PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467672}
6,4 9,3 tys. ocen
6,4 10 1 9315
5,6 7 krytyków
Naznaczony
powrót do forum serialu Naznaczony

Jako że obejrzałem wszystkie 13 odcinków (mam nadzieję, że nie będą owej serii kontynuować) postanowiłem napisać to i owo o wrażeniach jakie mi towarzyszyły jako widzowi. [MOŻLIWE SPOJLERY]

Po pierwsze gratulacje za to, że jest to coś nowego gatunkowo na polskim rynku. Drugim plusem będzie na pewno obsada, choć zastanawiam się czy nie lepiej by było powierzyć niektóre role nieco mniej znanym personom.

Serial niestety jest bardzo nierówny. Zarówno jeśli chodzi o różnice między odcinkami, jak i same wydarzenia z jednego odcinka. Pojawienie się niektórych absurdalnych sytuacji i nielogicznych zachowań raz dwa psuje klimat tajemniczości, budowany przez pierwsze minuty. Do tego męczące tłumaczenie widzom, jak dziecku dlaczego sytuacja z Nieznajomym wygląda tak a nie inaczej. Albo twórcy chcą budować sekrety i niedopowiedzenia, albo chcą podawać to wszystko na tacy.

Efekty specjalne jak na rodzimą telewizyjną produkcje są dobre. Nie wgniatają w fotel, jednak też nie odpychają sztucznością.

Odpycha natomiast muzyka. Słaba, wcale nie pomaga w budowaniu napięcia. Niestety TVN za bardzo nauczył się włączać muzykę prosto z Radia Zet.

Język też bije po uszach. Pomijając wielce twórcze nazwy jak 'Agencja', 'Znak Mocy'. To słowa jakimi się wysławiają bohaterowie też brzmią sztucznie i filmowo.

Co do samego finału to gra Adamczyka bardzo dobra , zaskakująco wprowadzony Radler, choć oczywiście wszystko musiało się zakończyć happy endem. Częściej jednak wątek poboczny, był lepszy niż to czym raczył nas Kral. Dobre odcinki z Respondkiem, Szycem, Dorocińskim. Adamczyk nierówno, Dereszowska również. O Natce się nie wypowiem, bo podobno niegrzecznym jest mówić źle o cudzych dzieciach.

6/10 - Niezły.

ocenił(a) serial na 8
Trigger

SPOJLER
Mnie zastanawia jedna rzecz. Skoro Kral popełnia samobójstwo to jak to
możliwe, że zaraz wstaje, by zacząć się całować ze swoją żoną? Czy tylko mu
się to wydawało, że do siebie strzela? Nie rozumiem tego zakończenia...

ocenił(a) serial na 4
Lord_Voldemort

bo za duzo Harrego Pottera ogladasz :) Zastanów sie i zadaj to pytanie jeszcze raz

Lord_Voldemort

to proste, kluczem jest kartka ze znakiem - siódmą pieczęcią. W połączeniu z 6 pozostałymi pieczęciami unicestwia Nieznajomego i powraca do życia Krala. Jak dla mnie to trochę kopia z kręgu platanów otwierającego wejście do Czarnej Chaty w Twin Peaks. Kalka, ale całkiem nieźle wykorzystana.
Tak ja to widzę,