PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467672}
6,4 9,3 tys. ocen
6,4 10 1 9315
5,6 7 krytyków
Naznaczony
powrót do forum serialu Naznaczony

Tadeusz poświeci swoje życie, aby uratować Natkę

ocenił(a) serial na 4
no_bo_co

I dobrze. Nie będzie kontynuacji.

Sajetan

Tak coś czułam, do tego zrobi się badzo melodramatycznie (oczywiście jak reżyserowi wyjdzie).
Znając życie to kontynuacja pewnie będzie.

no_bo_co

Można wiedzieć skąd to wiesz? Jakoś nie wierzę na 100%...

kingman1

Jeśli pytasz o ewentualną kontynuację to pewnie moja odpowiedź Cię nie zadowoli. Nie wiem jak i dlaczego, ale takie mam przeczucie (nie graiczące z pewnością), że producenci pujdą za ciosem i będzie drugi naznaczony.

Aero

może w drugiej serii Natka po latach będzie chciała pomścić ojca i będzie szukać Nieznajomego

no_bo_co

Też tak myślałam. Natka ma "moc", która umożliwi jej łatwiejsze odszukanie/pokonanie Nieznajomego. Ostatecznie te sławne liczby wcale nie muszą dotyczyć Tadeusza, ale jego córki. Co o tym myślicie?

Aero

Ooo, pewnie się okaże, że Natka jest Dżedaj i ma zagraniczne moce! Łuhu, będzie się działo.

Toolbar

Tak a Nieznajomy okarze się Dartem Vaderem działającym pod przykrywką:D

Aero

Pytam o to, skąd założyciel tematu wie, że Kral zginie.

Kontynuacja będzie, lecz w postaci serialu internetowego. Nie pamiętam już, gdzie o tym czytałem...

kingman1

Nie wie, tylko spekuluje. A śmierć głównego bohatera nie musi oznaczać końca. Zawsze może się pojawić ktoś nowy.

no_bo_co

Nie! Zostawić Adamczyka, ale usunąć Wróblewską! Przecież tej beznadziejnej sztuczności nie można oglądać. Serial jest niezły, ale ten dzieciak - masakra!!!

no_bo_co

tadziu przezyl zreszta co bylo do przewidzenia. nieznajomy pewnie tez. na 90 % bedzie sezon 2. gdzies na forum czytalem jak ktos pisal ze grabowski sie wypowiadal ze pojawi sie tez w ostatnim odcinku u jego rola bedzie wielkim zaskoczeniem. jak dla mnie jego rola w ostatnim odcinku byla wielkim nieporozumieniem.ogolnie wystawiam note 6/10, moze bylaby wyzsza ale ostatni odcinek byl nudny chociaz zdarzaly sie naprawde dobre

ocenił(a) serial na 7
adiscoff

CZYTACIE NA WŁASNĄ ODPOWIEDZIALNOŚĆ! JESTEM PO 13 ODCINKU I SPOILERNE TROCHE!!! :P
od 28 do 35 minuty byłem aż "podniecony". Mój podejżany od początku okazał się być złym, a już przestałem się tego spodziewać! Rozkmina w miare logiczna... ale oczywiście musieli dowalić... koleś wyskakujacy nagle z za muru ze snajperką, z dupy się tam oczywiście wziął 'hgw' co tam robił i skąd wiedział kto jest 'evivl' także 'hgw' czemu postrzelony, karteczka i happy end - żenua XD
Mroczny mnich nagle wszystko wiedzący jedynie scena samobójstwa kraala była godna uwagi :P
Ogólnie to podobało mi się kilka odcinków:
Z niewidomą, taki smutnawy i mroczny. Wreszcie pokazali coś oczywistego - że nieznajomego widzą tylko Ci którzy mają go widzieć
Z Szycem - fajny wątek poboczny, ukazali nature nieznajomego :D
Ten z 'przyjacielem' pedofilem
12 odcinek do połowy też nawet mi się podobał ;d
Ten z dziewczynami które dzierżyły 'rapiery' :P
I w miare ten o zboku który laske na taba chciał 'poderwać' :P

Szczerze - reklamy fajnie im wyszły :) ogólnie niektóre sceny też fajne - płonący nieznajomy na przykład... za to efekty w finale mi się nie podobały :P Scena w kościele, ponownie ukazana w 13 odcinku też całkiem niezła :]

Postać nieznajomego - taka sobie ;/
Wszystko wiedzący mnich, przyjaciel kraala już był mroczniejszy :D
A ten z ostatniego odcinka nowy mnich jeszcze bardziej :P

Rola 'kiepskiego' - masakra ;/ spodziewałem się że będzie jakieś nawiązanie do 1 odcinka, np. nieznajomy pomógł przeżyć Natce i jej matce, jakimiś mocami - dlatego w taki sztuczny, badziewny, naciągany i tandetny sposób okazało się że tylko one przeżyły, i akurat tadek je znalazł, niestety zawiodłem się :/ Mogli finał dużo lepiej rozegrać, zrobić ze 3 cliffchangery w odcinku np. śmierć Natki w połowie odcinka, bo nieznajomy odebrał by im 'uratowane życie' i to był by szantarz jakiś, potem kraal sie chce zabić i tutaj jakaś kolejna rozkmina znaków i pierdół które natka rysowała, i kraal rozumie że to tyczyło się tej sceny itp.

Ja scenarzystą nie jestem, ale bez urazy - jak na serial z gatunku Mistery to sie nie postarali, zamało elementów układanki, tylko 1 rzecz mnie zaskoczyła, scena z drugim naznaczonym... mogło się wtedy skończyć i zrobili by zapowiedź 2 serii :P było by to zakończenie niczym w LOSTach :D

A ten grabowski - myślałem, że okaże sie ze to nieznajomy w ludzkiej postaci pomógł mu znaleść żone i córke, bo były mu do czegoś potrzebne, tak by było lepiej - i nagle pod koniec się ujawnia (coś jak john lock'e w lost - tyle że naznaczony był nakręcony wcześniej, nie zostali by o plagiat oskarżeni)

Ale cóż, ogólnie serial dobry, 7/10 u mnie. Oby takich więcej, tylko na troche wyższym poziomie :/

A tak przy okazji, widziałem kiedyś 1 odcinek detektywów(taki mroczny, podchodzacy pod klimat S-F - konie umierające, dziecko jakieś zaginione, kobieta w masce, pełno podejżanych typa - choć wiedziałem odrazu że pojawi sie wątek molestowania seksualnego), i ten kto pisał scenariusz do tego 1 odcinka by sie nadawał tutaj :D Tam końcówka i przeniesienie do w11 było naprawde wciągające, szkoda że 2 część odcinka już jak policja wkroczyła straciła klimat :P

Artemisek

nie przesadzajmy, należy docenić realizację serialu przez TVN. Jasne, że były mielizny scenariuszowe, liche epizody, ba - nawet całe odcinki do bani jak "Ring" z Olbrychskim. To wszystko prawda, ale pamiętajmy, że jedyne seriale jakie się w Polsce tworzy to proste, łopatologiczne tasiemce w stylu Klanu czy M jak Miłość. Prymitywne by ludzie nie musieli się zastanawiać o co chodzi i nie mieli problemu ze zrozumieniem fabuły (o ile o fabule można tam mówić przy 600 odcinkach).
W Naznaczonym mamy więc próbkę przeniesienia na polski grunt narracji znanej z licznych produkcji USA - X files, Twin Peaks, Lost itp. A więc zjawiska paranormalne, niewyjaśnione epizody, niejasne znaki i odrobina mistycyzmy. Każdy miłośnik seriali musi przyznać, że to novum na polskim rynku, jakże odmienne od krajowej, typowej sieczki dla półgłówków. Jako że to początki, to były braki ale i tak brawa za odwagę. Kolejne takie produkcje będą już tylko lepsze i z tego trzeba się cieszyć.

Co do samego zakończenia - mnie akurat czegoś zabrakło, kończy się jakimś infantylnym pocałunkiem, jakby zapomnieli domontować ze dwóch scen po tym. Ale cóż, można się domyślić jaki jest sens zakończenia: siódmy, ostatni znak od Natki na kartce papieru jednocześnie ożywia Krala i unicestwia Nieznajomego. Epopeja się kończy a wszyscy żyli długo i szczęśliwie.
Ogólnie więc za pomysł, odwagę i wykonanie - daję solidną 7/10, trochę na zachętę jak to się w szkole przy wystawianiu ocen mówiło do ucznia zdolnego ale takiego który musi jeszcze popracować ;)

ocenił(a) serial na 7
mecenas17

Ile razy jeszcze skopiujesz ten sam post do innego tematu? O_o powaliło Cie?

Artemisek

tyle razy żeby taki matołek jak Ty sobie przyswoił

ocenił(a) serial na 10
no_bo_co

oglądałam już ostatni odcinek i jednak Tadeusz nie zginie gdyż do życia przywróci go znak namalowany przez Natalkę, jednocześnie unicestwi on Nieznajomego