PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=225833}

Nie z tego świata

Supernatural
2005 - 2020
8,1 97 tys. ocen
8,1 10 1 96672
6,7 11 krytyków
Nie z tego świata
powrót do forum serialu Nie z tego świata

Post dyskusyjny dla odcinka 5.19.

I jak wrażenia po?

ocenił(a) serial na 8
Karlshamn

świetny odcinek śmierć gabriela ciekawy bardzo, lucyfer był już się nie mogę doczekać następnego

Karlshamn

Motyw z bogami naprawdę dobry, przyznam że mnie to zaskoczyło. Odcinek na
wysokim poziomie, tak jak powinno być w Supernatural! :)

ocenił(a) serial na 9
Karlshamn

Cud miód malina. takie właśnie supernaturale lubię.

ocenił(a) serial na 10
truska84

Odcinek wymiata, normalnie brak mi słów.. GENIALNY!!! Ale nie mogę pogodzic się z tym, że uśmiercili mi ulubiona postać.. Szkoda Gabriela strasznie:( Miał klasę i potencjał. Dobrze chociaz, że zginął w wielkim stylu i w końcu opowiedział sie po stronie ludzkości..

Aaa miecz archanioła z puszki po coca-coli, to tylko on mógł na to wpaść.. Padłam ze śmiechu :)

BlackkMamba

Sądziłam że to będzie słaby odcinek a tu miłe zaskoczenie. Był absolutnie świetny! Szkoda tylko Gabriela ;( ale w końcu pomógł braciom...
no i ten koniec - Zaraza - fuuuuuujjjjjjjjjj...

ocenił(a) serial na 10
Karlshamn

Super odcinek, ciekaw jestem co to była za wstawka z "Pogromcami duchów" ;) może być śmiesznie w kolejnych odcinkach. No i płyta zostawiona przez Gabriela - miodzio :D

I jak się nazywała ta laska-bogini? - chodzi mi o aktorkę

frycha_1988

co do aktorki to nie wiem ale ta wstawka z Pogromcami Duchów to była po prostu reklama nowego, krótkiego serialu CW - 'Pogromcy Duchów' właśnie, to spin-off od SPN :D

_Anika_

Whoa, to był odcinek! :) Się działo wreszcie!
Trickstera mi szkoda, lubiłam drania...
Trochę ta wstawka z Ghostfacers tak ni przypiął ni wypiął, bałam się, że może to oni będą ratować Winchesterów...

ocenił(a) serial na 8
mag_ma7

Odcinek najlepszy w tym sezonie, przynajmniej dla mnie fakt dużo sie
działo, fakt szkoda Gabryela również bardzo go lubiłam, a możę jeszcze go jakoś wskrzesza w końcu wszystko może się zdarzyć i ma taka nadzieje :).
A co do aktorki to Rekha Sharma

Zuzaa_3

Zapomniałam jeszcze o Jeźdźcu Apokalipsy...Był doskonale OHYDNY! Zaraza jak w pysk strzelił ;)

ocenił(a) serial na 10
mag_ma7

Lucyfer nieźle załatwił pozostałtch bogów...masakra totalna;)

ocenił(a) serial na 7
Karlshamn

niesamowity odcinek, motyw z bogami poprostu genialny! SUUUUUPER

Karlshamn

fantastyczny odcinek. po prostu genialny

anija27

ehh MINUS śmierć Gabriela :( a reszta ok z dozą humoru. Ciekawe czy antychryst się pojawi (czyli ten dzieciak).

ocenił(a) serial na 8
jason86

Odcinek świetny, ciekawy i wciągający.
Tylko jedna uwaga.
ZABIĆ SCENARZYSTĘ KTÓRY ZABIŁ GABRIELA O_o
Arrr.
Mam ochotę czymś rzucić.

ocenił(a) serial na 10
Karlshamn

Odcinek supern, do pełni szczęścia brakowało mi jedynie Castiela... :(
Mam tez cichą nadzieję, ze moze jak juz Bóg postanowi wrócić z wakacji, to może wskrzesi Gabriela... już przecież raz tak zrobił - to prawdopodobnie on wskrzesił Castiela :)

No i wreszcie ruszyła sprawa alternatywnego końca apokalipsy i aaach, coraz bardziej widać, że zbliża się finał serii :D

Ashura

A mi tak trochę szkoda że pozostali bogowie tacy słabi się okazali...

ocenił(a) serial na 10
kujk6a

Popieram, ,ze odcinek był znakomity i oby wiecej takich odcinków...

Właśnie taki powinien być odcinek 100, żeby zachwycali sie nim wszyscy od małego do dużego...

Jak w finale tej serii pokonają Lucusia to pewnie z innymi Bogami bedą walczyć.

ocenił(a) serial na 7
lampard22

nikogo nie pokonają
w 6 sezonie będą ścigać smierć

boooyas

wątpie w to i tyle... żeby mieli ścigać śmierć. Uważam że 6 sezon praktycznie nie będzie miał nic prawie wspólnego z apokalipsą chyba że będzie kontynuować akurat ten wątek jak to było w przypadku żółtookiego gdzie pojawiał się sporadycznie w 1,2 sezonie bo pod koniec 2 chyba go killim o ile pamiętam...

użytkownik usunięty
Karlshamn

Odcinek fajny . Trochę za szybko Lampka rozprawił się z Bogami . Ale sam sposób przedstawienia historii , gra aktorów . Rewelacja .
Bardzo podobała mi się Rekha Sharma grająca Indyjską Boginie Zniszczenia KALI , dobrze czuje się w rolach władczych kobiet( poprzednio Cylonka w Battlestar Gallactica ) .

ocenił(a) serial na 8

może na teorie na 6 sezon oddzielny temat ?:P

A teraz ciekawi mnie dlaczego Kali mówiła do Gabriela Loki? wiem, że to germański bożek , ale jak on się tam wkręcił...

ocenił(a) serial na 8
wrednakozka

Dlatego, że w jednym z pierwszych sezonów został przez Winchesterów i Bobbyego wzięty za Lokiego, za którego się podawał.

użytkownik usunięty
Karlshamn

Wielu bogów jednocześnie to świetny pomysł, dlatego, że jesteśmy przyzwyczajeni do schematu, ze tylko "jedni" mogą mieć racje. Trixtar-Gabriel w końcu dostał to na co zasłużył, a bynajmniej długo na to czekałem. Na chwilę był pokazany pierwszy z dorwanych jeźdźców, od razu poznałem, że to ten sam aktor co w Lostach grał pierwsza postać czarnego dymu.

Loki kojarzy mi się z aniołem z "Dogmy", był aniołem, który niszczył Sodomę, karał grzeszników i takie tam przyjemności...
A przy okazji, to chyba już zawsze będzie dla mnie Trickster, jakos mi do niego nic innego nie pasuje:)

mag_ma7

Takie znalazłam http://www.czytelnia.siata.info/recenzja.php/16/Cwiek/Klamca
PS Halooo, opcja "edytuj" byłaby mile widziana! :)

użytkownik usunięty
mag_ma7

Właściwie Sodome zniszczył Abaddon ( według Bibli , podań i starych Histori Hebrajskich )może uzywal imienia Loki ? . Całą prawdę o Aniołach ich nazwach i tym, czy naprawdę istnieli czy byli tylko personifikacją mocy Boga Chrześcijan można było znalężc w Biblotece Aleksandryjskiej , ironia losu .
W Dogmie wszystkie nazwy były jakięś niby z Bibli ale bardzo na luzie używane , 13 Apostół którego naprawdę nie było , Azazel to faktycznie był Demon , No i ten Loki , imię Bożka z mitologi Nordyckiej ale w "Dogmie" zrobili z niego ( nie wiem czemu ) Anioła Zemsty .

ocenił(a) serial na 10

Czy Zarazę grał Matt Frewer?Ten z Czynnika PSI?

ocenił(a) serial na 9
inka83

Oż w piętę, to rzeczywiście Matt xD Nie poznałam go, chociaż w odcinku jego
twarz wydawała mi się znajoma... Może dlatego, że ostatni raz widziałam go
jak występował w okularach. Jej, wstyd, a to przecież jeden z ulubionych
aktorów. Dzięki za cynk.

ocenił(a) serial na 10
inka83

Tak to byl ten aktor:) od razu wiedzałem, że to znajoma twarz :)

Karlshamn

Odcinek dobry.
Szkoda Gabriela - taki ludzki Anioł z niego był.
Zaraza wstrętna.
Czekam niecierpliwie na dalsze odcinki, chociaż żal, że już niedługo przewa.

ocenił(a) serial na 9
araresz

Odcinek rewelacyjny!
Szkoda tylko Gabriela. Polubiłem go jeszcze teraz jak sie wstawił za ludzkością. Sceny z Lucyferem po prostu genialne, btw nie wyobrażam sobie żeby grał go ktoś inny niż Mark Pellegrino. No i pojawił się kolejny Jeździec :) Nie moge się już doczekać następnego odcinka :D
Pozdrawiam :)

ocenił(a) serial na 9
Karlshamn

Ech, jak własnie Gabi dał się polubić, to go zabili. Ciężkie życie fana :)

ocenił(a) serial na 9
sweet_blood

I O CO DO DIABŁA CHODZIŁO Z TYMI POSKRAMIACZAMI?! Proszę, oni maja odebrać
jakąś ważna rolę?
Super pomysł na wplątanie innych religii w serial. Niektórzy musieli odejść
w zapomnienie, bo normalnie nauka im zaprzeczyła, heh ziemia na skorupie
żółwia, któż nie śmiał się z tego na lekcji polaka. Bogowie, których
wyobrażenia były zbyt dosłowne, karykaturalne. Super, ale rozprawienie się
z nimi raz dwa, tak bez niczego? nawet nie drasnęli Lucka, kurczaki,
liczyłam na więcej efektów, no ale może to ten budżet..

sweet_blood

Dla mnie poskramiacze to nie wypał może dla innych to będzie zabawne i śmieszne ale dla mnie ... żałosne. W sumie już wtedy jak był o nich odcinek w supernatural no... nie mogłem tego oglądać i wyłączyłem. Takie bzdury mi nie potrzebne... a aktorzy z siebie w tym serialu będą (robią) fanatyków debilów... że pożal się Boże :/

użytkownik usunięty
Karlshamn

Aha, a co do boga Baldura(czy jak tam się pisze) to ten sam co z gry "Baldurs gate"?

ocenił(a) serial na 9

eh! super odcinek! szkoda, że zabili Gabriela, ale mam nadzieję, że on jeszcze wróci - Bóg go wskrzesi!
zapowiadało się kiepsko, ale tak obrócili akcję, że jestem pod wrażeniem! i właśnie za to kocham SN - tylko tam odcinek z początku śmieszny, wręcz absurdalny może się zamienić w dramatyczny!:)

ocenił(a) serial na 10
catherinemusic

odcinek oceniam tak 7,5/10. Moim zdaniem za krótka była walka Gabriela z Lucusiem, praktycznie żadnej walki między nimi nie było. Odcinek niezły, Kali okazała się fajną postacią, podejrzewam, że jeszcze ją zobaczymy w jakimś z epizodów.

ocenił(a) serial na 10
Biey

Przeczytałam Wasze opinie i napiszę swoją. Aż się boję napisać. Szczerze odcinek dla mnie bardzo kiepski. Chyba jeden z najgorszych z całego 5 sezonu. Były lepsze .

Karolina_24

No nareszcie, ktoś kto ma takie zdanie jak ja :) Też bałam się to napisać... Podobał mi się początek, taki w starym dobrym stylu; potem to już był odcinek przegadany i nawet świetny Lucek tego nie naprawił :(

Tak dla porónania na TVN7 był odcinek o tych dzieciach, co mieszkały w ścianie, a z początku wszyscy myśleli że to duchy... Straszny odcinek, może dlatego ten z piątego sezonu wypadł dla mnie tak kiepsko...

mumincool

Casa Erotica :D
- Polskie danie?
- Nie. Węgierskie :P

A zaraza fuj ble i ochyda, zwłaszcza jak charknął na tego gostka w sklepie. A myślałem że głód był obrzydliwy.

ocenił(a) serial na 9
mumincool

Acha w takim razie trzeba dosłowniej. Nie podobało mi się jak Lucyfer raz
dwa wszystkich bogów załatwił i nie było żadnej sensownej walki, a jak Archanioła Gabriela pokonał w 2 minuty, to już w ogóle porażka.
Mam nadzieję, że zabicie Lucka nie odbędzie się w 2 minutowej walce.

sweet_blood

Miejmy nadzieję że nie... Sądząc po odcinkach, które ostatnio nam serwują,
to nie mam dobrych przeczuć: pół godziny gadania, zastanawiania się,
moralnych wątpliwości, potem parę trupów dla rozweselenia gawiedzi i
trzyminutowe przekombinowane zakończenie. Optymizmem napawa mnie fakt, że
poprzednie zakończenia serii były świetne :)

P.S. Czy tylko mi się wydawało przy oglądaniu tego odcinka, że pomoc
Gabriela była jakaś taka... wymuszona przez scenarzystę? że to nie w jego
(Gabriela) stylu zupełnie? I że scenarzysta/reżyser zabrnął w kozi róg, nie
wiedział jak z niego wyjść więc wcisnął Gabriela? Wiem, że pewnie tak nie
było, ale jakoś taka myśl mnie naszła oglądając. Bo ten Gabriel w roli
troskliwego, skłonnego do poświęcenia siebie obrońcy ludzkości mnie nie
przekonał...

ocenił(a) serial na 10
Karlshamn

do niekumatych przerywnik z lowcami duchow byl zapowiedzia tego ze Gabrys cos wykombinowal dziala szybko to przyszedl mu taki idiotyzm do glowy plus miecz z puszki po coca coli i uratowal sobie tylek, czesto jak cos kombinowal byl jakis przerywnik czy cos w tym rodzaju

ocenił(a) serial na 9
pioner1991

z mojej strony - odcinek jeden z najlepszych 5 sezonu.
co za aktorka grającą Casse ?

homar_J

eeeeee casa to nie aktorka, a tytuł kasety, którą chłopaki dostali od Lokiego/Trickstara/Gabriela (czy jak tam komu wygodnie go nazywać)

ocenił(a) serial na 9
hornet

w takim razie chodzi mi o panią X w koronkowym komplecie z blond lokami z filmowej wiadomości Gabriela ;)

Karlshamn

Bardzo dobry odcinek (akurat jak polubiłam Gabriela to musieli go uśmiercić :) )
czytałam że Hindusi się oburzyli z powody wykorzystania wizerunków ich Bogów w serialu, ale mi się wydaje że serial może obrazić tak naprawdę każdego ale to tylko fikcja i jednak należy patrzyć na nią z przymrużeniem oka.

ocenił(a) serial na 3
whatisthis1

Dla mnie to jeden z najlepszych odcinków tego sezonu, jezeli nie najlepszy. Mogli natomiast zrobic troche lepszą walkę... Bogowie to bogowie, lucek to archaniol co prawda, ale zeby tak rozwalić bogów w 2 minuty ? Ale i tak bylo smacznie.

Floyt

Chyba najlepszy odcinek serialu. Fantastyczne przedstawienie mitycznych Bogów. :)