by bylo coś. Scena z ochroniarzem niezle pomyslana, mamy wrazenie ze ochroniarz jest chorobliwie zakochany a tu niespodzianka, psycholem okazuje sie ktos inny. Mnie to jak na polskie kino zaskoczylo.
Widać, że nie oglądało się Losta :P Tam do tej pory nic (no dobra, z tym nic przesadziłem, ale bardzo dużo) nie wiadomo, a już 5 (na 6) sezon się skończył.
"o co chodzi w pierwszej scenie z łodzią (łodz widzieli wszyscy marynarze) w ktorej jest dziewczyna?" To jest chyba najbardziej jasna scena dotąd :D Wytłumaczenie, czemu szyper boi się wyruszyć w morze.
"Co do goscia w kapeluszu wiemy ze wszystkim daje koperty ze wskazowkami ale glownemu bohaerowi nie dal tylko dal ustne otrzezenie. dlaczego" Oj, nie uważnie się oglądało. Daje koperty innym ludziom, by ci zabili kogoś z jego notatnika. Kral jest na liście w notatniku. Podejrzewam, że Nieznajomy do zabicia Krala wysługuje się Afganem.
"I dlaczego Adamczyk chce go odszukac?" Groził jego rodzinie. Nie wiem jak ty, ale ja bym odszukał kolesia, który groził mojej rodzinie i nagle znika, a wszyscy wkoło twierdzą, że nikt tutaj nie był.
"pobije go, zglosi sprawe na policje, porozmawia z nim?" To już zobaczymy, jak to zrobi. Ja na miejscu Krala (czyli nie wiem, że Nieznajomy ma paranormalne zdolności, jedynie słyszałem od zbzikowanego redaktora) bym podał go na policję, za grożenie śmiercią.
"wszystkie ofiary (?) kapelusznika w niedlugim czasie byly zamieszane w hmm.. moderstwo, zemste, samoobrone? Co mial z tym wspolnego Afgan?" Co masz na myśli mówiąc ofiara? Bo dla mnie ofiarą, głównym celem jest koleś, który jest zapisany w notatniku. O moich przypuszczeniach co do roli Afgana pisałem wcześniej, podejrzewam, że wątek się rozwinie :)
"Dlaczego Admczyk dostal falszywy telefon w sprawie fundacji, po o zeby oddzielic go od zony i corki?" Tak, właśnie dlatego.
"Mam nadzieje ze nie bedzie tak ze po skoku do wody zginal a reszta to jakis wymysl zaswiatow i tajemniczej sily." Raczej tak właśnie było. "Naznaczony" był zapowiadany jako serial fantastyczny, polskie "Twin Peaks" i tym podobne, więc właśnie przygotowywałem się na tajemniczość i fantastykę.
"scena z zabojstwem, zemstą w lesie wedkarza. super. chociaz gdyby morderce msciciela zagral Chyra to by bylo coś." Ja bym pochwalił twórców, że z Respondka, który znany jest głównie jako aktor z serialu "Barwy szczęścia", czyli typowej polskiej telenoweli, zrobili mordercę, który zagrał bardzo dobrze (według mnie do "wybitnie" nie wiele brakowało, ale jednak) dramat ojca ;) Chyra jest dobrym aktorem, więc nie wiem czy by "opylało" mu się zagrać w jednym epizodzie.
"Chyra to by bylo coś. Scena z ochroniarzem niezle pomyslana, mamy wrazenie ze ochroniarz jest chorobliwie zakochany a tu niespodzianka" Według strony Naznaczonego (www.naznaczony.plejada.pl) ochroniarz zaleca się do Kasi ;) Więc zakochany był.
tak jest - dobrze rozumujesz. Wyraźnie widać, że w notesie są ludzie, którzy coś przeskrobali w przeszłości - "zawsze przychodzi czas zapłaty" wypowiadany przez Nieznajomego. Wiemy więc już, że konwencja będzie taka, że Nieznajomy przychodzi do osoby, która doznała jakiejś krzywdy i wskazuje tej osobie sprawcę jej krzywdy. Osoba ta doprowadzona przez Nieznajomego doprowadza w różny sposób do tego samego skutku - zgonu sprawcy, którego potem Nieznajomy skreśla z notesu.
Ciekawe tylko, jak tu się w tym odnajduje Kral ? We'll see :)
Na zwiastunach mozna zobaczyc fotke Krala w mundurze wojskowym z kolegami z wojska , prawdopodobnie z jakies wojny czy cos. Wszysycy sa skresleni a on nie , wiec zakladam ze musieli zrobic cos zlego na tej wojnie i teraz kapelusznik sie msci.
w czwartym odcinku wlasciciel zakladu pogrzebowego odpokutowal za grzechy i nazwisko zniknelo z notesu kapelusznika. no i wyjasnil sie jeden z rysunkow dziewczynki, chodzi o rysunek na ktorym sa prostokaty i ktps myslal na forum ze to sa okna jakiegos budynku. w mojej opinii odc. 4 na duzy plus.