PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=467672}
6,4 9,3 tys. ocen
6,4 10 1 9313
5,6 7 krytyków
Naznaczony
powrót do forum serialu Naznaczony

1. Rysunki Natalii. Nie wiem co znaczyły w odc.2 (fotografie?) ale trójąty w odc.3 były odzwierciedleniem ekierki, która Kasia zraniła napastnika.

3. Notes Nieznajomego. Krall ciągle w nim widnieje, jedak tylko on z osób w notesie (póki co) został Naznaczony.

4. Osoby z notesu zawsze zabija ktoś inny, czy ktoś będzie dybał na życie Kralla?

4. "Czas zapłaty". Słyszy zarówno ofiara jak i sprawca. Za co ma zapłacić np. Kasia? Za to, że przeżyła? Czy odpowie za zabicie tego gościa? A co z ojecem z drugiego odcinka? pójdzie siedzieć?
Za co ma zapłacić Krall? Za szanse? Za to, że żona przeżyła? Z drugiej strony nie znalazła się na tym statku przypadkowo.

5. Afgańczyk. Raczej przeżył i jeszcze wróci do akcji. Chyba chce pomóc Krallowi

6. Stary Szypel. Dlaczego zobaczył Nieznajomego. Zwykle widza go konkretne osoby. Pewnie jeszcze wroci do akcji.

7. Zdolności matematyczne Kralla podkreslane w każdym odcinku. Wyliczenie kątu padania papierowej kuli, czy numerów Lotto (chyba po to była ta scena w 3 odc.)

8. Milena jest w ciaży, na pewno nie jest to bez znaczenia.

OlEwela

Możliwe, że losy wszystkich tych postaci zaczną się łączyć i utworzą domino (każdy dokonując sądu na "grzeszniku" sam się nim staje i musi być zabity przez innego), tylko Krall się "wyłamie" z listy i ścigać go będzie przeznaczenie :D

OlEwela

Po 4 odc. pewne rzeczy się wyjaśniły.
1. Rysunki Natalii. Prostokąty znaczyły groby, zatem Trójkąty nie zostały jeszcze wyjaśnione.
2 i 3 . Notes Nieznajomego/Czas zapłaty.
No właśnie, pierwszy raz nazwisko znikło. Pierwszy raz nie było żadnych dowodów zbrodni. Za to było ostrzeżenie. Czy dlatego, że Pan. Władek bezpośrednio nie zabił tego dziecka? Czy nazwisko zniknęło z listy bo Władziu pożałował za swoje grzechy? Zostało mu odpuszczone?
...
7. Zdolności matemtyczne. Szwagier dziwnie podkreśla, że Kral jest tylko PROSTYM matematykiem. I nowe liczby, widoczne na ścianie kamienicy!

Natalia w śnie Krala dzie z Nieznajomym ale nie wygląda, żeby się bała.

ocenił(a) serial na 7
OlEwela

1)Trójkąty to ekierki. Ekierką potraktoweała Kaska w odc 3 tego "przystojniaczka". Więc raczej sprawa wyjaśniona.

2)Myślę że Twoja teoria co do zniknięcia nazwiska jest trafna.

3)nie przypominam sobie nic o rzuceniu kulką czy numerach lotto...

użytkownik usunięty
hezron

3. Były numery w drugim odcinku, w czasie gdy Kral kupował gazety. Liczby lotto zaczynały się od 7523 (o ile pamiętam), potem Kral jak był ręce w klasie, to widzi w odbiciu 7523, po czym dopisuje dalszy ciąg liczb.

"Rysunki Natalii. Nie wiem co znaczyły w odc.2 (fotografie?) ale trójąty w odc.3 były odzwierciedleniem ekierki, która Kasia zraniła napastnika. " Koncówka 4 odcinka, prostokąty to doły na groby, trójkąty to ewidentnie ekierki.

"3. Notes Nieznajomego. Krall ciągle w nim widnieje, jedak tylko on z osób w notesie (póki co) został Naznaczony. " Możliwe, że megaszef supertajnej ogranizacji też został naznaczony. Może każdy wykreślony został naznaczony, ale o tym nie wiemy. Jak na razie nie widać, aby w notesie nie było luk, więc nie wiadomo, czy jeżeli Kral odpokutuje za swoje grzechy, to lista się przesunie, czy będzie przerwa (np. Władysław z tej listy zniknął).

"4. Osoby z notesu zawsze zabija ktoś inny, czy ktoś będzie dybał na życie Kralla? " Afgan wygląda na takiego, coby chciał ;)

"4. "Czas zapłaty". Słyszy zarówno ofiara jak i sprawca. Za co ma zapłacić np. Kasia? Za to, że przeżyła? Czy odpowie za zabicie tego gościa? A co z ojecem z drugiego odcinka? pójdzie siedzieć?
Za co ma zapłacić Krall? Za szanse? Za to, że żona przeżyła? Z drugiej strony nie znalazła się na tym statku przypadkowo. " Oj, nie uważnie się oglądało. Czas zapłaty dla ofiary = wyrównanie porachunków. Nikt, poza wędkarzem, nie widział jak Radek jest zabijany, więc nie widzę powodów, aby siedział. A za co zapłaci Kral, to się dowiemy, przecież na dzień dobry wszystko na tacy nie dadzą, bo by nie było niepewności.

"5. Afgańczyk. Raczej przeżył i jeszcze wróci do akcji. Chyba chce pomóc Krallowi " Pomóc? Wyciągając go od rodziny, mając jego zdjęcia i próbując staranować? BTW: Afgańczyk? A nie Afgan?

"7. Zdolności matematyczne Kralla podkreslane w każdym odcinku. Wyliczenie kątu padania papierowej kuli, czy numerów Lotto (chyba po to była ta scena w 3 odc.) " Numer lotto, to tylko zapamiętał, o kulce nie pamiętam. Jedyne zdolności jakie były pokazane, to że umie mnożyć w pamięci dowolne dwie liczby trzycyfrowe. Jakby był dobrym matematykiem, to by chyba uczył na uczelni?

" Możliwe, że losy wszystkich tych postaci zaczną się łączyć i utworzą domino (każdy dokonując sądu na "grzeszniku" sam się nim staje i musi być zabity przez innego), tylko Krall się "wyłamie" z listy i ścigać go będzie przeznaczenie :D " Zaczątki już były, ciało Igora przyjmuje zakład pogrzebowy Władka. Bardzo możliwe, że tak będzie.

"No właśnie, pierwszy raz nazwisko znikło. Pierwszy raz nie było żadnych dowodów zbrodni. Za to było ostrzeżenie. Czy dlatego, że Pan. Władek bezpośrednio nie zabił tego dziecka? Czy nazwisko zniknęło z listy bo Władziu pożałował za swoje grzechy? Zostało mu odpuszczone? " Nie wiesz czy nieznajomy nie był u grabarza, nie było to ukazane, tak jak nie było ukazane czy Nieznajomy był u sprawców wypadków. Podejrzewam, że nazwisko znikło, bo Władek pożałował. Nieznajomy mu odpuścił, ale brat Natalii już nie i go zabił. Możliwe jest to, że każdy z notesu umrze, kwestia tego czy umrze z czystym sumieniem, czy też nie. Nieznajomy może być coś na wzór anioła śmierci, który przeprowadza dusze do nieba lub piekła. Z odcinka czwartego można wywnioskować, że nieznajomy to jakaś postać mityczna z indiańskich czy hinduskich mitów.

"Zdolności matemtyczne. Szwagier dziwnie podkreśla, że Kral jest tylko PROSTYM matematykiem. I nowe liczby, widoczne na ścianie kamienicy! " Szwagier powiedział: "Jesteś tylko nauczycielem matematyki.", oznaczało to, że Nieznajomy nie ma powodów, by grozić rodzinie jego, jest zwykłym nauczycielem, bodajże w liceum (ew. gimnazjum, ale uczniowie wydawali się starsi jak na gimnazjum, więc szkoła średnia, a studia nie, ze względu na słownictwo jakie używają uczniowie i Kral). Nie są to nowe liczby, to było 7523, czyli początek ciągu liczb z totolotka oraz te, które Kral zauważył w odbiciu lustra na tablicy.

- Scena ze kulkami papieru- jest taki moment, że dziecieki rzucają się kulkami papieru za plecamia Krala. Kral nie widzi kto rzuca, kiedy się odwrócił widział gdzie kukla poleciała. Ale bezbłędnie rozpoznał ucznia, który rzucił. Doszliśmy z kumplem do wniosku, że wyliczył szybką katy padania. Oczywiście mogliśmy przekombinować

- rysnki Natki. Rysunek 1 - prostokty, pomyslałam, że to zdjęcia po obejrzeciu 3 odc. Po 4 wszysto jasne są to groby Jednka co do trójątów, napisałam że chodzi o ekierkę - jednak po 4 odc. nie jestem tego taka pewna.
Najpierw namalowała prostąkąty - wyjaśniło się w 4 odc.
Pożniej trójkąty, myślałam, że to dotyczy odc.3 i Kasi, ale zobaczymy co będzie w 5 odc. Może jest jakaś chronologia, może trójkątów jeszcze nie było?

- Krall - pamietajcie, że był w wojsku. Wszyscy koledzy ze zdjęcia są skreśleni, on nie. Znamy polskie realia, albo wojsko albo studia. On to i to. Ewidentnie był na misjach, co widac po mundurze...

użytkownik usunięty
OlEwela

"- Krall - pamietajcie, że był w wojsku. Wszyscy koledzy ze zdjęcia są skreśleni, on nie. Znamy polskie realia, albo wojsko albo studia. On to i to. Ewidentnie był na misjach, co widac po mundurze... " Ło, a teraz o którym odcinku mówisz? Ja obejrzałem 1-4 i nic nie było o tym, że był w wojsku.

W odcinku piątym szef super tajnej agencji dowiaduje się od swojego podwładnego, że Kral pracował jako naukowiec dla wojska w tajnych służbach.

Liczba 7523 pojawia się na początku filmu, (Kral liczy jakieś ogromne dzielenie i wynikiem jest 7,523), a później na drzwiach do pokoju (izolatki) w którym siedzi ojciec z drugiego odcinka.

Przy okazji porucznik z wariatkowa coś wie w temacie nieznajomego. Wiedział co zrobi ojciec z drugiego odcinka (jak on się nazywał) Kralowi.

użytkownik usunięty
wajdzik_3

Obejrzałem już piąty odcinek. Dokładniej, to chyba było 752,3. Dodatkowo na początku filmu na kalkuratorze pojawia się jakaś liczba, w której też jest 7523, może to współrzędnie Ojciec z drugiego odcinka miał na imię Stanisław (lub jak to woli Staszek).

Sprawdziłem czy to 7523 to współrzędne.
75N 23E Ocean Antlantycki
75N 23W Grenlandia (praktycznie granica)
75S 23W i 75S 23E Antarktyda
23S 75E Ocean Indyjski
23S 75W Morze pacyficzne blisko Chile
23N 75E Indie
23N 75W Bahamy
Więc współrzędne odpadają raczej.

"Ja obejrzałem 1-4 i nic nie było o tym, że był w wojsku"

Zdjęcie jest w Trailerze, tym najdłuższym, który trwa 1:43, albo jakoś tak. Na samym końcu jest pokazane zdjęcie. Trzeba go dobzre poszukać bo w sieci sa teraz prawie same 40 sek. trailery.

" Możliwe, że losy wszystkich tych postaci zaczną się łączyć i utworzą domino (każdy dokonując sądu na "grzeszniku" sam się nim staje i musi być zabity przez innego), tylko Krall się "wyłamie" z listy i ścigać go będzie przeznaczenie :D " Zaczątki już były, ciało Igora przyjmuje zakład pogrzebowy Władka. Bardzo możliwe, że tak będzie"

coś w tym może być - ale tym razem na poparcie mojej tezy źródło zewnętrzne, swoista wykładnia autentyczna :D Otóż przed premierą serialu w Dzień Dobry TVN gościł A. Grabowski - Puchalik z pierwszego odcinka. Przypomniało mi się, że mówił że serial fajny, ciekawy itd. ale dziś na plan pierwszy w tym kontekście wybija się jedno jego zdanie - że występuje jako Puchalil w pierwszym odcinku oraz w ostatnim, tyle że w ostatnim już w zupełnie innej roli, zaskakującej dla widza.

użytkownik usunięty
OlEwela

A według mnie największa tajemnica to:
http://www.radiozet.pl/var/ezflow_site/storage/images/kultura/seriale/naznaczony /14287-1-pol-PL/Naznaczony_lightbox_full.jpg Ten symbol, cóż on oznacza? Kojarzy mi się z jakąś maską, być może też z Szatanem, w czasie czołówki w tle też są jakieś symbole, które były wyryte w łodzi, którą znalazł Puchalik.

serial rozwija się bardzo ładnie, niepotrzebnie chyba dodany jest tylko ten wątek z tajną służbą. Upieram się, że godzi to w spójność serialu jako opartego na zjawiskach paranormalnych, postaci Nieznajomego itd. Ale może jakoś twórcy to powiążą bez ściemy, choć będzie o to ciężko..

Co do ostatniego odcinka - mnie zaciekawiły dwie sceny.
Pierwsza, na pozór drobna, nic nie znacząca - szwagier mówi do Krala :"powinieneś zgłosić to na policję, jesteś przecież TYLKO zwykłym nauczycielem matematyki". Adamczyk nie odpowiada, ale po minie widzimy, że miałby ochotę odpowiedzieć : nie takim zwykłym jak Ci się wydaje - zdziwiłbyś się". Możemy więc wnioskować, że Kral jest świadom swojej przeszłości i domyśla się, z jakiego powodu Nieznajomy go nawiedził.
Biorąc pod uwagę jego matematykę i to, że Nieznajomy w każdym odcinku oświadcza los tym, którzy coś w przeszłości przeskrobali - rozumiem, że Kral przyczynił się (pewnie jako naukowiec) do krzywd wielu ludzi - być może wynalazł coś, co kosztowało życie wielu istnień ludzkich, i za to będzie musiał zapłacić.

Druga scena - zamykająca odcinek - prostokąty na rysunku na ścianie córki Krala. Rysowała je wcześniej, a teraz widzimy, że chodziło o groby na cmentarzu, w jednym z nich zaległ Władek. Nie wiem czy pamiętacie, ale w poprzednim odcinku, tym z Kasią i zabójcą - zabójca miał tatuaż skorpiona. To wszyscy kojarzą, ale czy kojarzycie scenę, gdy Kral odbiera córkę z przedszkola a ta wpatruje się w drzewo za oknem i w pewnym momencie stwierdza, że widzi tam... skorpiona ! Kral go nie dostrzega, a my nie przywiązujemy do tej sceny znaczenia. Do teraz...
Zakładając, że wydarzenia w serialu są nam pokazywane chronologicznie to córka Krala ma pewne wizje, niesprecyzowane ale wiążące się z wydarzeniami, które dopiero nastąpią. Oznacza to, że stanowi ona swoiste medium Nieznajomego, co stanowić może mega ciekawy wątek w dalszych odcinkach.

Czekamy !

mecenas17

" To wszyscy kojarzą, ale czy kojarzycie scenę, gdy Kral odbiera córkę z
przedszkola a ta wpatruje się w drzewo za oknem i w pewnym momencie
stwierdza, że widzi tam... skorpiona !"

Wszyscy to dostrzegliśmy. Ona skorpiona dostrzegła po śmierci napastnika.
Dlatego też zaczynam mieć wątpliwości, czy ekierki dotyczyły odc. 3., bo:
- powiedziała w 3 odc., że widzi skorpiona, jak wiedzieliśmy już o
tatuażu
- w 4odc. kamera pokazała trumny i rysunek.
Czyli jednoznaczne określenie.
Jednak rysunek z ekierkami nie był tak jednoznacznie pokazany. Poza tym
on nie zginął od tej ekierki, tylko go zraniła, więc niewykluczone, że
ten rysunek znaczy coś innego.

- Kral ma sny z Natką, która odchodzi z Nieznajomym.(który notabene
uśmiecha się na widok męczących go koszmarów).

- Symbol Nieznajomego. Czy Kral dokładnie tego symbolu nie ujrzał w
książce w bibliotece? Przejrzę szybko odcinek i sprawdzę

OlEwela

Sprawdziłam. Kral kserował książki tego profesora, którego wizytówkę
znalazł w portfelu dziennikarza. W trakcie kserowania jest pokazany rysunek
Nieznajomego, który zamiast dłoni ma jakby konary drzew

- "Tajne służby". Na zdjęciu był Nieznajomy i ten gość, który ogląda
zdjęcia. Nie wiemy kim jest ten gość. Może to jakiś milioner, może polityk
który załatwia swoje porachunki. Szuka Nieznajomego, bo ten mu wręczył
jakieś fotki. Czyżby jakiś dowód?

użytkownik usunięty
OlEwela

"- "Tajne służby". Na zdjęciu był Nieznajomy i ten gość, który ogląda
zdjęcia. Nie wiemy kim jest ten gość" Jest to szef agencji. Kiedy postać grana przez Szyca podchodzi do Skowrońskiego i mówi, że oddał broń, to Skowroński odpowiada: "Chyba nie myślisz, że zabije swojego szefa", po czym jest scena jak Skowroński gada z łysolem ;)

"Przy okazji porucznik z wariatkowa coś wie w temacie nieznajomego. Wiedział co zrobi ojciec z drugiego odcinka (jak on się nazywał) Kralowi." Konkretniej to pułkownik ;) No i dopisał od liczby do pokoju 7. Jak i kiedy Eryk i Kral rozmawiali o Nieznajomym, pukał w szybę i pokazywał palcem na coś (chyba gazetę).

Niestety nie oglądałam jeszcze 5 odcinka, więc z wnioskami poczekam ;)
Widzę, że dużo się w nim wyjaśni ale nie pokuszam się na wcześniejsze
oglądanie, bo tydzień straci sens. A tak o 20:40 Dr. House (wprawdzie już
widziałam ta serię ale i tak oglądam) i 21.30 Naznaczony. W czwartek w
dyskusja mailowa o Naznaczonym , w przerwach na pracę i dr House
wieczorkiem. I tak już jesteśmy u progu piąteczku.

użytkownik usunięty
OlEwela

Akurat adnotacja o szefie agencji odnosiła się do odcinka, kiedy pierwszy raz się ona pojawiła.
A odnośnie pukania w szybę przez pułkownika (BTW: Co to za aktor?), to oczywiście miałem namyśli odcinek, kiedy Kral kupił skandal (bodajże drugi)

Ja musze jeszcze raz obejrzeć fragment z tym pułkownikiem,bo pamiętam tylko fragment z bomba w Karpaczu :)Nie wiem czemu mi to tak umknęło, może akuraz nieuważnie oglądałam.

OlEwela

Zapomniałam dopisać. Fragment z pukaniem w szybę pamiętam, tez odniosłam wrażenie ze pokazuje na gazetę.

A mnie cały czas zastanawia, co oznaczają te słowa Skowrońskiego "Chyba nie myślisz, że zabije swojego szefa"?
I o co chodzi z opisanymi wyżej zdjęciami?

"Przy okazji porucznik z wariatkowa coś wie w temacie nieznajomego. Wiedział co zrobi ojciec z drugiego odcinka (jak on się nazywał) Kralowi."

W ktorym odcinku jest pokazane, że pułkownik coś wiedział na temat tego morderstawa z 2 odcinka? Co takiego powiedział?

OlEwela

no właśnie też nie kojarzę. ale pokazał placem na gardło, że mu poderżnie. prawie przewidział bo tamten przyłożył mu ostry przedmiot do szyi.

użytkownik usunięty
OlEwela

"Wszyscy to dostrzegliśmy. Ona skorpiona dostrzegła po śmierci napastnika. " WTF? Scena, że Natalia widzi skorpiona jest, kiedy Kral ją odbiera z przedszkola, zatem popołudniu, zaś Igor umiera późnym wieczorem.

"Jednak rysunek z ekierkami nie był tak jednoznacznie pokazany. Poza tym
on nie zginął od tej ekierki, tylko go zraniła, więc niewykluczone, że
ten rysunek znaczy coś innego." Dla mnie (podkreślam: dla mnie) jest jednoznaczne. Ukazane ekierki (właściwie rysunek od razu mi się kojarzył z nimi i myślałem, że to będzie miało znaczenie późniejszych odcinkach), a pięć minut później Kasia zadaje cios ekierką Igorowi (który notabene chyba jest zbyt poważny jak na ekierkę). Oczywiście, możliwe, że specjalnie ta scena została ukazana, aby zmylić widza.
Chciałbym też zauważyć, ze rysunek ekierek powstał co najmniej tego dnia, co prostokąty (stwierdzam po tym, ze wiszą blisko siebie).
Chciałbym też zauważyć, że nie musi być zachowana chronologia pomiędzy ukazaniem rysunków, a ich znaczeniem, np. o rysunku prostokątów wiemy już w 2. odcinku, zaś w czwartym jest wyjaśnienie jego znaczenie. Już to mówiłem, ale uważam, że rysunku są czymś w rodzaju "next episode clue", czyli pokazaniem elementu fabuły następnych odcinków. O ile w podobnego typu produkcjach jest to nieźle ukryte (czytaj: Fringe), to w "Naznaczonym" jest to jawne wytłumaczone. No.
BTW: chciałbym zwrócić uwagę na motyw czerni i bieli w rysunkach, który również dość mocno wkrada się w serial.

"W trakcie kserowania jest pokazany rysunek
Nieznajomego, który zamiast dłoni ma jakby konary drzew " Motyw jest już znany z czołówki. Jest ukazana postać nieznajomego i transformuje się w ten symbol, który jest w logo. Też sposób transformacji przypomina konary drzew. Podejrzewam, że jest to związane z tym, co robi Nieznajomy ofiarom.

OlEwela

No to w 6 odcinku wyjaśnia się kwestia Afgana, tajemnic Krala, kwestii czy Nieznajomy może kłamać, sposobu w jaki miał zginąć Kral w pierwszym odcinku (Nieznajomy nie może sam zbijać, więc statek oczywiście odpada), wyjaśnia się dlaczego twarze pozostałych żołnierzy na zdjęciu są zamazane (łatwo się domyśleć).

Wciąż nie wiadomo nic o tajnej agencji (nie pojawiła się wcale).

Pełnych wyjaśnień nie będę pisał, bo jeszcze nie wszyscy widzieli odcinek 6 (jak to dobrze mieć VOD :P)

wajdzik_3

może i dobrze mieć VOD, ale będąc odcinek do przodu jest mniej możliwości
dyskusji ;-)

OlEwela

"4. "Czas zapłaty"." Oj, nie uważnie się oglądało. Czas zapłaty dla ofiary
= wyrównanie porachunków. Nikt, poza wędkarzem, nie widział jak Radek jest
zabijany, więc nie widzę powodów, aby siedział. A za co zapłaci Kral, to
się dowiemy, przecież na dzień dobry wszystko na tacy nie dadzą, bo by nie
było niepewności. "

Ja ciągle czekam na zwrot honoru :D Kolega wędkarz niechybnie zawiadomił
policję. Radek nie trafił do więzienia tylko do szpitala. I uwaga, rysuje!
Na jednym rysunku były trumny (czyżby miał takie same wizje jak Natka?)Czy
rysunek, na którym twierdzi był on sam, był proroczym rysunkiem jego
własnej śmierci? Niedokładnie widziałam ten rysunek.

Powiedział też jedno ważne zdanie. "Ja nie chciałem go zabić", czyżby
Nieznajomy sterował ludźmi żeby dopiąć swego?

Co się teraz stanie z żoną fotografa (Przyjmuję, że Kasia z wcześniejszego
odc. działała w samoobronie). Czemu fotograf "dostał" fotkę własnej
śmierci?

OlEwela

myślę, że twórcy nas zaskoczą i za jakiś czas wszystko zacznie si układać w jedną całość. dziś obejrzę 6. odcinek, może się coś wyjaśni.

olszass

54 zginęło przez Tadzia. 6. odcinek zawiera trochę akcji wreszcie.

olszass

a dla mnie niestety za dużo się wyjaśnia już w połowie serii czyli w 6 odcinku.... Wiemy już za co Nieznajomy ściga Krala, właściwie wszystko już staje się jasne a będziemy mieli jeszcze 7 odcinków. Ciekawe co wymyślą, żeby utrzymać napięcie do końca a nie zanudzić podobnymi w sumie historiami pobocznymi

mecenas17

A co powiecie o najnowszym odcinku? Szyc ciekawie zagrał, a tajemnic za wiele nie odkryto... Zaczyna mnie to powoli irytować!

maytman

Coś tam jednak odkryto. Po częsci. Pokazano przepowiednię, ktora się tyczy liczb 7523? Czyli liczba Naznaczonrho który uniknie kary? Ni epamiętsm dokładnie co tam powiedzieli, niewyspana jestem :)

użytkownik usunięty
OlEwela

Jeżeli dobrze zauważyłem, to nazwisko Ewy nie znikło z notesu i nie wykreślił go. Nazwisko tego od Zakładu Pogrzebowego znikło, po czym umarł. Zaś Ewa nie umarła. Zatem można stworzyć pewien algorytm notesu :)

Nie wiem czy zauważyliście, ale jedna pozycji z notesu była Ród jakiśtam (nie zdążyłem zapamiętać), czyli nieznajomy przyczynił się do likwidacji całego rodu :)

No i symbole, Natalia narysowała jeden z symboli, który był w łodzi.

Sprawdzę jutro czy jej nazwisko będzie w notesie w następnym i w jakiej formie. podejrzewam, że będzie tak jak Kralla. Nazwisko znika gdy osoba przeprosi i zostanie jej przebaczone, a skreślona po śmierci osoby.

wajdzik_3

Nazwisko nie znikło, dlatego że Ewa nie pożałowała za winy tak jak facet z zakładu pogrzebowego. Myślę, że jej nazwisko pozostanie w notesie tak, jak nazwisko Kralla, aż do momentu kiedy pożaluje za grzechy bądż popełni samobojstwo lub ktoś ją zamorduje.

W notesie nie ma żadnego Rodu. Wiem bo mam sceeryny notesu z każdego odcinka :)

użytkownik usunięty
OlEwela

"W notesie nie ma żadnego Rodu. Wiem bo mam sceeryny notesu z każdego odcinka :) "

Rzeczywiście, sprawdziłem to ;) Było Gród cośtam :D Później zauważyłem, że do Krala najpierw było napisane nazwisko, potem imię ;) Więc ten Gród to nazwisko :D