Dlaczego tak właściwie anioły próbują się dostać do Adama bądź Lilith? Czy po to by je zniszczyć,
uwolnić czy połączyć się z nimi. I czy czasami takie spotkanie nie przyśpieszyło by projektu
dopełnienia ludzkości?
Ciekawe pytanie, bo ja nie dam rady obejrzeć nic więcej po zakończeniu serialu, a ta kwestia jest interesująca. Głupkowate zabiegi z ostatnich odcinków typu "screen freeze na 60 sec" lub słowa powtarzane po 20 razy były wystarczająca drażniące... :x
Cele Aniołów/Apostołów? (使徒) były dość niejasne. Niektóre z nich chciały dotrzeć do Lilith i zresetować całe życie na ziemi. Inne szukały Adama, aby go zrekonstruować (Adam był ubezwłasnowolniony przez ludzi). Niektóre wydawały się nie mieć żadnego konkretnego celu.
Krótkie wytłumaczenie - Anioły były dziećmi Adama, powstałymi podczas drugiego uderzenia (2nd Impact). Gdyby któreś z nich weszło w kontakt z Adamem, rozpoczęłaby się kontynuacja drugiego uderzenia. Kiedy miało ono miejsce w roku 2000, ludzie obudzili przebitego włócznią Longinusa Adama, który natychmiast zaczął generował anty pole AT i eksterminować całe życie pochodzące od Lilith. Proces został zatrzymany w połowie. Gdyby doszło do trzeciego uderzenia, zostałby wznowiony i zginęłaby pozostała ludzkość.
Trzecie uderzenie (3rd impact) miałoby inny efekt, w zależności czy byłby wygenerowane przez anioły za pomocą Adama, czy przez ludzi za pomocą Lilith. Ludzkość była dzieckiem Lilith. Plan dopełnienia ludzkości polegał na zdobyciu owocu życia od Adama i powrotu na łono Lilith (posiadaczki owocu mądrości), aby ludzkość stała się jednym organizmem posiadającym cechy Boga.
Mam nadzieję, że pomogłem.