PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=100434}

Neon Genesis Evangelion

Shin Seiki Evangerion
1995 - 1996
8,1 17 tys. ocen
8,1 10 1 17479
7,4 9 krytyków
Neon Genesis Evangelion
powrót do forum serialu Neon Genesis Evangelion

NGE jak dla mnie było bardzo ciekawe, oryginalne i w wielu momentach zaskakujące. Nawet mi się podobało, mając na uwadze to, że ja jednak wolę trochę inny rodzaj anime.
Drażniło mnie głównie to, że im bliżej było końca tym można było bardziej poczuć, że autor ma depresję i nie wie do końca o co mu tak naprawdę chodzi.

Opinie opiniami, oceny ocenami, ale ja myślę, że jednak to anime powinien obejrzeć każdy faan mangi/anime czy mu się to podoba czy nie. ;) :P

Jeśli chodzi o momenty zaskakujące. Szkoda, że nie widziałem swojej miny kiedy oglądałem ostatnie dwa odcinki serialu. Spodziewałem się cudów nie widów, wybuchowej końcówki, a tu zonk. Dobrze, że zrobili film. ;)

ocenił(a) serial na 7
wilkszary

Właściwie do Evangelii przekonałam się dopiero po przeczyatniu naprawdę fascynującej strony (która niestety zaginęła gdzieś w otchłani web 2.0...) analizującej dokładnie psychologiczne i religijne motywy w serii. Analityczne podejście do kreacji Aniołów, Adama, Lilith czy samych Evangelionów i wielopłaszczyznowe przeanalizowanie wszystkich wątków sprawiły, że zakochałam się w tej serii.
Mimo wszystko preferuję jednak te odcinki, w których coś się dzieje (jak zapierające dech w piersiach wyzwolenie się Evy czy ostateczne starcie przy dźwiękach IX symfonii) i, wybaczcie, wprost nie mogę ścierpieć rozterek Shinji'ego.

Jak dla mnie mocne 7/10.