PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=789118}

Niewinny

Masum
2017
6,7 139  ocen
6,7 10 1 139
Niewinny
powrót do forum serialu Niewinny

I to tak bardzo, że postanowiłam napisać. Nie widziałam jeszcze serialu na Netflixie, gdzie kobiety są przedstawiane w taki sposób. Nie jest to coś, co od razu rzuca się w oczy, ale jest ciągle obecne w tle. Może takie relacje są w Turcji normalne, nie wiem. Ale w tym serialu mężczyźnie to głównie zaniedbane dziady, którym towarzyszą do przesady odstrzelone laski. Bicie i traktowanie trochę jak śmiecia swojej żony przez jednego z głównych bohaterów pokazane jak zwykła rzecz. Co najwyżej, specyficzny problem w związku. Każdy europejski film ma jakiś background, który zdradza coś ciekawego o danym kraju. Ten bardzo dużo i nie wprost mówi o podejściu do kobiet w tureckiej kulturze. Są to żenujące fragmenty. Jeżeli by jednak patrzeć na samą fabułę i grę aktorską, to film jest całkiem dobry. Warto obejrzeć, choć powyższa kwestia pozostawia pewien niesmak.

ocenił(a) serial na 7

Coś Ci się chyba pomyliło lub nie oglądałaś uważnie, to kochanek bil zonę jednego z głównych bohaterów! Wygląda na to ze w Turcji każda kobieta ma kochanka ma gdzieś męża (w co ciężko uwierzyć w muzułmańskim kraju), a do tego wydaje się to być czymś naturalnym w tym serialu. Mimo wszystko zawiłość całej historii opowiedzianej na ekranie przypadła mi do gustu.

ocenił(a) serial na 8
sq8jlm

Hmm to w innej wierze rozumiem można mieć kochanka? Wiara i kultura danego kraju oczywiście kształtują ludzkie postawy ale ludzie są wszędzie tacy sami - z problemami, pragnieniami i poszukiwaniem szczęścia na własną miarę.

Poza tym myślę że osoba, która rozpoczęła ten wątek była źle nastawiona do Turcji. Kobiety wcale nie są tu źle przedstawione, powiedziałabym że wręcz przeciwnie. Po prostu inny jest kod porozumiewania sie. Oglądając serial czy film z innej strefy kulturowej trzeba być trochę na tę strefę otwartym. Tak myślę. A to że kobiety są odstawione a mężczyźni mniej - często mam takie wrażenie patrząc na nasze polskie ulice zastanawiając się co taka super laska robi z tym niechlujnym dziadem ;)