PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467672}
6,4 9,3 tys. ocen
6,4 10 1 9313
5,6 7 krytyków
Naznaczony
powrót do forum serialu Naznaczony

Recenzja odcinka pierwszego

użytkownik usunięty

"Rok, czy też dwa lata temu, przeczytałem w jakimś piśmie wzmiankę o tym, że powstaje serial, inny od wszystkich tych, które robi się w Polsce. Serial, który miał czerpać garściami z niezwykle tajemniczych produkcji telewizyjnych takich jak "Lost" czy "Twin Peaks". Dlatego już wtedy tytuł "Naznaczony" wbił się mi w pamięć i od tamtej pory zacząłem mu gorąco kibicować, ponieważ samo to, co powiedzieli twórcy o tym serialu, że albo on zrewolucjonizuje Polską telewizję, albo też będzie kompletną klapą, oznaczało dla mnie to, że twórcy są świadomi tego co robią. Cóż, trzymałem kciuki zaciśnięte. I już jest. Piotr Adamczyk w roli głównej, mnóstwo gwiazd w rolach pobocznych, czego wielu się obawiało, gdyż oglądanie cały czas tych samych, parszywych gęb może naprawdę zepsuć dobre wrażenie...

Zwiastuny doprawdy były świetne, zachęcając do obejrzenia nowej produkcji TVN-u... Dobra, już się zamykam i przechodze do konkretów.

Poznajemy Tomasza Krala, nauczyciela matematyki, który wiedzie spokojne, szczęśliwe życie z żoną i córką. Chcąc spędzić nieco czasu razem, Tomasz z rodziną wyjeżdża nad morze. Sielankę przerwał fakt, że Kral musiał zostawić ukochaną i dziecko wypływające statkiem na morze, by pojechać na ważne spotkanie. Za jakiś czas okazuje się, że na morzu rozpętał się sztorm, a dodatkowo jakiś tajemniczy jegomość w kapeluszu, który pojawia się w doprawdy dziwnych momentach, mówi że to nie jest przypadek. Dotyka on matematyka, naznaczając go, a nam widzom pozostawiając mętlik w głowie. Opisuję to może i nieco niezdarnie, ale naprawdę ciężko jest tu ubrać fabułę tego odcinka w słowa."

Więcej konkretów pod tym adresem: http://kismajes.blogspot.com/2009/09/naznaczony-odcinek-pierwszy.html

hmmm, wydawało mi się że główny bohater ma na imię Tadeusz.