NGE to absolutna perla, oprócz niego w anime licza sie w tym samym stopniu jeszcze tylko "ghost in the shell" oraz "angel sanctuary".
Nie ograniczaj proszę piękna tej sztuki do wyłącznie tych tytułów. Jest jeszcze wiele anime tak genialnych jak te, które wymieniłeś a nawet lepsze, po prostu nie są one tak rozpowszechnione i żeby je obejrzeć nie wystarczy obejrzeć teledysku SOAd z oAvką AS, czy dowiedzieć się o wszechobecnym ghost in the shell, hellisingu, vampire hunter d, czy też o najbardziej znanym z najlepszych NGE. Jest jeszcze wiele, wiele wspaniałych tytułów,z których polecam : berserk, mushishi, ruroni kenshin OAV, black lagoon, cowboy bebop.
Ja dodam od siebie - the place promised in our early days, AIR TV, haibane renmei, serial experiments lain, paranoia agent, death note, flcl, mushishi.
DN genialnym anime?
To jest jedna z najbardziej naiwnych bajeczek... nigdy nie zrozumiem czemu wszyscy tak to uwielbiają...
ach, chyba zostałem zle zrozumiany- nie przeczę że istnieją inne świetne anime, ja tylko zaznaczyłem ze te 3 są dla mnie najlepsze, to była subiektywna ocena. zdaję sobie sprawę, ze jest wiele innych ciekawych. od siebie mogę dorzucić jeszcze Atashi No Ceres, Kite, Blood, Perfect Blue, Record of Lodoss War, X czy Elfen Lied. będzie tego naprawdę sporo i mozna wymieniać w nieskończoność, ale ja wypisałem tylko swoją czołówkę.
faktycznie Akira była kamieniem milowym anime
tylko 50 postów?! anime już nikt nie ogląda?
Ha,ha! Dokładnie, kto nie oglądał nie może pisać o czołówce - nawet swojej - minimum znajomości tematu wymagane, chociażby ze względu na zwykłą przyzwoitość.
@Caligula - możesz się powymądrzać jak nadrobisz klasykę gatunku. I wtedy nic nikomu do Twoich subiektywnych ocen odnośnie "trójcy", czy nawet "decymy". ;)
Od siebie dodam jeszcze kultowe 'Gunnm' ('Battle Angel Alita'), ale jest jeszcze tego, oj - jest...
Poza tym 'Ayashi No Ceres' (które wcale nie jest wybitne, nic dziwnego że na jego tle Twoje trzy typy wydają Ci się sensacją stulecia) a nie 'Atashi'. ;p