Około rok temu obejrzałem Fullmetal Alchemist: Brotherhood i zastanawiają mnie
podobieństwa pomiędzy ogólnymi fabułami i motywami obuch anime. Mianowicie: W czołówce
NGE możemy zobaczyć "drzewo" które zostało później użyte w FA: Brotherhood jako inskrypcja
portalu prawdy głównego bohatera. W obu tytułach mamy silne odniesienia do religii
judeochrześcijańskich. Przykład: prawa czy też przykazania/tabu alchemików: nie będziesz
tworzył ludzi, nie będziesz tworzył złota, konieczność ofiary za złamanie tabu/przykazania/prawa,
7 grzechów głównych itd. W NGE nawet wymieniać nie muszę bo to jest zbyt oczywiste. Rys
głównego bohatera: po utracie bliskich osób, jeszcze jako dziecko wyrusza w podróż aby je
odzyskać i znaleść ukojenie. Cechują go niezwykłe zdolności, ma kompleksy. Postacie
drugoplanowe są ściśle powiązane z głównym bohaterem. Walka fizyczna głównego wątku
toczy się pomiędzy ludźmi wspartymi technologią/alchemią a zdolnymi do samoregeneracji
wszechmocnymi istotami zasilanymi rdzeniem/kamieniem filozoficznym. Celem przeciwników
ludzi jest stworzenie wspólnego ostatecznego bytu, który ma mieć moc Boga. Dochodzi do
tego ale dzięki decyzji/determinacji bohaterów proces zostaje cofnięty. Bohaterowie poszukują
zemsty za utratę rodziny (Scar/pani kapitan). Prowadzą eksperymenty na ludziach (hybrydy,
sterowanie "automatyczne").
******************************************************************************** *********************
Niżej jest moja opinia, na pytania będę odpowiadał w miarę możliwości i chęci. W przypadku
krytyki oczekuję przynajmniej sensownego uzasadnienia.
******************************************************************************** *********************
Ocena NGE:
Momentami przydługi bełkot psychologiczny mający lepiej zobrazować bohatera ale ok.
Artystycznie nie mam nic do zarzucenia. Ocena była by wyższa gdyby nie prosty fakt: w życiu nie
spotkałem większej p**** niż główny bohater. Rozumiem, że można się użalać nad sobą ale
nawet w "Sali samobójców" gość miał więcej "jaj". Mówią mu: "Ratuj świat", on: "Nie wiem,
ucieknę i wrócę za godzinę". Gdyby to zdarzyło się raz: ok, ale co kilka odcinków?. Co prawda
twórcą udało się dobrze zarysować postacie drugoplanowe i dzięki temu da się to oglądać.
Przykładem niech będzie dziecko 2: maskuje swoje problemy swoją siłą. Łamie się ale udaje
się jej wrócić. Pani kapitan akceptuje siebie i prze dalej przed siebie. Ojciec hołdując zasadzie
"cel uświęca środki" dąży do spotkania z żoną. Twórcy chcieli uzyskać lepszy wydźwięk
psychologiczny ale w przypadku głównego bohatera posunęli się o krok za daleko.
Porównanie:
Moim zdaniem twórcy FA: Brotherhood chcieli stworzyć lepszą wersję NGE. I udało im się to:
główny bohater przez SWOJE czyny ratuje i naprawia SWÓJ świat, kształtuje go według
własnej woli. Czy nie jest to łudząco podobne do konkluzji jaką wyciąga główny bohater NGE?
Bohaterowie drugoplanowi w FA: Brotherhood bardziej zapadają w pamięć, mają własne,
wyraźnie zarysowane cele. Nie są oni jedynie tłem dla uwydatnienia głównego bohatera. NGE
za mocno skupia się na psychologii nie dając widzowi poczuć akcji jaką powinien zafundować
tytuł z taką fabułą. Dylematy bohaterów są lepiej rozłożone i zaserwowane. Sensowna
konstrukcja FA: Brotherhood wprowadza nas w dylematy kolejnych postaci w odpowiednim
tempie zamiast czopka NGE gdzie przez praktycznie 22 odcinki obserwujemy emocjonalnie
niestabilnego nastolatka, żeby następnie przez 4 następne otrzymać koktajl w postaci apatii,
wyuzdania, załamania filozofii "sam sobie sterem, żeglarzem i okrętem", tęsknoty za utraconą
miłością, opuszczeniem przez rodziców i jeszcze kilku innych. W dodatku ostatni został
nadużyty w NGE bo dotyczy praktycznie wszystkich ważniejszych bohaterów.
Podsumowując Fullmetal Alchemist: Brotherhood w moim odczuciu jest bardziej stonowaną i
lepiej przemyślaną wersją NGE, w której pozbyto się irytujących przejaskrawień.
Dobrze gadasz :P Mimo to jednak wg. mnie NGE zasługuje na 7-8/10 z tym drugim zakończeniem (do dziś nie wiem co to za pierwsze kretyńskie zakończenie było).
No nie wiem. IMO twórcy FMA: Brotherhood wzorowali na MANDZE Fullmetal Alchemist. IMO FMA:B nie ma raczej nawiązań do Neona, ale porównywać można.
To trochę oczywiste, że anime jest wzorowane na mandze ale manga FMA, zgodnie z wikipedią, zaczęła wychodzić w 2001 czyli 4 lata po premierze NGE w wersji serialu.
Imo, doszukujesz się podobieństw na siłę.
Na upartego można by nawet oba anime porównać do Sailor Moon...
Problem jest taki, że podobne motywy pojawiaja się w 99% anime (ludzie wspierani pzrez technologię, skaza characteru spowodowana traumą, zemsta, etc) i są to motywy uniwersanle w kulturze istniejące od setek/tysięcy lat, więc wątpię, czy NGE było dla FMA jakąś wielką inspiracją...
Co do przedmówcy, to nie zgadzam się. Anime porusza bardzo szeroką tematykę i jest niezwykle różnorodne. W całym Ghibli nie ma chyba ani jednego z wymienionych motywów.
Co do porównania, to też uważam, że to dość daleko idąca interpretacja. Nie oglądałem FMA Brotherhood, widziałem wcześniejszą wersję serialu Stalowy alchemik 2003-2004, fabuła chyba jest bardzo podobna. Jeśli jednak miałbym się podjąć takiego porównania, to zdecydowanie wyżej postawiłbym NGE. FMA przede wszystkim było bardzo proste w odbiorze. Zarys charakterów był bardzo jaskrawy, brakowało mu złożoności. Dylematy i filozofia też poruszały sprawy, które w bardzo łatwy sposób można było rozstrzygnąć. Widz mógł się w prosty sposób ustawić po "tej dobrej" stronie. Największą chyba różnicę widać na postaciach drugoplanowych. Moim zdaniem FMA nie ma pod tym kontem wiele do zaoferowania. Wnioski: oprócz gł bohatera, ciężko mówić o jakiejś poprawnie nakreślonej postaci, wszystkie wątki za wyjątkiem głównego zostały skrócone i spłycone. Poza tym wszystkie przemyślenia zostały dosłownie podane na tacy. Każdy mówi wprost, to nienaturalne dla mnie.
Co do NGE, to faktem jest, że gł bohater to postać irytująca. Ale zalety: Na pewno bohaterowie. Mamy tutaj zdecydowanie więcej różnych osobowości. Misato, Rei, Gendo, Asuka, Ritsuko to taka moja czołówka, choć było znacznie więcej. Nie ma sztywnego podziału na dobro i zło. Postaci są naprawdę zróżnicowane pod kontem usposobienia i charakteru (scenariusz kładzie duży nacisk na dokładną prezentację sylwetek). Ponadto myślę, że te kreacje są zdecydowanie bardziej "życiowe" niż te z FMA. Kolejną zaletą są niewątpliwie pytania. Osobiście seans NGE skłonił mnie faktycznie do przemyśleń egzystencjalnych, gł dzięki różnym podejściom do zagadnienia, pokazanym w tym anime. Różnica poglądów jest naprawdę wiarygodna. Niektórych może to nudzić, mi się podobało. Wielu ludzi nie potrafi powiedzieć o "Air" nic innego jak to, że "zryło im beret". Mi nie zryło, ale przypomina o sile ludzkich przekonań i psychiki. FMA nigdy nie wywołało u mnie podobnych odczuć.