PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467672}
6,4 9,3 tys. ocen
6,4 10 1 9313
5,6 7 krytyków
Naznaczony
powrót do forum serialu Naznaczony

Jestem po 4 odcinku. Wg mnie jest to najlepszy ze wszystkich odcinków :) Oceniam go wysoko bo 8/10.

SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER SPOJLER

Rozwiązana została po części tajemnica tajemniczej organizacji, wiadomo już co chcieli od pana redaktora. Chodziło im o informację jak mogą znaleźć Nieznajomego. Głównym bohaterem tego odcinka jest właściciel zakładu pogrzebowego HAPPY END - Władysław. Pojawia się u niego nieznajomy i pyta się go czy pamięta swoje grzechy, nie daje mu jednak żadnej koperty ani wskazów. W późniejszych scenach zostaje on porwany z własnego domu przez dwóch napastników, którzy kopią dla niego grób. Zakopują mężczyznę w latarką i łoki toki i kiedy jest już 3 metry pod ziemią pod hałdą piachu pytają się go czy pamięta co zrobił 18 letniej dziewczynie. Kiedy udaje im się wyciągnąć od niego pieniądze na studia skrzywdzonej dziewczyny i zadośćuczynienie wykopują go i reanimują. Władek żyje, pan Nieznajomy zza drzewa śmieje się i nazwisko winowajcy z jego notesu znika. Po chwili jednak jeden z napastników, którzy rzekomo odjechał uderza szpadlem Władka chyba ze skutkiem śmiertelnym. Jeżeli chodzi o pana redaktora to ginie na stole operacyjnym (coś w tym stylu) informując tajemniczego pana z organizacji, która go ścigała, żeby się nie martwił, gdyż nieznajomy sam go znajdzie. Na zdjęciach, które dostał redaktor jest pan nieznajomy i pan z organizacji. Wiemy już, że córka Kralla - Natka ma dar widzenia przyszłości. Najpierw akcja z skorpionem z odcinka 3, a teraz te czarne kwadraty, które malowała były grobami, czyli akcja z odcinka 4. Krall w bibliotece szuka informacji o nieznajomym, znajduje pewne obrazki na których pojawia się postać pana w kapeluszu taka jaką widzimy w czołówce serialu. Tadeusz ma koszmary, że pan Nieznajomy chce porwać jego córkę. O dziwo tym razem nieznajomy z nikogo nie wyssał krwi, przynajmniej odcinek kończy się na tym, że nazwisko Władka znika a nie jak do tej pory skreśla je nieznajomy. W zapowiedzi 5. odcinka widzimy pana z myjni samochodowej (Krzysztof Respondek), który mówi Krallowi, że nieznajomy to duch. Wszystko wskazuje na to, że rozwiąże się część zagadek, natomiast dojdą nowe. Prawdopodobnie postać grana przez Tamarę Arciuch zabije kogoś, bo do niej widać z tyłu przychodzi nieznajomy.

Tak więc odcinek bardzo mi się podobał. Doszły sceny grozy - cmentarz, noc, krzyże, mgła... Rozwiązana zagadka z redaktorem choć nie do końca, bo zostaje nam jeszcze kwestia tego jaką rolę odgrywa w całym zamieszaniu pan z tajemniczej organizacji. Większych błędów w odcinku nie zauważyłem :) 5 odcinek zapowiada się ciekawie. Będzie sprawa Afgana? Chyba tak bo widziałem w zapowiedzi ludzi ze Wschodu...

karolmlokos

Rzeczywiście, z każdym odcinkiem jest coraz lepiej.
Ode mnie również 8.

ocenił(a) serial na 7
karolmlokos

Też uważam że ten odcinek był najlepszy, miejmy nadzieje że nastepne utrzymają poziom.

ocenił(a) serial na 10
karolmlokos

a ja natknąłem się na sczególowe opisy dalszych odcinków (kurde, przeczytałem opisy 5 i 6). No i nareszcie akcja! Uwaga malutki spojler: Wyjaśni się kim jest nieznajomy, powróci Afgańczyk, a Kral nawet będzie próbował zabić nieznajomego ;)

ocenił(a) serial na 6
slavia9

Możesz podać źródło tych informacji?

ocenił(a) serial na 5
slavia9

ZABIĆ? o nie, nie mówcie mi, że ten nieznajomy to zwykły człowiek :( jeśli tak to serial bardzo dużo straci...

użytkownik usunięty
marcela_g

Slavia bajki gada ;) obejrzałem piąty odcinek i ani Afgana, ani zabijania Nieznajomego, ani wyjaśnienia kim jest Nieznajomy nie było. W zapowiedziach do szóstego odcinka nie było Afgana ;) Za to była ukazana bardzo ciekawa scena z Nieznajomym, dla którego nie mogę się doczekać szóstego odcinka.

Według mnie najlepiej by twórcy zrobili, aby zostawili nutkę niepewności czy też możliwość interpretacji przez widza i nie ujawniali w 100% kim jest Nieznajomy.

ocenił(a) serial na 10

pomyliło mi się, chciałem napisać opisy 6 i 7. W 6 albo 7 ma być Afgan, a Kral będzie PRÓBOWAŁ go zabić (nie da się go zabić oczywiście).

Nie mogę teraz znaleźć tej strony, gdzie były te opisy, kurde :/ Jak znajdę to podam, ale lepiej dl awas będzie jeśli nie będziecie tego czytać bo dużo zdradza.

ocenił(a) serial na 10
slavia9

Aha, jakby co to Kral będzie próbował zabić Nieznajomego oczywiście. A Afgan (tu spoiler) będzie kierowany przez nieznajomego aby kogoś ubić. Wiecie kogo.

ocenił(a) serial na 10
marcela_g

a gdzie ja napisałem że on go zabije? Będzie próbował go zabić. Z wiadomym skutkiem.